Saturday, May 30, 2009

Ku pun nak juta-juta






Salam to all Bloggers

Disebabkan haku ketamakan dan kedengkian kepada Mak Mencah dan Pn. Zalia... Maka dengan ini haku nak buat entry ini menjadi sticky.

Haku pun juga nak duit juta-juta...

So harapan aku agar sudilah apa kiranya rakan-rakan blogger sekelian

KLIK LA NUFFNAG YANG ADO DALAM BLOG HAKU INIEH...

punya la lama letak nuffnag dalam blog nie tak penahnya haku kesah
orang letak haku pun letak so bila tengok Pn. Zalia dan Mak Mencah sakan
mempromosi NUFFNAG MEREKA... ketamakan melanda diri kui kui kui ku..

JADI... MEH LA KLIK YERRR.... AHAKSS AHAKS...
KALAU TAK NAMPAK IKLAN TUE BUAT-BUAT LA NAMPAK YER...EHEH...





Friday, May 29, 2009

My New Hunting Item


Terukkan.....sibuk kata kurang duit kurang duit..tapi temptation nak membeli belah tue melebih-lebih..

Ini hasil rembatan pemburuan haku yang terbaru....

beli kat http://anjcollection.blogspot.com

jangan salah sangka..memang haku kurang duit..gara-gara berkenan sangat
haku korek duit yang ada..serius....memang ku korek habis-habisan...sebab
tengok kat blog Diana tue ada dua ketul jek baju nieh... pastu kalau dah sold out haku tak tau nak carik kat mana...huhuhu

berkenan sebab kat cuff kat hujung lengan tue...huhuhu





errrr..... nampak chubby kan..... dalam tue aku pakai kebarung tau..sebab baju nie sampai pagi tadi..... tak sabo nak menerai..ku terai jugak dalam bilik opis ku ini...
tapi still aku rasa chubby....tapi ku tak dulik...dasar perasan.....ku nak pakai jugak...
ngeh ngeh ngeh...



Semalam di KLIA

Salam,

Entry pagi nie lambat sikit sebabnya haku menggodek gambar-gambar nie gunakan picasa..ditambah pulak dengan keadaan laptop yang ala-ala leh campak masuk lombong...
slow gilerrr...

Malam tadi kami adik beradik anak beranak seme pergi KLIA hantar Angah nak wat umrah. Dia buat anak beranak...



kami sampai awal gilerrr..... huhuhuhu tuan yang nak pergi Umrah tue tak sampai-sampai lagik tapi kami dah sampai...sementera tunggu dia orang... suruh Iskandar ngan Izzati lari la sepuas hati kat KLIA tue..ehehehe...


Sementara tunggu nak check in..kami anak beranak seme lepak kat MacD.... yang omak-omak, bapak-bapak meja lain yang anak-anak seme meja lain..kat atas tue semua anak-anak sedara haku... Izzati seronok la dapat jumpa cousins dia kan... bukan selalu dapat jumpa...

Iskandar dah lewat-lewat malam tue dok cego gak lagi mata dia.... mengantuk tapi dia lawan mata dia....seronok ramai melayan...


see the baby...itu lah satu-satunya...geng Iskandar yang sebaya..the rest seme dah bujang-bujang belaka..... nama dia Faiz mengantuk gak tue.... Faiz nie adalah sebaik-baik budak yang haku pernah jumpa..tak leh lawan Iskandar laaaa...punya buas..diam jek duduk ngan Ibu dia... dapat kat Iskandar sibuk dok tarik-tarik budak tue..ajak main..sampai si Faiz nie naik seriau...huhuhu ganas tul bujang haku nieh... kakak aku Angah yang nak gi Umrah tue...yang pakai tudung pink tue..ngan husband dia pakai baju putih...


ni lah bujang-bujang dalam family aku merangkap anak-anak sedara haku merangkap anak haku jugak la kiranya kan.... mostly anak-anak sedara haku nie aku penah bela dia orang masa kecik..... time bujang-bujang time tak reti nak bercinta-cinta..memang haku jaga dia orang la... plus... Ibu haku pun tolong gak sama jaga..kui kui kui...


inilah anak-anak sedara haku yang mengikut Ibu dia pegi Umrah malam tadi.... tengok bujang baju putih tue hemsem kan..ehehehe..... bergaya sungguh dia tue...dok usik2 dia malam tadi abih la rambut.......kene botak ...hehehe.... yang tue si kembar yang dari kecik sampai ke besar...memang haku tak penah kenal yang mana satu Azzam yang mana satu Azzem asal panggil jek, panggil dedua nama.....Ibu dia jek yang kenal..... (ada lagi sorang adik dia orang nie perempuan kalau korang pandai carik....yang pakai tudung warna maroon ehehe...lupa lak nak hamik gambar ngan dia malam tadi)

Semoga dia orang mendapat mengerjakan Umrah tanpa ada sebarang masalah....dan moga-moga Umrah dia orang penuh keberkatan.....


Thursday, May 28, 2009

Sentap!!!




Adalah dengan ini aku adalah sentap dengan En. Somi yakni Abie... kenapa haku sentap adalah haku dan En. Somi sahaja yang mengetahui...

Adalah aku telah bertapa di dalam bilik air melayan kesentapan haku inieh...


arrggh.......

Tom and Jerry


Salam,

Sebenarnya kan ku tak ada idea nak berceloteh apa pepagi nieh. Semalam langsung tak update pepe.... sebab memang ketandusan idea...

Pagi nie pun idea tandus jugak...so tetiba teringat nak story pasal favourite kartun anak-anak den...

Tengok gambar pun tau kan... itu ler kartun favourite Izzati....Iskandar pun layan jugak.... pantang la kalau Abie ker Mummy ker.. memblog hopping eh....memtv hopping...round seme channel...bila sampai 615..kalau tetiba ada citer Tom and Jerry nie..alahai... susah nyer nak tukar channel lain....harus la dia berguling-guling menangis berkehendakkan menengoknya...

