Monday, March 30, 2009

Hutang Gambar - Birthday Izzati - 28th February

Layan gambar je lah....buat birthday Izzati nie masa cuti Maulud Nabi haritue...birthday dia 28hb Februari 2004. Dah lima tahun dah anak mummy nieh...sekejap jek masa berlalu..bila tengok gambar dia kecik2..cam tak caya dah besar dah dia....dah leh jadi geng borak dah pun...









Earth Hour

Salam,

What did you see...ngeh ngeh ngeh.nothing...kalau tengok betul2..nampak la anak-anak haku tengah barik sambil menyusu layan AF....sempena menyambut seruan..haku bergelap la jugak dalam sejam..... tutup lampu jek...tapi tivi bukak gak la.....

Kena buka kalau tak bebudak nie bising la pulak....nampak la sayup2 lilin atas meja..ahakssss....

Bila haku intai kat luar..tak ramai pun yang follow.... rumah kiri kanan haku follow gak..tapi depan belah2 sana seme..tak follow pun..tak per la..mungkin depa lupa kot....anyhow....lepas jek program Earth Hour nie..malam tadi Izzati sibuk suh tutup lampu jugak...sebab dia kata polis suruh..(ahaks haku yang kata....polis suh tutup lampu negh ngeh ngeh..) so malam tadi we all bergelap la jugak dalam setengah jam......






Konsert Ketiga - Retro..... yeahhhh

Salam,

Bertemu lagi ki didalam arena..... kritik mengkritik ala-ala perasan bagus...ahaksss.... well hari Sabtu haritue lepas penat bertreasure hunt.... (nanti la tunggu gambar kang ku uplod ek..banyak nyer la hutangggggg gambar..ahaksss).... malam tue..di dalam gelap (EARTH HOUR beb) haku layan gak la Konsert AF nieh...... (earth hour citer lain ek...ngeh ngeh ngeh).

Okeh marilah haku startkan komen ku yang ala-ala syok sendiri...komen aku pertama-tama sekali..malam tue memang semua lagu best best......arggh rasa muda kembali...ngeh ngeh ngeh.... memang haku muda pun lagik aper.... okeh kita start..susunan tunggang langgang yer..aku tak ingat lerrr ini pun copy paste kat forum..



YAZID ~ Pawana (Search)
yang haku ingat ini la permulaan lagu.....compare to last week rasanya nampak la effort dia kali nie nak menyanyi dengan okey...tapi entah la..muka dia tue cam muka tak ada perasaan jek haku tengok....

AKIM ~ Anak Gembala (Sudirman)
Suara sedap..aku suka.... not much to comments..... hopefully dia dapat lagu yang lebih mencabar vokal dia..

QHAUD ~ Pilihlah Aku (Latif Ibrahim)
Awat la nak tiru sore Latif Ibrahim ek.... aku lagi tertarik nak tengok backup singer dia, dari dak nie menyanyi..... effortless....

CLAUDIA ~ Lama Tak Jumpa (Zur Eda)
Tak padan ngan suara dia lagu nieh....tak mencabar langsung bagi haku.....lagu best laaa...lagi satu tak cukup gedik.... dan enta kenapa..haku rasa sedikit terganggu dengan baju dia..


RINI ~ Seloka Cinta Remaja (Seha Freedom)
Entah kenapa aku suka pulak tengok dia menyanyi malam tue...dengan backup dancer....kene jek ....tapi tak ada rezeki ko dek..nak buat camner.... baru aku ingat lagu Seloka Cinta Remaja nie camner..ngeh ngeh ngeh.....

OBRI ~ Abang Beca (Broery Marantika)
Lagu dia pendek jek.... sama gak la....tak berapa mencabar.... dok ulang2 jek.... mimik muka yang berkesan...jalan cerita yang boleh diterima la....tapi cam Rini gak la..tak ada rezeki ko dek...

ARIL ~ Andainya Aku Pergi Dulu (Alleycats)
mak nak tidooooooooo....end of commentsss

AISHAH ~ Mata ( Noorkumalasari)
Ko nie kan...cam keras kejung jek menyanyi lagu nieh...betul laaa...dari ramai2 atas pentas tue..baik la ko nyanyi sorang-sorang dek.......takkan pakai kasut tinggit tue kurang pergerakan kot..... yang nampak mata ko jek yang buntang...

SIDI ~ Hanya di Radio (Headwind)
Ohhh mmyyyyyy...bagi aku malam tue patutnya mamat nie yang keluar.....out of tune langsung.....lagu nie best tauuuu one of my favourite song....tapi ko telah meng'sumbang'kan ini lagu lerrrr.....why ooo why........

RUBISA ~ Angan~angan (Raja Ema)
dok la tengok diary kan..sampai kan Izzati pun dak suka lagu nieh...tak cukup manja dan gedik la dek non...kalau ko duduk atas meja goda si Adlin tue kaw kaw aku rasa lagi meletup persembahan ko.....

