Wednesday, October 31, 2012

Catatan....Blog Melatishopz dibuka

Update lagik... 
just to inform that Blog Melatishopz 
dah dibuka semula yer.. 
punya sekian lama ku tutup kali ni bukak balik... 
 ada a few item yang dah diup dah dalam tue.... 

kalau ada yang berminat leh jek email ke diriku ini 
e.melatishopz@gmail.com <===== email business.... 

meh layan model with item yang ku jual... 
macam-macam ada... 

or boleh jugak pergi ke Facebook Page Melatishopz 
di sini 









 

Catatan....Resepi Kek Pelangi

Assalamualaikum 

Jap jap...nak sapu sawang jap...
huhuhuhu konon nak rajin update blog puiiiii.... 

update jek terus tepek resepi boleh ahaksss...

Raya haji haritue cam biasa ada la berkumpul adik beradik kan kat rumah angah...
ku ni entah baper kali pospon pun tak tau.... nak buat kek pelangi..
konon nak buat time raya haji..pospon next day...
next day tak jadi berkumpul rumah angah pospon lagik the next day...

akhirnya menjadik jugak kek pelangi den.....
itupun seawal tujuh pagi ku dah mengadap.... 

dak Iqhwan sampai ku letak dalam carrier letak kat dapur..
sebab orang lain seme sedap diulit mimpi lagi tak bangun-bangun

nekad giler nak buat kek pelangi ni kan sebab kene bakar lapis by lapis tau
6 kali bakar tawwww....



punya tak sabar....baru masak tiga kaler dah ambik gambar ahaksss....


tara.....dah siap bakar nam warna.... huhuhuhu
tu ku lapiskan dengan blueberry dan creamcheese....
time ni rasa dah tak sabo sabo nak makan..... tak siap mekap lagik nieh...


tadaaaaaa....dah siap mekap dah..mekap huduh jek...
tak koso den nak mekap beria-ia....
nak makan sedara mara jek....
atas tu acara taburan beramai-ramai oleh anak anak ku....



kikikikiki...... nampak tak nampak tak...pelanginyer.....nyum nyum nyum....



eheh.... asal boleh jek amik gambar potong..... sendap kan sendapppp sangat..
anak anak sedara i seme kata sendap tauuuu...
berani kata tak sedap Mami dia masak....ahakss...eh sedap laaa...tak tipu...

Resepi???

nah!! hamik ni pun ku google jek resepinya...

Rainbow Cake


Bahan-bahan:
-3 cwn tepung gandum*
-4 sudu kecil baking powder*
-1/2 sudu teh garam*
-1 buku butter
-1 1/2 cwn gula kastor
-1 1/2 cwn susu segar
-5 biji putih telur suhu bilik
-2 sudu teh esen vanila -
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu

Cara-cara:
-panaskan oven 15minit dgn suhu 170c.. (tengok oben la oben ku 190)
-ayak sume yg bertanda *
1-pukul butter dan gula hingga kembang,putih
2-masukkan putih telur dan pukul hingga gebu
3-masukkan esen..pukul sebati
4-masukkan bahan diayak* tadi selang seli dengan susu segar..dan pukul dengan perlahan setiap kali dimasukkan..
5-bahagikan adunan kepada 6 bahagian..masukkan warna dan kacau sebati..
6-masukkan satu bahagian dalam loyang 8' yg dialas dan digris..bakar selama 10-15minit suhu 170..
7-ulang sampai habis..

Layer tu ku letakkan filling blueberry ngan creamcheese...

Topping luar plak :
-1 buku creamcheese + 1 cwn gula aising + 1/2 cwn butter..
pukul kembang dan sapu pada keseluruhan kek..

topping ni pun serupa gak cam topping RV tu... pepandai la ejas kan...

so aper lagik sila buat!!!



 

Wednesday, August 29, 2012

Catatan....My Iqhram Muammar!!


Selamat Pagi...
alah zel tiru tajuk ek..cuma nama anak jek lain eheh

(kembalikan momentum..kembalikan momentum.....)

Iqhram Muammar sekarang dah 1tahun 10 bulan...
bulan 10 ni sok genap la dua tahun
oh Mummy dok rasa Iqhram ni baby jek lagi....


anak manja Abie nie...memang manja la sangat..
Abie dah la garang... Kakak ngan Abang pun tak ada nak gurau senda ngan Abie sangat
tapi budak ini memang manja nau...sayang beno ngan Abienya..

