Wednesday, October 29, 2008

Follower

Geng,

Tak sudi ker nak jadi follower blog haku nieh...bukan susah pun klik jek kat area Followers tue... meh la follow blog haku...(dengan rasa tidak malunya inieh...)

Haku follow weh blog koranggggg... kui kui kui......

Update Anak-Anak

Salam,

What?...what??....what?? okey lah okeylah...aku tau aku tukar layout lagik. Ekekekeke macam yang pernah aku cerita kan sebelum2 nieh ler kan, aku kan cepat bosan. So this time aku cari free template jek. Terus aku tepek kat sini, huhuhuhu...nak create2 sendiri maleh la pulak.... so carik yang agak-agak memenuhi citarasa aku tukar je lah....

Anyhow...aku nak update pasal anak-anak la kan...

Izzati

Don't know why la kan...lately nie seems that dia makin manja dan makin mengada-ngada dan makin senang menaikkan temperature aku. Nak kata dia lasak tak jugak. She's kind off cam kakak-kakak and mak mak nyer type. Tapi manja dan mengada dia tue yang senang sangat haku nak naik hangin. Kadang-kadang tak leh silap sikit, dia punya melalak, aduhai..bisa pala haku pusing.

Next year she will be 5. Aku tak survey pun lagi tadika mana nak sekolahkan dia. Ramai gak heran apasal la aku tak sekolah kan dia masa dia umur 4 tahun lagik. Mmmm..entah la... aku rasa aku memang target nak sekolah kan masa dia umur 5 tahun. Konon-konon tak mo dia bosan bersekolah. Errr am I making the right decision. Well my daughter and I think I know whats best for her.

Iskandar

Waaaa my bujang ni makin lama makin melasak. He's kind off panas baran and suka sangat lepuk kakak dia. And just imagine, tak tau apa yang dia jaki sangat ngan kakak dia, selagi dia tak puas hati dia akan ketuk or pukul or tarik rambut kakak dia dengan muka yang sangat-sangat cheeky. Dan setiap kali dia tarik rambut kakak dia.... harus putus segenggam urat rambut kakak dia tue. Dah la halus. Dia pun dah pandai imitate orang, macam bila ajar dia sebut perkataan dia boleh sebut, macam Mami.... amiiiii.... Abie... Babi (ooppsss he still cannot say this word properly...) tapi kadang-kadang manjadi jugak dia sebut. Kakak.....atakkkkk..... Lampu.....ampuuu.... kipas.....tipasshhhh..... cicak....cicak...(yang ni cam clear pulak dia sebut).

Iskandar dah pandai menari....hahahah aku nak tergelak jek tengok dia joget-joget bila dengar muzik. Tak berkesempatan lagi nak amik gambar dia time dia berjoget tue. Nanti2 lah bila ada masa aku akan amik video dia berjoget tue. Head banging tau..... jangan main-main. Dan dia sangat-sangat suka buat-buat terperanjat. Hah! Hah! Hah! ahakssss....

Satu perangai dia yang aku kurang gemar...suka sangat ngintai orang dalam bilik air. Bilik air bawah kat rumah tue memang tak leh tutup rapat sebab terhalang dengan getah paip mesin basuh. So kalau sesapa nak lepas hajat setakat tutup rapat je lah tanpa berkunci, dan satu kepantangan dia bila nampak orang pergi bilik air, harusssss dia mengikut. Dan pandai pulak tue dia tolak pintu bilik air tue...dah la jenis sliding...bila dah terbukak pintu tue dengan muka yang nakal tue.....sengih-sengih....sambil mulut hah! hah! hah!.....

Oh!!! Anakkkkkkk.......

Friday, October 24, 2008

Gelagat Anak-Anaku

Salam

Ku sedang mencuba nak upload video anak-anak, tapi nampak gayanya cam slow jek.... ada tiga video nak tunjuk.... gelagat anak-anak ku....











abaikan suara ku yang ala-ala ghimau laparrr....ngeh ngeh ngeh..

