Wednesday, December 12, 2007

Izzati kene lepuk

Assalamualaikum

Selamat pagi all...... penat lagik??/ Yes..memang aku penat..... segala-gala penat..urat sendi aku satu badan penat.....

Malam tadi aku naik hantu ngan izzati.... kenapa la aku tak leh sabarkan diri yer.... puncanya budak tue tak mo mandi jek..... dari rumah mak long dia, dia kata nak mandi ngan aku kat rumah...bila dah balik rumah sibuk main aku suruh mandi....dia tak mo mandi kata kejap kejap..nanti dia mandi... aku sudah mandi aper seme pun dia tak nak gak mandi.....

Sudahnyer aku tarik dia...bukak baju dia mandikan dia dalam bilik air...... melalak2 budak tue.... lari tak nak mandi...aku tarik...aku geram..kene selepuk dua...aku rasa tak sekuat mana pun aku pukul........ dapat simbah air jek..sabun aper seme tak dapat...dia dah lari keluar..... bila aku nak pakaikan baju...aku tengok...berbekas tiga jari kat bahu dia... Ya Allah..kuat sangat ker aku pukul...... baru aku terasa tangan aku perit..... terus aku peluk Izzati....lepas tue dengan aku-aku sekali menangis... ini kali kedua aku pukul izzati tapi aku yang menangis.....

Tersedu-sedu Izzati menangis peluk aku.....merayu2 kata tak mo mandi.... aku cuba nak control amarah aku nieh..... satu hari tak berjumpa kalau boleh bila nampak dia memang aku tak nak langsung tinggikan suara....tapi tak boleh.... apa lah yang terbuku kat hati aku nie sampai anak aku pun jadi mangsa amarah aku.....

i'm sorry zati......mummy hurts you....

Tuesday, December 11, 2007

I'm tired

Assalamualaikum,

Pepagi nie sampai office jek aku terus on laptop bukak blog aku sendiri. I feel so damn tired. Penat badan, penat otak penat segala-gala nya la. My moods flies away..... how to get them back. Where to start.... aku sendiri pun tak tau mana nak mula. Tapi memang aku penat sangat-sangat. Mengeluh ke aku? Entah lah.. layak ke aku nie nak mengeluh....

Tak bersyukur ke aku??? Entah la..... Bila nak menaip nie tiba-tiba aku rasa sedih sangat...airmata bergenang-genang. Berat sangat ke apa yang aku tanggung nieh. Entah la... Should i type here everything.... should i? Aku pun tak tau la.... sebak, letih, penat..... tak tau....

Tuesday, December 4, 2007

Iskandar Mengamuk

Assalamualaikum....

Selamat pagi..... mengantuk nyer la aku pagi nieh..... Iskandar dua malam bila nak tido asyik mengamuk jek..malam tadi kemuncak kesabaran aku....mujur je ler si kenit tue baru nam bulan.... dan aku ada lagi la iman kat dada nieh......

Mengamuk-ngamuk melalak..mata mengantuk..... bila dibaringkan menangis...bagi susu menangis...cek temperature tak demam tak apa.... adoi la..mati kutu aku dibuatnya..... berdodoi...berselawat....berzikir.......senyap kejap....pastu start balik.... aduhai....anak anak..kenapa ko nak...aper yag tak kena.....apa yang sakit.....

Abie keluar pulak tue kejap..... bila balik aku terus pass kat abie...tak terlarat dah.....dah ler aku tengah datang kotor..... nak baca aper pun susah...abie balik aku suruh abie baca apa2 yang patut..... baru la senyap cik mamat sorang nieh...... ..baru nak menyusu..baru la mata tue nak pejam.....

Pukul 12.30 tengah malam dia terjaga....again...melalak...... buatkan susu pun tak mau.... berhayun la aku tengah2 malam...... berzikir lagik.... sampai dorang aku suami isteri dok pujuk iskandar..... mata pejam...tapi melalak jugak tengah2 malam..... abie tepuk..aku bagi susu...abie zikir....baru la senyap........ itupun lepas haku hayun satu ruang tamu tue...mata pejam.....

Aduhai anak...naik buntu kepala mummy nie tak tau nak buat apa........