Yang si Adik pun kekadang leh jadi batu api...nak enyok atunnn nak enyok atunnn...nak enyok tojeri.....entah lah....dia jek yang paham apa dia cakap....

Maka dengan keadaan sebegitu selepas abih memtv hopping.... harus la Mummy or Abie membuka balik channel 615 itu....dan kadang-kadang kalau tak ada citer lain...ada citer Tom n Jerry ni...haruslah Mummy ngan Abie pun layan sekali...sebabnya...dari haku kecik memang layan gak Tom n Jerry nieh ahakssss....




Tuesday, May 26, 2009

Lawak : Bunuh Setan



Entry ni sebenarnya khas utk sahabat aku yang bila aku sebut istilah 'bunuh setan' dia tak faham..moga-moga dengan cerita ini akan bertambah faham la dia akan istilah 'bunuh setan' itu....

keh keh keh....

Seorang lelaki berusia lima puluhan baru sahaja kematian isteri akibat
penyakit kronik.
Jiran sekampung menawarkan beberapa
perempuan untuk dijadikan isteri dan teman hidup
barunya. Alasan mereka beliau perlu berkahwin semula
memandangkan anak-anaknya sudah besar malah tinggal
jauh di bandar dan tiada orang yang akan menjaga
makan, minum, sakit, pening si duda itu.

Setelah meminta tempoh dan berfikir sedalam-dalamnya
dia pun bersetuju untuk berkahwin.

Selepas memilih dari beberapa orang calon isteri yang
ditawarkan oleh orang kampong maka dia pun berkahwin
dengan seorang perempuan yang agak muda

berusia dalam lingkungan dua puluh lima tahun. Selepas
majlis pernikahan mereka pun hidup bersama seperti
pengantin baru yang lain....

Isteri barunya sering ke surau pada setiap petang
Khamis mengikuti kuliah agama yang sering diadakan
secara mingguan dengan pesyarah jemputan yang diundang
khas mengajar agama di kampong tersebut. Suatu petang
selepas pulang dari kuliah agama di surau dia
menceritakan apa yang didengarnya dalam kuliah
tersebut.

"Abang, abang nak tau tak, ustaz kata bila suami dan
isteri itu bersatu/bersetubuh kannn... abang kann...
dengan cara yang betul dan menjaga syarat yang betul
maka pasangan tersebut akan mendapat pahala sama
seperti membunuh 10 ekor syaitan".

Kata si suami "ye kerr... tak apa malam ni malam
Jumaat, masa yang sesuai untuk bunuh syaitan kann,
betul tak sayanggg..." sambil ketawa.

Si isteri hanya tersenyum panjang.

Selang dua hari kemudian, si isteri berkata, "Banggg,
jom kita bunuh syaitan bang...". Si suami tersenyum
panjang.

Selang dua hari kemudian, si isteri berkata lagi,
"Banggg, jom kita bunuh syaitan bang...".

"Tak pe... tunggula malam nanti".

Esoknya si isteri berkata lagi, "Banggg, jom kita
bunuh syaitan banggg...". Si suami diam sambil
mengangguk lemah.

Esoknya si isteri berkata lagi, "Banggg, jom kita
bunuh syaitan banggg... ".

Si suami tiba-tiba marah dan berteriak ... "Ayang nie
nak bunuh syaitan ke nak bunuh abang...!!!"

Customer Service - How Should You Handle Customer







Hahaa camla aku nak bagi tutorial ker ataupun sesi pengajaran ker kan.. tak ada maknanya...just nak share experience aku yang jadi penghutang tegar nie melayan mamat customer service yang bagi aku ala-ala tak ada adab kaedahnya.... dari segi suara dan slang dia aku sure bukan la bangsa aku....tapi bangsa lain...weh racist ker..idok ler..aku rasa bangsa aku ni pun ada gak kelaku kerek cam gitu....

Untuk memudahkan cerita aku wat dialog je lah (biasa la kan trademark...tak reti nak karang ayat)...kui ku i ku..

Kak Mah Bersama CS 1

Setelah lima kali panggilan haku bolayan sepanjang hari akhirnya ku hangkat...

Haku : Hello... CS : Hello...can i speak to Azi (mumbling cam la nama aku susah nau nak sebut...lum abih sebut lagik aku dah reply)
Haku : Yes...speaking..

CS : Mem this bla bla bla (okey yer rakan-rakan lain kali kalau dapat call dari mana CS or Customer Servie..please take note their name....aku selalu memang tak take note pun tapi sebab semalam haruslah lepas nie kene take note yer)

Haku : Yes...

CS: Mem your credit card is 2 months overdue la mem...

Haku : Oh...okey...

CS : When can you make payment a mem

Haku : Hmmm give me till this 28

CS : Cannot la mem its too long.... you promise us last week you want to make payment

Haku : Well..i don't have any money...actually my husband will do the payment....
CS : Your husband aa mem...mem its your name you know..if you don't make any payment i have to submit your name to Bank Negara.. (disaat ini aku dah ala-ala cam hangin..sikit tapi masih dengan suara control)
Haku : Its okey la..do what you have to do

CS : No la mem..you promise us you want to make payment last week (lagi di ulang)

Haku : I did not make any promise... I say maybe...might be...... What can I do.... I already told you I don't have any money.... by this 28 my husband will do the payment.

CS : Its too late aa mem....i only can give you by Wednesday only if not i have to submit your name to Bank Negara (lagikkkkk diulangggg...tak ke mengong 28 tue kan ke Khamis...satu hari jekkk )

Haku : Whateva...do what you have to do....
CS : If you name is submitted ...you cannot do any loan to any bank aaa mem..it will embarras you, you know (w.t.f........ saper ko nak ckp cam gitu la pulak)...

Haku : Anything..you do what you have to do.... i've told you already just now

CS : In that case mem I'll submit your name....... (tak abih cakap lagik)

Haku : Whateva..... (haku terus letak)


Well mungkin ada part salah aku la kan lambat bayo...tapi perlu ker Customer Service tue main ugu-ugut pulak cam gitu. Memang la CC tue haku punya...memang la haku patut kene bayo...tapi dah tentu-tentu la bank ko tue kalau lambat bayar interest caj melambung-lambung.... dah aku tak ada duit, nak bayo ngan aper..daun ker...

