Monday, November 27, 2006

Update anak haku jatuh...

Assalamualaikum,

Update anak haku jatuh haritue, kelako betul budak kecik sorang nieh. Dari saat dia jatuh sampai la semalam dia tak nak berjalan langsung, puas la kene paksa kene marah kene haper pun dia tak mahu. Dok layankan sangat sakit kat lutut dia tue. Takut nak berjalan. Hari sabtu haku nak berkemas sikit kat rumah pun sakit pinggang haku melayan karena dia. Nak mandi nak haper tak langsung berdiri. Sepupu-sepupu dia datang pun dia tak nak jalan suruh dukung lagi. Hai anak... teruk betul bila dah cedera.

Pastu semalam, haku dah tak larat nak melayan karenah dia puas la macam2 taktik aku buat nak bagi dia bangun berjalan. Dah la tue, tak leh berjalan tue demand tinggi pulak nak itu nak ini. Haku suruh amik sendiri tak mahu, bila di suruh melalak cam kene pukul. Eeee manja kemain lagi nyer. Entah camne petang semalam dia nak mangkuk aku tak tau dia nak aper. Haku suruh dia amik sendiri. Aku pujuk dia aku ckp aku pegang tangan dia. Boleh pulak tue dia berjalan. Yang kelakarnyer dia punya excited.

"Haaaaa mummy....dah leh alannnn...."......

Gatai... bukannya tak leh jalan saja tak mahu jalan. Bila dah asik mengesot jek kejenyer nak jalan balik dah jadi tak stabil. So since petang semalam berakhir lah episod anak haku sakit lutut. Hai la anak...anak....manja yang bukan-bukan....

Thursday, November 23, 2006

Luka beb...sakittt...

Assalamualaikum dan Selamat Pagi.

Dah berapa hari yer haku tak update blog haku nieh. Bukan malas, seems the idea is kering kontang. If not rasanya macam-macam haku nak update dan bercerita. Konon-konon cam penglipurlara la gituk.

Semalam balik dari keje Abie terus bawak gi rumah kawan dia. Dah habis raya pun ada gak orang buat open house lagi. Cam biasa la kan, selera makan aku belum pulih sepenuhnya. Makan mana yang berkenan je lah makan satay. Izzati cam biasa la, pandai no nak carik kawan. Main-main, Abie dia dah dua tiga kali dah sound jangan lari-lari aper seme. Alah budak-budak apa yang boleh di harapkan. Mana nak dengo cakap. Sekali tue jatuh tergolek. Ha hamik kau luka dedua kepala lutut dia. Besar la jugak. Jatuh atas jalan tar. Menjerit-jerit sakit dah macam orang cedera parah. Terus Abie dia ajak balik.

Balik rumah tue haku terus la cuci luka dia, biasa la lutut kan sure pedih punya dia punya menangis la sampai haku pun nak ikut nangis. Sapu kan minyak gamat pun dia terjerit-jerit lagi. Memang macam orang cedera parah la. Nak bengkok lutut, nak bangun suh jalan pn dia tak mau terbaring jek. Alahai anak mummy, layankan je lah peel dia tue. Luka bolehla tahan tapi dia punya acting tue cam overla pulak ahaksssssss.

Hari nie 23 November 2006 ikutkan kandungan aku baru berusia 13 minggu. Sabtu nie jadi 14 minggu la dan just imagine la perut haku dah macam orang mengandung lima bulan. Jenis dari anak dara perut buncit ada isi perut sikit jek dah terus nampak. Loya dan mual masih ada lagi la. Pagi-pagi lepas gosok gigi memang kewajipan aku muntah. Aku pun dah start amik Salindah. First time amik, saja la nak try orang kata elok. Dah beli mahal-mahal kene la haku perabihkan. Aku tak sabar nak tunggu new year rasa bila hujung2 tahun nie semangat cam makin menjunam jek jatuh. Nak kerja memang dari dulu haku nie pemalas. Nak nak tengah mengandung nie la pulak. Lagi ler tahap gaban dia nyer malas.

Anyway, ini gambar Izzati masa Mama ngan Papa datang rumah haku aritue. Mekap tue semua dia sendiri na haku tak kene mengena nak mekapkan dia. Sekali tengok cam anak Jepun pun ada. Sayang anak mummy... mmmuahhhss...

















Wednesday, November 15, 2006

Ayatul Kursi

Ada orang forward email pasal citer nie.....just nak share ngan others la..... happy reading....


Kisah benar dari US. Banyak kisah-kisah aneh yang menakjubkan sebeginitelah berlaku. Moga kita boleh ambil iktibar.

Seorang wanita muslim dari Malaysia yang bekerja di US, memakai tudung dan memiliki akhlak yang bagus. Suatu malam perempuan ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu. Maklum hari sudah lewat. Berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa takut berjalan bersaorangan.Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak sedap hati.

Apa yang saudari kita ni boleh buat adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar Allah membantu dia disaat itu. Masa dia melepasi lelaki yang bersandar itu, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik lelaki itu buat tidak endah dan perempuan ini selamat sampai ke rumahnya.Keesokkan paginya, saudari ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut.

Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah perogol itu. Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.Tapi perempuan Muslim ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia kesaorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Muslimah ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat lain).

Dia pun tanya perogol itu

"Why don't you do anything to me on that night even though you know that I'm alone?"
Perogol tu jawab: "No, you are not alone. That night I saw two young man walking with you. One on your right side and the other one was by your left side. If you were alone of course you will be my victim."

Saudari ni rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi yang dia baca malam itu.

MORAL CERITA INI:

Jika kita sebagai hambaNya menurut segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya, Dia pastinya akan sentiasa dekat dengan kita dan memelihara kita. Muslimah tadi pertama-tamanya menutup aurat dan memang Muslimah yang menjaga batas-batas yang ditetapkan Islam. (Kalau aurat terbuka malaikat pun malas dekat). Mungkin dua orang lelaki yang menemani wanita itu adalah malaikat yang diutuskan Allah untuk menjaga hambaNya yang sentiasa ingat akan diriNya.

Ayat Kursi sememangnya adalah ayat pelindung yang mustajab...selalulah amalkannya. Bayangkan anda seorang yang selalu ingkar suruhan Allah, kufur dengan nikmatnya, sambil lewa beribadat. Dapatkah anda mendapat pertolongan sebegini dari Allah? Balasan Allah tu boleh datang semasa di dunia lagi. Di akhirat kelak memang pasti kerana itu janji Allah. Jadi, renungkanlah di mana level 'iman' kita sekarang ini. Wassalam.

Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya
[Dari Abdullah bin 'Amr r.a.]


Add On..."Ya Allah, selamatkanlah umat Islam yang sedang sengsara di Lubnan, Palestin, Afghanistan, Iraq, Chechnya serta di seluruh pelosok dunia akibat dari angkara mungkar dan kekejaman musuh-musuhMu. Peliharakanlah mereka, lindungilah mereka, kasihanilah mereka dan berikanlah rahmatMu ke atas mereka. Amin, ya Rabbal 'Alamin."

Monday, November 13, 2006

Again... Monday...

Assalamualaikum,

Agaknya hari Isnin je lah haku leh update blog aku nie kot. Entah ler.. don't feel like updating. Cerita hidup banyak...tapi nothing special to share...except for my experience masa mengandung nie la. So far muntah-muntah nie memang tersangatlah jarangnyer... tap yang haku banyak suffer nie kelembikan sewaktu mengandung dan keloyaan yang teramat sangat.

Loya-loya pun haku tak muntah jugak kekadang tue sampai rasa sebu perut awat la tak muntah-muntah, agaknya kalau muntah okey kot. Now aku dah start rasa batuk-batuk dan selsema. Badan pun rasa seram sejuk jek. Last week aku pegi checkup kat klinik lain saja la nak tengok cyst tue ada lagi ker tidak. Doktor dah tak nampak tapi dia tengok uri aku cam ada terkebawah sikit alamak dok risau jugak lepas satu satu.

Tapi yang tak hilang dari haritu sampai sekarang, sakit pinggang. Tak leh duduk lama sikit bangun jek sakit tul pinggang.

Okey lah..just nak share lates picture of my anak dara... nampak cam gatai la pulak.. blurr sikit.....




Monday, November 6, 2006

Today is Monday

Assalamualaikum,

Semenjak dua menjak aku mengandung nie, entah kenapa malas betul aku nak pegi keje. Bukan takat malas, rasa nekad nak berenti keje pun ada. Nak duduk rumah jek. Langsung tak kose nak buat aper pun nak lepak nak tido jek aku rasa. Entah kenapa malasnyer time mengandung nie pun aku tak tau la...

Tahap mabuk dan loya aku nie belum fully okey lagi. Yang start datang menyerang sekarang migrain. Kepala pening gila. Tak tau la nak citer aper, dah lama tak update blog nie. Konon tadi nak letak la function2 canggih...tapi tak menjadik pulak. Tengok la dua tiga hari aku godek lagi. Pening pala la...

Wednesday, November 1, 2006

Start keje

Assalamualaikum,

Hari nie aku baru start keje after seminggu lebih aku bercuti raya. Patutnyer aku dah start keje hari Isnin haritue, tapi sebabkan anak aku tak de orang jaga dan mak aku pun letih balik umrah tak hilang lagi tak sampai hati pulak aku nak biarkan budak kecik tue ngan wan dia. So aku amik mc, sebab cuti pun dah tak ada lagi. Kebetulan la pulak, bila tak keje tue memang teruk betul aku mabuk kat rumah.