Tuesday, November 27, 2007

I'm Bored

Damn!!!! Today i'm really really bored...its only 4 o'clock in the afternoon and i'm damn boredddddd.......

Salam All.....

Baru teringat bagi salam pulak kan. Huh baper bulan aku tak update blog....aper citer pun tarak.... citer puasa citer raya haper pun pun tarak.... petang nie disebabkan kebosanan aku yang dah cipan pasir membuatkan aku tetiba teringatkan blog aku nieh......

There a lot of stories to tell yer all....uwaaa donno where to start mehhhh..... now tetiba mental block pulak..tadi cam laju jek nak menaip tetiba aku jadik blank....what to type???? huhuhuhu....sakit mental ker aku nieh......

First thing first..my baby already six months..... mmmuaaah Iskandar...... dah menyusur...dan hari2 dok pumping jek kejenyer...... merangkaknyer tak jugak.... huh apasal aku rasa my boy nie lagi cepat progress dia compare to his kakak ek..... kakak dia aritue....a bit slow la...tapi..... mulut..... cam nenek-nenek....sampai haku pun tak larat nak layan......

Now nak masuk Disember kan....huhuhuhu February next year my girl will be 4 years old....alahai..... anak mummy dah besar dah..... cepatnyer masa berlalu.... my boy pun dah six month old ...rasa macam tak puas kelek jek..ini yang buat rasa nak produce one more baby nieh.. muahahah can i can i can i?????? huhuhuhu serk bersalin pun aritue pun tak ilang lagi i'm planning to tambah lagik....huhuhuhu again mental ker aku???/ ahaksssss....

Weh serius laaaa aku bosan tahap cipan pasir naga sakti la petang neih...apersal ek....huhuhuhuhuhu......ckp pun merapu-rapu......

esok ingat ker aku nak update blog ek..can somebody remind me.........thank youuuuuuuuuuuu

Thursday, September 13, 2007

Selamat Berpuasa

dan lagik nak sengih tue...



tengah tunggu turn nak wat MRI..sakit giler masa nieh


Assalamualaikum,

Fuh..its been a tiring week for me. Anyway before i forgot, SELAMAT BERPUASA untuk semua umat Islam sedunia. Macam la satu dunia baca blog aku. Okey back to my story. It's a really damn tiring week for me.

Rasa tak cukup rehat jek. Balik jek dari Cherating weekend haritue, Abie dah mengadu sakit belakang. Dia dah memang ada history sakit belakang. Nak nak pulak long journey from Cherating to Kajang. Malam tue dah melepek dah.

Isnin haritue cam biasa la, aku pegi keje. Tengah hari dapat call Abie kene admitted kat KPJ Kajang Specialist Hospital. Aduhai..... aku terus balik ler tengok dia. Malam tue temankan dia tido kat sepital. Kebas satu badan weh, ha ler tido kat kusi jek... Iskandar aku tak sentuh langsung.

Hari Selasa kene wat MRI kat Hospital Sentosa kat K.L. Result so far okey la tak de effect saraf.
Doktor kata memang kesan lama. Abie memang penah injured masa main bola zaman bujang dulu. So tak leh ler silap sikit datang ler balik sakit tue.


Dan hari nie Abie discharge from the hospital tapi aku pulak yang lembik loyak. First day puasa aku terbabas nak bersahur. Camne tak terbabas asik bangun jek nak pegi toilet dekat tiga kali la jugak. Perut memulas-mulas sampaikan aku phobia nak pegi toilet...sakittttttt..dan dah tak ada benda nak dibuang pun. Hajat hati nak pegi keje tapi serius aku lembik gila.

Aku puasa gak la hari nieh. Tak larat nak ganti puasa nanti puasa last year pun tak abih berganti gara2 period aku yang tunggang langgang. Lembik nya Allah jek la yang tahu. Alhamdulillah laki aku pun dah keluar sepital. Perut pedih lagik nieh. Bukak poser umah kak ipar aku je ler..tak larat nak masak....





