Udah ku kata nak bayar 28hb pun idok ker dia reti reti bahasa.....hish...sakit jiwa....

Kah Mah bersama CS 2

Haku : Hello
CS : Hello..boleh cakap dengan Pn. Azimah

Haku : ye saya..
CS : Puan..saya dari bla bla bla.... nak tanya pasal payment kereta puan lah

Haku : ha..camni..28hb nanti suami saya bayar..

CS : Ohh..okey lah macamtue sebab payment puan dah overdue nieh, saya bagi tempoh sampai 28hb yer puan..
Haku : ye ye..nanti saya cakap dengan suami saya...
CS : Terima kasih puan....


Walaupun irritating sebab call mintak hutang (kah kah kah..) ....tapi tak ada la haku sakit hati sangat cam caller no. 1 tadi tue.... walaupun terlambat bayar...tapi cara cakap dan mintak utang tue tak ada la haku rasa menyampah...

Bukan la niat haku nak buka pekung kat dada mengatakan haku nie banyak hutang... bukan tak bayo pun cuma lewat jek....(aku rasa orang lain pun cam haku jugak kot ehehehe...).... for those yang keje frontliner nieh....CS ker receptionist ker....you bring the company name you know..if you don't treat your customer properly..... teruk lah weh.. i know la..aku pun ada experience jugak keje as a frontliner nieh..nak menghadap customer-customer yang ala-ala tak paham dan hampeh...bukan tak penah, aku paham...tapi still tak ada pulak haku nak main ugut-ugut or buat muka..or marah-marah.......

Eerr..aku salah ker dia salah..pepepun...hati dah sakit kan....geram nyer pasal sebab main ugut-ugut nieh....

Been Tagged By POSH






Tetiba pulak haku di tag kan.... ahaks tetiba pulak hari nie cam nak layan pulak kan sebab...ringkas jek tak perlu jawab panjang lebar..ngeh ngeh ngeh..

Sesiapa yang tag haku sebelum nie ampun la yer kalau tak layan..ala-ala aku nie memang pemalas kaedahnya..ahaksss..

So here it goes.....

For the instructions, add your name on the list and simply spell out your name using the given Japanese letter- translations below. Tag six of your friends and inform them of the tag. Have fun.

TRANSLATION:
A - ka----F - lu---- K - me---- P - no---- U - do---- Z - zi
B - tu----G - ji----- L - ta----- Q - ke ----V - ru
C - mi----H - ri ----M - rin ----R - shi ---W - mei
D - te----I - ki -----N - to----- S - ari---- X - na
E - ku--- J - zu ----O - mo ----T - chi---- Y - fu

A = KA
Z = ZI
I = KI
M = RIN
A = KA
H = RI

Kazikirinkari = hahahahahah mak masak kari dek nonnnnn......ahakss kelakau la pulak...

nak tag saper..errr maleh ler...sesapa rasa nak buat sila lah yer....by all means....

Melancholic...



Salam,

Tetiba je kan tengok tajuk tue camner...apa itu Melancholic...

inilah maksud yang aku jumpa lepas aku tanya pakcik gugel

in contemporary usage, is a mood disorder of non-specific depression, characterized by low levels of enthusiasm and eagerness for activity. In a modern context, "melancholy" applies only to the mental or emotional symptoms of depression or despondency; historically, "melancholia" could be physical as well as mental, and melancholic conditions were classified as such by their common cause rather than by their properties.

sementara maksud Melancholia dalam buku Kamus Dwi Bahasa - Oxford Fajar

sakit, menung, hiba, sayu

Haku sedang dilanda symptom Melancholic.....am i depressed....errrr.... termenung..
hiba, sayu....

sometime in a blue moon... i do feel like this....

boring la...rutin hidup hari-hari.....

orrr adakah PMS sudah kembali.....hhhmmmmm

Monday, May 25, 2009

Abie Wat Keje Gila!!!

Kenapa aku kata Abie buat keje gila. Memang Abie buat keje GILA!! hari Ahad semalam. Aduhai...sungguh ku tak sangkap biar betul la Abie nieh..ingatkan dia cakap main-main. Rupanya sungguh-sungguh dia cakap.

Pukul 10 pagi dia ada ajak nak pegi LUMUT..iye kawan-kawan LUMUT. 3 jam perjalanan dari Kajang vice versa, lebih kurang. Mummy wat derk jek, kemas rumah sikit-sikit siapkan susu anak, lebih kurang..... dah masuk kereta abie cakap "Saya cakap betul nie nak pegi Lumut"...memang betul wahai rerakan ku sekelian. Kami ke LUMUT, PERAK semalam.....

Mujur lah Mummy bawak susu extra utk adik..mujurlah Mummy bawak susu utk kakak (kakak nyusu lagi yerr)....if not..harus meroyan mana Mummy nak carik susu tue kalau dia orang berkehendak.....

Alasan Abie pegi Perak..dok mengidamkan sotong kering nak buat masak sambal...adush!!! Mengalahkan haku yang mengandung kalau mengidam.....

Dalam kereta....tengok je lah bujang tue...cepek tue tak tanggal tue....kerek betul muka dia time pakai cepek tue......asal panas jek... "anasssh..nak akai cepekkkk..." sib baik la kereta kecik Abie tue seat belakang leh tarik-tarik..cuma lupa bawak TOTO jek....kalau tak lagi selesa bebudak nie bergumpal kat belakang...sepanjang jalan Iskandar without tired....akan menjerit

"Mummy!! keta Abie...." which is Myvi.....
"Mummy!!!.....keta...ankennnn (uncle)" which is Kembara or Kenari...
"Mummy!!!! bah tulahhh!!!!" whish is Bas Sekolah....
"Mummy!!! keta Ibuuuu..." which is Estima.....
"Mummy!! keta acikkkk..." which is Alphard or Citra

huhuhu letih tau takkkkkk....sampai masuk highway PLUS dah halfway lepas Rawang baru dia diam...agaknya tak banyak kereta dia tak boleh nak memekak....kalau tak selagi tak layan dia tue...menjerit sekuat hati sampai bingit telinga dia panggil kita....