Wednesday, October 22, 2008

Teambuilding - 17 Okt - 19Okt 2008

Assalamualaikum,

Weekend lepas setelah hampir setahun setengah pending nak pegi teambuilding akhirnya aku pegi jugak la Teambuilding, huhuhu anak den dah setahun setengah dah, baru ler pergi...bila nak pergi tue seme yang ala-ala veteran kat company nie seme heran awatnyer la aku baru nak pegi..abih nak buat lagu mana.....first time nama naik Iskandar baru baper bulan...second time naik pun bagi alasan sama...pastue punya la lama pending..bila nama naik..aku pulak kene jadi committee utk offsite meeting kat PD...nak tak nak....after raya bila nama dah naik..have to go ler kan....dok la pending jekkkkk nanti kang sampai ke sudah tak pergi..or kang tak dak geng nak pegi alang-alang Kak Fidah ada sekali dalam this group...

Mula-mula rasa cam cuak la jugak sebab bila tengok list nama...alahai..seme muka muka baru kat company nieh which is aku tak penah tengok dan tak pernah jumpa.....mak nie dah ler ala-ala sombong (orang kata) nak start mingle tue memang a bit tough la for me...hahahaha tough kerrr suka suki jek.... bukan la tough....when i'm alone and to start a conversation with stranger....memang tough la sangat...but when in group....haku nie dah jadi mak dara lupa diri ler pulak..kui kui kui.......

Bila dah patah kaki nieh...(kereta tak dak)...memang rasa payah beno nak bergerak sana sini.... masa kene pegi teambuilding nieh, kene la mintak khidmat HR utk sediakan transport... on the first day 17hb Oktober 2008, kita orang bertolak dari office dalam pukul 4 petang.... masa tue hujan weh..lebat gilerrrr..... al konon aku dah terbayangkan kesejukan yang akan melanda di Awana nanti...weh tak citer ek kat mana teambuilding aku nieh.... heheheh benornya teambuilding nie kat Awana Genting.... bila citer ngan orang seme kata bestnyer...best..memang best..... ehehehehe...

Sampai kat Awana lebih kurang dalam kul 6...patutnya 5.30 dah leh sampai...tapi driver tue baik ati bawak kita orang pi ronda2 sampai ke puncak (ahaksssss) driver salah hotel daaaaa..... ada dia pegi bawak kita orang kat Genting Resort..huh kalau teambuilding kat situ, aku rasa..harus tak masuk kelas..pegi merendak jek di kawasan persekitaran....dah la on weekend..sah sah ada konsert kat situ...tapi aku tengok banner...konsert Artis Hong Kong jek banyaknyerrrr...cong ceng cong ceng ler.....



Dah sampai tue, ala-ala bak kata orang..sebatang kara....hehehehehehe..mano nak poyie nieh.... HR yang patut naik ngan kita orang tak naik sebab ada keje (ye ker Lizs) so kami nie 9 orang yang naik van nie layan diri sendiri ler.... ngeh ngeh ngeh..yang bestnyer organizer menyorok....laaaaaa...patut la....rupanya bilik seme dah siap tinggal nak amik kunci jek.....

Company yang organize teambuilding nieh Itwerks Global (kalau hamba tak silap)... En. Azman jadi facilitator di samping faci-faci yang lain.... Trez, Reen and Syakir (waaaaah..haku ingat nama depaaaaaa menakjubkan.....very very theeeee)
Malam pertama....program start lebih kurang dalam pukul 9 malam la cam gitu...tak ada la aper aper pun..masuk kelas.....kelas motivasi..ngeh ngeh ngeh..kenalkan diri... form group...uwaaa tak satu group ngan Kak Fidah..(masa aku terasa teramat-amat cuak....) yer ler...group aku seme dak dak baru..... eh mak tak reti la...tak reti..... tapi bila tengok ada sorang yang ala-ala gediksssss ekekek sorry ek Ana.... aku pun dah terikut gedik dah..nampak sangat aku nie Extrovert person.... when people around me kene la yang satu kepala.... haku pun jadik gilerrr....

Belum start kelas lagik dah sibuk nak bergambar sakan...gambar seperti di atas....ngeh ngeh ngeh......