Wednesday, September 12, 2007

Family Day at Cherating

Assalamualaikum,

Dah hari Rabu dah ek. Adoi aku banyak citer nak citer tapi masa pulak tak ada. Macam-macam hal boleh berlaku dalam masa lima hari jek. Where to start?????

Family Day,

Kita orang bertolak on Friday 7th September 2007. Bertolak dalam pukul 10.30 la dari rumah. Sampai kat tol Gombak lebih kurang pukul 11.00. Aku janji nak konvoi dengan kolik dari office tiga kereta gak la konvoi.

Sampai kat Cherating lebih kurang dalam pukul 3.30 la. Abie layan tido je lah bila dah sampai penat nak drive. Mummy lak sibuk ngan anak ler, siapkan gitu gini. Iskandar good boy, sampai-sampai buat 'kuih' mandikan dia terus dia lena sampai lewat petang. Yang si kakak pulak tak mo tido dok la main sorang diri. Amik angin kat beranda tengok view kat luar bilik tue. Sakan makcik tue. Mummy lak sibuk amik gambar dalam bilik dengan view yang ada. Camera tinggal dalam keta so amik gambar ngan camera hp je ler.

Malam ada dinner, staff yang naik bas sampai kat Cherating dekat kul 8 malam, sampai-sampai jek terus makan. Mummy dok kelek Iskandar je lah. Abie la tukang amikkan makanan aper seme tak dapat la nak intai-intai makanan apa yang ada ahaks...siap pesan ngan Abie "take everything yang ada...." ngeh.ngeh.ngeh.....

Aku tak tunggu sampai abih pun dinner tue, actually ada preliminary round for karaoke contest. Mata aku dah kuyu dah biasa la kul 10 jek rasa nak pejam jek. Abie pun dah hint-hint ajak balik bilik. Ramai suruh aku masuk karaoke contest nieh, tapi malas la rasa nak pencen jek..ekekekekekke cam la aku aktively involve in entertainment business muakakaka perasan mak nyah.

Hari Sabtu pagi ada la senamrobik, luckily we manage so see the senamrobik from our room jek. Ajak Izzati join, tak mau...esok je lah ada ka itu dia jawab. Tapi turun gak la. Abie ngan Mummy jek mandi. Izzati ngan Iskandar tukar baju jek. Ha ler dah awal pagi kul 7.00 takkan la nak mandikan depa pepagi lagipun lepas tue ada telematch so bantai la nak...korang mandi la lepas makan tengah hari nanti.

Telematch macam Family Day sebelum nie aku memang tak de can la nak join. Anak beb anak kene la jaga. Tengok dia orang main pun dah cukup baik bagi aku. Dapat tengok satu game dia orang main pun aku dah melompat cam nak haper jek. Izzati aku suruh masuk coloring contest eventhough dia orang kata 4 tahun ke atas jek yang layak. Alah nasib ler.... suka-suka tau dia takkan menang punya. Itupun Izzati boleh halau Abie ngan Mummy dia nak warna sorang-sorang, dia tak kasi kacau. At last "Mummy tolong laaaaa Zati penat aaaaa" ehehehehehe hai la nak..mana la Mummy boleh tolong. Aku pujuk stop jek. Pastu haku ajak dia pegi tempat lain.

Its quite fun la.... masa Family Day nieh. Dapat gak la rehat kan otak aper seme. Malam terakhir kat situ ada BBQ Dinner. This time around Iskandar dah start meragam. Asik merengek jek. Susu dah berbotol-botol tapi dia tak gak nak tido. Biasa kalau bangun tido sibuk ajak borak sengih gelak bagai tapi kat sini bangun tido melalak bangun tido melalak. Mummy pun dah naik buntu dah. Masa BBQ Dinner nie pun dia buat kelaku sama gak. Sudahnyer Abie bawak naik bilik (malam tu kan Final Piala Malaysia Kedah vs Perak) carik alasan la tue. Sampai bilik tido. Aku still kat majlis ngan Izzati. Izzati biasa la over peramah dah dapat kawan main je lah kejenya. Hujan lak tue..adoi la....camne la aku nak balik bilik nieh. Dah abih acara penting redah gak la hujang tue ngan Izzati, mujur la ada jaket minah nieh boleh la cover kepala dia. Fuh letih wo ngan nak ngusung stroller lagik. Turun naik tangga lagik uwaaaaaaaaaaaaaaaa......... penattttttttttt.