Biasalah kan...dah bukan Mummy yang jadi cameraman....haruslah muka Mummy yang sentiasa enterprem kan...so abaikan segala lekuk-lekuk lemak di badan ku itu..(harus nak inform gak kan...)....baju dah sempit gagah jugak nak pakai...iyolah ku fikir ke PUTRAJAYA jek..mana ku tau sampai ke LUMUT!!..huhuhuhuhu....


And people!! Kami hanya melepak di Lumut lebih kurang satu jam sahaja...iyer..satu jam sahaja...bertolak dari rumah pukul 11.45 pagi..sampai dalam 2.50petang....kul 4.00 dah berangkat balik....mana la ku tak kata kerja gila..... balik tue sempat gak la ajar anak-anak sawah bendang bagai....kang tak kenal la pulak....

Sampai rumah dalam kul 8.00 malam...itupun terus gi umah Mak Long budak-budak nie...Abie request terus masak sambal sotong kering tue.... huh!! muka puas hati betul dapat makan..haku gak tak puas hati ponek!!!........ Iskandar ngan Izzati awal-awal lagi dah pengsan..... balik rumah....kejutkan jugak budak-budak tue kang tido malam mengigau-ngigau.....simbah air sikit2 kat badan dia orang..tukarkan baju..... sib baik boleh sambung tidur balik...kalau tak haku la pulak meroyan tengah-tengah malam melayan dia orang nie.. Abie? sah sah dia layan tido dia.....

Haku lepas layan GHOST... baru tidor....itupun pagi tadi..bercinta nak bangun..huhuhu.. Abie..lepas nie kalau nak pegi jalan jauh-jauh....kalau rasa-rasa nak bawak family inform la awal-awal.....tok sah la buat keje last minute cam gini..teramat la aiii tidak gemo...huhuhuhuhu...


Rombongan Izzati






Salam,

Hari nie lambat lak upload yer.... bukan aper.... pc haku nie ala-ala nak kene campak lombong jek...nak buka satu application berejam-rejam. Pastu server ala-ala hampeh jek...sakit jiwo... pulak tue aku redownload (ada ker?) balik Picasa yang telah haku delete satu ketika dulu. Dan hasilnya selama berejam-rejam campo pulak dengan keadaan laptop yang cam cipan jek...jadilah gambar yang tidak seberapa..bukan canggih pun..sabo je lah..

23hb Mei 2005, mencipta sejarah..hahaha tak ada lah....at least kalau baca balik tau la bila Izzati first day outing without her parents supervision kan....haku yang excited sebenarnya...tapi ralat tak dapat ambik gambar dia bergumbira masa outing tue... so aku eksaited amik gambar time dia menunggu kat sekolah dia jek.....sekolah dia TADIKA PASTI AS-SYAKIRIN TAMAN DELIMA...buat rombongan ke Muzium dan Taman Burung.


Pukul 6.50 pagi baru aku kejutkan dia...itupun cikgu dia kata..sepatutnya kena ada kat sekolah pukul 7.00 pagi. Awalnya la kan...tapi tak kisah la.. Izzati pun senang berkejut..cakap jek.. kakak nak pegi Taman Burung tak.... terus mata tue celik....malam tue awal-awal lagi dia dah pesan... Mummy kejut kakak tau esok...heheh tak sabar...

Aku bekalkan dia air kosong jek ngan sandwich + chicken ham. Dah memang favourite dia itu. So sementera tunggu cikgu dia bagi makan ker boleh la dia buat kudap-kudap. Aku tak fikir pun dia akan makan sandwich tue....aku confident..memang dia takkan makan punya...sekali balik rumah tengok tupperware dia..aik kosong..tanya dia....kakak makan ker sandwich tue dia kata makan...dengan kawan-kawan..kakak lapar laaa...ahaksss... bersentuh jugak bekalan dia...

ni gambar kat atas nie...seronok aku tengok dia mingle dengan kawan-kawan sekolah dia... aku kan mak solehah..... mak mithali...kawan-kawan dia pun aku tak kenal...iyelah..berantar berjemput seme bukan keje aku..keje Abie or keje pakcik-pakcik dia...so nak mingle ngan mak mak budak-budak nie hatta dengan budak-budak itu tidak dapat la aku lakukan.... jadi bila ada peluang aku nak hantar dia pagi-pagi pegi rombongan....so aku pun nak kenal jugak la kawan-kawan dia...

nampak dia rapat dengan sorang budak nieh ada tue ha nampak tak gambar dia berdua tue...tak silap nama budak tue Nabila.... nampak bila Nabila tue sampai jek dia memang seronok...rasanya bestfriend dia kot kat sekolah....

Sebelum naik bas beratur dulu yer anak-anak.... Mummy tunggu sampai la Izzati jalan..itupun Mummy memang dah nak balik dulu dah..sebab dok risaukan adik kat rumah ngan Abie apa la citernyer.... elok Mummy start enjin keta jek..bas pun nak bergerak....so sempat la Mummy melambai-lambai mesra dengan Izzati....

Balik jek dari rombongan...memang nampak la muka puas hati..mana tak puas...pegi rombongan dapat kasut baru tue..... iyelah nak jalan2 takkan nak pakai selipar jek selama nie dia pegi sekolah pun pakai sandal jek..nak bersepatu sekolah... dia kat sekolah pun bukan nya pakai kasut...so dapat kasut baru dapat pegi jalan-jalan tengok burung, masuk muzium..seronok la dia......Izzati balik pengsan.... dengan Mummy2 pun ikut pengsan sekali......ahakss....adik awal-awal dah kene kidnap ngan Mak Lang dia....

Harap-harap cikgu sekolah dia ada la ambik gambar masa dia orang outing nieh...dapat la Mummy simpan wat kenangan. Harapannyer lahhh iyer...