Kalau Abie dia tak ada memang dia boleh buat perangai bikin ku tak keruan..
tak leh tengok adik..kene tengok dia jek...huhuhuhu..


Setahun 10 bulan ni dia tak pandai cakap lagik...
yang dia tau tush tush tush jek....
tapi sejak balik kampung haritue...
boleh dah la ujung2 perkataan tue..
paling best suka nyanyi budak nieh...



bila nyanyi dia tau lak tue ujung2 perkataan tue...cam hapal pulak lagu tue..
nak nak lagu Balik Kampung tue kan...
wah syok jek bila kami pakat nyanyi ramai ramai dalam kereta..
dia pun mengikut....
balik kamponggggg oooo balik kampong....
dia ambik ujung jek..... pongggggggggggggg...eheh...
buat Mummy dok tergelak jek lah Iqy...


muka cheeky.... rambut kerinting...
orang lain tak kerinting cam dia tapi rambut dia leh curly giler giler..
memang nakal pun..suka ngusik ....
dan budak ni memang manja la sangat....



Mummy ngan Iqy.... my fav picture....
boleh jadik heartbreaker kah satu hari nanti huhuhuhu
jangan dek.... tak baik mainkan perasaan orang ahakss...

(tapi ramai kata muka dia macam perempuan huhuhuhuhu...)



Tuesday, August 28, 2012

Catatan....Gambar Family Raya!!


Assalamualaikum,

Lawak giler...err benonya tak ada la lawak mana pun..
pagi raya pertama memang tak sempat langsung nak bergambar family...
entah apa yang disibukkan pun tak tau..

Abie paham la kan dah kampung dia...dah lama tak balik
jadi asik asik la jumpa sedara mara yang ada kan...

Penyudahnya.... bila dah balik Kajang
haku dok merengek ngan ngan Inche Abie nak ambik gambar raya family
pagi raya keempat tue ku kerah anak anak mandi awal...
gigih gosok baju seme...
gigih mengambik gambar ramai-ramai 
walaupun tak complete pakai sampin
tak kisah janji ada gambar raya ehehehe...

ngeng betul Mami nie ehehehe....







dengan anak-anak....


kalau disuruh ambik gambar berdua kemain baik lagiknya kalau tak tu nak bercekau jek....


Iqhram bad mood pagi tuh.... so tak ada la gambar berempat beradik.....

okey abih dah...citer raya ..hahaha citer raya ker..
lebih pada hapdet gambar raya jek ngeh ngeh ngeh...


Monday, August 27, 2012

Catatan....Gambar Anak-Anak


Raya pertama.....di kampung


dok belek-belek...tak jumpa pulak gambar Izzati Maisarah sorang...
so Mummy menyibuk... 


bujang hemsem ku...eheh...
Iskandar Muammar



Gambar Iqhram Muammar...
si bujang kecik nie memang suka bergambar...
pantanggg..sengeh jek...



Gambar Iqhwan Muammar
bujang baby....
ini seme gambar masa hari raya pertama.....
wah cam ramai nyer la anak anak ku....hehehe






Catatan....Selamat Berhari Raya!!!

Assalamualaikum,

Wah mood raya ada lagik ker....
hari ni sudah start keje....
blues sangat..seminggu cuti 
jadik fulltime mother...

syok jek...eheheh

anyway..saja nak update raya tahun nieh...
(still nak carik momentum utk update blog)..

Seperti yang diberitahu tahun ni kami beraya kat Kedah..
dua hari sebelum raya dah balik dan balik Kajang balik raya ketiga..



Pagi raya pertama, ini ambik gambar caca marba jek...
nak ambik gambar ramai2 pagi raya pun cam tak sempat
maklum raya kat kampung kan..

Lepas solat Aidilfitri jek orang dah serbu rumah...



My sweet Iqhram Muammar....


anak dara ngan anak bujang.....bujang baby tengah tido masa nieh...
nanti tambah lagik..

Tema tahun nie KELABU!!
warna asal adalah kuning mustard...
tapi inche somi request kelabu...
maka BERTUKAR!! ehehehe...

masih sweet kan...ecehhh...