Hari Ahad free and easy. So pepagi turun breakfast Izzati dah siap dengan baju mandinya lepas breakfast jek terus terjun kolam. Dah janji ngan dia. Hari Sabtu petang tak dapat nak mandi kolam sebab hujan. So pagi-pagi Ahad la mandi kolam. Iskandar pepagi buta dah buat 'kuih'. Mummy balik ler bilik, terus jek mandikan dia.

Dalam pukul 11 we all checkout from Impiana Resort terus tuju Kuala Kemaman carik keropok ngan sata. Kira-kira dalam pukul 1.00 gak la we all keluar dari Cherating tue. Sampai rumah lebih kurang pukul 5.00 and balik jek dari Cherating hal lain lak berlaku..... next story ek.....

tangan dah lenguh...anyway enjoy... nak tengok gambar Family Day sila la
ke sini

However I don't know why i cannot tepek any picture here....tak per la tengok je lah kat my fotopages yer.....thanks.

Tuesday, September 4, 2007

Jual Anak!!

Assalamualaikum,

Semalam on the way balik kerja, masa dengar radio biasa la idea datang mesti time tengah dengar radio kan. Dengar la satu segmen dengan Linda Onn which is Yang sedap di dengar / Tak sedap di dengar. Ada la caller nie inform, dia dapat call dari her friend yang bagitau this one lady nak jual anak for RM5K. What a )^&(*&%^*^$%&*^. Huh aku tak tau ler nak kata manusia akhir zaman nie kan.

Orang lain yang kawin dengan berbelas-belas tahun, dok la berusaha sana sini nak dapatkan anak, yang minah ni sorang pulak sibuk-sibuk nak jual anak. Am I bias?? Entahlah, aku tak dengar from her side of story la kan. Mungkin minah nie ada masalah kewangan ker, mungkin minah nie terjebak ker, mungkin minah nie bla..bla..bla... what ever la kan. Tapi bagi aku, jual anak nie teramat-amat la aku tidak setuju. Okey la kalau dia nak bagi anak dia kat orang kot la orang tue boleh bela dengan baik bagi makan pakai yang sempurna compare to her. Tapi jangan la put an amount to that child. Apa la peraaan budak tue bila dia besar nanti kalau dia tau cerita yang dia nie kene jual. Fine kalau orang yang nak bela tue nak sedekah, tapi jgn la kita nie sesekali nak letak satu jumlah utk anak tue. Anak nie tak ada nilai weh..... ingat senang ker kita nie nak mengandung sembilan bulan pastue nak beranak, nak jaga tengah malam bagai.

Alahai..tak tau ler nak kata.... am I talking emotional or what?? ahaksss..ontah......mak pun tak tau....

Monday, September 3, 2007

Again!! What to update?

Assalamualaikum,

Its been such a long long time for me not updating this blog. Lepas jek share pasal Ibu dan Iskandar, aku macam lost nak bercerita dan berceloteh di sini. Tak ada apa yang menarik untuk aku becerita pun.

Nak share perasaan since Ibu tak ada? Entahlah seems aku menjalani hari-hari yang sama. Tapi aku tetap rasakan kehilangan. Nak nak rumah tue memang aku duduk dengan Ibu from day one kita orang pindah kat situ. Even bila aku masuk bilik Ibu pun aku still terasa-rasa Ibu ada lagi. Lambat jugak aku nak recover rupanya. Kadang-kadang bila balik kerja aku drive sengsorang..tak semena-mena aku boleh menangis jugak bila terkenangkan Ibu. Almost 5 months jugak Ibu dah pergi, still aku macam tak boleh terima keadaan.

Apa yang aku rasa tak pernah aku share dengan sesapa pun hatta dengan Abie sendiri. Tak tau la. Bila kesibukan dengan tugas seharian dan melayan keranah anak-anak aku lupa semuanya. Cuma jangan aku ditinggalkan seorang diri mesti fikiran nie melayang ker Ibu jugak.