Friday, May 22, 2009

Pemburuan Belum Berakhir







Sebenarnya. Kegilaan ku yang satu ini memang tidak dapat haku nafikan. Dulu masa zaman anak dara memang setiap bulan 2 pasang kasut akan ku tempah. Iyer tempah bukan beli yer tempah.... dan teramat-amat la banyaknya kasut-kasut aku ittew dan teramat-amat la banyak kasut-kasut itu ku buang (lunyak kene lanyak)

Setelah beranak dua kegilaan ku ini kurang atau boleh dikatakan tidak ada langsung sehinggalah baru-baru ini (bila aku start menggunakan pengangkutan awam) baru aku perasan, kasut-kasut aku banyak yang dah rosak gara-gara jarang digunakan.

Mana taknya asik pakai sandal jek turun naik tren. Hatta dalam opis pun aku bersandal..heels-heels ni seolah-olah lenyap dari hidup ku (ahaksss ye ye jekkk)

Dan tetiba hari ni aku mendapat email mempromosi BLOG INI
YA!! BENAR!!! CROCS!!!

Dan setelah ku telek dan ku lihat kasut di atas seolah-olah memanggil-manggil dan melambai-lambai aku supaya aku meng'order'nya.....

CONTEMPLATING hmmmm
(perkataan baru haku belajar hari nieh Mak Mencah jangan gelak)
ya...tidak...ya...tidak...ya..tidak...

DALAM BLOG ITU RM150
RETAIL PRICE RM2++

arrggghhhh haku sudah digoda.....tolong!!!!!!!!
(duit alkureng...camno yerrr uwaaaaaaaaa)
ohh favourite is 07..or 08 can do laaa

arrgh.....ku tak rela digoda..uhuk..uhuk....

Hunting Season is back!!


Eheheh apakah perburuan itu. Wallah inilah hasi buruanku di tengah hari Jumaat inieh.

Kasut-kasut yang ada memang semuanya sudah jahanam. Sandal semua sudah habis tercabut talinya or tapaknya or apa sahaja yang boleh tercabut.

Memandangkan aku sudah jadi pengguna setia pengangkutan awam, harus lah haku tidak boleh bervogeh-vogeh bagai dengan high heels.

So haruslah haku mencari kasut yang ala-ala selamat dan selesa utk kegunaan haku dikala memanjat tangga station LRT mahupun Komuter....



tinggi ker....dengan tapak sebegini bagi haku ketinggian kasut ini tidak terasa ditambah dengan kelembutan tapak amat lah selesa sekali...


dah lama nak cari kasut wedges, tapi tak jumpa yang berkenan dihati..adakah ini termasuk dikalangan kasut wedges???


dah la muka tembam kaki pun nak ikut tembam jugak...

maka dengan ini pada hari ini dipetang ini dengan bangganya saya akan menggunakan kasut baru ini. Selamat tinggal sandal-sandal ku yang lain...

Harga?? RM50.... untuk aku yang tak reti berbrand inieh bagi aku sudah cukup mahal dan aku harap tahan la dia lebih dari 5 bulan tidak seperti kasut-kasut ku yang lain yang RM10 sepasang maka jangka hayatnya hanya 10 hari sahajer...ngeh ngeh ngeh....


Mummy Health Checkup






Salam,

Hari ni office Mummy ada buat satu program Healthcare Screening Program. Semalam dok baca email ada macam2 leh cek. BMI, Blood Pressure, Blood Glucose ngan Cholesterol Level.

Bila baca-baca tue cam menarik la pulak iyelah FOC kan..takkan nak tak pegi kot rugi jek

Mujur kolik Mummy MC hari nie..so kerja kami kat Monorel tertangguh ke hari Isnin if not terlepas Mummy nak cek cek seme tue....



masa tengah cek berat dan tinggi (BMI) lupa nak amik gambar...so ini mummy tengah cek blood pressure...


nampak tak perut ku ittew...ada berapa lapisan yer kawan-kawan...eheh


kertas yang harus diisi segala result..


nak cek glukos dan kolesterol...ini kene cucuk ni amik darah...



alat yang digunakan...(macih Ila.... jadik cameraman tak bertauliah kejap ahakss)


ni lum final result lagi nie..tengah tunggu result kolesterol keluar..


jari Mummy yang telah dicucuk...huhuhu....perit lagik

So keputusannya....

BMI - 26.18 (masih lagi overweight yer)
Berat - 60.2kg (kurang sekilo jek haku huhuhuhu)
Blood Pressure - 108/83 (normal for my age)
Blood Glucose - 5.5mmol/L (betul-betul borderline...errrkkkk)
Cholesterol Level: 5.06 mmol/L (<5.2 l =" normal)


Huhuhu.. BMI tue mummy dah hagak dah..since kehilangan Reductil ku haritue memang hampeh segala tok nenek diet....

Blood pressure alhamdulillah normal

Blood Glucose and Glucose level walaupun di bawah borderline... tapi still merisaukan Mummy... so consultant tue advise suh Mummy buat cek every six months nak tentukan okey ker tak okey

Macam Glucose nieh.. pun berkait rapat dengan keadan badan kita, sihat ker tak sihat..memang jenis turun naik...

tapi...tapi...tapi...nasihat yang paling-paling selalu dia cakap... control eating habit, exercise more, kurangkan makan nasi, makan sayur-sayur, makan buah...huhuhuhuhu typical advise kan...tapi amatlah membantu....

arrrgh me worried sebab.... arwah parents both ada penyakit previously... arwah ayah diabetic...arwah ibu hypertension....huhuhuhuhu.....harus la kene jaga kesihatan kan....

Thursday, May 21, 2009

SMS Hari ini






Dalam hari Isnin haritue Izzati ada la cakap, sekolah dia ada nak wat rombongan ker Taman Burung (ngikut kata dia lah sebab haku tak nampak langsung surat yang cikgu dia beri tue...tau-tau Abie dah sign bagi permission jek suh dia pegi so aper info pun kurang pasti)

Aku pun terasa excited juga. Rasa cam nak follow jek dia dari belakang. Tapi tak ada la rasa nak ganggu program dia dengan kawan-kawan dia. Risau pun ada jugak mana pernah ku biarkan anak ku itu lepas sendiri.