 

Wednesday, August 15, 2012

Catatan....Selamat Hari Raya Aidilfitri



Assalamualaikum,

Tak berapa hari lagik nak raya,
Tahun ni selepas 6 tahun tak balik kampung
tahun ni kami balik kampung En. Abie di Sik Kedah

Nak bagi anak anak merasa suasana balik kampung bila raya
maklumlah kami suami isteri memang dah yatim piatu...
ikutkan kat kampung cuma ada makcik macik jek ...

Kami akan berangkat pulak pagi Jumaat 
mungkin dalam pukul 4 pagi gitu lah
tak mau tempuh jem
dan harap harap tak ada la jem sangat...

Doakan perjalanan kami selamat pergi dan balik yer...

SELAMAT HARI RAYA 
DAN 
MAAF ZAHIR DAN BATIN BUAT SEMUA KENALAN

andai tersilap atau terkasar bahasa sepanjang perkenalan,
mohon diampun kan yer...







Tuesday, July 31, 2012

Catatan....Ramadhan 2012



Dah 11 hari dah kita berpuasa yer
sekejap jek kan....

Macam tahun tahun sudah ada jek diary ramadhan utk anak dara nieh
tahun ni patutnya bertambah la kan
Iskandar dah 5 tahun

Tapi budak tue langsung tak mo puasa..
hari pertama kejutkan utk sahur kepala angguk nak puasa
tapi tak bangun-bangun
tak per la Bang, next year kene jugak practice puasa

Izzati tahun ni macam ada rengekan sikit berpuasa
almost everyday boleh dikatakan dia akan merengek nak berbuka
tak macam tahun lepas nampak dia kuat
tahun nie macam dugaan utk dia lagi kuat kot

Puasa tahun nie biasa-biasa jek,
tak ada yang luar biasa pun
cumanya Insya'Allah raya tahun nie
kami sekeluarga akan balik ke Kedah
dah 6 tahun tak balik ke sana

Yang merasa balik kampung Izzati sorang jek
yang lain tak merasa pun...

Ada lagi 19 hari kita berada di dalam Ramadhan ni kan
dok terfikir-fikir sepanjang 11 hari Ramadhan ni
apa jek amal ibadat aku kan...
tak dapat nak tambah
kurang kurang kualiti ibadah tu meningkat la yer...




Monday, July 30, 2012

Catatan....Bersalin Iqhwan


Rasanya tiga-tiga anak pun ku ceritakan pengalaman bersalin kan...
kali ni jek tak citer..
bukan tak citer
tak bukak blog camner nak citer...


Tak kisah la...dah nak dekat tiga bulan
rasanya nak kene journalkan jugak kisah kelahiran bucuk acam Mummy nieh

Sebelum nak citer kisah bersalin kita citer dari awal nak
sapa sedia maklum pregnancy aku yang no. 4 ni ada lain macam sikit
boleh dikatakan anak ini adalah anak bertuah sungguh
dan aku syukur sangat aku tak buat keputusan terburu-buru

Pegi klinik swasta bila mana kata tak ada hearbeat
mujur jek ku nak tunggu ku kata nak tunggu baby jatuh sendiri
pala otak dah mereng dah sewel..

bila orang tanya mengandung ker tidak
ku pun tak tau nak jawab...

Pergi hospital Serdang doktor suh tunggu lagi seminggu
sabar dan tabah..
ikutkan dah pasrah...

tup tup memang rezeki kami sekeluarga...
heartbeat ada....
ALHAMDULILLAH

mana tak ku kata baby ni baby bertuah...
umur nya panjang, Allah beri dia utk hidup dimuka bumi nieh...

Cuma nak bersalin masuk minggu ke 36
darah tinggi aku naik mencanak-canak
memang naik la....
suspen juga....

Masuk minggu ke 37 checkup...
darah tetap naik....doktor dah suh admit
bukaan pun masa tu dah buka 2 cm...
aku pun redha jek.... 

Macam Iqhram, kali ni aku pun request untuk epidural jugak
Alhamdulillah pengalaman bersalin kali ni tak ada la sesusah mana..
cumanya lambat nak tunggu doktor bius datang jek..
dari pukul 12 tengah hari dalam labour room
kul 5.30 baru doktor datang utk set kan epidural aku

Lepas mahgrib aku bersalin....
tak susah mana bersalin kali ni....
cuma tu lah dugaan dan cabaran masa mula-mula mengandungkan Iqhwan ni
memang menguji kesabaran aku

Menguji dari segenap sudut....
dan aku sangat-sangat berharap 
ujian ujian yang Allah berikan
buat aku lebih matang dalam menempuh kehidupan..