ISMA ~ Rambu Ramba (Nursheila Amin)
Ini pun favourite song haku gak neih..... pelajar cemerlang minggu lepas.... don't know what to comments laaa...sore dia okey la..... tapi tak tau kenapa dia punya undian very the tinggi.... aku pening tengok persembahan dia malam tue..kiri kanan kiri kanan...... tapi okey la dia boleh menari....sib baik sore pun sedap...

HAFIZ ~ Mat Disko (Sudirman)
Yeaahhh..the best performance everrrrr (bias ker haku dulikkkkk!!!).....mula2 tue akak risau dek non ko dapat lagu nieh...... tapi bila ko nyanyi...ngan menari..(walaupun ketiak ko basah).....memang ko boleh nyanyi....ada aura la..dak nieh.....meh haku kempen jom undi Hafiz!!! ahaksssss..... persembahan dia la pun yang berikan impak pada haku...lain2...tak berapa ku kenang....ngeh ngeh ngeh.....hampeh..

eh eh aku ada tertinggal ek...

Zizi ~ Ini Rindu (Farid Hardja)
ahaksss camne la leh tertinggal ko nieh..... one of the best performance that night....aku suka...cuma part rap tue kalau bagi orang lain rap lagi best kot....

sekian komen saya dari pengkritik yang tak berbayar..ngeh ngeh ngeh...

Friday, March 27, 2009

Cakar


Nampak tak bekas cakar kat tepi mata izzati tu. Tiap kali aku tgk mesti aku sakit ati. Mana dia dpt cakar tu? Dari sekolah. Dah 2 hari dah dia kena. Kalau ikut cerita si izzati ada budak lelaki nama haikal yg cakar dia. Alahai inilah ragam budak2 kan. Tapi sesungguhnya memang tiap kali aku tgk kesan cakar itu ku akan sakit hati.

My Princess


Salam, well fresh from oven. Lawa tak anak mummy. Tudung baru siap. Lama dah dia request tudung cam mummy so dpt la sepasang. Kami sekarang on the way nak gi airport ada hal sket. Harini mummy ponteng kije. Ehehe... Shh jgn habaq ngan boss mummy okeh. Ahaks

Tuesday, March 24, 2009

Blogger kene block!!!


Salam, pagi2 buta haku dah meroyan. Ym tak leh masuk. Paling hampeh blog haku sendiri kene block. Sakit hati. Inipun terpaksalah haku berblogging guna hp. Huwaaaa tetiba haru rasa macam tak ada life. Uhuksss

Monday, March 23, 2009

Baking Class

Salam,

Hari Sabtu haritue, last minit haku register dengan Kolej Komunit Hulu Langat nak masuk kelas belajar wat kek. Haritue ada tiga jenis kek yang dibuat demo. Anyhow aku pegi kelas nie pun RM15 jek..okey la kan..lagipun ini pun kelas demo jek bukan kita wat sendiri..nak wat sendiri balik umah buat la kan..aper ada hal.




Kat sini la aku belajar baking class sabtu haritue... Kolej Komuniti Hulu Langat..betul-betul sebelah Giant kat Prima Saujana tue.... dekat jek ngan ghumah...kalau tak jem (ada penah jem ker..) dalam 5-10 minit dah leh sampai dah..


Ni geng Forum... Ziana...ehehee....gara-gara cik kak nie la bagi tau buatkan ku kensel program nak jumpa Sheikh Muzaffar ngan Uping & Ipin kat Stn. Monorel...ngeh ngeh ngeh...




Inilah tiga kek yang di demokan haritue... Choc Marble Cheese Cake....sedap gilerrrr... Carrot Cake....pun haku puji memang sedap... ngan Chiffon Cake... balik jek dari kelas tue aku terus pi beli bahan-bahan..... konon-konon nak buat kek la petang tue nanti..tapi hamsap....aku balik layan anak layan tido hahahaha hari Ahad tue layan kemas rumah macam nak haper jek... well aper jadi ngan diet haku kalau buat kek kek ni seme....inikan seme makanan berdosa...ngeh ngeh ngeh...jahat muluttt...


Inilah cikgunya.... Cikgu Azimah.... sama nama lak ngan haku..ehehehe banyak gak tips-tips yang haku dapat.... okey la for first timer.... aku dah register utk kelas Baju Kurung..tapi tak taula bila kene panggil...sementera semangat nak menjahit sendiri ni tengah ada..cepat2 laaaa kelas berjalang....

AF7 - Komen haku...

Salam,

Sebelum pepe, Zel aku tak tiru hang noo..aku benonya dari last week nak buat..tapi last week tak mengikuti sangat konsert dia so tak jadik...so this week haku start la yerr..ahakssss.....ngeh ngeh ngeh....(zel aku copy paste tajuk lagu je yer..ngeh ngeh ngeh..)

1- AKIM – Satu (Dewa 19) + Buronan Cinta (The Lima)

Time nie tak tengok sangat...aku pun tak tau pasal aper... rasanya dok sibuk menyiapkan meehoon sup anak haku kot..ngeh ngeh ngeh..so dengar-dengar cam gitu jek... bagi aku sore ko dek...okey okey jek...tak ada la memberi impak yang besar pun pada ah kak nieh.... tapi rasanya sebab muka ko ada commercial value ko leh pegi jauh kot....kot je lah kan...