Kali nie memang tak larat sungguh la nak layan mabuk, asik meloya jek keje aku. Pagi-pagi dah wajib muntah bagi aku. Hari nie start keje dah dua kali dah aku muntah. Ya Allah rasa tak larat nyer nak layan lembik dan mabuk nieh. Cepat la masa berlalu. Kepala pun pening. Pegi keje macam orang tak 'siap' jek aku. Dengan tak berbedak langsung bergincu pun tidak, memang aku tak lalu langsung. Nasib baik Abie nak tolong hantar. Kalau tidak, aku tak tau la macam mana nak melayan mabuk dalam kereta.

Nothing much to story pasal raya la. Tahun nie punya raya aku tak sakan sangat walaupun semua beraya kat sini. Tak tau la mungkin keadaan diri aku yang berbadan dua nie kot. Rasa tak berapa excited sangat. Gambar family pun tak ambik. Pagi hari raya pertama kita orang beramai-ramai beraya kat KLIA amik ibu balik dari umrah. So bergambar kat KLIA je lah. Gambar memang tak banyak ambik. Gambar Izzati ngan baju dia yang sedondon ngan mak dia pun tak amik sama-sama.

Wah.... aku tak larat dah nak layan story... rasa dah start pening dan nak memuntahkan diri balik.....ada masa aku sambung.... babai...

Friday, October 20, 2006

Second Check up & Selamat Hari Raya



Assalamualaikum

Rasa cam dah lama tak update dalam blog aku nie since last post aritue. Keadaan haku yang sentiasa lembik membuatkan haku jadi loya mengadap pc nie lama-lama. Hari nie aku masuk lambat sikit ke opis. Pagi2 buta pegi buat checkup kat KPMC. Cam biasa aku jumpa Dr. Fazilah. Memang dr. yang sangat-sangat baik, peramah dan senang jek aku nak tanya macam-macam ngan dia compare to Dr. Jamil yang ala-ala cam serius sikit..ngeh.ngeh.ngeh..... segan pun yer..bukan aper pun.

Husband tak nak ikut masuk dalam bilik doktor, malas katanya. Tak kisah la tue kan. Haku masuk sorang-sorang. Check bp 110/60 doktor kata okey ler tue kan. Pastue terus la haku membaringkan diri utk discan perut. Nampak la si kecik tue dalam tue. Doktor besarkan gambar, nampak heartbeat dia. Haku mesti ler tersengih-sengih. Dalam pada scan tue tetiba doktor cakap.

"You ada cyst" haku dah cuak dah....
"Tapi don't worry, awal2 nie kadang2 cyst ni timbul sebab tampung baby. Just take care of yourself. Kita jumpa balik 1st December tengok bila baby dah besar sikit. so far baby you tak de masalah apa-apa sihat. Kita akan monitor balik jangan risau-risau sangat."

Aku pun berdoa biarlah cyst tue tak merbahaya sangat... dan aku harap-harap doktor kata betul hanya di awal kehamilan jek cyst nie timbul. Hari nie last day kerja sebelum cuti panjang nak sambut raya. Masing2 dah mood raya jek kat office nieh. Forum Cari pun cam dah malap jek.

So dikesempatan ini aku nak ucapkan Salam Aidilfitri buat semua muslimin muslimat tak kira dimana berada dan Mohon Ampun dan Maaf seandainyer ada salah dan silap. Kepada kawan-kawan yang masih lagi sudi menjadi sahabat moga-moga korang semua sambut lebaran dengan penuh keberkatan. Jangan bawak keta laju-laju, ikut undang-undang jalan raya beb. Haku ngeri jek dengar berita baru dua hari Ops Sikat dah lebih 30 orang yang meninggal. So harap2 kita beraya tahun nie penuh kegembiraan bukan dengan kesedihan.


SELAMAT HARI RAYA
&
MAAF ZAHIR & BATIN



Friday, October 13, 2006

Dialog ngan Izzati

Dialog 1

Izzati : Hello..
Mummy : Yer sayang...
Izzati : mmm .ntah tete ker atuh..
Mummy: laaa zati jatuh ker...
Izzati : Ha..... mmm nie...tah..ujan..
Mummy : oo hujan kat sana...lebat tak..
Izzati : ha...tepat...tepat.... acahhh..
Mummy : oo cepat...cepat... zati nak gie mana nieh
Izzati : etesto....
Mummy : Nak pegi Tesco... nak carik aper..
Izzati : mmmm bla bla ( i can't understand)
Mummy : ooo
Izzati : okey la... babai..
Mummy : Babai...

Dialog 2

Zati: mie...nak itni....
Me : itni aper...
Zati : nak engok itni...
Me : okey zati tunjuk mummy...aper dia...
Zati : tueeee...(dia tunjuk tivi)
Me : haku dah pening dah nieh...
Abie : aper itni tue....
Zati : (dah start nak melalak dah..) alaaaaaa...nak itni.....a
da la dekat 10 minit gak la..
Abie : Disney kot....
haku tukar ler ker Disney Channel..
Zati : haaaaaaaaaaaaaaa..itni....

Dialog 3

dia layan sengsorang..abie ngan mummy dia dah bantai tido...tetiba dia goyang-goyang...

Zati : mummy.....ataietom....
Me : (mamai nie..) haaaa...
Zati : ataietom....
Me : ooooo...wa'alaikum salam...

Dialog 4 (malam tadi haku dah tido dulu)
Zati: Mummy.... oo mummy (sambil goyang-goyang badan haku)
Me : hhmmmm ...
Zati : nak... ayetong po...
Me : haaa...
Zati : nak..ayetong po....
Me : ish aper dia..mummy tak paham nieh.... (dok mamai lagi nieh)
Zati : alaaaaa tuuuu..nak ayetong pooo (tunjuk dapur).
Me : okey tunjuk mummy apa dia..
Zati : tuuuuu..(tunjuk dapur lagi...)
Me : (rasa nak give up dah... zati dah merengek dah)
Me : ooooooo lerrrrr..sorry la sayang mummy tak perasan..nak air kosong kat dapur ek...
Zati : haaa..ayetong poooo....
Me : okey..okey..okey..mummy amik... (cium pipi dia)

kat dapur dia jerit kat depan
Zati : Mummy!!! ucuk aaaaaaaaa.. (sambil kesat pipi dia yang haku cium tadi)
Me : sabar je lah.... (bagi air kosong kat dia... sambil lap pipi dia ngan kain)
Zati : haaa ayetong poooo..(tak habis0habis lagi....)

Wednesday, October 11, 2006

Lembik..

Assalamualaikum,

Today i'm trying to fasting, not sure whether can tahan or not. Tapi seawal pagi kat office nie aku dah rasa something jek. Perut dah menggelodak, dada rasa cam sebu tekak rasa cam tersengkang. Just wait for a time for me to run to the toilet and throw everything in my stomach to the toilet bin.

Aku rasa nak puasa sebab aku tak kose nak mengganti. Banyak wo. Just imagine, lepas raya nie sah sah aku takkan puasa sampai aku bersalin sok. By the time aku bersalin dah bulan 6. Confinement day almost two month. Gedebak gedebuk.... bulan lapan la clear..bulan sembilan dah puasa... sompek ker ak nak mengganti. Itu yang aku try puasa gak nieh. Tapi nampak gaya kalau aku puasa hari nie aku macam lembik giler jek.

Sampai office jek aku dah membuta....

Tuesday, October 10, 2006

Dengan rasminyer aku mabuk!!!

Assalamualaikum,

Lepas seminggu aku tau yang aku nie mengandung, hari nie dengan rasminyer aku mabuk. Kul 4.30 pagi tadi terjaga, perut dah rasa tak sedap. Tekak pun dah rasa lain macam jek. Aku goreng telur, panaskan sambal tumis ikan bilis ngan petai semalam (kak ipar masak). Tapi tak makan pun, buat bekalan pegi opis..ngeh..ngeh.ngeh..tak malu tak pose.... aku tak leh puasa... semalam seriknye rasa... tak bersahur sungguh-sungguh makan meggie aku jadi lembik gila. So hari nie, aku siap2 bawak bekal pegi ofis.

6.30 pagi aku nak mandi nak gosok gigi dan bermula la episod morning sickness aku yang pertama. Peritnyer la tekak bila muntah, bukan ada isi pun yang nak dikeluarkan. Sakitnyer la, muntah la perkara yang paling aku tak gemar sekali bila mengandung. Aku envy betul orang yang tak mabuk tak alah dan tak muntah. Lama jugak la melayan muntah angin nieh. Dah mandi aper seme menggigil satu badan kesan muntah tadi. Fuh....

Dah siap-siap, aku buat milo panas utk isi perut. Jangan muntah dalam kereta sudah ler... teringat masa mengandungkan izzati, on the way pegi keje habis baju ngan tudung aku. Sekarang nie aku dah standby plastik dalam kereta. Lupa nak bawak tuala jek. Alhamdulillah la tak muntah. Singgah Petronas, beli biskut sikit utk serapan ngan air sunkist utk hilangkan loya. Ahaks..jumpa geng mengandung jugak..muka toya jek membeli... perut aku tak nampak lagi tapi perut member tue dah nampak. Tapi aku still nak menjeluak bila kat stesen minyak tue..keluar kereta bau minyak tue jek dah cukup meloyakan. Mujur aku tak belahak kat situ jugak.

Baru aku rasa cam orang mengandung selepas seminggu aku tahu. Sebelum nie rasa lemah jek tapi hari nie betul2 aku rasa aku mengandung. Dan aku rasa simptom2 yang sama jugak aku alami semasa kandungan pertama dan kedua aku.