Enough about that. Hujung minggu nie aku akan ke Cherating. Join Family Day company. Aku pun gatal jugak dok volunteer jadi AJK utk handle hadiah. Dah pening kepala. So far its about 80% dah settle. Ada lagi 20% nak pening kepala. Awal-awal lagi aku dah sound kepala AJK utk hadiah nie, aku boleh tolong kat sini jek, sampai sana aku tak dapat nak tolong. Faham-faham je lah dengan anak kecik nieh mana la boleh nak aktif sangat time bujang-bujang dulu

Anyway, i'll try my best to update about our Family Day. Hopefully it will be a memorable day for me and family esp. my daughter Izzati.

Monday, July 23, 2007

Satu Kematian Satu Kelahiran

Allahyarhamah Hajah Seti Meriam


Iskandar Muammar
Assalamualaikum,

Memang dah terlalu lama aku tak catatkan apa-apa di dalam blog ini. Aku seolah-olah mungkir janji pada diri aku. Entahlah, waktu yang berlalu seolah-olah tidak mengizinkan untuk aku menceritakan apa-apa di sini. Hampir lima bulan aku tidak mencatat apa-apa dan lima bulan bagi setengah orang hanyalah sekadar sekejap cuma. Tapi pada aku lima bulan memberikan aku seribu satu macam peristiwa yang berlaku.

21hb April 2007
Seperti biasa aku melawat ibu yang sekarang berada di rumah angah. Memandangkan Abie akan balik kampung menguruskan hal tanah dan badan aku yang semakin memberat, aku mengambil keputusan untuk tidur di rumah Angah.
Ibu selepas pembedahan kelihatan makin lama makin kurus. Ibu bukan seperti yang aku kenali. Sedih melihatkan keadaan ibu. Bila doktor mengatakan ibu penghidap kanser, aku numb, tidak tahu apa yang harus aku lakukan. Seolah-olah kanser itu satu death sentence.

22hb April 2007

Abang adi, Alang datang rumah Angah seperti biasa. Ini lah rutin kami adik beradik setiap minggu. Lepas ibu keluar dari hospital, memang ini rutin kami melihatkan keadaan ibu di rumah Angah. Masa ibu kat rumah Abang Adi pun sama. Ibu hari nie aku lihat lemah berbanding semalam.

Malam sewaktu nak balik dari rumah Angah, tak seolah-olah berat hati nak bagi Abang Adi balik. Dan kelihatan dia selalu mengerang kesakitan diperut. Abie masih belum balik dari Kedah. Aku terpaksa menumpang Abang Adi nak balik ke rumah. Rindunya dengan Ibu bila la ibu dapat pulang ke rumah. Ibu harus sihat untuk melihat kelahiran cucu nya.

24 April 2007

Aku pergi kerja seperti biasa. Memang rasa badan semakin berat. Waktu ini kandungan aku telah pun masuk minggu ker 34 minggu. Sesungguhnya aku memang tak larat ketika ini. Rutin aku seperti biasa di pejabat. Tapi aku lebih banyak duduk dari berjalan.

Aku terima panggilan telefon dari Abie.
"Ada sesiapa telefon awak tak"
"Tak ada kenapa?"
"Mmmmm... Herry call saya, dia orang kata tengah emergency kat rumah Angah. Ibu pengsan"
"Hah!! camne nieh...."
"Saya kat Shah Alam. Awak tunggu lah nanti saya ambik awak kat ofis"

Hati aku berkecamuk. Airmata mengalir tanpa dipinta. Ya Allah, selamatkan la Ibu. Jangan la sesuatu yang buruk terjadi padanya.

"Imah, ko dah tau dah?" Aband Adi telefon
"Kenapa dengan Ibu?"
"Abang kalut lupa nak telefon kau, abang terus pegi sungai long. Macam mana ko nak balik?"
"Hisyam dah call kata nak ambik"
"Ok, ko tunggu lah"

Aku masih buntu. Aku masih takut... Aku terus pergi surau menunaikan solat Zohor. Aku bacakan Yassin untuk Ibu sementara menunggu Abie sampai. Airmata tetap laju keluar. Aku tak dapat menahan esakan.