So tadi ku sms Abie.

Mummy: Sabtu ni gi kenduri ker? Izzati camner?
Abie: Kenduri apa?
Mummy : Yang kata kat PD tue?
Abie : Saya cakap ada kenduri, tak cakap pun nak pegi....(hhmmmm)
Mummy : Tak nak follow Izzati ker?
Abie : Dia pergi dengan cikgu-cikgu dan kawan-kawan dia la mami. Tak yah kacau la. Biar dia seronok dengan kawan-kawan dia.


Errrr...ku terkedu....harus ker aku lepaskan anak dara itu. Kalau tak follow camne nak ambik gambar dia have fun dengan kawan-kawan dia di Taman Burung itu pastu nak letak pengalaman pertama dia outing dengan kawan-kawan pergi rombongan di dalam blog mummy dia nieh.

Hmmm....selebihnya.... Mummy risau kakak tak ada depan mata......

hhmmmmmm




Rumah oh Rumah







Rumah Ku Syurga Ku
(kedua-dua kereta itu bukan lagi milik ku cewaahhhh)

Salam,

Saja je rasa nak menceceh. Tak tau nak update aper sebenarnya. Tapi rasa nak menceceh. Apa yang nak dicecehkan pun haku tak tau......ooo idea datang lah kemari...kemanakah dikau idea.

Hmmm sesungguh saya teramat-amat la cemburu dengan rerakan yang bercerita nak pindah rumah nieh. Dok renovate rumah...do beli perabot rumah...dok cat rumah...kenapa daku cemburu..sesungguhnya daku tidak ditakdirkan (but who knows in future) haku akan dapat berpindah rumah or membeli rumah .

Kenapa?? Sebabnya...haku dah ada rumah...rumah pusaka la kononnya....rumah yang aku duduki dari aku umur 6 tahun sampai la umur aku nak menginjak 33 tahun. Bayangkan dah berapa tahun la aku duduk kat rumah ittew.

Tapi aku ada angan-angan sendiri untuk rumah itu. Siapa yang pernah datang rumah aku tue tau la rumah tue macam mana. Tanah depan rumah dengan belakang rumah masih luas. Even kalau nak buat dua bilik lagi kat bahagian belakang tue cukup sangat. Nak luaskan hall depan rumah pun harus leh jadi mini dewan kot (exagerate sungguh). Tapi memang itu la cita-cita aku pun. Nak renovate rumah..nak besarkan dapur...nak besarkan hall.

Pernah juga suarakan rasa hati pada en. somi...dia leh cakap... "nak besar mana lagi rumah nieh..tak cukup besar ker" hahahahhaa..untuk kami berempat beranak memang cukup besar rumah ittew.....tapi untuk aku yang dah duduk situ berpuluh tahun harus nak merasa susunatur or deco or keadaan yang berlainan kan.

Angan-angan sajerk..tak menghabiskan duit pun. Sebab, kalau aku nak buat benda-benda tue semua pun harus juga berpuluh-puluh ribu. So ada ker duitnya? Non hado!!!!!! Syukur je lah apa yang ada, apa yang tersedia.

Misi haku utk rumah itu adalah..... mengosongkan rumah itu. Membuangkan segala barang yang tidak berguna. Rumah keluarga....korang harus la boleh bayangkan banyak nya barang kat rumah itu kan.....

Errr...ku ada melambak-lambak baju-baju yang tidak berpakai...baju anak baju Abie...any suggestion kat mana harus ko donate baju-baju itu. Masih elok..ada yang tidak pernah berpakai ada yang pakai sekali..... masih dalam keadaan yang baik. Dimana la haku nak bersedekah yer....hmmmm

Oh..gambar rumah ku....tak dapat nak ku tayangkan..... rasanya haritue macam ada...tapi mana ntah pi hilang. Oooh..ada dah..lihat gambar di atas....itu bahagian depan rumah....rumah lama saja....tidak secanggih mana..cukup untuk kami empat beranak berteduh...ecececehhh....

Wednesday, May 20, 2009

Kakak dan Adik


Salam,

Lihatlah bila kakak dan adik bergurau... Mummy kene ambik gambar jauh sikit kalau dekat-dekat harus la tak dapek nak amik..sebab adik sibuk nak fifon Mummy...dia yang sibuk nak ambik gambar orang...

Seronok jek kalau time dia orang bergurau tue.....yang tak seronok kalau dah start jerit menjerit huhuhu...


Tuesday, May 19, 2009

Sambutan Tertunggak Birthday Iskandar Muammar


Tengok la Mummy nieh....sampaikan Birthday pun ada sambutan tertunggak jugak.... kui kui kui.... sorry la sayang...bukan tak nak buat..masa tak mengizinkan.... so first round nie kita buat kecil-kecilan dulu yer..

Mummy dah plan nak buat birthday Adik nie..nak jemput kawan-kawan makan-makan kat rumah....tapi kene carik masa yang betul-betul okey yer nak....

Lambat sikit tak per kan yang....yang penting..Mummy, Abie ngan Kakak always loves you so much.... Adik kan adik manja Kakak..walaupun Adik selalu buli Kakak..... Kakak la tempat Adik mengadu kan..... (betul tak tipu.......itupun kalau Abie ngan Mummy dia bekerjasama hangen puting beliung kat Adik)...

Kakak nie memang la protective ngan Adik..sungguh kene kutil, kene pukul kene tampar ngan Adik...tapi Kakak memang tak suka la sangat Mummy pukul Adik marah Adik.... Kakak siap sound Mummy lagi "jangan la mummy..tak baik la buat adik cam tu" huhuhuu.. Mummy harap Kakak dah besar leh jaga Adik..camtue jugak Adik nanti dah besar leh jaga Kakak if Mummy ngan Abie tak ada....