Thursday, October 5, 2006

Alhamdulillah.... Aku mengandung.

3hb October 2006.

Period aku dah delay nie...tapi aku takut jadi cam bulan-bulan lepas... nam hari delay pastu period. This time dah lapan hari dah aku delay... aku memang jenis tak sabar... lunch time jek aku terus jalan pegi beli Pregnancy Test. Balik tue sorok-sorok lagi ngan klik kat opis nieh. Terus gi toilet. Buat cek sendiri... berdebarnyer aku tunggu... isk...takut pun iyer..takut aku frust lagi utk yang entah ke berapa kali..

pastue...errr..pastue.... aku tak percaya... betul ker nieh... i can't believe it.. sungguh ker... double line... clear.... merah..terang.... really... Ya Allah.. memang aku rasa nak menangis jek masa tue. Betul ker.... jangan la... tak sanggup aku kalau tak betul.

Aku keluar.... tunjuk kat Kak Fidah (klik aku dia pun ngandung gak nieh). "Akak..... " aku terus tunjukkan pregnancy test tue... "wahhh tahniahhh...tahniah...."... memandangkan aku ada history gugur last year... Kak Fidah suruh aku pegi check up secepat mungkin. Tapi tak sempat klinik tutup kul 4 aku pulak naik LRT gedebak gedebuk..harus dekat kl 4 jugak aku sampai klinik nanti..esok je lah.

4hb October 2006

Pagi-pagi lagi aku keluar pegi klinik. Abie cam tak caya..dia tanya camner aku leh confirm... aku ckp aku test sendiri kat ofis semalam. Aku pegi Kajang Plaza Medical Center. Tak dapat jumpa Dr. Jamil jumpa Dr. Fadzilah jek. Okey la very nice person... direct aku cakap.
"Doc, saya dah lewat dah nieh..semalam wat test positive"... dia senyum jek....
amik tekanan darah aku kemudian suruh aku baring dia nak scan. Aku memang cuak giler... takut tak jumpa kantung baby tue.
"Eh...ini dia..clear nie ha..confirm la awak mengandung....."
"Kejap yer kita ukur... ha betul la... awak dah 5 minggu pregnant"
"Doktor...any precaution ker saya kene amik..since saya pernah gugur tahun lepas."
"Biasanya kita bagi ubat utk kuatkan rahim pada siapa yang gugur tiga bulan ke bawah.. macam kes awak nie awak gugur dah empat bulan...memang kita tak dapat nak buat apa-apa. Tapi saya nasihatkan bila awak dah 4 bulan nanti... jangan banyak bergerak"
"mmm okey lah cam gitu...saya nak mintak mc satu hari hari nieh....." happy sangat..sampai tak mo gie keje....
"Okey..nanti amik ubat tahan muntah ngan mc yer... kat bawah..."
"terima kasih doktor...."

Abie aku tengok dah sengih-sengih.... balik klinik tue sakan meamsing sms kat semua orang bagi tau... nikmatnya ibu yang tahu dia mengandung..nak nak pulak aku memang mengharapkan aku mengandung lagi sejak aku keguguran haritue. Doa aku di makbulkan Allah pada bulan yang penuh keberkatan nieh. Syukur pada Mu Ya Allah...

Hari Ini.

Aku masih lagi berpuasa...aku tanam azam utk tidak tinggalkan puasa, bila lagi dapat peluang nak puasa penuh. Insya'allah.. aku akan tahan... biasa la kan bila tak tau tue sihat jek rasa tubuh badan...tapi bila dah tahu mengandung tue cam tak dapat ditahan-tahan sakit kepala. Sib baik semalam mc..memang aku flat giler petang semalam... Abie yang masa utk buka pose... tak larat sangat...

aku dah buat stok minyak cap kapak.... bukan utk sapu pun tapi utk bau....... Insya'Allah 20hb nie aku akan pegi utk second check up utk tengok baby growth. Aku harap kandungan kali ini akan selamat.... Jangan la di tarik nikmat bahagia nie Ya Allah.. tak sanggup lagi nak tanggung.

Insya'Allah aku akan update dari semasa ke semasa berkenaan kandungan aku nieh....doa kan aku selamat sehingga ke akhirnyer.

Monday, October 2, 2006

Wan Pergi Umrah

Jumaat - 29 September 2006

Assalamualaikum,

Hari ni aku amik cuti, iye lah Ibu nak pergi umrah. So kita orang dah bertolak dari rumah seawal jam 11.00 pagi. Takut lambat, dengar cerita nak check in pukul 1.30 petang. Flight pukul 3.30 petang. Awal sangat ker..tak kisah la kan, Ibu memang suka nak pegi awal dia tak mo jadi yang paling lambat dan buat orang tertunggu-tunggu. Alkisahnya bila sampai kat airport, geng-geng yang patut ikut ngan Ibu tak sampai lagi. So menunggu la kita orang kat Airport tue sampai kul 1.00.

Izzati?? Seronok gila kenit tue berlari sana sini jumpa ngan kakak-kakak sepupu dia yang rajin melayan. Airport tue dia yang punya. Sakan minah tue.



Tengah tunggu untuk check ini. Aku pinjam handphone anak sedara aku utk amik gambar nieh. Maklumlah handphone canggih. Anak sedara aku tue ha yang kat tengah tue baju coklat tue. Handphone dia la tue, handsome tak? Dah beso sok mesti ramai orang minat.




Masa ni Ibu dah pun naik aerotrain nak pergi ke Gate C1. Kita orang memang follow dari bergegar la airport tue ngan jerit pekik cucu-cucu wan dia. Berdentam dentum bunyi cermin tue. Kecoh, malu wan. Ehek...tapi seronok biasa la kalau dah ramai-ramai tak kecoh tak best. Iye tak.






cam sedih jek anak mummy nie tengok wan dia nak pergi. Babai Wan.... orang lain babai dia pun babai sama. Masa salam-salam tue sempat jugak la dia ik ug.. wan dia... (terms Teletubbies for Big Hug).


Tak puas-puas lagi nak babai. Izzati memang pantang kalau dapat tengok aeroplane. Kekadang, kat atas langit tue kita orang tak nampak pun dia boleh nampak. Dan ini.. babai eplennnnnn...... bijak anak mummy nieh kan...





Sempat jugak la aku snap gambar kapal terbang kat KLIA nieh. Macam jakun pun iyer jugak bila ada kat ruang tinjau nieh. Bila la agaknya aku pun dapat pergi menunaikan umrah utk kali kedua yer. Hopefully dapat pergi bersama Abie dan anak-anak. Aminnnnn.......

Tuesday, September 26, 2006

Gua sakit perut beb...

Assalamualaikum,

Hari nie aku tak tau kenapa, memulas2 perut aku. Same thing happen over and over again kalau aku pose. Last time aku pose ganti pun cam gitu jugak. Tapi haritue aku sakit perut tak leh langsung masuk makanan. This time around haku tak tau la apasal pulak. Siang hari pulak tue. Mak oii dah dua kali aku pegi toilet dah nieh. Rasa cam kronik jek sakit perut aku nieh. Nak amik mc ker ek, malas lah Jumaat nie dah nak cuti nak anto Ibu pegi umrah.

Haku keluar2 dari toilet jek kene panggil mengadap big boss. Appraisal time... hadoih... aku kena buat all over again the appraisal cam haper jek. Huwaa...dah ler tension sakit perut. Tetiba kene buat balik appraisal. Sudahnyer klik aku yang tolong taipkan. Bagi cantik sikti ayat konon-konon aku banyak keje walhal aku memang tak ada kerja kat sini.

I'm want to go back to Secretary line. Huhuhhhuhuuuuu... Jadi executive pun tak serupa executive. Cam makan gaji buta jek. I'm comfortable with secretary line. Sebab aku pun belajar secretary dulu. Have almost 9 years of experience in secretarial duties. Tapi big boss aku cam tak menggalakkan langsung aku balik ke position asal aku. Dia kata susah nanti, designation sekarang dah cukup baik dari dulu. You have to be proactive. Haper ke bende la menatang proactive tue...ngeh.ngeh.ngeh..... Dia kata kalau jadi secretary aku tak leh balik cepat. Errr itu perli ker haper ek....aku tak leh nak justify.


Lantak pi ler..... dari last week aku telah mendidik diri aku utk menjadi kuat dan tahan ngan himpit menghimpit di alam LRT.. ahakss...ntah haper-haper... So last week aku pegi ler jalan kat KLCC biasa la kan aku nie memang jenis lone ranger...aman hidup kalau jalan sorang-sorang nieh.... entah cemana aku leh termasuk MPH pulak.... dan entah camana...aku terjumpa pulak buku citer nieh. So terbeli ler haku, terbang RM34. Dan aku tak tau la tahun bila boleh habis baca buku nieh.... huhuhuhuhuhu...





isk..isk...sakit nyer perutttttttt!!!!



Monday, September 25, 2006

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK!

Assalamualaikum,

Aku rasa aku belum terlewat untuk mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak. Alhamdulillah, hari nie dah masuk hari kedua kita berpuasa. Semalam hari pertama, semua adik beradik aku berkumpul kat rumah. Sejak jam tiga lagi, mak aku dah sibuk memasak. Aku ngan Abie sesama la sibuk2 sekali kat dapur memasak. Abie sibuk bakar ayam. Wah dapat pujian lagi ayam percik dia paling best dia punya kuah percik tue. Ngeh..ngeh...ngeh..aku tukang kacau jek. Abie memang pandai masak. Bini dia jek yang kureng sikit.