2nd day program... start lebih kurang dalam pukul 7 pagi.... dengan stretching (spelling???) ngan morning walk.... masa nie batuk aku dah makin menjadi-jadi...alahai.... bila dah batuk, jalan2 pulak...memang rasa semput la sangat-sangat.... dah la hari kedua nie banyak program yang menggunakan fizikal.....huhuhuhu..sanggup ker haku nieh....

lepas morning walk, ada la kelas..... lepas tue after zohor prayer kita orang start program yang dinamakan Prasarana Explorace..... masa nie tak ada amik gambar pun sebab tak ingat langsung nak bergaya2 ker..aper ker..(ada gambar...tapi camera company).... memang la banyak berlari...dan semputan aku makin menjadi2...batuk giler2 punya lerrrrr.... dapat gak la group F-17 (group aku ler tue....) no. 2..jadi la kan....

lepas explorace tue...ada pulak corporate war game.....game yang sekali lagi memerlukan stamina yang banyak...haku awal2 dah tarik diri dah....tak larat wehhh batuk tak berenti.... memang mengah betul rasanya.....tengok je lerrr depa tue main...dalam pada semput2 tue pun.... menjerit tak ingat dunia gak....ala-ala nak sokong group sendiri..dan yeahhhhhhh...berkat aku tak main game nie... F-17 menang......mengalahkan group Sniper dan Kamikaze.....ekekekekekkeke........ha ko amik sampai 3 orang seluar koyak main corporate war game nieh..(ala game dia baling belon kat pihak lawan...perang perang la gitu....)

lepas tue ada game dalam kolam pulak..this time...ku malas nak berendam..ko duduk tepi je lah.... akhirnyer Group 13 Teambuilding nie berjaya pecahkan record 6 minit utk siapkan puzzle..... camner gamenyer..kami di beri satu ayat..... dan kene carik huruf2 dalam kolam utk disusunkan huruf2 tersebut menjadi ayat yang diberikan tadi..... dan katanya kami pecah rekod..ngeh ngeh ngeh.........

psstt satu hari suntuk pakai baju yang sama.....so just imagine how mashemmmm it is....kui kui kui.....



Malam aktiviti ringan jek...ye lah one day penuh ngan aktiviti fizikal malam we just had BBQ Dinner ngan Karaoke session....ngeh ngeh ngeh...all time favourtie nie sebernanya karaoke nieh...tapi disebabkan umur dah makin meningkat.... tak ada la nak tayang sangat kegedikan nak join karaoke nieh......tapi tak boleh tahan...dalam pada batuk-batuk dan semput tue...sempat gak la ku menyanyi dua lagu.....lagu cari makan Ruth Sahanaya - Kaulah Segalanya ngan Dua Insan duet ngan one of my group member..... Epul..... ehekss sedap sore diyer weesss.... leh jadi teman duet haku kot kot ada karaoke contest company lepas nie..(ada hati lagi tue nak masuk...lupakan je lah azimahhh kasi can dak dak muda niehhhhh)....

itupun sib baik tak nyanyi lagu Inul ngan Dak Ila...ahakssss..kalau tak....lagik gedik...... bila tengok balik video kami nyanyi ramai-ramai lagu Sama-Sama tue... Ya Allah..... gedik melampau tul la Azimah ini....... tak sedo anak dah dua tue....ish malu malu...... memang mak dara tak sedo diri (kak kasih...ahaksss masa ni ku teringat mak dara terlepas masa event avon..... ngeh ngeh ngeh....)
Third day..... we just review back what we had during the last two days....what have we learned...what do we know about ourself..about others........ flashback activities ...tengok gambar-gambar...... hahahaha banyak gambar candid sehhhh......and terserlah ketembunan haku yang makin menjadi-jadi...(uwaaaaaaaaaa).......

Anyway...... walaupun asalnyer aku rasa berat hati sangat nak tinggalkan anak-anak utk pergi ke teambuilding nieh...it was fun and nice though...dapat berkenalan ngan staff2 junior kat Prasarana nieh..... rupanya aku nie.... tak berubah laku lagik...dok lagik tergedik......cam zaman bujang2 dulu huhuhuhu.... Abie..sorry ler.....isterimu ala-ala lupa diri sat bila jumpa kenkawan yang satu kepala dapat la wat aktiviti2 yang ala-ala giler jugak..ngeh ngeh ngeh......