2- RUBISA – Dingin (Ziana Zain) + Gagap (Stacy)

Entah kenapa telinga aku tak best jek dengo si Rubisa nie nyanyi..esp. tang sore serak basah tue..tak tau ler pesal kan...tak menepati citarasa ku.... tapi overall Rubisa nie memang leh nyanyi laaa...


3- QHAUD – Bila Nak Saksi (Spider) + Lagu Untukmu (Meet Uncle Hussein)

Walaupun mak tak berapa la kenan ngan ko nieh....tapi akak rasa..sore ko nie sedap la juga pada telinga akak... betul la.. Bila Nak Saksi tue nyanyi sedap sore ko tone ko pun best...tapi lagu MUH tue..akak rasa ko dah ala-ala berterabur la dek non...


4- AISHAH – Coba (Faizal Tahir) + Gila (Mila)

Last week haku tak dapat tengok persembahan minah nieh.... tengok ulangan..nothing special pun....this week...bagi aku pun tak ada x-factor jek bagi aku... aku setuju ngan Adlin..nampa beno la ko nie tak selesa ngan kasut tinggi tue..ala-ala nak terjatuh jek mak tengok ko nyanyi dek... suara...so so je lah....


5- OBRI – Akan Tiba (Aliff) + Ada Untukmu (Nubhan)

Ahakss...aku rasa aku banyak setuju dengan pandangan Adlin..agaknya kalau ko nyanyi tak bergerak tue okey kot..tapi bila ko start goyangkan badan jek..alahai....... out dekkk....ko ni ala-ala Mawi gak la dulu bontot suka tonggek...tapi suara ko sedap dek... kesian tak pepasal dapat title Mat Kangkang ko nieh...kepit dek kepit.....

6- ZIZI – Sembilu (Ella) + Wonder Women (Mulan Jameela)

haku tak tau nak komen aper la pulak...rasanya cam biasa-biasa aja..tak cam last week aku rasa aku lagi prefer persembahan dia last week...


7- SIDI – Selamat Ulang Tahun Sayang (Imran Ajmain) + Kukoo (Ferhad)

Bak kat Dato' Yusni Hamid.....sore Sidi nie memang sesuai utk lagu-lagu Balada jek..... memang tone suara dia sesuai ngan lagu-lagu cam gitu...tapi bila nyanyi lagu Ferhad tue...alahaiiiii kelaut perginya..bagi aku.... persembahan ko la yang paling out malam tuhhh....

8- ADILA – Merawat Luka Terpendam (Liza Hanim) + Asyik (Amelina)

Adila...hhmmm..suara ada..rupa ada...tapi x factor tak ada....sian ko dek... tak dapat menambat hati penonton...memang nampak keras time ko gelek tue.... tak aper la..usaha lagik yerrr...


9- ARIL – Benar-Benar (Adam) + Robot (Adam)

arggh ko nieh..memang kelaut je lah....merosakkan lagu Adam sungguh... Adam wannabe konon....ceh...... kurang-kurang la berckp...... makcik-makcik tak suko....


10- RINI – Aku Sindarela (Amylea) + Kiblatku (Hazami)

haku tak tau nak komen....bagi haku sore ko nie ala-ala jek.... kene kerja keras dek..


11- YAZID – Lelaki ini (Anuar Zain) + Fikirlah (Aizat)

Aku heran la mamat nieh...rasanya time diary dengo suara dia nyanyi okey jek..tapi ataih pentas..awat la cam tak best langsung....ko pun salah satu peserta yang kelaut malam tueh.... lepaskan la dek..sore tue sedap..tapi ko cam tak berusaha nak jadikan lagu lagu yang ko nyanyi betul-betul sedap...adeh..sakit tinger ler dengooo....

12- CLAUDIA – Kumahu (Siti Nurhaliza) + Wanita (Siti Nurhaliza)

Dia nie..memang betul2 iras Dayang Nurfaizah (bila mekap...).... sore sedap tone bagus... memang best la nyanyi.....tapi combination lagu tue cam tak kena jek....


13- HAFIZ – Cinta Ini Membunuhku (D-Masiv) + Toyol (Aznil)

After two weeks..haku malu-malu lagi nak kata haku minat dek non nieh..hahahaha tunggu lah lagi minggu-minggu selepasnya..yang pasti persembahan ko malam tu yang paling memberikan impak pada ah kak dek non..... ..orang lain tak melekat dalam fikiran.....

14- ISMA – Jat Da Da Da (Dia Fadilla) + Hello (Farah Asyikin)

Best pulak lau Jat Da Da Da nie kan...eheh sore tue kene la Isma..... tapi Hello....hellooooooo....tak sesuai tawwwww.....



Pasal Adila terkeluar tue haku leh agak..sebab dari awal minggu lagik...vote utk dia paling rendah.....walaupun dah jadik artis still orang tak terminat ngan ko nieh..tak aper lah.... overall persembahan malam tue.... okey-okey jek....

