Thursday, March 5, 2009

Me and Public Transport


Salam,

Rasanya ini kali kedua aku bercerita pasal public transport dan haku..huhuhu... saja nak cerita pengalaman aku semalam yang buatkan aku rasa sakit ati yang teramat la sangatnyer. Geram, marah segala rasa ada.

Iyelah semenjak kereta tinggal satu nie, memang pagi-pagi Abie hantar aku pegi keje.... balik petang kene berkorban jiwa dan raga naik public transport. Dan aku rasa benda-benda yang aku alami ni dirasai oleh kebanyakan orang yang memang hari-hari menggunakan public transport.

Aku tak nafikan sistem pengangkutan awam kita nie makin meningkat maju. Bas pun dah lawa dah banyak. LRT pun nanti insya'allah nak tambah route, nak tambah gerabak. Komuter wallahu'alam aku tak tau ler sebab aku tak keje ngan komuter, aku keje yang related ngan bus dan lrt sahaja...dan oh yer..monorail..ngeh ngeh ngeh..(ai dafat nayik free tawwww)...kui kui ku..

Panjang lak intro...so semalam, cam biasa la....from Dang Wangi samada aku akan jalan kaki pergi ker Bank Negara ataupun aku naik LRT turun kat KL Sentral. Aku kalau naik kat Bank Negara tue biasanya ada la hal tue berjalan-jalan kat jalan TAR mencarik barang ataupun memborong kain pasal bisnes tudung haku nie ler... so agak-agak kalau terlambat tue tak leh kejar shuttle train (KTM ada wat shuttel train sampai Seremban dan hanya berhenti di stn.-stn. tertentu jek) aku akan naik LRT kat Bandaraya turun kat Bandar Tasik Selatan dan naik komuter kat situ (puhh baper banyak nyer laaaa kan aku dok interchange....) weh melalut dah nieh...

Semalam aku naik LRT dari Dang Wangi turun la kat KL Sentral. Rasanya aku sampai awal la jugak....beli tiket tak tau nak wat aper aku terus turun jek tunggu komuter...lebih kurang dalam 7 minit (dengar announcement daa), Komuter ke Seremban akan tiba. Tapi aku tak dapat nak naik sebab umat yang menunggu nak naik tue punya la ramaii huwaaa sakit jiwa... menunggu komuter nie bukan cam menunggut LRT, berejam-rejam... sekali tue dengar announcement kata next komuter lebih kurang dalam 15 minit okey lah kan..tengok-tengok jam masa tue memang time Shuttle train tue nak sampai dah pun.... alih-alih dengar announcement shuttle train been reschedule to 7.45pm instead of 6.45pm.... huwaarrgggh haku dah berangin dah... okey la tak per lerrr komuter pun dah nak sampai.....



Picture taken from


Lotih dah nieh...menunggu dah nak dekat setengah jam dah nieh...berdiri jek, mana ada tempat duduk pun nak duduk lepak-lepak. Lagipun kalau duduk kang jenuh nak berebut masuk komuter..... konon jek KTM Komuter nie dah wat sistem beratur...tapi akal-akal orang-orang dewasa nie still cam bebudak...buat penat jek lah KTM Komuter tue buat line, buat announcement bagai...tapi still akal budak-budak yang dewasa nie main serbu jek bila Komuter sampai. So aku pun dk la surf internet dengan hp cekai haku nieh.... tetiba dengar announcement.... Komuter yang menghala ke Seremban mengalami kerosakan teknikal di Stn. Kuala Lumpur..... uwaaaaa haku dah fed up dah fed upppp!!!!!!!.... next Komuter akan sampai lebih kurang 25minit lagik....grrrr..sakit jiwa....dan aku pasti...memang aku takkan dapat naik Komuter tue pun sebab dah sah sah orang ramai gilerrrr menunggu dan menanti.....

Akal aku nie kata....pi la naik bas.... terus sampai rumah, sebab naik Komuter kene tunggu drebar amik kat stesen...ngeh ngeh ngeh..... so aku pun naik la balik..mintak refund tiket komuter aku tue balik. Naik LRT balik turun kat Pasar Seni tunggu bus nak balik Kajang. Menunggu bas nie tak ada la lama pun.... Sebab aku sampai2 pun bas dah ada...tapi que tue aduhai tak sanggup pulak nak tengok. Sah sah memang aku kene berdiri punya.