Adik suka sangat la peluk Kakak bila nak tidur...kalau tak dapat peluk Mummy.... Adik cari Kakak nak peluk....itupun kalau Kakak tak tido lagi..... sejuk perut Mummy tengok korang nie kalau time tak bergaduh tak bergumpal...kalau tidak.... jadi tarzan tercekik tulang jek Mummy nie kerjanya.... eh dah melalut ek Mummy hahahahaha...

So malam tadi kami buat potong kek jek utk Iskandar....... hadiah-hadiah Mummy ngan Abie pospon dulu yer nak.... ekonomi tak berapa mengizinkan la sayang....tapi Mummy berhajat nak belikan Adik basikal nanti....nanti Mummy bodek Abie....ek Abie....(jangan tak tau..my Abie nowadays dah masuk my blog....huhuhuhuhu)




kakak yang excited pun nak tengok kek yang Abie belikan....adik mata bulat jek...haper tuh!



adik cam bolayan jek..sibuk nak kikut (ikut) Mak Lang dia keluar...


semua pandang aper tue???? Mak Long nak tutup kipas laaa...


hah...apiiiii...



heran..aper la dia orang ni nyanyi..nyanyi...


sudahnya bukan adik yang tiup lilin...tapi kakak...sebab adik tak ada mood malam tadi......

tak per la dek..nanti Mummy cakap ngan Abie kita buat majlis besar sikit ek..panggil abang-abang ngan kakak-kakak yang lain......




Gempak Selebriti Astro - tak jumpa selebriti punggg

Salam,

Selamat pagi..... hari ni entry tertunggak..citer hari Sabtu hari ni baru nak gebang.... biasa lah.... dah vitamin M tue menguasai.....

Hari Sabtu haritue...gara-gara ku terdengar mengatakan ada Gempak Selebriti Astro kat Bukit Jalil sempena Konsert Finale AF7...entah kenapa ringan jek mulut haku ajak Abie gie Bukit Jalil... sumpah...haku ingat ada macam-macam ada....kat situ memang ada macam-macam pun tapi macam-macam ada dia tue tak mencapai macama-macam ada dalam pala otak aku nieh ahaksss...

Tak ada berhajat pun nak tengok konsert ker aper ker...saja jek bawak anak keluar.... asik dok terperam jek kat rumah....bosan la budak-budak tue..... layankan je lah...ada la gerai-gerai Astro Package kat situ...kita orang dok melepak kat area Disney Chanel...amik gambar....layan Izzati wat tattoo palsu...



huh..pantang sungguh si bujang tue nampak lolipop...suka betul dia....orang lain petugas tue bagikan dia pulak dapat speciality pilih sendiri....


apalah kakak buat tue dek....sibuk nak wat tattoo ler tue... abie ajak yer bukan mummy...eheh


Abie dok layan anak-anak..... Mummy dok sibuk snap snap gambar....pemblogger tegar la konon-konon...tapi entry tertunggak jugak...kui kui kui...


gambar kami anak beranak diabadikan di dinding gerai Disney Chanel.... Iskandar malu-malu kucing nak amik gambar.... gambar kat kami ku lupa nak bawak opis nak scan....


ada la acara utk budak2 lain..syok pulak haku tengok depa nie main game nieh...adakah harus ku beli PS2 dirumah nanti...oohhh!!!! no no no.....


hasilnya.....tangan anak dara tue setelah ditattoo...nak pi sekolah semalam....sakan Mummy gonyoh kasi ilang..kang Cikgu dia marah lak kang....ehekssss...




Monday, May 18, 2009

Konsert Finale AF7


*gambar cilok dari blog Mr. Manager

Salam,

Huhuhu haku rasa rata-rata pun dah tau siapa yang juara AF7 haritue kan. Yeah....akhirnyer.... berjaya juga menjuarakan dak Hafiz nieh......akak sker..akak sker.....masa nak umumkan result malam tue..... memang haku sakit-sakit perut ler tunggu result...tak penahnya sepanjang haku tengok Konsert Finale nie aku rasa cam gitu sekali..mana tak..budak nie dari awal minggu lagi diuji dengan lagu-lagu hazab.... tapi he did well dengan semua lagu-lagu tugasan.

Honestly..... pendapat aku.. Konsert Finale AF7 nie adalah konsert yang paling membosankan dalam sejarah Akademi Fantasia. Kenapa? Entah...lagu-lagu yang didendangkan tak mendatangkan impak langsung. Taraf finalis pelajar AF7ie tak capai taraf Stacy and the rest masa konsert finale. Aku rasa silap lagu-lagu yang diberikan kepada student-student AF nieh... lagu hazab malam tue Yazid la..... alahai kesian aku tengokkan...

Dan tak penah-penah haku tukar siaran setiap kali tonton Finale nie.....haritue aku leh tukar siaran la pulak sebab haku bosan...yang betul2 menarik minat aku malam tue Hafiz dan Akim jek..... my comments about dia orang punya persembahan.

First Round

Hafiz - Kau Bunga Cintaku ooohhh dear..masa nie aku dah menggelabah gila dah..... masa tengok diary....sedap jek dengar dia nyanyi tapi malam tue aku tak tau kenapa dia macam out of tune. Member haku kata mic dia rosak..tapi dengar dak dak lain nyanyi guna mic kepala tue okey jek.... lagu nie tak boleh pukul...tak pecah dewan....dia tak leh tarik...tak leh tunjuk kan his real capabilities....arggghhh...haku dah mula rasa bosan.... lagi satu kalau la produksi kasi trim rambut a go go dia tue mesti lagi hoccay kan.....

Akim - lagu baru dia...Bengang sedap...walaupun pendek tapi aku suka.....mak dah donlod dah..ngeh ngeh ngeh..... macam yang pernah aku cakapkan pada entry sebelum nieh...budak nie memang nampak sangat transformasi dia...dari rambut awal minggu ala-ala kembang..ngan kumis yang ala-ala cam nak tua tak tua-tua...now dia jadi remaja yang memang remaja la bagi aku...tak ada la tua sebelum usianya.....