last but not least.....gambar kat atas nie..view from our hotel....... nice kan..tengok kabus2 tue..cam kat obersee jekkkkkk..... tapi sebenarnya kat Awana nie tak ada la sejuk mana pun.... kami bertolak balik dalam pukul 2 petang hari ahad tue......aku sampai rumah dalam pukul 4 lebih..ye ler..naik LRT..pastue naik komuter.....badan sakit2 nieh...tapi have too......tak ada saper nak anto sampai ke kajang pungggg sedo sedo ler diri tue sikit wehhh... Abie meniaga.... sib baik la kat komuter kajang..adik ipar ku sudi nak pickup den.....

kul nam haku bantai tido...paksa anak2 tido sekali....penyudah..depa bangun kul 11....uwaaaaaaa......the journey as mother and wife...begin backkkkkkk...... huhuhuhuhuhu.......

Friday, October 17, 2008

Launching New Blog

Salam semua...

Dear Friends, today i'm launching my new business blog....feel free to visit ya...

http://alphalipid-melatishopz.blogspot.com

Me wants to share to goodness of this product. Highly recommended. Macam-macam penyakit insya'allah boleh sembuh....

Setiap penyakit ada penawarnya melainkan Mati...dan Mati itu pasti...

so meh laaaa ajak kenkawan sekali....

Wednesday, October 15, 2008

Kusut!!!

Salam,

Now jam tangan aku menunjukkan 6.13 petang. Aku masih lagi kat office nieh. Huhuhuhu biasa sharp kul 5.00 (hari rabu balik awal setengah jam) memang aku shoot terus balik. Tapi hari nie aku ada hal malam karang. Nak dengar talk...untung sabut timbul untung batu tenggelam. Harap-harap aku untung sabut la...dan harap-harap ada la rezeki aku.

Chop....isss perut aku tetiba cam lapor gilerrrr..harus ke tak harus aku keluar awal pegi ke KLCC carik makan ek. Okey..okey continue.... errr aper aku nak continue....

Duit?? tetiba jek kan.... seminggu nie terus terang aku cakap memang pala otak sangat-sangat kusut memikirkan hal duit. Semalam, dok meleleh airmata je kan.. tue lah kuat betul penangan duit nie kan...tak ada duit susah jek rasa hidup. Alhamdulillah sesak2 aku pun tak ada la sampai aku bergolok bergadai, cuma rasa sempit jek sikit. Pengaruh duit memang kuat betul dalam idup kita hari-hari kan. Nak pegi toilet nowadays pun kene pakai duit. Cekai2 pun tiga posen ko kene keluarkan....paling mahal singgit pun ada... adoiiiii.....

Aku hidup senangkah dari kecik?? Entah lah tak tau nak kata la..nak kata senang dalam erti kata mewah bebeno tue idok la pulak, tapi rasanya walaupun hidup sederhana, jarang pulak permintaan aku tidak dipenuhi oleh Ibu ngan Ayah. Selesa dalam sederhana. Bila dah kawin orang kata walaupun baru nak mula hidup (six years of marriage boleh dikatakan nak mulakan hidup ker..... mmmmm) bila terkena zaman-zaman sesak nie memang aku terasa la sangat-sangat.

Sensitif ker aku nie...tak boleh ker aku nak susah senang ngan Abie......boleh... aku boleh... takkan masa senang jek aku nak dengan Abie masa susah aku tak pedulikan dia. Mana boleh.... dia kan suami aku... susah senang kene la hadapi sama-sama.... eheh..cam haper jek aku bebel petang nie kan..itu lah perut lapar cakap pun ntah haper haper.....

Tapi apa yang pasti.... without money you cannot do anything...if you have money.....anything you can do.... orang jawa kata..no money no talk...so if you wanna tolk..must have money...hahahahahaha boleh guna pakai ker kata-kata.... why i so biol this evening ek.... ngeh ngeh ngeh......

Ya Allah Ya Tuhan Ku.... jauhkan la aku dan keluargaku dari kesusahan dunia ini. Rahmatilah keluarga kami Ya Allah.... Hindarilah kami dari malapetaka dan bencana. ... Kuat lah semangat dan iman ku dalam menghadapi dugaan ini Ya Allah.... Murahkan la rezeki kami Ya Allah.... Jadikan kami manusia yang kuat Ya Allah.... Hanya Kau yang Maha Mengetahui segala sesuatu, makbulkan la permintaan kami ini... Amin...ya robbala'alamin.........



nota kaki: memang aku weng petang nieh....