Persembahan Menuju Puncak.... tak best kareographer nyer...huhuhuhuhu

Sekian komen dari pengkritik ala-ala syok sendiri..ahakssss

Friday, March 20, 2009

Diet




Salam,

Eheheh cam haper je kan tajuknya... well semalam bendera merah sudah menjelma. Actually memang aku plan nak ada baby this year....memang nakkkk sangat...nak nak bila dengo ramai geng-geng batch Iskandar haritue dah start preggy balik...huhuhu betapa la ku tidak sabar-sabar nak kendong baby balik.

Anyhow.... dengan keadaan ekonomi (alasannnn)... rasanya biarlah keadaan yang menentukan... memang aku plan nak tambah baby tahun ni...tapi sampai skrg masih belum punya rezeki so aku berserah pada takdir...andai ada rezeki dalam tahun nie aku terima..kalau tak ada... aku tetap akan mencuba...

So sementera haku nak mencuba untuk mendapatkan baby.... badan haku dah semakin membuntal... argggh...rasa cam tak leh terima kenyataan yang berat aku sekarang nei dah 62kg. Masa anak dara (lagi nak mention kannnn) 48kg jek tak penah jejak pun angka 50 tue... lagipun badan haku dah memang jenis chubby kan... 48kg tu pun nampak chubby kalau dah 62kg bukan chubby lagi dah.... ikan buntal kot... ngeh ngeh ngeh Apeng suka yaaaa ketuk kanggg...

So dengan ini ...start hari nieh... aku akan cuba mendietkan diri...... argggh benonya haku tak reti nak diet-diet nie...malas sungguh la nak kira-kira kalori aper seme bagai...so aku akan mula dengan mengurangkan portion pemakanan aku.....

(tapi kan..pagi nie aku dah belasah nasi lemak....camno...hahahahahahaha...dosa di hari pertama haku nak mendiet....ahakssss)

sat lagi nak amik gambo hari pertama start diet....tengok la ada beza tak after a few weeks...

(malam nie nak aerobik laaa harus haku bongkar segala cd yang ada... huhuhuhu CD workout ape yang best ekkkk....bagi idea....)

Wednesday, March 18, 2009

Patch Adams


Salam,

Hai you olls....melambak gambar-gambar weekend dan last weekend ekekek dalam camera canggih suami ku....tapi ku tidak la kesampaian utk upload kan dimana-mana disebabkan bila sampai ghumah segala benda yang dok teringat kat opis mesti lupa bila sampai ghumah...lagipung... internet kat ghumah dah kene block..har har har padan muka.... nak buat lagu mana zaman ekonomi meleset nie haku haku pun ikut meleset jugak...

Well.... just nak chatting2 je lah today kan... anybody see Patch Adams last night....or kome seme layan Diary AF 7....ehehehehe..... skrg nie RTM banyak tanya movie best-best ler..sib baik la malam tadi tertukar TV2.... tetiba tengok Patch Adam was aired.... and to tell everyone the truth..everytime i see this movie......muka aku mesti basah ngan airmata...pandai betul omputeh nie buat citer kan..yang buatkan kita jadi touching la sangat-sangat...

Anyway, that movie was based on the the true story of Hunter Adam.... korang tengok korang tau la citernya... walaupun bukan sebangsa dan seagama tapi aku rasa kagum dengan semangat yang dia ada...well tengok je lah...kat mana dia berada sekarang..and how many doctors would love to follow his footsteps kan....

Aku tak reti nak mengomen ker aper ker....tapi just nak share ngan korang pasal aku suka dengan cerita-cerita macam autobiography nieh... Patch Adam ni is one of my favaourite story lah.... dilakonkan oleh Robin Williams which i think he delivered very superb. Lagipun saper tak kenal Robin William...just a few story yang haku tak berapa berkenan ngan lawak hampehnyer tue... but Patch Adams really touch my heart....



This is the real Hunter Adam as known as Patch Adams. Tua dah dia nieh... nak tau sedikit kisah dia leh klik sini..

and this is his Institute Official Website... banyak laa kerja-kerja amal yang dia orang pernah buat....

Bila buat entry nie kan tetiba haku terfikir....apa jasa aku ek kat negara..kuwang kuwang kuwang...patriotik la pulak tetiba....




Friday, March 13, 2009

Entry - perasan...

Salam,

Entry kali ini adalah entry SAYA PERASAN LAWA...hahahahahaha.....saper nak puji haku..nak harap yang membaca nieh..takkan ado la...

Saja nak tayang badan ku yang makin membuntal...ahaksss

oh saya masih berhutang entry jamuan hari jadi Izzati yer... itu kat camera lain lah..insya'allah next week la kot...

so marilah kita muntah hijau tengok entry gambar-gambar daku yang perasan cun dan lawa...ngeh ngeh ngeh...

Sebelum terlupa...baju kurung pink itu adalah pakaian saya hari ini yer..lihat gambar dibawah.. soalan saya..SIAPAKAH YANG MENGAMBIL GAMBAR TERSEBUT...ngeh ngeh ngeh..





Me and Public Transport - Nightmare version


Salam,

Wargggh..never wonder that i will wrote about the public transport again....actually this entry supposed to be publish yesterday..but due to my addicted to FB, FORUM, YM (hahah weh minah ko tak ada keje haperrr).... makes this entry delayed kui kui kui..