Simple jek kan nak citer kisah bersalin....
eheh...anak dah 4...pengalaman tu dah ada...
suspen tetap suspen
takut tetap takut
cuak tetap cuak...

Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan untuk aku
dalam labour tue zikir tak berhenti tau
sebab darah asik la kejenya turun naik turun naik....

dalam ramai ramai adik beradik
Iqhwan ni paling kecik
dia lahir cuma 2.9kg jek...ala kurang 100gm jek dari abang dia Iqhwan
tapi memang kecik lah...

Sebulan checkup pun baru naik 3.6kg..
Dua bulan checkup udah 5.1kg
wah!!!!

nanti Mummy citer lagik yer...



Catatan....My little Munchkin!!


Assalamualaikum,

Subhanallah lama sungguh la daku tidak mengupdate blog
anak pun dah nak cecah tiga bulan sudah
so berapa lama la tak update kan...


my little munchkin akan mencecah ke tiga bulan
3hb Ogos nie genap la dia tiga bulan..
cian dia..Mummy jarang nak journalkan kisah dai dalam blog mummy nieh


acuan kali ni ramai kata muka Abie...
tak kisah muka saper pun
anak Mummy, Mummy sayang la jugak...


Lates picture of him
ini gambar malam tadi..
cepatnya dah besarrrrrrr......

intro jek nieh...moga moga makin rajin nak update blog


 

Friday, May 4, 2012

Catatan....Welcoming our new bundle of joy

Assalamualaikum,


Perkenalkan. Inilah cinta hati kami yang no 4.


Iqhwan Muammar b. Hisyam


Dilahirkan pada 3hb Mei 2012 pada pukul 8.10 malam.


Welcome to the world darling.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, April 30, 2012

Catatan....Tiga Hari Yang Mendebarkan



Assalamualaikum,

Tajuk cam haper jek kan...patutnya leh sangat nak hapdet kat rumah.....tapi cam biasa la..kat rumah layan fesbuk jek.... kat opis nie baru lah sibuk nak melayan blog yang makin lama makin sepi nieh...cian..

26hb April 2012
Last week hari Khamis 26hb ku checkup....cam biasa lah kan kalau dah checkup ku terus amik mc.... anak-anak dah sedia pos dah....

Petang nak amik bebudak ni kat rumah Mak Lom dia..entah camner...tangga terakhir aku jejak tue... kaki terpelecok...

Memang aku jatuh.... mujur jatuh melutut ke depan..sempat tahan ngan tangan...tapi masa tue aku tengah dukung dak Iqy...dan mujur sangat haku jatuh jenis slow motion jek...kepala dak Iqy tak berdentum ke simen.....perut aku pun tak tersembam ker simen...

Tapi pergelangan kaki kiri haku tue memang tergeliat la..sakitnya Allah jek yang tahu...memang rasa nak nangis gak masa tue...mujur kakak ipar perasan..dia turun terus dukung dak Iqy..bawak gi keta....

baca la apa2 yang patut..istighfar, mengucap segala bagai.. Izzati pun suspen dia la memapah aku sampai ke kereta.... lepak dulu dalam keta dekat lima minit gak nak bagi perit kaki tue ilang....baru la ku drive balik sib baik la kaki kiri..kalau kaki kanan harus tak balik kot.....mujur keta pun auto...

27hb April 2012
Inche Abie suh mc jek ...kaki sakit kan jalan dah berdengkut-dengkut nak pegi keje hapernya....so tak baik derhaka....ku pun merehatkan diri di rumah....

Petang baru gi klinik amik mc lain....tapi pegi klinik biasa jek..malas nak pegi sepital yang aku checkup tu pun....

Pegi jek klinik tue cek tekanan darah seme bagai....doktor kata aku high bp pulak uwaaaaaaaaaa.....mak cuak dah.... bila dapat tau tue...jantung haku berdegup kencang sampai ke malam...

Doktor advise suh aku pegi gynae balik.... ikut hati nak jek terus terjah...tapi pk pk nak uruskan anak segala bagai mana boleh... Inche somi pun keje....dia buat surat referal siap siap...so sabtu pagi haruslah terjah jumpa Pak Jamil kan..

awat la waktu waktu gini nak naik bp la pulak....