Ibu Insya'Allah akan pergi umrah hari Jumaat nieh. So hari nie aku dah siap-siap apply cuti. Iyelah flight kul 3 kul 12 mesti nak kene ada kat KLIA. Lama ibu tak berpuasa di Mekah. Tahun nie rezeki lebih dapat la dia berpuasa dan beraya disana.

Nothing much to share though today, mental block ler haku nieh. Tak sempat ambik gambar masa gathering semalam. Camera aku memory card dah full. Izzati nyer keje. Dah bijak budak tue mengambik gambar. Nanti aku upload keseronokan Izzati ngan kolam mandinyer di rumah.

Wednesday, September 20, 2006

Aku dan Zuriat

Assalamualaikum,

Puas dah haku godek blog aku nieh, tambah apa-apa features yang aku rasakan perlu utk ditambah. Tapi still aku nie bukan ler pandai sangat, setakat amik template yang disediakan tu pun kira okey ler tue. Dan aku memang respect orang yang berjaya membuatkan blog mereka nie menarik.

Lama jugak aku up kan blog aku nie rupanya. Since last year. Diam tak diam dah setahun dan buat seketika aku terhenti nak update cerita di dalam blog aku nieh. Aku bukannya penglipurlara sekadar berkongsi cerita yang terjadi dalam kehidupan sehari-hari aku.

Aku rasa kenapa aku rasa kosong haritue. Aku sebenarnya dah lama berhajat utk menambah bilangan anak. Tahun lepas Allah beri aku rezeki utk aku rasai selama empat bulan setengah sahaja. Tapi mungkin bayi yang aku kandung tue tak sanggup utk menjenguk dunia yang penuh dengan macam-macam dugaan aku keguguran. Sejak itu aku memang tidak putus harap utk mengandung lagi. Tapi Allah Maha Mengetahui, sehingga sekarang masih lagi tidak ada tanda-tanda yang aku akan berbadan dua.

Tak aku nafikan, kadang-kadang aku rasa pressure jugak. Iyalah, kawan-kawan yang sebaya anak dah berderet. Tapi aku baru seorang. Bukan aku tidak bersyukur, tapi sekurangnya ada kawan bermain utk Izzati. Aku tak akan berhenti berharap. Semoga Allah akan makbulkan doa aku satu hari nanti utk menambahkan zuriat.

Amin......

Tuesday, September 19, 2006

Sepi, Lawak dan Up to date

Assalamualaikum,

Entah kenapa petang semalam, aku tetiba rasa kosong jek dalam diri. Aku telek-telek balik diri aku rasa cam kekurangan sesuatu yang aku sendiri tak pasti apa dia. Rasa macam lonely sangat petang semalam. Try sibuk kan diri dengan berforum pun aku rasa something is missing dan aku sendiri tak dapat nak detect aper dia.

Once in a while kita mesti rasa cam melancholic je kan. Aku dah lama tak rasa cam gini. Since hari-hari aku terisi dengan tanggungjawab sebagai seorang ibu dan isteri. Aku dah tak ada rasa macam tue lagi. Tapi semalam entah kenapa aku terasa sepi sesepi sepinya. Aku tak balik pada yang Khaliq sebab tue aku sepi. Aku alpa seketika dengan tanggungjawab aku sebagai umat Islam yang sepatutnya setiap masa dan ketika tidak seharusnya alpa. Aku alpa lagi. Allah berikan aku kesepian itu utk mengingatkan aku rupanya. Alhamdulillah......

Petang semalam masa on the way balik kerja tetiba aku teringatkan kawan aku sorang nieh. Aku sms dia masa tengah drive (dangerous bebbbbbbb). Aku ckp kawan-kawan forum nak buat gathering kat Midvalley dan mungkin akan lunch kat Chilis. Tapi minah nie tak reply-reply. Tak alih malam tadi masa aku nak solat Isya' sms bunyik. Bunyi dia lebih kurang cam gini la.. "Weh... Chilis tue haper?" Adoih..... aku memang terus tergelak dan dan tue jugak. Terbantut aku nak solak Isya'. Aku reply sms dia.. "Sedih betul la ko nieh bla..bla..bla..bla". Aduhaiiiii..kalau nko terbaca la blog aku nie..mintak sorry la yer...tapi aku rasa memang lawak betul.

Tapi kan kawan...kalau aku time sekolah dulu sebelum masuk ITM... sebelum kerja..kalau orang cakap ngan aku Chilis ker TGIF ker Hard Rock ker aku pun cam ko gak la... ape bende menatang tue. Sometimes we are not the same. Kekadang kita rasa kita nie betul2 updated. Tapi sebenarnya banyak lagi yang kita nie tak tau. Even aku yang berpuluh tahun duduk di pekan Kajang yang dekat dengan Kuala Lumpur tue, banyak lagi benda yang aku tak tau. Kekadang bila orang bercerita aku rasa mak ooii... kampungnyer haku walhal aku bukan dibesarkan di kampung pun. Dan aku rasa orang kampung lagi advance dari haku. Ehek...alahaiiiiii......

Monday, September 18, 2006

Sabtu, Ahad dan Isnin


Assalamualaikum...

16hb September 2006 (Sabtu).

Hari nie aku puasa, tahankan diri puasa kat rumah walaupun konon-konon dugaan tue besar. Hari nie pegi tempah baju raya..ngeh..ngeh.ngeh... ha hamik ko sampai lima pasang aku tempah baju..merengkeh ler nak membayar nyer nanti. Baju rayanya dua pasang jek.... yang lelain tue dah lama ada tapi tak bertempah-tempah. Alang-alang tempah, tempah semua sekali senang. Tahun nie aku tak buat baju kurung pun, saja nak tukar pesen, buat design yang boleh pakai ngan kain boleh pakai ngan seluar, senang leh merugged-rugged nak keluar rumah.

Separuh hari aku keluar hari nieh. Bawak ibu gie shopping kasut. Sib baik la si kecik tue tak meragam sangat...dia meragam pun sebab nak tidur. Tengah Ibu syok pilih kasut, Izzati bantai tidur kat riba. Ibu suruh pegi balik kereta dulu, elok aku baringkan dia jek dia bangung menangis-nangis tak mahu baring... aaah sudah... sudahnya haku bawak kereta ngan dia duduk atas riba aku...mak oooi... seksa... dah ler haku pendek... kalau tinggi tue okey ler lagi... sakit belakang anak aku kene stering kereta.. nak buat camner..dah dia tak nak duduk kat sebelah.

Petang salah sorang forumner BFT datang rumah nak beli baju. Alhamdulillah ada jugak rezeki yang masuk hari nie walaupun kat rumah tak de internet. Syukur.

Dan hari nie aku berjaya puasa.... Alhamdulillah...

17hb September 2006 (Ahad)

Hari nie aku puasa lagi... kene perabihkan..aku dah niat nak puasa direct sampai Ahad so hari nie kene puasa jugak. Dugaan kat rumah nie tak de le sebesar mana kalau kat office. Semalam boleh puasa so hari nie aku mesti boleh jugak. Tengah hari aku keluar pergi hantar barang yang orang order. Mula-mula sekali haku pegi ker Putrajaya hantar diapers kat Kak Dideal. Haku tolak harga modal jek sebab nakkan modal balik jek. Tak amik untung sesen pun.

Lepas jek pegi Putrajaya haku pegi ker Puchong pulak gie rumah Ziela, amik stok baju aku yang dekat dia. Hajat hati nak hangkut sekali diapers yang ada ngan dia, tapi fikir-fikir biar lah ngan dia dulu kot-kot dia ada regular customer yang nak beli. Tak per biar la lambat..asalkan ada orang beli. Lupa nak habaq, aku yang drive. Abie tak nak drive tangan dia lenguh. Orang dah sign up kat gym... nak naikkan berat badan, baru dua tiga kali pegi gym tangan start ler sakit-sakit. Muscle dah pecah.

Habih ker Puchong aku pegi ker USJ pulak, pulangkan cadar si Niza kat supplier. Susah betul bila supplier dah pindah nieh. Dulu dekat ngan rumah bila2 masa boleh pergi. La nie dah pindah sampai ke USJ nie..berkira-kira pulak aku nak pegi. Memang harapkan weekend je lah. Selesai semua urusan aku balik. Dah janji ngan supplier kuih pulak, dia nak datang rumah hantar sample.

Balik tue terus singgah rumah Kak Na, Kak Na masak laksa...fuhhhhh...... sedap jek laki aku makan. Aku puasa, so tahan diri ler...tapi aku tau sure Kak Na bungkuskan laksa utk aku punyer..ngeh..ngeh ngeh.. Dan memang betul pun malam tue aku berbuka puasa dengan Laksa. Ahaksssssss.... ssluurrrpppp....

Hari nie jugak Izzati dari pagi sebelum keluar sampai ke malam dia melayan VCD Barbie Rapunzel. Makkkooooii pengsan melayan dia. Kena carik VCD baru ler... Fairytopia dah keluar ke belum ek.... asik tengok Rapunzel jek sampai naik hapal aku dialog cerita tue. Mujur ler Abie bawak balik laptop, kalau tak kacau program tivi orang nak tengok jek. Celik mata Barbie sampai nak pejam mata Barbie. Hai anak.... cerdik tak diajor pun... kalau pegi kedai baju ker kasut ker... bijak bebenar la dia menelek satu satu barang.... sampaikan Wan dia geram... cam orang tua jek kelakunyer....

18hb September 2006 (Hari ini)

Hari nie aku tak puasa... hutang puasa tinggal satu hari jek lagi... Insya'Allah aku boleh perabihkan hutang puasa tue dalam minggu nie. Kat office ada buat makan-makan petang karang. Dari last week dia orang dah inform jgn puasa..ngeh..ngeh..ngeh...