Well sebenarnya kes ini terjadi semasa aku berada di KL Sentral pada hari Rabu haritue bertarikh 11hb March 2009 (harus kene simpan sebab nightmare).

Aku sampai kat KL Sentral lebih kurang pukul 6.15 petang la...rasanya memang around that time pun aku sampai.... itupun selepas berebut cam nak rak naik LRT.... lepas dua tiga tren...baru la aku leh sampai KL Sentral. So ingatkan hari nie tak ada la hectic sangat komuter...sebab hari sebelum tue.... nasib aku baik aku dapat naik shuttle train. So hari rabu tue aku ingatkan okey je lah kan...

So turun2 jek kat platform....baru jek letak bontot kat kerusi...dengor announcement.... SHUTTEL TRAIN ANTARABANDAR DARI KL SENTRAL KE SEREMBAN DI BATALKAN PERKHIDMATANNYA HARI INI. Huwarrgggh..disebabkan aku tidak sanggup utk menghadap bus..maka aku teruskan niat utk naik komuter sahaja pada hari itu.



Lihatlah gambar-gambar di atas.... betapa ramai nya la umat manusia yang menunggu komuter nak balik ke Port Klang dan Seremban.... masa nie keje haku memang ngambik gambo je lerrr.. konon-konon nak masuk dalam blog... blogger la katakan..hati tue masih sabar lagik nieh....



Gambar-gambar nie pulak lepas tren pertama sampai yang bagi aku tak ada perbezaan langsung...... Komuter punya la sesak..sampaikan nak masuk pun tak boleh...masa nie memang haku dah rasa cam 0)_&*)(*^*(&%&^$ jek... You all imagine je lah...saat diberi pengumuman yang shuttle train di batalkan..next komuter will be arrived 20 minutes later.... then dah la tak dapat naik...next komuter lepas komuter pertama nie... akan sampai dalam masa 20 minit jugak..memang lahabauuuuu...... itu pun aku tak dapat masuk jugakkkkkkkk..... i have to wait another 20 minits...so kira la berapa punya lama aku kene tunggu.... masa nie dalam pala otak dok pk alternatif lain camner nak balik...

Dah la Abie tak ada pulak tue.... ada keje..... takkan nak suruh adik ipar aku datang k.l ambik aku kat KL Sentral nun.... saat ini jiwa memang sudah kacau sangat-sangat..... platform lain..masa pukul 7.30 dah start lengang.....tapi platform Seremban....mak datuk...orang makin bertambah dan ramai....

Dengar announcement lagik (orang yang bagi announcement nie memang aku respek la..tak penat agaknya..2 minit sekali bagi announcement lak tue...bukan pakai rakaman yerrr sore liveeeeeee saper naik komuter kat KL Sentral tau lerrr) katanya sedang usahakan tren tambahan yang akan sampai Kajang sahaja..phew masa nie lega la sikit.. 10 minutes laterrrr ...dengar lagi announcement... TREN TERSEBUT TIDAK DAPAT DISEDIAKAN..HARAP MAKLUM...huwaaaaaaaaaa masa nie memang rasanya nak nangis jek..penat laaaaaa orang ramai....aku pun tak sure aku boleh masuk ker tidak next Komuter nieh..... hampeh cipan tul laaa...


videoJustify Full

Korang tengok je lah video atas nieh...keadaan di Platform 5 & 6 pada hari tue.... betapa masing2..terpaksa mementingkan diri sendiri sebab dah penat nak balik rumah jek dalam pala otak tue...... should we blame them...no..sebab aku pun terpaksa pentingkan diri sendiri jugak...kalau tak sampai kul 10 malam la aku tak balik....

Saat jiwa sedang kacau...aku pun sms Abie la konon-konon nak mengadu nasib.... sekali tue.. Abie tak reply langsung sms haku...uhuksssss masa nie rasanya perasaan sensitif dah menguasai diri...... huh kalau ada la orang dok perati aku masa tue... mesti nampak airmata aku dah bergenang-genang dah... huwaaa haku nak balikkkk!!!!!!!..(well..aku anak bongsu..manja yer.... my nature occay!!!! kalau korang menyampah.. ADA AKU KESAH!!!! wah..berjaya gak guna tagline nieh..hahahahahaha).....

So end of the story.... aku dapat naik Komuter pada pukul 8.00 malam dan sampai Kajang dalam pukul 8.30 lebih kurang...dengan perut lapar....tak sempat nak tapau pepe.... balik tue aku goreng fries jek makan ngan anak-anak....jadi lerrrr.... ohhh sadisnyer citer.... so bagi aku, aku harap... KTM Berhad dapatlah naiktaraf sikit perkhidmatan dia orang.. tak yah la sesuka hati jek nak kensel tren gitu gini....people have plan their journey..kalau jadi cam gini...semua orang susah tauuuu..kalau dah nak buat shuttle train tue buat je lah...jangan la hari nie buat esok tak ada...lusa buat tulat tak ada....