Yazid - errrrr..... nothing to comments la... nampak la effort dia...tapi persembahan yang tak meninggalkan kesan pada diri haku yang ala-ala buta seni nieh..ngeh ngeh ngeh..

Isma - akak tak hengat pun lagu ko ni dek..tapi akak gigih gak nak cari nak donlod.....

Aril - tak mo cakap pepe la..kang Pn. Zalia marah...ahaksss (kalau Pn. Zalia baca di Forum harus mennannnaaahhh....tinger agaknyer....eheksss).... whatevaaaaaaa....... muka ko cute dek...tapi akak tak minat la ..... kalau ko down to earth, ala-ala rendah diri harus gak aku minat ko nieh.... tapi lagu malam tue.... aku tak tau apa yang orang kata best...tinger aku dengar sumbang gak......eeeeee...

Second Round

Hafiz - wow wieeee.....kata la statement haku ni bias ker haper ker....ada haku kesah!!!!..... lagu dia first time dengar memang haku dah jatuh cinta Masih Jelas..masih jelas ditelinga ku ini....awal-awal lagi akak dah donlod dek non..... dah 100 kali ulang dah kat opis nieh..ahaksss.... but for me....masa dia buat persembahan minggu2 sebelum tue is much much better dari that night.......

Akim - ada orang cam tak paham konsep persembahan dia...ada orang tak suka...persembahan dia malam tue....ada orang kata suara dia hancus...kata lah aper pun....tapi aku bagi kredit kat Akim masa nyanyi lagi BENCINTA nie..... walaupun suara ala-ala pancit....tapi aku tetap sukakan persembahan dia.... mungkin nampak dia terlalu bersungguh-sungguh nak menjayakan persembahan dia tue...for me....its forgiven..waahhhh!!!.... dan tak kisah la orang tak sependapat ngan haku pun.....tapi aku rasa malam konsert tue memang malam Akim...tapi kesian ko dek dapat no. 3..... patutnya ko deserve to be in the second place...or maybe juara......

Yazid - again..persembahan yang aku lupakan...serius haku tak ingat langsung...

Isma - Cinta Adam dan Hawa...... best bagi aku effect angin tue jelah kot...but....betul la..she's a hotmama.....cantik laaa..uwaaa anak lima badan meletopsssssss.....haruskan haku juga harus beranak lima utk mendapatkan badan seperti itu....kah kah kah kah...(sherry amik statement ko kejap)......

Aril - walaupun aku tak berapa suka ngan mat sapel nieh....tapi kira okey la....effort dia tue aku puji laa...tapi dek nampak cam kurang ajar la pulak main campak-campak kertas juri tue.... heran lak haku, tak kene pulak dia ngan juri malam tue..... dek... dengar nasihat Edry tue.. 3 bulan dok terbenam dalam AF tue..umpama 30 tahun orang dok nilaikan ko.....so pandai-pandai la bawak diri yer dek....

Persembahan lain-lain malam tue..aku tak ingat..aku cuma ingat persembahan Stacy jek.. bila aku bandingkan Stacy ngan budak-budak finalis nieh.....huh jauh panggang dari api..... anyway..walaupun undi tahun nie melebihi dari undi-undi tahun lepas..... tapi aku rasa...transformasi yang diwar-warkan tue tak berjaya... dalam erti kata lain GAGAL kaedahnya....

Satu lagi tahun yang boleh aku lupakan...except for Hafiz...and i do hope he will work hard to be good not only in Malaysia but International...jangan la Astro sia-siakan dia sudah ler...apa yang aku tengok artis-artis naungan Astro nie ala-ala suam-suam kuku jek... Mawi pun ala-ala sonyap dah...huhuhuhuhuhu...

Disclaimer:
Ini hanya pendapat peribadi haku jek......pendapat dari seorang yang meninati hiburan dan AF... yang memang tak ado knowledge pun pasal dunia hiburan nie melainkan haku teramat suka la menyanyi dan berkaraoke....ngeeeeeeee..... Abie bila nak bawak gi karaoke nieh....you dah janji you know....






Thursday, May 14, 2009

Tukar layout terus jahanam....



Salam,

Gara-gara nak tukar layout terus jahanam...satu hari haku dok mengerjakan layout nieh...hilang segala link-link yang ada...

so rerakan bloggers...seandainya ada blog anda yang tidak kedapatan didalam link saya..(yang mana sebelum ini ada) sudilah apa kiranya inform saya yerrr...nanti saya link kan anda...

dan....meh la ramaikan followers haku..(ahakssss..berani mati nyer rayu nieh..ngeh ngeh ngeh)...

do jeles tengok blog orang berpulu-puluh followers (motif jelous?? ahaksssss......)

okey esok baru story mory yer....hari nie tak ada citer best...sebab ku godek blog jek dari pagi tadi....

Wednesday, May 13, 2009

Happy Birthday Iskandar - 12 May 2007

Salam,

Disebabkan semalam MC..jadi entry nie jadi lah entry tertunggak yer... just wanna say

Happy Birthday to my dearest little boy Iskandar Muammar b. Hisyam.


Yang semakin nakal, manja, kaletah, banyak mulut dan macam-macam lagi......

See the transformation of my little boy. He's two years old. How time flies....huhuhuu
(bila nak bagi adik ek kat Iskandar nieh..ngeh ngeh ngeh...)



in my womb..... (time kakak lupa sangat nak buat cam gini iyelah masa tue bukan pemblogger tegar)...


my first ever 3D scan..... the original tak tau mana hilang..(tuelah mummy jenis main campak jek bukan nak simpan betul-betul..mujur sempat scan....)


how i miss to see him when he was a baby....huhuhuhu

gelap gelita anak haku masa nieh..ahakss... eee pipi tue geram...nak geget..


the day...nak buat cukur jambul...


dah nampak cerah kan...



menginjak ke angka dua....


MUMMY LOVES YOU SOO MUCH.....YOUR MY PRECIOUS LITTLE ONE....WITHOUT YOU AND YOUR SISTER..MY LIFE WOULD BE EMPTY......

MUMMY LOVES BOTH OF YOU IZZATI AND ISKANDAR