"Imah, balik Mah.... " Angah pula menelefon
"Kenapa dengan Ibu....."
"Imah ko balik la Mah, jangan balik sendiri ko tunggu Hisyam" Suara Angah penuh dengan sedu sedan.

Ya Allah apa yang sebenarnya telah terjadi. Aku masih takut untuk memikirkan apa-apa. Aku jadi bingung. Rakan ofis terus memujuk supaya aku bersabar. Sekiranya Ibu ditakdirkan tiada lagi aku sepatutnye redha.
Abie sampai lebih kurang pukul 4 petang.

"Apa yang awak fikirkan?" Aku hanya diam. Kebas, numb itu yang aku rasakan. Airmata tetap mengalir. Abie menggenggam tangan aku.
"Saya nak awak sabar banyak-banyak. Fikirkan baby dalam perut tue." Aku tetap diam
"Andai Ibu dah tak ada, macam mana?" Aku hanya memandang sepi pada Abie airmata tetap laju keluar.
"Andai Ibu dah tak ada, saya mintak awak sabar banyak-banyak. Jangan sampai menggugat kesihatan awak dan bayi dalam perut tue." Aku tetap tidak memberikan apa-apa respon. Hanya airmata jawapan kepada persoalan Abie.

Sampai di rumah Angah aku seperti buntu. Tidak tahu apa yang telah berlaku. Saat aku melangkahkan kaki ke dalam rumah Angah. Aku lihat Along, Azzam, Azzem dan Nina anak-anak sedara ku telah siap berbaju melayu / kurung. Ya Allah, aku tetap gagahkan kaki.

Saat ku jenguk bilik yang menjadi peraduan Ibu, seolah-olah kaki aku tidak memijak lantai. Angah terus merangkul aku sambil menangis. Aku terus menangis dan menangis.

"Imah tak sempat jumpa Ibu.... Imah tak sempat jumpa Ibu....." Hanya ayat itu yang aku ulang-ulang.

Perlahan-lahan aku melangkahkan kaki menuju ke pembaringan Ibu. Alang terus memeluk aku. Aku terus menangis dan menangis. Aku mencium ibu semahu-mahunya. Aku menangis sepuas-puasnya. Ibu telah kembali ke Rahmatullah. Saat dia mengadap Ilahi hanya Angah berada di sisi. Kami yang lain tiada. Ralatnya rasa hati tidak dapat berada di sisi Ibu di saat-saat terakhir Ibu. Tidak redhakah aku dengan pemergian Ibu.

Aku lihat Ibu tersenyum. Tuhan, mampukah aku hadapi dugaan ini di saat aku mengandungkan cucu nya. Kenapa Ibu tidak tunggu sehingga dia menatap cucunya. Ya Allah andai ini dugaan Mu, tabahkan lah hati ini Ya Allah. Kuatkan lah hati ini. Tetapkan lah imah hambamu ini Ya Allah.

25hb April 2007

Ibu akan dikebumikan hari ini. Saat ibu dimandikan dan dikapankan aku tidak dapat menahan perasaan. Seolah-olah masih tidak percaya hati ini Ibu telah pergi meninggalkan kami selamanya-lamanya. Setiap yang hadir menghulurkan simpati terutama sekali aku bila mereke melihatkan keadaan ku.

Redha lah hati. Ibu tidak sakit lagi.

12 Mei 2007
Hari ini kandungan aku telah masuk ke minggu yang 37. Tidak terdaya rasanya badan aku ini. Sungguh masih ada lagi empat minggu untuk aku harungi.

"Macam sakit jek" Dr. Jamil bertanya bila aku pergi ke klinik untuk rutin check up.
"Ha ah sikit, tak larat dah nie rasa nak cepat jek bersalin" aku suarakan rasa hati
"Tak per kita tengok dulu, saya akan cek rahim"
"Mmm dah buka 3 cm dah nieh. Dah boleh admit dah nieh."
Alhamdulillah doaku dimakbulkan Allah. Aku memang ingin bersalin awal. Memang aku sudah tidak berdaya lagi.

Abie kelihatan gembira dengan kelahiran baru ini. Izzati seolah-oalh faham adiknya akan menemui kakaknya.