Improve la your service hoccay..... and i don't know how long i will face all these.... oh yer...by the way these two days..i'm driving to work...lega laaa sikit..rasanya haku rela ngadap jem kan jalan tue dari ngadap jem orang dalam komuter....uhukssssss..... (macam-macam daaaaaa)...

Panjang lak entry kali nieh.... so who cares..my blog... ADA AKU KESAH... ko menyampah.. (hahahaha best best dapat lagi guna tagline...kui kui kui...... )

Wednesday, March 11, 2009

Cloth Diapers II - Tribute to Nieza


gadangnyer gambar.. (gambar nie cilok dari ebay.hk ahaks)
CD Coolababy
- in stock 4 keping
Lunatots nyer CD pun lebih kurang cam gini gak



Salam,

Wah lama betul haku tak story mory pasal CD nie kan. Iyelah..haritue masa sibuk ber CD... aku sorang2 jek..tak ada la nak dapat support dari teman-teman yang lain. And thanks to Nieza Ehem , lepas confinement dia haritue memang sakan dia promote CD kat rerakan..dah la dia nie Queen BF, ahakssss... so sekarang nie kegilaan baru dia adalah berCD....

Aku pun ikutkan semangat nak ber CD tue masih ada lagik...tapi sebelum nie memang aku pakaikan Iskandar on weekend jek.... tapi lately nie negara mengalami masalah ekonomi, denga haku haku pun mengalami masalah yang sama..hahahaha...iyolah...walaupun aku dok pakaikan Iskandar dengan diapers Pet Pet...tapi masih terasa weh bila sekali beli sepek tue...itu baru sepek..rumah mak long dia lagik... 200 tue abih ngan susu ngan diapers jek... (apasal la semangat aku cepat no luntur masa sibuk nak ber breastfeed kan Iskandar haritue.kalau tak agaknya jimat belanja part susu).

Well you all pegi je lah blog Nieza tue..dia nie memang... Ratu Susu Ibu lerrr...kalau tengok stok dia..huhuhu jeles sungguh.... err ni citer susu ibu ker citer CD..ekekek

Disebabkan si Nieza nie hari2 dok citer pasal CD, maka dengan ini aku pun bersemangat waja nak start balik.... CD yang haku beli haritue pun melambak jugak kat rumah...well CD yang haku gunakan pun ekonomi nyer CD jek.. CD Siam ngan CD Coolababy seperti gambar tertera di atas....

Iskandar memang jenis heavy wetter...time tido memang dia tak leh guna CD...so still kene tukar pada dispo jugak...so kalau nak berfull CD harus kene carik Insert yang power rangers..or carik yang well known brand. So far target aku bulan 4 nie nak start join kutu ngan Nieza..nak beli CD Lunatots. Base pada Nieza punya review dia puas hati.... Lunatots pun lebih kurang cam Coolababy jugak... Oh yerrr lupa pulak nak kobar.. these two brand One Size nyer CD..so boleh adjust dia punya size depend pada anak kita....

So far Iskandar lebih suka guna CD nie compare to dispo..tak tau kenapa..agaknya dia lagi selesa kot....omak diyo yang tak geti geti gak nak guna CD all the time....hopefully boleh la ku menjimatkan duit dimasa akan datang..nak nak haku pulak planning nak tambah baby ngeh ngeh ngeh....

Tuesday, March 10, 2009

What to do??

Salam,

Sebenarnya, ada baaaanyak gambar yang nak ku uploadkan dalam blog nieh. Esp. yesterday nyer activities.

Semalam celebrate birthday Izzati..kecil-kecilan jek..kebetulan adik beradik aku semua balik so ambik kesempatan lah

Esok lah upload gambar yer.......

anyway..birthday Izzati haritue 28hb Februari. Yang kelima tahun...cam hampeh je kan...mummy dia buat selamba jek..ngeh ngeh ngeh...




Thursday, March 5, 2009

Me and Public Transport


Salam,

Rasanya ini kali kedua aku bercerita pasal public transport dan haku..huhuhu... saja nak cerita pengalaman aku semalam yang buatkan aku rasa sakit ati yang teramat la sangatnyer. Geram, marah segala rasa ada.

Iyelah semenjak kereta tinggal satu nie, memang pagi-pagi Abie hantar aku pegi keje.... balik petang kene berkorban jiwa dan raga naik public transport. Dan aku rasa benda-benda yang aku alami ni dirasai oleh kebanyakan orang yang memang hari-hari menggunakan public transport.

Aku tak nafikan sistem pengangkutan awam kita nie makin meningkat maju. Bas pun dah lawa dah banyak. LRT pun nanti insya'allah nak tambah route, nak tambah gerabak. Komuter wallahu'alam aku tak tau ler sebab aku tak keje ngan komuter, aku keje yang related ngan bus dan lrt sahaja...dan oh yer..monorail..ngeh ngeh ngeh..(ai dafat nayik free tawwww)...kui kui ku..