28 April 2012
Jumpa Pak Jamil...memula dia cam tak perasan high bp tue...dia pun heran naper aku pi jumpa dia balik..dia ingat dah sakit..

cek cek jalan pun tak bukak lagik...aku pun bukak la citer kata pasal high bp tue...so kene la tahan kat wad kejap dalam masa 3-4 jam nak monitor darah kan...

first time cek masa datang tinggi, duduk wad pun tinggi lagik...cek kali ketiga..turun sikit...cek kali keempat okey normal sudah...

ahhh sudah takkan aku nak kene terlentang jek baru bp normal kot......alhamdulillah la..... mujur tak ada pepe..... tapi doktor pun dah kata aku ni ikutkan dah anytime jek....walaupun baru 36 minggu...

so doakan saya yer rerakan sekelian.....

memang rasa tak sabar nak tengok baby nieh..... tak sabar nak kendong baby ngan gomol2 dia...

doakan saya selamat semuanya ya......





Monday, April 16, 2012

Catatan....34 Minggu



Salam,

Over giler haku tepek gambar penat tue kan.... huhuhuhu...
okey dah mencecah 34 minggu...
preparation...ada yang okey ada yang tak siap lagik

dari sehari ke sehari nak beli minyak-minyak utk haku ngan baby tak dang dang gak laik
masalahnya aku jalan dua tiga langkah udah penat semacam..

semalam duk rumah nak sidai kain pun haku dah rasa cam nak menangis jek
tak leh nak berdiri lama dah..

orang yang tengok condition aku pun macam dah sarat bebeno ghuper haku nieh huhuhuhu..
herannya lah kan orang lain pun sarat jugak...tapi rasanya tak ada la teruk cam haku nieh
ker aku hekut perasaan sangat...

abih kalau kalu dah lelah, berdiri lama dah sakit sana sini...

Ya Allah Ya Tuhanku permudahkan lah segalanya....

doakan diriku kawan-kawan...ku nak bersalin cukup bulan...uhukss...
estimate 37 minggu huhuhuhu boleh pulak yer nak estimate estimate....






Friday, April 13, 2012

Catatan....Apa nak citer


Assalamualaikum,

Apa nak borak....apa nak citer...
entah ler...no idea...
nanti lah...pk dulu.....

okbaiiii....



Friday, April 6, 2012

Catatan....Preparation New Born



Nak masuk 33 weeks dah...
semalam checkup.... baby sudah 1.9kg....
Alhamdulillah...

Jalan dah start tak betul..
perut pun dah makin berat...
ikut hati, rasa nak cuti awal jek....tapi kang tak shukop cuti..

Okey lah just nak tulis preparation utk new born nie jek

For Baby
1. Baju - sudah
2. Barut - sudah
3. Booties & Mittesn - sudah
4. Botol - sudah
5. Tuala - sudah
6. Napkin - sudah
7 CD / Diapers - CD ada dah .... nak beli diapers jek utk dalam pantang kot kot tak larat nak mencuci
8. Toiletries - sudah
9. Minyak Telon or pepe - belum.... 

aper lagik ek utk baby nie..... nak kene tengok balik list nieh...  apa yang patut di tambah...

Untuk Mummy

1. Kain batik - banyak
2. Baju - ada
3. Bengkung - pakai korset jek kot, tapi bengkung ada ler..
4. Minyak sapu-sapu badan - tak ado lagik
5. Jamu-jamu - dalam pantang la pk
6. Herba mandian - sedang mencarik
7. Akar kayu - rasa cam dah tempah.... nak kene remind balik tokeh
8. Pads - hhhmmm... tak ada..

Adeh cm banyak jek nak beli ehehehe..tak ada la banyak leh beli sekali harung....tapi fasa tak larat bawak badan dah menyerang....huhuhuhu

Doakan saya selamat bersalin....



Thursday, March 29, 2012

Catatan.....Happy Birthday Cayam!!! (Hisyam b. Zainun)



HAPPY BIRTHDAY SUAMI KU!!!

HAPPY BIRTHDAY YANG KE 35 TAHUN!!!

SEMOGA HIDUP KITA DIPENUH KEBERKATAN..

HADIAH BULAN LIMA YA!!! INSYA'ALLAH...

LOVE YOU!!!