Aku juga gembira tapi juga sedih. Tiba-tiba hati teringatkan Ibu. Dah dua minggu Ibu meninggalkan kami.

Aku dimasukkan ke wad dalam pukul 11 pagi. Di induce untuk mempercepatkan proses kelahiran ini. AAah kali ini tak tertanggung sakitnya. Setiap kali contraction sakit segala urat dan sendi dbadan ku. Ya Allah, tabahkan hati ini kuatkan semangatku Ya Allah.

Bila bukaan rahim ku mencecah 6cm aku terus di masukkan ke wad bersalin. Saat dan ketika ini memang tidak tertanggung lagi rasa sakitnya contraction. Aku mohon maaf pada Abie dan minta dia redhakan segalanya.
Tepat pukul 2.15 petang. Iskandar Muammar selamat dilahirkan. Aku melahirkan bayi lelaki. Izzati mendapat adik lelaki. Alhamdulillah kini anak ku sepasang.
Lewat petang baru aku dapat mengendong Iskandar. Aku cium pipinya yang gebu. Tak sempat kau berjumpa dengan Wan kau nak. Aku berbisik di hati.
Ibu andai Ibu dapat lihat, Iskandar comel bu. Terkilan sungguh Ibu tiada saat Imah melahirkan Iskandar.
Imah rindu Ibu. Terlalu rindu.
Al-Fatihah.

Thursday, March 1, 2007

Nothing Much!!

Assalamualaikum dan Selamat Pagi.

Dah dua hari haku dok breakfast biskut jacobs jek. Rasa cam bosan je la pulak dok makan nasi lemak hari-hari. Haritue tak reti bosan ngeh.ngeh.ngeh.

Haku tengah rasa nak menggila shopping nieh. Tapi tak tau apa yang nak dibeli. Baju-baju baby haritue haku dah punggah baju baby Izzati banyak lagi. Up to 6 months old boleh lagi. Just nak kene carik baju jenjalan jek. Doktor kaa baby boy so tak leh ler nak melaram baju kakak dia. Kang orang kata gila la pulak. Memang kene beli jugak. Tapi masa dalam pantang sok insya'allah baju-baju baby banyak.

Baru 6 bulan setengah haku dah rasa malas giler nak pegi kerja. Rasa nak tido jek kat rumah merehatkan badan yang semakin berat. Muahahahaha. Semalam pegi lunch gath ngan budak-budak forum, fas, juju, lela ngan ira. Ada juju boleh kata, haku makin kurus. Biar betul ini worang. Haku rasa haku makin kembang ada la. Muka makin sembab. Tangan kaki semua dah semakin membengkak. Fas pulak kata since last day jumpa haritue perut haku tak de la membesar mana pung. Eheh.

Semalam jalan-jalan pegi Alamanda, Abie blanjer makan kat Cozy Corner. Percaya tak yang membawa kita orang ker Cozy Corner tue si Izzati. Ingat nak makan kat foodcourt jek, tak alih dia heret tangan Abie dia jalan pegi ker Cozy Corner. Hamboih anak haku demand sungguh. Sib baik semalam birthday dia. Happy Birthday dear princess. Lepas makan kat Cozy Corner tue, bawak dia masuk Toy City. Baguih betul anak haku grab toys murah-murah jek. Murah2 pun bila dikumpulkan sepanjang minggu punya toys, fuhhh boleh tahan. Tak per Abie layankan je la ek Abie. Haku nak carik baju-baju dia jek. Mostly baju2 dia seme dan kecik nak carik baju duduk rumah. Baju jenjalan pun dah kurang. La nie dia dok suka pakai jeans ngan t-shirt jek. Ingat nak rembat kat Carrefour jek malam tadi tapi haku pulak dah tak larat nak berjalan balik je ler.

What to update?? Later la ek.... c.u

Wednesday, February 28, 2007

Hello Alllllssssss

Assalamualaikum,

Subhanallah dah berbulan rasanya haku tak update blog aku nieh. Kenapa ek, nak kata bizi kerja tak jugak. Nak kata bizi meniaga, meniaga pun sambil-sambilan jek. Rasanya haku bizi berforum dan berchatting kat conference ym muahahahahaha.. Dah cam addicted pulak kalau tak dapat berforum or berchatting.