Panjang lak intro...so semalam, cam biasa la....from Dang Wangi samada aku akan jalan kaki pergi ker Bank Negara ataupun aku naik LRT turun kat KL Sentral. Aku kalau naik kat Bank Negara tue biasanya ada la hal tue berjalan-jalan kat jalan TAR mencarik barang ataupun memborong kain pasal bisnes tudung haku nie ler... so agak-agak kalau terlambat tue tak leh kejar shuttle train (KTM ada wat shuttel train sampai Seremban dan hanya berhenti di stn.-stn. tertentu jek) aku akan naik LRT kat Bandaraya turun kat Bandar Tasik Selatan dan naik komuter kat situ (puhh baper banyak nyer laaaa kan aku dok interchange....) weh melalut dah nieh...

Semalam aku naik LRT dari Dang Wangi turun la kat KL Sentral. Rasanya aku sampai awal la jugak....beli tiket tak tau nak wat aper aku terus turun jek tunggu komuter...lebih kurang dalam 7 minit (dengar announcement daa), Komuter ke Seremban akan tiba. Tapi aku tak dapat nak naik sebab umat yang menunggu nak naik tue punya la ramaii huwaaa sakit jiwa... menunggu komuter nie bukan cam menunggut LRT, berejam-rejam... sekali tue dengar announcement kata next komuter lebih kurang dalam 15 minit okey lah kan..tengok-tengok jam masa tue memang time Shuttle train tue nak sampai dah pun.... alih-alih dengar announcement shuttle train been reschedule to 7.45pm instead of 6.45pm.... huwaarrgggh haku dah berangin dah... okey la tak per lerrr komuter pun dah nak sampai.....



Picture taken from


Lotih dah nieh...menunggu dah nak dekat setengah jam dah nieh...berdiri jek, mana ada tempat duduk pun nak duduk lepak-lepak. Lagipun kalau duduk kang jenuh nak berebut masuk komuter..... konon jek KTM Komuter nie dah wat sistem beratur...tapi akal-akal orang-orang dewasa nie still cam bebudak...buat penat jek lah KTM Komuter tue buat line, buat announcement bagai...tapi still akal budak-budak yang dewasa nie main serbu jek bila Komuter sampai. So aku pun dk la surf internet dengan hp cekai haku nieh.... tetiba dengar announcement.... Komuter yang menghala ke Seremban mengalami kerosakan teknikal di Stn. Kuala Lumpur..... uwaaaaa haku dah fed up dah fed upppp!!!!!!!.... next Komuter akan sampai lebih kurang 25minit lagik....grrrr..sakit jiwa....dan aku pasti...memang aku takkan dapat naik Komuter tue pun sebab dah sah sah orang ramai gilerrrr menunggu dan menanti.....

Akal aku nie kata....pi la naik bas.... terus sampai rumah, sebab naik Komuter kene tunggu drebar amik kat stesen...ngeh ngeh ngeh..... so aku pun naik la balik..mintak refund tiket komuter aku tue balik. Naik LRT balik turun kat Pasar Seni tunggu bus nak balik Kajang. Menunggu bas nie tak ada la lama pun.... Sebab aku sampai2 pun bas dah ada...tapi que tue aduhai tak sanggup pulak nak tengok. Sah sah memang aku kene berdiri punya.

Malas nak tunggu next bus aku redah je lah jugak naik bas yang ada. Kang tunggu next bas entah pukul berapa pulak la bas tue sampai. Bus Rapid KL ke Kajang bernombo U40 anda boleh naiki di Stn. LRT Pasar Seni..harap maklum (sempat lak buat iklan).


Tapi tuelah.....bila aku naik bus nieh kan...aku rasa cam aku bukan warganegara Malaysia jek..huhuhuhu...haruskah aku ungkapkan kata-kata berunsurkan racist di sini....oohhh jangan...kang tak pepasal mak kene tahanan ISA lak kang....tapi itulah yang aku rasakan sepanjang satu setengah jam perjalanan balik ke Kajang dan lebih dari separuh masa aku tue aku berdiri.... uwaaaaaaaa.....orang ramai gilerrr berhimpit-himpit...tolak menolak.... sampaikan aku tak ada tiang nak pegang.... eeeee masa ni dalam hati tue macam-macam sumpah seranah dah aku rasa....

Muka pun dah cam muka seposen jek..... bak kata kumpulan Sepah, Raja Lawak cam aiyam bewakk kapurrrr..... aarrgghh sakit hatiiiiiii... bukan pasal perkhidmatan tue...tapi pasal keadaaan bus yang dah cam tin sardin..... dah la tue..aku tengok ada la dua tiga orang mangkuk nie....depan mata...bukan tak nampak yang bapak nie bawak anak (bukan warga kita pun).... budak tue kecik lagik.... tapi dia boleh lagik cong ceng cong ceng borak buat derk jek.... tak ada belah ihsan langsung..kot yer pun..ko bagi la budak tu duduk..bapak dia tue biar berdiri tak aper ler.... inilah salah satu perangai rakyat Malaysia nie yang kurang kesedaran sivik.... pasal-pasal hal-hal bagi tempat duduk nie....aku dah rasa dah masa zaman-zaman aku mengandung dulu.... ada yang baik bagi duduk...ada yang tidak tue muka cam itik buat derk jek.... buat tak tau...