Pepagi datang opis bukan aku terus buat keje..meronda dari satu dept ker satu dept jual kuih raya... ahakss.. Alhamdulillah... aku ingatkan tak der sambutan.... ramai jugak yang membeli kuih raya dari aku. Syukur... ada la duit raya sikit utk anak aku raya nieh.

Well hari tak habih lagi hari nieh.... ada masa aku update.....chow chin chow....

Friday, September 15, 2006

Izzati Maisarah

Assalamualaikum,

So minggu nie aku naik public transport pegi keje. Rasa macam dah malas plak nak drive. Iyelah since stop meniaga diapers nie aku tak perlu lagi nak hantar diapers-diapers kat orang. Cuma aku meniaga baju jek online kat sini dah tak larat dah aku nak buat diapers, so aku banyak concentrat ngan business blouse wanita sahaja.

Lama jugak aku tak tepek gambar Izzati kat sini yer. Well ini ada la a few gambar dia yang terlatest. Minah kecik tue suka bergambar, asik la tenyum..tenyum..tenyum...

haku tak tau kenapa aku suka sangat ngan gambar nieh. mungkin sebab suka tengok pipi dia yang tembam tue and the way she look at his father picture.

selagi tak puas hati selagi tue dia suruh amik gambar. suka sangat tayang gambar Abie dia tue

dengan Poh one of his Teletubbies favourite. jenuh melayan makcik nie asik-asik nak tabish..asik-asik nak tabish... tapi sekarang dah jumpa kegemaran baru Barbie.. vcd Barbie tue sampai haku naik hapal dialog depa.


tenyummmmm....... suka tengok dia senyum simpul cam gini




dan aku perasan...bila dia semakin membesar, muka semakin berubah....

mummy loves you izzati.







Tuesday, September 12, 2006

Aku dan Diriku

Assalamualaikum,

Wah..wah.wah...hari nie aku naik LRT..park kereta kat Tasik Selatan. Rasa cam tak de pulak ramai orang.. menunggu LRT kat Masjid Jamek tadi pun rasanya macam dah tak sesesak dulu. Tak tau la kalau hari nie je ker ataupun esok lusa pun cam gitu.

Minggu nie aku pulun mangganti puasa. Fuh banyak lagi tue... itu ler asik tertangguh jek nak mengganti sampai nak puasa balik baru terhegeh-hegek nak puasa. Serik... konon-konon tahun depan tak buat lagi tapi sama jugak tahun demi tahun benda yang sama jugak jadi. Ahaksss... Tahan godaan dan cabaran...aku rasa tak de pepe kot, Insya'Allah jangan cik 'P' mai sudah ler... jenuh ler ah kak nak mengganti next year.

Minggu lepas hari Jumaat aku mc, sakit badan tak tau la nak ckp... Malam tue berguling-guling aku sakit perut... satu badan rasa macam mencucuk-cucuk. Mintak tolong Abie hei tak kose betul dia nak memicit badan. Mintak tolong si kecik tue jugak sudahnyer... tak pandai urut pun dia duduk2 kat belakang tue rasa lega jugak.

Hari Ahad lepas... kita orang adik beradik berkumpul beramai-ramai. Solat Zohor Jemaah pastu baca Yassin. Sempena nak menyambut Ramadhan ni kan. Macam-macam masakan ler ada haritue, rendang ayam, ayam goreng berempah, sambal goreng, urap, pucuk ubi, ikan pari bakar, ikan bawal goreng. udang goreng tomato. Ahaksss..kecur liur pulak bila aku citer-citer nie..sabar..sabar puasa.. puasa....

Lepas makan, buat birthday celebration la pulak. This time around aku tak beli hadiah langsung utk depa. Almaklumlah tengok tarikh la beb.... kekurangan fulus. Tak sangka anak aku pun dapat hadiah jugak. Ahakssss utang dari Umie dia masa birthday dia aritue. Tak kisah la. So kira-kira nie aku pun berhutang jugak lah.

Depa balik awal la jugak dalam kul lima dah balik dah. Lepas tue aper lagi haku pulak ler mempulun kemas rumah apa yang patut. Nak mengemas time dia orang ramai-ramai huish bikin kefala jadi fening lah.. ekekekekekekeke...

Alhamdulillah, business aku berjalan lancar. Walaupun tak sehebat orang yang ada kedai tapi kira boleh la kan harapkan perniagaan kat internet jek. Memang aku berazam nak bukak kedai satu hari nanti. Doa-doa la aku berjaya. Aminnnnnnnnnnnnnnnnnn

Monday, August 28, 2006

Setengah hari di Bandar Bukit Mahkota

Assalamualaikum,

Hari nie aku rasa macam keje half day jek. Sampai jek kat office memasing kecoh, aku pun terpinga-pinga. Ape hal?? Baru aku teringat, semalam petang aku dapat call dari officemate bagi tau ex-officemate kita orang dulu baru jek meninggal disebabkan Kanser Kelenjar. Terkejut jugak aku dibuatnya. Terbayang-bayang aku muka Halim Jani. Lembut bersih aku ingat lagi masa aku kerja kat Putra LRT. Aku selalu jugak berjumpa dan berurusan dengan Halim. Selalu jugak kami bergaduh manja (bergurau) usik mengusik. Dan aku tak sangka dalam usia semuda Halim dia dijemput panggilan Ilahi.

Tanpa aku sedar, mengalir juga airmata ketika menziarahi arwah di rumah kakaknya di Bandar Bukit Mahkota. Apatah lagi terpandangkan anak arwah yang masih kecil. Sebak sungguh rasa hati. Aku meletakkan diri aku ditempat isteri arwah. Andai aku ditempat beliau mampukah aku jadi setabah wanita itu. Allahu'alam. Airmata merembes lagi terkenangkan putih bersih wajah beliau selepas dimandikan.

Terbayang-bayang wajah beliau. Memang beliau merahsiakan penyakitnya dari seluruh kaum sahabat. Entah kenapa tidak pulak aku ketahui. Dan aku juga mendapat tahu dari rakan-rakan bahawa beliau tidak mahu menjalankan rawata kimoterapi. Tak sanggup menghadapi side effect sekiranya beliau mengambil rawatan tersebut.

Bergenang lagi airmata melihatkan kakak arwah mengusung bantal tidur arwah ke sana sini. Dengan mata yang memerah cukup mengharukan sesiapa sahaja.

Al-Fatihah buat Allahyarham Halim Jani.

Friday, August 25, 2006

Macam-macam cerita

Assalamualaikum,

Sebenarnya aku pun tak tau aper yang nak aku bebelkan cam biasa la kan idea tue melambak when it comes to typing semua nyer hilang entah kemana rasa bosan jek. Lain kali kene beli tape tue la, ada ide jek rakam masa tue jugak pastu terus masuk blog.

Bulan nie bulan kemerdekaan. Kebetulan masa aku pegi Indon aritue dia orang pun baru sambut Hari Merdeka pada 17 Ogos aritue. Yang buat aku rasa yang dia orang nie semangat tue kuat bila aku tengok setiap inci rumah, kedai ataupun bangunan penuh dengan bendera-bendera Indonesia. Tak cukup ngan bendera Indonesia, ntah haper bendera lagi pun aku tak tau la dok tercacak depan rumah masing-masing. Tapi kat sini aku tengok yang semangatnye cam orang kat bandar-bandar (correct me if i'm wrong). Bendera kat kereta punt tak semeriah tiga tahun lepas. Jangan kata dia orang la aku pun sama tak letak bendera kat kereta. Tak tau mana nak carik punya la kesian.

Penah ada satu tahun tue husband aku letak kat depan rumah, mak aku bising buat aper ekekekeke... entah lah. Yang buat aku tergerak nak letak cite pasal bendera ngan merdeka nie bilamana aku tengok MHI pagi tadi pasal kesusahan orang tua sebelum kita utk mencapai kemerdekaan compare ngan muda muda sekarang yang hanya tahu Merdeka itu konsert, cuti umum, hiburannnnnnnn. Entahlah nak komenggg banyak-banyak pun bukan aku reti.

Dan aku terlepas nak menyaksikan pernikahan Siti Nurhaliza dan Datuk K. Bukan nak kata apa la, kat office aku nie memang ramai yang menyampah gila babeng ngan pernikahan dia orang nieh. Iyelah aku walaupun ralat jugak bila Siti pilih orang yang lebih tua tapi entah kenapa aku rasa aku boleh terima pernikahan dia orang. Iyelah dah jodoh tue kan ketentuan Ilahi, aku pun tak paham ler kenapa aku tak boleh nak meluat gila-gila macam dia orang nie meluat. Mak aku pun sama jugak tak suka ahaksss.

Yang kelakarnya ada yang dulu minat bila mek iti nie kawin ngan Datuk K terus tak minat hatta nak mendengar lagu dia sekalipun cam gitu sekali meluatnyer dia orang. Bukannya aku nak defend mek iti nie. Tapi entah ler, aku rasa hal nikah kawin nie aku neutral sikit la. Dah jadi penyanyi no. 1 negara la so paham-paham la media of course la nak dapat kan story pasal dia nak melakukan surat khabar ataupun majalah. Dah jadi public figure, tak ajak media kang di kecam ajak pulak dikecam orang lain. Hai macam-macam hal. Apa-apa pun Siti, Selamat Pengantin Baru lah yer. Moga-moga boleh la adaptasi gelaran Datin tue dengan pelbagai acara. Jgn mas kawin RM22,222 tapi kawin 2 tahun 22 hari 2 jam 2 saat udah ler. Muahahahahaha...

camner aku nak tepek gambar si Siti nieh ahaksss...