Malas nak tunggu next bus aku redah je lah jugak naik bas yang ada. Kang tunggu next bas entah pukul berapa pulak la bas tue sampai. Bus Rapid KL ke Kajang bernombo U40 anda boleh naiki di Stn. LRT Pasar Seni..harap maklum (sempat lak buat iklan).


Tapi tuelah.....bila aku naik bus nieh kan...aku rasa cam aku bukan warganegara Malaysia jek..huhuhuhu...haruskah aku ungkapkan kata-kata berunsurkan racist di sini....oohhh jangan...kang tak pepasal mak kene tahanan ISA lak kang....tapi itulah yang aku rasakan sepanjang satu setengah jam perjalanan balik ke Kajang dan lebih dari separuh masa aku tue aku berdiri.... uwaaaaaaaa.....orang ramai gilerrr berhimpit-himpit...tolak menolak.... sampaikan aku tak ada tiang nak pegang.... eeeee masa ni dalam hati tue macam-macam sumpah seranah dah aku rasa....

Muka pun dah cam muka seposen jek..... bak kata kumpulan Sepah, Raja Lawak cam aiyam bewakk kapurrrr..... aarrgghh sakit hatiiiiiii... bukan pasal perkhidmatan tue...tapi pasal keadaaan bus yang dah cam tin sardin..... dah la tue..aku tengok ada la dua tiga orang mangkuk nie....depan mata...bukan tak nampak yang bapak nie bawak anak (bukan warga kita pun).... budak tue kecik lagik.... tapi dia boleh lagik cong ceng cong ceng borak buat derk jek.... tak ada belah ihsan langsung..kot yer pun..ko bagi la budak tu duduk..bapak dia tue biar berdiri tak aper ler.... inilah salah satu perangai rakyat Malaysia nie yang kurang kesedaran sivik.... pasal-pasal hal-hal bagi tempat duduk nie....aku dah rasa dah masa zaman-zaman aku mengandung dulu.... ada yang baik bagi duduk...ada yang tidak tue muka cam itik buat derk jek.... buat tak tau...

Aku paling kesian kalau mak ayah bawak budak2, wanita-wanita mengandung, warga tua nie naik public transport tapi kene berdiri all the way.... meh aku nak KEMPEN!!!!!! BAGI LAAAAAAAA DEPA2 NIE DUDUK WAHAI RAKYAT MALAYSIA YANG BUDIMAN!!!!! KUDRAT TUE KUAT LAGI..BAGI LA YANG SEPATUTNYA TUE DUDUK!!!...

huhuhu tetiba dah jadik cite lain...anyhow...aku sampai rumah pukul 8.30 malam dengan kaki yang kebas-kebas..sebab berdiri sepanjang jalan..... hampir pukul 11 aku dah tangkap lentok tidur ngan anak-anak sebab kepenatan, dan tidur yang memang tak sedo diri sungguh sampai Abie balik pun aku tak sedo langsung...sedo-sedo Abie kejut jek kata pukul 6.00 pagi... nak bangkit pergi keje....and this evening..i have to gone through all this thing again....uhukssssss...jangan laaaa komuter cam hamsap petang nieh......


6 comments:

  1. Salam,

    naer tak tunjuk pass kerja minta budak cong ceng conge ceng tu bagi seat dia kat budak tu?
    Ahkak kan BERKUASA :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. kalo kaksu lah kan... sbb kaksu ni jenis mulut laser... memang ada yg dah kena sound kaw2 kat org2 yg buat buta mata kpd org yg lebih memerlukan tempat duduk.
    [rasa cam berbelit2 la plak ayat ni....]

    me don't care lah.... indon ka... bangla ka... malay ka.... kelly_ng ka... sama saja... tetaplah kena sound ngan akak...
    [racist kah ayat aku???]

    ReplyDelete
  4. aznie...memang nak sound..tapi jauh beno....pastue ngan bas padat lak tue....

    ReplyDelete
  5. heheh Imah, i gone through that!! tunggu komuter lagi hazab daripada naik bas yang berhimpit2...hehehe

    ReplyDelete
  6. dulu2 masa dok mengaji mmg selalu la naik bas ni..masa tu bas metro..ada lagi ker bas metro ni hah? komuter pong dedulu gak dok naik...
    la ni dah dok sini..tak naik dah...
    kecuali masa balik tahun lepas...sempat la naik komuter...sker betul bebudak nih....hahaha...

    ReplyDelete

please be nice to me