Aku paling kesian kalau mak ayah bawak budak2, wanita-wanita mengandung, warga tua nie naik public transport tapi kene berdiri all the way.... meh aku nak KEMPEN!!!!!! BAGI LAAAAAAAA DEPA2 NIE DUDUK WAHAI RAKYAT MALAYSIA YANG BUDIMAN!!!!! KUDRAT TUE KUAT LAGI..BAGI LA YANG SEPATUTNYA TUE DUDUK!!!...

huhuhu tetiba dah jadik cite lain...anyhow...aku sampai rumah pukul 8.30 malam dengan kaki yang kebas-kebas..sebab berdiri sepanjang jalan..... hampir pukul 11 aku dah tangkap lentok tidur ngan anak-anak sebab kepenatan, dan tidur yang memang tak sedo diri sungguh sampai Abie balik pun aku tak sedo langsung...sedo-sedo Abie kejut jek kata pukul 6.00 pagi... nak bangkit pergi keje....and this evening..i have to gone through all this thing again....uhukssssss...jangan laaaa komuter cam hamsap petang nieh......


Monday, March 2, 2009

Pencuri Hampeh!!!

Salam,

Aku nie benornya dari last week lagi nak cerita. Tapi tue lah kan, asik tak sempat jek. Heiya ntah ntah nanti nak kencing pun tak sempat. Alkisahnya last week rumah aku dimasuk pencuri. Huwaaaa memang hamsap itu pencuri. Dan syukur sangat-sangat dia tak masuk sampai ke dalam rumah. Yang dia sanggup depan rumah jek depan pintu rumah haku.

Aku tak tau la pukul berapa dia datang, tapi yang pastinyer 5 pasang kasut (4 pasang Abie punyer, 1 pasang aku punya) telah pun selamat dikekah oleh pencuri durjana tersebut. ARgggh..sakit nyer hati...... paling sakit hati Abie la...biasa la kan... kalau dah kasut lelaki nie mana ada jenis yang murah-murah jek.. Abie kata total loss about RM1K tawwww...hawau lahabau tul nyer pencurik.

Dan kasut aku tue ialah kasu yang memang dah laama aku carik. Kebetulan pegi Phnom Penh haritue, aku amik kesempatan la beli sport shoes itu. Baru tau..di ulang baruuu aku tak kekah pun lagik....tapi pencuri lahabau hamsap itu telah mengkekahnya dengan mencuri kasut aku itu.... ohh bila aku menaip nie rasa la amarah yang amat sangat... uwaaa sedihnyerrrr...

La ni kat depa rumah tue lapang jek....tak nampak dah kasut-kasut Abie yang mahal-mahal belaka jadi tayangan... memang Abie menung panjang bila tau kasut-kasut itu telah dirembat oleh pencuri durjana itu. Sebelum nie tak ada pun orang masuk ghumah. Tapi entah lah kan aku nie bukan la nak menuduh, orang sebelah aku tue masa tue tengah wat renovation.... tak tau la kalau-kalau mat mat itu yang mengambiknyer....tapi tak kisah la....aku sumpah sapa2 yang menjual, memakai kasut yang dicuri tue mudah-mudahan...berkurap la dia satu badan.....

grrrrr mak geram nyahhhhh.... khinzir betul pencurik nieh....

Pasal Anak

Salam,

Eheh tengok tajuk dah cam nak tiru style si Aznie pulak...benonyer tak ada idea nak letak tajuk aper.... Weekend nie haritue, nak kata full of activity pun boleh jugak nak kata tak ada aktiviti pun boleh jugak...ahaksss...

Hari Sabtu pegi kenduri sepupu haku anak dia kawin kat Dewan UPM Serdang nun..... pagi2 lagik dah siapkan budak berdua nie saja jek cepat padahal nak pegi kenduri pun kul 1 lebih.... saja nak bagi anak-anak jelita dan lawa...ngeh ngeh ngeh...

Susah tul nak amik gambar Iskandar skrg.... asal nak amik jek masam..pastu muka kalih ke lain.... Ada gambar kat kamera lain...tapi lupa nak bawak... so pakai camera hp je lerrr ....




Sebelum bersiap kat ataih nun.... aku suh bebudak nei mandi dulu.. Iskandar nowadays dah pandai la pulak demand macam-macam.... bila ajak mandi jek... "andi lammm".... alahai padahal bukan aku ajar pun dia orang nie mandi kolam tue tetiap minggu...bila rasa malas jek.... baru aku suh depa nie mandi kolam.... senang sikit sambil mandi sambil aku sidai kain ker... kemas dapur ker......

Asal ajak mandi jek Iskandar.... "andi lammmm". Pastu bila tak biberi kan melalak cam kene cubit.... hish budak sorang nieh..... dua tiga minggu nie...peti ais kat rumah tue penuh ngan stok Vitagen....hari-hari dok mintak vitagen... semalam pulak vitagen abih...mummy dia tak sempat nak stock up vitagen.... nampak peti ais jek... "ammi....agennnnn "..."ammi..nak agenn.." pandai dahhhhhhh....

anyway tengok je lah gelagat dia ngan kakak dai dok mandi tulam....

video