Lagi satu citer pasal artis or so called artis or so perasan nak jadik artis. Ehek mau ada yang melenting nie kang. Memang yang ini aku cukup meluat menyampah dan segala macam lagi ler. Balik keje semalam, sampai umah kul 8.30. Husbang aku beli suratkhabar Metro & Kosmo tetiba aku terselak cerita Diana Naim buat buku pasal kisah chentaaa dia ngan Mawi. Aduhaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....... ini memang aku meluat gila dan aku sendiri macam kes siti tadi tak tau kenapa. Masa mula2 baca cerita pasal kes putu tunang dia orang nie aku akui memang aku ngutuk si Mawi nie aper la punya Mawi tunang sikit punya lawa pun leh nak putus.

Patutnya si Diana nie bak kata opis met aku kene lay low. Bukan cam sekarang. Since putus tunang gambar dia pulak aku rasa lagi banyak kat majalah-majalah dan surat khabar. Dan dengar nya pulak nak jadi penyanyiiiiiii.... Alahai. Ish udah-udah la tue walau beribu kali hang kata hang tak amik kesempatan atas populariti mawi tapi orang tetap ckp hang tumpang glemer mawi jugak... isk..isk..... Yang nie memang aku rasa meluat. Sorry la aku ckp apa yang aku rasa pendapat aku pendapat aku sorang dan bukan pendapat orang lain. Mungkin orang lain ada pendapat dia orang sendiri siapa yang tahu. Pepandai ler kome.

aku tak tau ler..dekat sepuluh kali aku try tepek gambar tak gak dapat... heran tul lerrrr...






Thursday, August 24, 2006

Trip to Bandung

Assalamualaikum, Hari Isnin tepat jam 9.45 malam aku pulang dari Indonesia. Percutian yang memakan masa 4 hari 3 malam betul-betul memenatkan aku. Ikut tour biasa la kan lain la kalau berjalan sendiri. Tak banyak pun gambar yang aku snap di sana tapi ada la satu dua keping yang akan aku letakkan di sini.



Amacam?? Ahaks..ini kat Sari Ater Hot Spring Resort. Ada gambar-gambar air panas, tapi aku lebih interested nak share gambar aku ngan badak nieh.








Hotel yang aku duduk kat Bandung. Hotel Nalendra. Walking distance ker Factory Outlet. Tapi tak dapat nak berjalan pun ker Factory Outlet sebab memang kebetulan aku pegi sana Indonesia tengah cuti panjang. Jalan jem giler. Abihkan masa dalam bas jek. Ikut tour ada la program lain kan bukan pegi shopping jek. Ehek.




Gambar nie masa kat rumah lagi tengah tunggu kakak nak bertolak ker airport. Izzati awal-awal lagi dah dilarikan oleh Abie nya. Baru lepas nangis nie..sedih nak berpisah ngan Izzati. First time. Sedih2 pun sempat gak nak snap gambar lagi..ahakss...




Gambar dah kelam kabut..ini aku copy paste dari blog freewebs aku (yang dah aku delete). Malas ler nak banyak2 blog. Satu jek cukup.

Nak tengok banyak2 lagi (aku still tak paham camne nak configure gambar2 dalam nieh). Korang leh tengok di
sini.


Kita enjoy!!!!



Thursday, August 10, 2006

Sebentar di Pejabat Imigresen

Assalamualaikum,


Pagi nie aku masuk lambat sikit ke office. Dah lama aku buat passport tapi tak pegi collect pun lagi kat Imigresen. So pagi nie aku buat keputusan nak amik. Next week dah nak bertolak ke Bandung.

Pagi-pagi lagi aku dah tercacak depat Imigresen tue, aku ingat aku la orang paling awal rupanya ada lagi yang paling awal dari aku. Beratur la sementara menunggu Imigresen bukak. Aku dapat no. 12. Sah aku ingat mesti lambat la nie koman-koman pun kul sepuluh la aku masuk opis. Alahai malasnyer la nak lambat2 nie. Tak kose nak bersoal jawab karang ngan HR.

Sebelum 8.30 dah settle dah. Terkejut gak aku. Proses nak buat passport nie bukannya lama sangat. Yang buat lama tue proses menunggu. Masa aku buat passport arituepun bukannya lama benau. Tapi sebab aku sampai lambat nak amik no. aku terpaksa la menunggu sampai ke petang utk buat passport. Sampai turn aku tak sampai lima minit pun. Esoknyer passport dah siap, cuma kesuntukan masa yang membuatkan aku ambik passport aku pagi nieh.

Aku tengok jugak cara-cara orang Imigresen bekerja tadi. Memang pantas dan cepat. Dan kisah-kisah dulu kala yang mengatakan mereka nie tak mesra pelanggan mungkin dah tak boleh diguna pakai lagi. Mungkin ada la sorang dua yang buat onar jadi semua Jabatan Kerajaan nie kene padahnya.

Bukannya aku nak defend orang kerajaan nie tapi kadang-kadang kita nie macam tak adil nak sampai meletakkan hukuman mengatakan gomen nie lembab.

Tapi terus terang aku katakan, aku masih lagi seriau nak pegi ke hospital kerajaan esp. utk bersalin. Muahahahaha.... tapi orang kata Hospital Serdang tip to... well tungg dan lihat. Kot la ada rezeki aku mengandung ker, memang nak pi situ.

Wednesday, August 9, 2006

Izzati Latest Picture

si jantung hati

dah malas dah tue


Awal-awal bergaya..comel la... tegak jek berdiri.




Izzati latest picture. Haku paksa jadi model.mengamuk mak nenek tue..

ada gaya model ker??




Wednesday, May 31, 2006

Mood aku terbang!!!

Assalamualaikum,

Semalam masa on the way nak balik rumah, tetiba aku dapat phone call dari Abie.

"Awak balik kul baper"
"Cam biasa la... tgh on the way nieh"
"Saya tak tahan dah nieh... hantar saya pegi hospital"
"Sakit sangat ker?"
"Sakit la, saya tak tahan dah nieh, saya tunggu awak kat rumah"

Adoi, aku dah start suspen giler dah. Teruk sangat ker la husband aku nie sakit. Memang dia dah lama ngadu sakit belakang, dari weekend aritue lagi. Dah pegi cek doktor, doktor dah suruha admit tapi dia pulak tak nak. Hari isnin haritue dah tak tahan, pegi lagi set appointment petang ngan specialist, nurse yang pandai pulak tak masukkan appointment record tue dalam buku doktor. Dah la sesia balik rumah balik tanpa jumpa specialist.

Aku bawak kereta pun otak aku dah melayang-layang yang dia betul2 sakit kat rumah tue. Sampai rumah tengok okey lagi dia. Dia kata dia dah makan ubat, aku tanya balik betul ker nak pegi hospital dia kata, tak pe lah dia makan ubat painkiller nieh, esok dia nak carik orang urut.

Khamis nie dah set appointment ngan specialist.

Citer pasal Akademi Fantasia malam tadi, aku tengok diari AF tue, issshhh...tetiba tak de mood nak citer laaaaaaa...nanti laaaahhh..

Tuesday, May 30, 2006

Demam Akademi Fantasia

Assalamualaikum,

Akademi Fantasia dah bermula, tapi aku tak tau la aku dah demam ker tidak, yang aku tau aku dah demam ngan dak Diddy nieh..ekekekekeke. Suka sore dia bukan suka aper pun. Nak nak dia nyanyi lagi Ibnor Riza masa Nota Prelude tue sedap pulak sore dia. Tak padan ngan umur.

Tapi rasa frust jugak dengar dia nyanyai masa Konsert Prelude, beyond aku punya expectation. Aku rasa dia boleh nyanyi lagi bagus dari yang dia nyanyi malam tue. Gemuruh sangat kot, sampai pitching pun lari (wwaaaa per bende pitching tue...ekekeke). Mujur dia jadi salah sorang top 12 utk jadi student kat AF tue.

Yang aku tak puas hati sangat tue, macammana pulak si Amirul tue boleh masuk. Sah-sah dia bukan pilihan juri, tapi dia menang sms. Nampak sangat mentaliti rakyat mesia nie still minat pada rupa. Farhan yang aku rasa kualiti suara dia meamng bagus orang tak pandang pun. Tapi aku fikir-fikir balik, yang sms nie sah sah budak-budak sekolah jek. Umur-umur aku nie jarang ada yang nak sms. Aku la terutama-tama sekali. Nak buat camner dah itu pilihan peminat.

Malam tadi aku tengok Diari AF. Masing-masing dapat lagu Allahyarham Tan Sri P. Ramlee. Yang buat aku teruja nak tengok lagu yang Karen dapat. Malam Pesta Muda Mudi, seronok betul. Sah-sah izzati akan melompat-lompat dan berjoget-joget bila dengar.

Sekarang nie pun Izzati dah pandai sikit-sikit nyanyi lagu tema AF, walhal tak de sape pun yang ajar dia. Alahai anak, kalau pandai mengaji kan sejuk perut mummy.

Bak kata izzati, atesssssss yaaaaaaaaaaaaaaaaa... (Akademi Fantasiaaaaaaaaaaaaaaaaa)

Demam dah bermula daaaaaa..

Thursday, May 25, 2006

Aku dan Berniaga

Assalamualalaikum,

Lama betul aku tak update blog aku nieh, last aku update aritue bulan berapa ek aku sendiri pun dah tak ingat. Sejak dua bulan lepas aku aktif berniaga. Betul kata orang, once you start you will never stop. Jadi cam gitu ler kat aku. Ada jek bende yang aku rasa boleh jual aku jual.