Myself





Salam,

Ku tak tau nak cerita aper hari nieh. Just nak tayang style baru pakai tudung. By the way atas permintaan ramai, ku menjual anak tudung yang ku pakai ini. Fesyen zaman sekarang yang suka sangat pakai tudung berawning nieh....

Mula2 menceburkan diri dalam bidang awning ni rasa kelakar pulak...but now...ku addicted.... ahaksssss....not addicted to aisyah....buat addicted to tudung awning..ngeh ngeh ngeh....

anyhow....by this week or next week ku akan mencari stok utk anak tudung berawning ini.......jangan lupa jenguk blog bisnes saya yer....

amacam....sesuai tak saya memakai awning inieh...ngeh ngeh ngeh...

Tuesday, October 14, 2008

Jamuan Hari Raya - Office

Assalamualaikum,

Last Friday (10/10/2008) office aku Syarikat Prasarana Negara Berhad wat Jamuan Hari Raya untuk staff ngan Farewell utk we all nya CEO yang dah resign before raya haritue. Buat pun kat Kelab Darul Ehsan, Ampang.

Huhuh patah kaki gak bila tak ada kereta nie. So pegi menumpang orang balik pun menumpang orang... luckily Che Nasir sudi nak menumpangkan haku balik. Biasa bila ada kereta sendiri nie berdesup jek nak balik pukul baper pun sukati. So adat menumpang orang ikutkan je lah kan.

Anyhow ini ada la sikit gambar2 masa Jamuan Hari Raya haritue...tak ada la banyak mana sebab again aku menumpang camera orang...






Nota kaki : haku tak leh terima kenyataan bahawasanya memang badan aku gemukssss uwaaaaaaaaaaaa

Tuesday, October 7, 2008

Salam Aidilfitri - Me and Family

Assalamualaikum,

Selamat Hari Raya Aidilfitri pada semua rakan-rakan dan sahabat handai. Raya utk aku tahun nie sederhana jek, tak ada la nak meriah sakan sebab adik beradik aku semua balik kampung masing-masing. So first day hari raya tue kami beraya berempat beranak jek. Dalam tengah hari pergi ke Bangi rumah Mak Lang (belah Abie) jumpa Tok. Gambar ada tapi lupa nak save dalam thumbdrive..nanti next session yer me tepek gambar kat rumah Mak Lang.

Iskandar first day hari raya nyaris jek kene admit kat hospital sebab dia demam panas. Temperature dia naik sampai 40. Huhuhu sib baik doktor tue kata...hari raya nie I tak admit la tapi you kene monitor anak you. Alhamdulillah la dua hari lepas tue Iskandar okey cuma masih ada lagik sisa-sisa batuk dia tue. Now jangkit kat Mummy ngan Kakak pulak. Semalam (Isnin) patut Mummy dah kerja tapi tak larat Mummy amik MC....sekarang kakak tengah demam kat rumah Along dia. Hopefully dia nak la makan ubat.

Raya keempat baru kami berkumpul adik beradik kat rumah Angah, lepas tue masing-masing beraya kat rumah aku pulak. So masa kat rumah Angah tue sempat la masing2 nak posing-posing. Memang janji seme kene pakai baju raya masa tue. Kali nie dapat la kami amik gambar ramai-ramai after beberapa tahun tak dapat ambik gambar beramai-ramai.

Well ini lah keluarga besar aku



This is the whole family....


Anak-anak sedara lelaki including my Iskandar of course


anak-anak sedara perempuan including Izzati of course


all the mothers (masa ni baru tingat gambo adik badik tak hambik....aperdaaa)


My eldest brother. Asmadi's Family


My sister. Afidah's Family


My brother. Azamin's Family


My Brother. Asrin's Family


Last but not least....the youngest of the family. Me la of course....


Eheh seronok lak tengok masing-masnig berdondon2 beraya..... belah Abie tak sempat nak amik gambar beramai-ramai. Nanti suruh Abie set kan hari kita ambik gambar ramai2 cam gini pulak yer Abie.... mesti best.....