Tunggu masa jek haku nak dapatkan laptop baru nieh. Streamyx dah register. Camne la hidup haku kalau kat rumah dah ada line laptop ngan streamyx nieh. Harus tak tido malam agaknya. Muahahahahaha.

Well haku dah 26 minggu mengandung. So far semakin aktif tendangan dan kuntauan baby di dalam perut nieh. Bila tak bergerak tue rasa la cuak semacam jek. Siap goncang2 lagi perut suh bangun gerak2. Bila dah bergerak tue asik nak terkucil je lah pulak. Suppose 1st March nie haku checkup, tapi memandangkan last week haku mc dan malam 1 Mac tue pulak ada orang nak merisik adik ipar haku extend la checkup tue ke hari Sabtu pagi. Tak sabar nak buat 3D scan. Jantina dah tau insya'allah boy. Tapi kalau keluar girl, terima la dah rezeki Allah nak kasi.

Mak aku dah dekat sebulan dah kat rumah abang aku kat Sri Damansara. Everyweek situ je lah tempat kita orang lepak. Dah tinggal tulang jek haku tengok mak aku tue. Kurus bebeno. Lemah jek badan, tak lalu makan. Makan pun asik makan bubur jek. Badan tue cam tak bertenaga jek. Nak nasihat kalau tekak dah tak leh terima makanan lain camne pulak kan. Apa-apa pun cepat2 la mak aku baik. Dok terfikir aku dalam pantang sok sapa la nak jaga aku ek. Harapkan Kak Na je lah. Isk..isk..isk.....

Ada lagi ker nak update...camne nak kasi rajin update blog kasi idea???

Friday, January 19, 2007

Saja..

Assalamualaikum,

Heran haku..rasanya haku dah update blog tapi kenapa bila view still tak update-update. Anyway ini hanya testing purposese.. New year tak update lagi ker..

ekekekekek...

Wednesday, January 10, 2007

Me, Baby and Mak Yungs....



Assalamualaikum,


Lama betul aku tak update, konon-konon everytime checkup nak update la kat sini kan..tapi hampeh..masa aku banyak terisi dengan chatting kat ym ngan borak-borak kosong kat forum. Ekekeke..seronok jugak bila borak ngan mak yung mak yung seangkatan nieh.


29 Disember haritue, haku pegi checkup... dah dapat tahu jantina baby dah. Of course la yang paling happy sekali Abie ler, doktor cakap baby boy. Syukur Alhamdulillah, memang aku pun mengharapkan lelaki kali ni. Awal-awal nama Iskandar dah melekat kat lidah Abie. Cuma tugas aku la nak letak nama kat belakang tue apa dia. Muzaffar, Mu'ammar, Mikhail. Tiga nama yang dah dishortlist kan tapi still aku tak leh nak buat keputusan.


For the first time malam tadi aku rasa baby kicking. Seronok giler, lama betul aku tunggu bila la nak rasa. Pagi nie dok pegang-pegang perut kot kot la rasa lagi...tapi tak jugak sampai-sampai. Kalau ikutkan aku dah mengandung dalam 19 minggu, kalau aku tak silap la..jap aku cek... haiya.... mana pulak pegi kalendar haku nie. Iyelah betul la kot aku dah 19 minggu.


Izzati makin bijak dan makin manja. Biasa la tue, tapi aku dah ajar dia utk sayang baby. Dan tengok gaya dia memang ada tokoh kakak la. Kekadang dia sendiri yang sibuk nak cium perut aku. Siap bagi salam dan kata i love you lagi. Abie dia pun tak buat cam gitu. Ahaksss..


Semalam tengah hari aku jumpa ngan dua orang forumner cari. Dedua mak yung, it was fun. Borak punya borak memang tak perasan masa berlalu rasa macam kejap jek. Jumpa pun memang macam dah kenal lama. Nak tepek gambo? Alahai...mesti terletak kat atas tue..well itu la mak yong pingitanss yang bergathering semalam. Look forward nak together-gether this Friday.