Setakat nie pelbagai barangan jugak la aku jual. Antaranya diapers, sabun samak, coklat cadbury, susen pad. Impian aku nak amik baju budak masih lagi tinggal impian. Aku tak jumpa lagi direct supplier. Ramai dah aku tanya-tanyakan tapi tak jumpa.

Berniaga nie seronok sebenarnya, tengok duit masuk hari-hari. Aku tanam azam nak berenti kerja hujung tahun nie kalau perniagaan aku establish. Tapi bila aku fikir2 kan balik. Komitmen aku banyak lagi. Aku masih lagi mengharapkan duit gaji yang aku dapat tiap-tiap bulan utk aku langsaikan segala hutang piutang yang ada.

Seronok bila baca pengalaman kawan-kawan mengenai perniagaan nie. Aku ni banyak cabang perniagaan yang aku minat, tapi bak nasihat kawan-kawan fokus pada satu bidang dulu then you can establish.

Harap-harap impian aku nak ada perniagaan sendiri berjaya.

Amin.....

Wednesday, March 15, 2006

Berniaga!!! Berniaga!! Berniaga!!

Dua tiga menjak nie aku berkobar-kobar sungguh nak meniaga. Memang dah lama aku idam-idam nak meniaga nieh. Aku nak berhenti kerja tak nak keje makan gaji lagi tak nak keje ngan orang lagi aku nak kerja sendiri.

Tapi tue la dari sehari ke sehari, dok pk perniagaan apa yang nak buat. Aku rasa peluang tue dah melambak2 depan mata. Tapi aku tak jugak gunakan peluang sebaik-baiknya. Macammana yer, aku nak motivate diri aku sendiri. Semangat tue sungguh2 kobar-kobar.

Bila la aku dapat jalan perniagaan nieh. Sekarang nie aku dapat peluang baru untuk berniaga. Kali nie aku nekad, nak tak nak aku kene usahakan jugak. Kalau berjaya memang good bye la office ku... kuang.kuang..kuang..

Tuesday, February 28, 2006

Hah Minyak Naik!!!

Hadoih!!!! Macammana la aku nak cepat sampai office ek. Apasal dulu awal-awal aku boleh sampai ontime tapi tak sekarang. Aku rasa dah sehabis cepat dah aku keluar dari rumah, tapi tak jugak sampai awal kat office.

Boss dah start bersuara dah tadi, lambatnyer you hari nieh.. hah gua lambat sangat ker..rasanya tak lebih kul sembilan lagi. Adeh...tunggu je lah hr telepon aku karang, aper pulak alasannya aku nak bagi kali nieh. Aku tau tak de alasan aku nak bagi, dah sememangnya aku lambat. Nak bawak kereta?? No..no.. no... aku dah serik nak tempuh jem kat k.l nie. Biarlah aku bersusah payah naik komuter+lrt+lrt. Biar lah aku jem ngan orang dalam tren dari aku jem kereta yang buat aku jadi giler meroyan dalam kereta tue.

Nak nak minyak naik lagi. Terkejut badak gua sesubuh hari, hubby gua telepon. Minyak naik lagi, tiga posen... mak aaaaaiiiii.... aduhai...ini ler yang membuatkan aku dah tak kose nak travel bawak kereta... tak larat..tak larat... tiga posen pun terasa wehhhh..... satu liter (eh satu liter ek) kalau dah sekali tuang sampai dekat 20 liter... adoiiiihhhh.... sakit poket mak nyahhhh...

pepepun nak pi buat air melo dulu.... sarapan tak beli... aper nak buek...padan muka lambatttt...

Thursday, February 23, 2006

Impian Hidup

Pagi nie dengan rasa bangganya aku masuk lambat. Ehehehehe, tetiba rasa malas pulak nak bawah kereta hatta sampai ke Tasik Selatan sekalipun. So gua naik la komuter, boleh sampai on time, tapi terpaksa beratur panjang kat LRT KL Sentral tue. Hadoih, after four tren pass by, baru ler satu tren nie kosong boleh masuk. Dan sesaknya dalam tren tue, orang2 yang menunggu kat KL Sentral tue sahaja.

Entah macammana sambil2 aku jalan tue, aku teringat balik kesukaan aku. Baca novel. Idea business aku nie memang banyak, tapi satu pun tak jalan. Tak jalan sebab apa aku tak tau, tapi yang paling-paling utama sekali ialah NO MODAL!!!. Aku memang minat sangat baca novel, pernah jugak aku sampai bercita-cita nak bukak kedai buku.

Tapi aku nie tak de orang yang nak menggalakkan, mana aku nak carik galakkan nie ek?? Eheh... MARA leh tolong tak??

Kalau la aku berjaya bukak kedai / business. Salah satu impian hidup aku tercapai.

Tuesday, February 21, 2006

Aku dan Blog




Lama betul gua tak update dekat blog gua nieh. Almaklumlah bizi yang tak bizi sebenonya. Ekekekeke. Tengok si unta tue update blog dia teruja pulak gua nak update blog gua nieh. Apehal ler pula bergua-gua nieh. Eheh entah ler..terbiasa la pulak ekekekeke..bahana cakap ngan member2 dalam email nie ler.


Hari nie baru masuk keje, weekend aritue balik kampung, ada kenduri arwah ayah mertua aku. Last time buat aku tak balik hubby balik la so this time tak sedap la pulak kalau aku tak ikutkan. So program yang aku dah sedia buat ari sabtu aritue terpaksa la kansel. Eheh, kalau tak gua dah masuk karaoke contest dah, ekekekeke.


Ish lapar la pulak, dari pagi tadi tak breakpas aper pun. Ingat kul doblas tepat karang nak pegi lunch la merangkap sarapan sekali. Err dah terbalik kut gua cakap.


Lama jugak tak tepek gambar2 kenit sorang tue kat sini. Tak pe lah ini nak tepek gambar dia yang dok pakai tudung, susah tul nak amik gambau makcik sorang nie pakai tudung.



Monday, February 6, 2006

Cuti Panjang weh...

Assalamualaikum.

Wah!! Seminggu lebih aku bercuti. Bila dah cuti lama nie rasa seronok plak duduk rumah jadi surirumah. Kejenyer dok ngulit anak jek. Boring kat rumah hangkut anak pegi jalan-jalan. Heaven betul!! Umur baru 30tahun tapi dah bosan ngan keje makan gaji nie. Bila la agaknya aku dapat berhenti kerja utk selama-lamanya dah bekerja sendiri. Boleh tue boleh tapi mampu ker aku??
Kalau tak bayar duit keta akur asa aku dah berenti dah kot. Tapi disebabkan aku ditugaskan utk membayar duit kereta. Perkh tak boleh ler. Nanti la, silap aribulan kalau aku nekad memang aku berenti kot. No mood dah nak keje jadi kuli orang nieh bosan jek. Bila nak jadi boss ek..ahaksss angan-angan tinggi wehhh...
Cuti panjang aritue tak ke mana pun, cuma ke Port Dickson jek. Itu pun pegi hari Ahad balik hari Selasa. Celik mata laut, petang laut, itu je ler keje aku ngan anak. Mujur anak aku tak kene sunburn.
Melepek jek kat rumah sepanjang cuti nieh. Sabtu lepas, office hubby ada Annual Dinner. Pegi la kita orang adik beradik. Alah bos hubby aku pun abang ipar aku. So family belah dia ngan family belah akak aku seme pegi la ngan anak beranak masing2. Tukar imej malam tue konon2 nak jadi Bienda tapi jadi Bonda ahaksssss... Lantok ler nyah... mak saja jek... dah sound awal2 kat hubby jangan gelak.
Alamak gua terleka pulak dok ralit tengok internet sampai leka nak sambung citer kat blog nieh. Terus blank pala otak aku.
Nanti la gua sambung....
chiowwww..

Wednesday, January 25, 2006

Bersin dan Aku

Assalamualaikum

Hari nie aku rasa betul2 cam nak collapse jek. Dari malam tadi aku terganggu dek bersin yang non-stop sampaikan hubby aku pun bising pukul dua pagi. Ish menyembur2 sampai ke saya nieh. Eheh nak buat camner bukan aku boleh control pasal nak terbersin nieh. Tak cukup ngan terbersin hidung tersumbat lagi.

Bila bangun pagi nak mandi kene air sejuk, lagi la bertambah2 tinggi la tahap kebersinan aku. Mujur jek dalam LRT tadi aku tak terbersin-bersin dan mujur jugak la hidung aku nie tak meleleh2. Pandai betul hidung nie, time aku buat preparation dengan tisu aper seme tak nak pulak dia buat hal. Tapi kalau aku nie kering ngan tisu masa tue la dia banjir ngan hingus!! eee geli nak sebut ekekekekeke.

Aku ingatkan okey dah ler, tapi masuk office jek, tekak aku dah rasa berpasir, dan kepala aku dah start pening. Ish mak ai, ini memang kene mc nieh. Tapi esok aku cuti pulak tue. Takkan nak mc kot, mana boleh. Gagahkan jugak la diri aku nie ha. Aku telan vitamin c dua bijik, aku hangkut badan aku masuk surau lelapkan diri barang seminit dua. Aku rasa tak de seminit dua kot mau makan setengah jam tadi aku bantai tido. Lega sikit. Tapi still bersin aku tak jugak berhenti. Hidung sebelah dah tersumbat.

Ini aku menaip ni pun badan dok bersandar kat kerusi kepala pun sama. Memang kepala mengong jek rasa. Adat la kalau orang dah selsema kan. Jangan la aku demam, tak sanggup weh. letih..

Start esok aku cuti aku keje balik hari Jumaat minggu depan. Sakan aku sambut raya cina. ekekekeke aper nak buat dah tak de orang nak jaga anak aku terpaksa la aku amik cuti. Tak tau nak pegi mana cuti panjang nieh... hmmmmmm

Friday, January 20, 2006

Lewat lagi!!

Assalamualaikum dan Selamat Pagi,

Hari nie lambat aku sampai office, sampai kat stesen LRT kat KL Sentral tadi tak sempat nak serbu train so nak tak ndak terpaksa la aku que jugak ikut belakang orang. Hari ni style aku pegi kerja pun lain dari lain, alah bukan lain aper pun style tudung jek beza. Aku pakai selendang, saja la tengok orang lain pakai elok jek aku pun nak gak try sekali sekala tukar imej aper salahnyer kan.

Nothing much to story here. Aku pun tak tau nak ckp aper. Ketandusan Idea. Well ada idea sok aku sambung lagi.

tata.....

Thursday, January 19, 2006

Pindah & Novel

Assalamualaikum...
Biasa la kan, orang lain buat blog aku pun sibuk nak buat. Bila dah buat tak reti-reti pulak nak update hari-hari. Macam yang aku katakan sebelum nieh. Tempat aku tak mengizinkan untuk aku mengadap Internet sepanjang masa. Line tak clear.
Belum pun cukup setahun aku dekat company nieh, dah lima kali aku berpindah tempat termasuk lah hari ini. Untuk yang kelima kalinya hari ini aku berpindah tempat lagi. Lagi dekat dengan immdiate boss aku sebelum nie tempat aku jauh dan communication susah, jadi itu ler orang pun tengok aku ni cam tak ada kerja. What to do what to do itik makan pakai sudu.
Sampai-sampai jek sebelum aku on pc aku terus buat persiapan nak pindah, tempat baru nie sempit sikit la, tapi aku rasa aku selesa. Jauh dari anasir-anasir yang tak berkenaan. Ahaks, jahat betul aku nih. Dan tempat baru aku nie lebih privacy, so aku rasa selepas ini aku akan rajin update blog aku nieh.
Hajat hati nak create blog baru berkenaan dengan novel masih lagi tak kesampaian. Masalah yang sama, kalau kat rumah aku ada internet aku rasa dah lama aku usahakan blog aku nieh. Koleksi novel-novel aku memang banyak. Aku bukannya pandai nak kritik novel-novel orang hatta aku sendiri pun tak pernah menghasilkan apa-apa karya. Cuma ingin berkongsi pendapat dengan kawan-kawan tentang novel-novel yang pernah aku baca. Angah kakak aku pun sekarang dah gila novel. Sibuk pinjam koleksi novel-novel aku. Tapi dia tue kelakar sikit, mudah tersentuh dan menangis, sampai kene ejek ngan anak-anak dia.
Okeylah sampai di sini dulu. Tiada cerita menarik yang nak aku ungkapkan kat sini.
Panjang umur jumpa lagi.
Salam Manis
Melati-Putih

Wednesday, January 11, 2006

SELAMAT TAHUN BARU!! SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA!!

Assalamualaikum!!!

SELAMAT TAHUN BARU 2006!!!

Mm dah seminggu dah kita sambut tahun baru. Aku pun baru jek nak update blog aku kat sini. Entah lah sejak kene mark ngan boss nie aku kene lebih berhati-hati nak online. Walaupun kadang2 diluar waktu keje, aku jadi takut pulak nak online internet nieh. Ekekeke. Lantak lah.

Aku rasa masih belum terlambat untuk aku ucapkan SELAMAT TAHUN BARU kepada semua rakan-rakan dan sahabat handai yang lain. Aku harapkan agar tahun baru 2006 ni akan membawa sinar cemerlang bagi kehidupan kita semua.

Tak aku nafikan 2005 memamg banyak dugaaan yang aku hadapi. Dan dugaan yang paling berat aku tanggung, aku keguguran Julai 2005 haritu. Sampai sekarang ni pun aku masih lagi tak percaya. Ikutkan sekarang ni, aku dalam pantang tapi dah tak ada rezeki nak wat camner.

Dan 2005 ini jugak aku sampai sekarang masih tak faham kenapa aku di tendang dari office ‘tu’ dan aku masih tertanya-tanya alasan yang munsabah kenapa aku dikeluarkan dari situ. Mulut kata lantokler, tapi hati nie masih lagi tak puas hati.

2005 ini jugalah menjadi saksi di atas pemergian Ayah Mertuaku pada pagi hari raya puasa haritue.

Macam-macam yang terjadi pada 2005 tapi aku harapkan perkara-perkara itu akan mematangkan diri aku dan aku harap dugaan-dugaan ini akan menebalkan keimanan aku.


SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA!!

Walaupun rakyat Malaysia di duga dengan kejadian di Mekah Al Mukarramah, aku harap keluarga yang terlibat akan sabar menanggung dugaan yang diberikan oleh Allah ini. Hanya orang-orang yang terpilih sahaja di duga oleh Allah. Dan pernah seorang sahabat mengatakan, Allah takkan memberikan dugaan utk kita andai kita tidak mampu menanggungnya. Apa yang pasti ada hikmah disebalik kejadian.

Hari Raya Aidil Adha disambut meriah kat rumah aku. Iyelah Hari Raya Puasa haritue, hanya dua keluarga sahaja yang menyambut dengan Ibu aku di rumah. Tapi Raya Haji nie semuanya berkumpul di rumah aku. Hari Isnin sengaja aku ambil cuti. Bila tiba petang rumah aku makin sibuk. Angah pukul satu dah sampai sebab nak tengokkan Izzati, sebab aku terpaksa keluar nak attend interview. Pukul lima aku dah balik rumah, sampai jek kat rumah Alang pun dah sampai. Wah!! Raya Haji dengan kereta baru. Dua keluarga dah pakai Estima. Aku bila lagi agaknya?? Ahakssss, tunggula 10 tahun lagi. Sementara nie lanyakla Wira yang ada tue (itupun sekarang dalam workshop).

Kat rumah dah start sibuk, aku balik tengokkan ketupat yang tengah bertenggek atas dapur. Belum masak lagi. Angah dah start masak apa-apa yang patut. Ibu cadang nak masak kari ayam dan rendang ayam utk Raya Haji nieh. Masuk maghrib aku telefon Abg Adi tanya kat mana dia, on the way katanya. Tanya apa yang ada kat rumah utk makan malam. Aku ckp tak de ape pun, Abg Adi nak beli satay. Aku pesan minyak masak sebab minyak masak dah habis kat rumah. Lepas maghrib bersepah kami sekeluarga makan. Acik tak balik lagi, Che Ala kerja mungkin lambat sikit rasanya. Tengah makan Acik pun sampai. Seronok la.

Kari ayam dan siap, sambal goreng jawa pun dah siap, paru masak berlada pun dah selamat di masak. Tinggal ayam rendang jek masih lagi bertenggek atas dapur.

Terasa macam Hari Raya puasa pulak dengan kesibukan semua. Biasalah bila semua ipar duai dah balik memang riuh rendah rumah tue. Ngan anak-anak sedara. Masing2 ada group sendiri. Yang lelaki nyer macam gini yang anak dara nya pulak macam gitu. Izzati?? Semua group dia masuk, ramai dayang-dayang yang sanggup menjaganya. Senang sikit aku tak de handbag nak di kelek kehulur kehilir. Tapi Izzati malam tue tidur awal, sebab dah tak larat sangat agaknya, maklumlah seharian main dengan sepupu-sepupu dia.

Pagi Hari Raya aku bangun gosok baju melayu suami, baju kurung Izzati. Pagi Hari Raya Aidil Adha baru merasa baju raya betul2. Tapi tak de la kami sakan bergambar. Comel anak-anak sedara ku yang lain semua berbaju melayu / kurung. Yang lelaki sibuk ke surau untuk Solat Hari Raya Aidil Adha. Yang perempuan pulak sibuk di rumah menyediakan hidangan.

Budak-budak lelaki lepas Solat terus pulang ke rumah tak sempat nak tunggu khutbah. Bagi yang kecik2 ni makan dulu. Lepas tue masing-masing layan Disney Channel. Balik orang lelaki dari surau, mereka bersarapan. Lepas tue masing2 sibuk pulak bersiap utk ke surau balik menolong apa-apa yang patut di surau tue. Tahun nie 8 ekor lembu dikorbankan utk Hari Raya Haji di surau kawasan perumahan aku nieh.

Giliran orang perempuan pulak bersarapan. Biasa la kalau orang perempuan bersarapan banyak la cerita yang dibualkan. Angah kene pergi ke rumah mertuanya. Izzati pulak sibuk nak ikut Ibu dia. Sebab dah biasa dan bukan bermalam aku benarkan. Satu hari dia berjalan seronok betul dia.

Petang, masing-masing mengundurkan diri untuk pulang ke rumah masing-masing. Abang Adi, Alang, Angah dan Acik semuanya pulang ke rumah petang raya tue. Iyelah esoknye anak masing2 dah mula bersekolah. Sunyi kembali rumah tue, Izzati pun sudah keletihan setelah seharian berjalan dan bermain. Lepas berkemas aku terus naik masuk ke bilik. Izzati tidur awal, termasuk aku pun tidur awal sekali. Bila lagi kami dapat berkumpul ramai2. Seronok!!

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA.