Thursday, September 30, 2010

Catatan....Petua Memudahkan Bersalin dan Dalam Pantang



Sepanjang pagi ku dok search jek dalam internet segala tok nenek petua..maklumlah orang tua bukannya ada lagik....walaupun dah masuk no. 3 tapi still aku bukan ingat sangat pun..

So alang-alang jumpa ku letak la dalam nieh leh kongsi sama-sama...ini pun dok cilok kat Susuibu.com ada forumner yang bagi.....



KOLEKSI PETUA DALAM PANTANG DAN KESEJAHTERAAN RUMAHTANGGA

Petua Memudahkan Bersalin.

a) Amalkan baca Surah Yassin disertai niat dan doa sepanjang tempoh kehamilan.
b) Hampir bersalin amalkan zikrullah Tasbih Nabi Yunus.
c) Amalkan minum air lebihan suami.
d) Amalkan meminum air basuhan rambut/hujungnya ketika mandi.
e) Amalkan makan buah kurma sepanjang tempoh kehamilan ia membantu memberi tenaga, sumber kalsium dan melembutkan otot rahim dan seangkatannya/memudahkan laluan bayi/selain turut berperanan memperhaluskan nurani bayi disertai zikir/selawat.
f) Minum air kelapa di hujung kehamilan membantu membersihkan bayi.
g) Petua mama - Amalkan makan telur mentah di hujung kehamilan.
h) Kerap makan sayur bendi bagi memudahkan laluan bayi.
i) Minum sesudu camca teh minyak kelapa buatan sendiri sejak usia kandungan 6 bulan. Amalkan seminggu 3 kali dan apabila sudah berumur 9 bulan amalkan ia setiap hari.
j) Bagi kulit bayi yang putih/ bersih - amalkan makan buah epal dan minum susu. Selain meminum air soya.

2)Merawat Bentan Ketika Dalam Pantang

- Berehat secepat mungkin. Minum segelas kopi ataupun segelas air suam dicampur sedikit gula. Dan sapukan hirisan bawang merah di ibu jari kaki kemudian selimut tebal hingga berpeluh

3) Petua Mengempiskan Perut Selepas Bersalin

a) Ambil sebiji limau nipis diperah airnya/ sedikit air asm jawa pekat kemudian dicampur sedikit kapur sirih.Jika dikhuatiri gatal titiskan bersama beberapa titisan minyak mestika, kayu putih, mahupun minyak berangin lain. Memang diakui gatalnya tapi amat mujarab dan amat memuaskan hasilnya. Sapukan pada perut, biarkan ia kering sebentar sebelum memakai bengkung sepanjang waktu
berpantang ataupun ketika waktu malam sahaja. Boleh juga dibalut dengan daun sireh sebelum memakai bengkung bagi mengatasi masalah screcthmarks.
b) Sedikit cuka , garam dan kunyit dikisar. Tampal pada perut dan bengkung perut ketika dalam pantang.
c) Sedikit beras disangrai dan kisar halus, sedikit cekur, gula merah, air
asam jawa dan sedikit air suam diadun kesemuanya kemudian tapis dan minum.Amalkan seminggu 3 kali.
d) Halia lebih kurang 3cm, limau nipis besar sebiji, sedikit air suam,
secubit garam dan lada hitam lebih kurang 15 biji dikisar/ditumbuk. Diadun dan tapis, minum airnya.Lakukan sehingga mendapat hasil yang dikehendaki.
e) Lengkuas Padi/Helang/Ranting - iaitu ubi, daun dan batang ditumbuk halus ditampal pada perut bertujuan membuang angin sekaligus untuk mengecutkan perut.Selain itu baik juga utk disapu pada badan utk mengubati lenguh-lenguh badan ataupun sakit sendi.
f) Asam jawa, jadam dan air mendidih diadun tampal pada perut dan bengkungkan ia sepanjang tempoh berpantang.
g) Dalaman - Ambil beberapa potongan halia ditumbuk halus lalu digaulkan dengan perahan asam jawa yang pekat lalu dimakan dengan nasi. Hasilnya InsyaAllah perut menjadi kempis malah pengaliran darah dalam badan juga akan lebih teratur dan wajah akan tampak lebih sihat dan berseri.
h) Daun jambu serta kapur sirih digiling dan disapu pada perut setiap hari sehingga mencapai hasil yang memuaskan.
i) Ambil lada hitam lebih kurang 21/2 genggam kemudian ditumbuk halus, dicampur dengan sebiji ragi tapai digaul bersama cuka bercampur air asam jawa. Setelah ramuan digaul sebati, sapu pada perut serta keliling pinggang kemudian dibengkung kuat/ketat.

4) Petua Untuk Menghindarkan Strechmarks

a) Ambil satu sudu kecil air limau nipis. Ambil 20 titik minyak kayu putih serta satu sudu air kapur sirih Gaulkan ia dan sapu pada kesan-kesan pecah diperut. Buat 2 minggu berturut-turut.
b) Sepanjang tempoh mengandung sapukan minyak zaitun pada bahagian yang bermasalah serta elakkan menyapu minyak panas ketika mengandung.
 
5) Petua Membersihkan Rahim

a) Kunyit hidup, halia , air asam jawa dan sedikit gula merah dikisar dan ambil airnya. Minum 3 pagi berturut-turut atau ketika tempoh berpantang






Catatan....Sleeping Disorder



Macam parah sangat jek bunyi tajuk entry....
Tapi aku yang mengalaminya memang rasa parah sikit lah....
Dua kali mengandung sebelum nie...dah nak penghujung-penghujung memang tidur terganggu..
Tapi aku masih leh tido lagi la..... walaupun asik terjaga jek nak pi toilet...

Tapi kali nie dah dua malam berturut...aku tak leh tido
Serius....tak leh tido bukan tak leh tido, tido tido ayam jek
Ini memang tak leh tido mata segar bugar...terkebil-kebil...
Malam kelmarin...kul 4 pagi baru aku tido...
Malam tadi..... tak tido langsung....aku tak ingat pun aku ada tido ker tak
Rasa tak tido....dapat tido pun aku rasa dalam setengah jam je kot...

Pagi-pagi Abie tanya kul baper tido...
Ku geleng pala jek cakap tak tido punggg...
Semalam MC....hari nie gi gak keje...
Sib baik Abie keje petang...dia hantar sampai office
Dapat lena kejap dalam keta....

Memang best dapat tido...
Ingat nak sambung kat office...
Tapi entah mata nie cegar sangat la pulak....

Haish camner yer.... kalau hari-hari cam gini boleh migrain haku...
Ini pun dah start sakit pala..
Ramai advise kat aku suh amik cuti jek...
Cuti awal...

Sabtu nie ada checkup...nanti nak mintak Pak Jamil MC panjang laaa.... ...
Seriusly...aku sudah tidak larat sebenarnya nak bawak badan...
Rasa berat giler...











Tuesday, September 28, 2010

Catatan....Nama Anak!!

Pening dok pk aper nak letak nama anak nieh....
Ikut Inche Abie... maintain belakang nama anak-anak
Cam Izzati Maisarah tue..kalau perempuan maitain nama Maisarah..
Cam Iskandar Muammar tue kalau lelaki maintain nama Muammar...

So sekarang carik la nama-nama yang berpangkal kan I...
Rasa masa mengandungkan Iskandar maghin...
Banyak nama yang ku listkan huruf I tue..

Tapi kali ni cam blank pulak....
Puas dok godek-godek nama huruf I nie...
Tapi nampaknya macam tak ada yang ku kenan....

Bukan la tak ada langsung..ada tue ada...tapi macam tak gu pulak dengan nama Muammar tue..
Nama anak pun pening kan...
Ini Inche Abie suh haku yang pilih nama anak...
Dia serahkan kat aku....aiksss...
Awak tak nak pilih jugak ker Bie....

Setakat yang menjadi pilihan hati nama-nama yang berpangkalkan I nieh..
Iqbal
Irsyad
Imtiyaz
Imtisyar - tapi ni aku dok carik makna tak ada pulak...
Ikhmal
Izzuddin

Sebab dah doktor kata lelaki kan..so nama-nama lelaki la yang ku carik
Tapi kalau tetiba keluar perempuan....hmmm...ehehehe... ada satu nama yang telah menjadi pilihan...
Apa dia?? nanti laaaa..... not now....
Kalau perempuan aku reveal...if not tunggu la aku mengandung lagik kot kot perempuan pulak lepas nieh...
ngeh ngeh ngeh...

Nama apa yer lagik dari I nieh....









Catatan....The Original Cuci Cuci....


Tengah ralit dok layan FB..ekeke tak ada kijer kannn...tetiba salah sorang boss datang...cakap ngan haku...
"Dah tengok Afdlin Shauki??"

"Hah!!" ku cam terpinga-pinga..

"Afdlin Shauki kat luar tue....."

ku pun toleh....makkkkk aiiiiiii....... since bulan 7 pindah tahun lepas..... baru nie aku tengok dia orang dok cuci tingkap kat luar nun....... 

"Haaa.... Afdlin Shauki, AC Mizal, Awie ngan Hans Isaac...ekekekekekeke" 

tapi ada dua oarng jek..so siapa yer.. Hans Isaac ngan Ac Mizal kot..ekekeke..



Aduyaiii ku yang sakit perut tengok dia orang nie kerja cuci tingkap nieh.....



 Sengih jek depa haku amik gambau...ekekek bahan nak berblog kan........



Sekali dia orang campak sponge tue...haku yang terperanjat...... fuh!!!! entah berapa la insurans dia orang nie agaknyer yer???....

Gaji kalau ciput...memang tak padan betul laaaa.......








Catatan....Izzati di gigit pacat!!!


Weekend lepas kan anak dara nie ngikut Papa dia balik Sri Damansara,
So pagi Ahad nie dia orang pergi ker Frim nak jogging..

Anak dara sorang ni pun sibuk nak ngikut jugak padahal tak ada proper attire tue..
kasut tak bawak aper dok pakai baju tido ngikut sepupu-sepupu dia..

Sekali masa aku kat rumah...dok online FB...
anak sedara sorang nie...chat ngan aku

"Mummy, zati kene gigit pacat"
"dua tempat dia kene gigit"

"Lah..iye ker...tak menangis ker dia"

"Tak...tapi dia menjerit laaa..."

ku dah leh bayangkan dia punya ketakutan tue....

aku ingatkan tak sempat la pacat tue gigit banyak ker aper kan...
sekali petang bila sampai rumah Ayang Lang...tanya dia...

Dia pun tunjuk ler...haish sampai ke peha kene gigit...
sib baik sampai peha jek...buat nya naik entah sampai ke mana-mana...

Besar jugak dua mata pacat nie yer...
tanya anak sedara tue dia kata....

"dah gemuk dah pacat tue Mummy....."

borak ngan abang aku.... papa dia ler...
sibuk sangat nak ikut.....sampai kene gigit pacat...
tanya nak pegi lagi tak...tak mau katanya...

tak per la kakak pengalaman kan...
kene gigit pacat.... Mummy pun tak pernah ada pengalaman cam gitu..

kalau lintah... kita boleh berpadu suara menjerit...

Ini ler kesan pacat yang menggigit peha anak dara ku ittew....














Monday, September 27, 2010

Catatan....The Amazing Race Asia 4




Huhuhuhu..dah seminggu dah pun premier dia..baru nak buat topik...aku memang peminat Amazing Race..tak kira la version Amareka or version Asia.... 

Asia op kos la tunggu Malaysia nyer contestant kan.... 

Verangan nak masuk tapi asik pancit jek camner..agaknyer kalau ku masuk ngan inche Abie harus la korang tengok kami nie asik dok bergaduh jek kot..ekekekek....

So... The Amazing Race Asia 4 dah start dah last week...aku dapat tengok betul-betul pun Encore semalam petang....baru dapat tengok dengan khusyuk tanpa gangguan... nak tengok hari prime time....hampeh ler...berebut ngan anak-anak....

Ini minggu ni entah dapat tengok ker tidak... first leg...aduhaiii..kenapa la annoying sungguh couple yang wakil Malaysia nieh.... husband and wife... tapi very the annoying..mengada-ngada tul la wife dia..... turun naik tangga batu cave.... ish tak leh tahan tul la dengar mulut bebel isteri dia tue..

Silap aribulan TARA 4 they will be the most annoying couple ehehehehe...tapi lagi satu team dari Malaysia...okey...first leg dapat tempat pertama..maklumlah main kat tempat sendiri kan..tak tau jalan tue memang sengaja la...

My fav team setakat first episod nie will be Malaysian Team Khairie & Ethan... dengan team pasangan bapak ngan anak dari Indonesia tue....suka la tengok perempuan tue cute jek..pelakon ek..cam kenal jek...eheheh

Tak per la too early to judge sebenarnya kan..kita tunggu je lah.....kot ada lagik couple yang annoying ker..ngeh ngeh ngeh.

Malam nie Amazing Race Asia version Amareka kannnnn latest season...haish dapat tengok ker tidak nieh....uwawauwauauaa...




Catatan....Bila Adek tak ada kawan



Abaikan la dengan tak berseluar tue yer...
Pesen dia sekarang entah kenapa pulak
Malam2 bila nak tukar diapers..dia mesti tak mo pakai seluar
Sampai ke pagi la cam gitu

Tapi selimutkan la jugak dia...takut sejuk...

Hari Sabtu lepas...gi umah Ibu dia...
Papa ada... Ayah Lang ada...
Ayah Lang (abang haku) buat makan-makan hari Ahad
Kebetulan rumah dekat ngan rumah Papa...

Masa nak balik kakak sibuk nak ikut Papa balik tido sana..
Iyer pergilah.... satu malam jek....so tinggallah adek...






Hari Ahad pagi semalam... bangun tidur dah kebosanan
Sedar-sedar jek....

"Mami kakak mana?"

haish....dah start rindu kakak la tue....

so cam gini ler gayanya bila dia kebosanan tinggal sorang..
melepek jek atas tilam...

Ajak mandi...

"Adek nak tido la....dah lama adek tak tido"

aik baru bangun tido dah lama tak tido ker dekkkk....

Lama-lama dia sendiri yang ajak mandi....okey la..tinggal sorang... your wish is my command..seme ku layan...ehehehe

Kelakar semalam...sementara tunggu Ibu dia datang jemput nak pegi umah Ayah Lang...
Mami memang tengah mengantuk tahap cipan..

Lepas solat zohor..dah siap2 dah nieh..tunggu jek Ibu nak datang...
Mami pun landing laaa melelapkan mata....

Iskandar cam biasa layan kartun...
tapi mulut bising...

"Mami bangun laaaaa...nanti Ibu datangggg...."

Mami wat derk jek..... ngantuk sangat...
sekali hp Mami bunyi...cepat2 la angkat telefon...tapi dengar gak la dia bebel...

"Haaaa...bangun punnnnn...."

ahaks...sabo jek bujang haku sorang nieh....





Sunday, September 26, 2010

Catata....Novel Baru




Ni lah koleksi novel haku yang terbaru...wah wah wah ....tukar genre nampak...bukan tukar genre...tukar bahasa jek..

Since ITM aku dah belajar-belajar baca English Novel nieh....cuma aku stick to one author jek....tak berani nak beli dari penulis lain.... bebalik Judith MacKnaught jek aku beli....sebab Novel Romance kan...

Baru-baru nie kawan aku suggest friend kat FB.... Books for Charity... harga almsot 50% murah dari pasaran (saper biasa beli English novel tau ler rege dia camner)....

Dan saper beli buku2.... duit tue akan disalurka utk yang memerlukan... sambil beli novel sambil beramal kan...okey ler tue...

Lama dah ku add....tapi dok tertanggak-tanggak tak tau nak beli novel aper...aku kan penakut nak try penulis baru melainkan dapat review yang bagus-bagus dari orang...

Member2 lain dah berbelas2 buku beli haku nie...satu pun tak..tiap-tiap bulan masih melabur utk membeli novel melayu..(at least satu...eehehehe).... still novel melayu tetap akan dibaca yerrr...

So...baru baru nie..ada duit terlebih sikit.... selepas puas baca sinopsis..ini ler antara buku buku chic lit yang terawal aku beli dengan BCN (BooksforCharity Nizida)...

Semalam baru dapat...ku dah pening tak tau nak start buku mana satu.....sebab rasa cam seme best jek...ehehehhee....

Saper-saper peminat novel tue....especially English novel..... rasa-rasa nak pening kepala tengok koleksi novel Ida nie..boleh la add FB dia....



Saturday, September 25, 2010

Catatan....Entah!! Macam-macam...





Another boring weekend...
Orang lain sakan pegi open house sana sini
Haku ngan anak anak dok tersadai kat rumah...

Nak makan pun tak larat nak masak...
Makan je lah apa yang ada kat rumah nieh...

Pagi tadi checkup.....so far so good..
Bagi tau gak pasal perut dok mengeras jek
Doktor bagi antibiotik ngan paracatemol jek...

Doktor tanya history bersalin budak dua orang tue
Cakap bersalin awal...

Doktor kata ini pun bersalin awal nieh...huhuhuhu...

Malam tadi start kemas-kemas beg...
Beg standby jek nak pegi sepital....
Ku jadik mengong tak tau nak bawak aper...

Yang ku pack
Kain batik selai
T-shirt selai
Undies
Pads
Baju baby dua pasang
Booties ngan Mitten
Napkin
Nipple shield...

lagi aper nak bawak yer....biasa kat KPMC nie memang sehari semalam jek kalau tak ada pepe...koser nak hangkut banyak2...


Nak tido laah... bebudak nie kalau kat rumah layan PHDC jek..omak dia dah nak montah dah...
Botol susu pun ku tak hangkut..






Friday, September 24, 2010

Catatan....Kaki Bengkak V2


Zel,

Haritue ko kata pergelangan kaki ko tak nampak kan..
Aku pun..

Tengok belah kaki jemari tue..meamng tak perasan bengkaknyer..
Sekali tengok betis..hamikkk..gini ler rupanya....huhuhuhuhu..


kaki kanan....

kaki kiri......



Catatan....Tak dak motif


Dua tiga hari nie entry tanpa gambar je lah yer..
Janji berhapdet...

Semalam kan I mc..
pegi jumpa doktor GP biasa jek
malas nak jumpa gynae
sebab nak amik MC jek..

Doktor dok pegang-pegang perut...
Kerasnyer perut dia kata..

Haish itu ler yang ku tanggung dua tiga hari nieh...

Balik dari amik MC tue..
pergi Carrefour Bandar Tun Hussein On

Stok susu ngan diapers abih dah..
saja sekali sekala tukar pulak
asik pergi Tesco je kan..

Itupun jalan sikit dah rasa mengah giler...
huhuhuhuhu...

Dua tiga hari nie memang perut nie asik mengeras jek..
Kalau rasa nak terkucil ...jangan la ditahan-tahan pergi je lah..

Memalam tidur pun dah terganggu..
Kadang tak rasa pun nak terkucil....
Tapi bila terjaga tue, selagi tak pergi toilet..
Selagi tue la tak leh tido
Bila dah pi toilet baru la boleh tido...

Cik bunga dah sakit dah nie bila berjalan...
Ish hari nie baru 35 weeks...
Baby matang 36 weeks..

Sabar baby..... bagi cukup matang yer kalau nak keluar..
Memang Mummy tak larat....tapi baby pun kene sabar tau...
Tunggu cukup bulan yerrr....

Amin.....





Thursday, September 23, 2010

Catatan....Aku dan aku


Kat rumah...
Kudrat ilek....

Dari semalam memang dah rasa nak mc..
Nak pos anak2...pastue nak menggolek jek sepanjang hari..
Tapi semalam tak dapat buat..

So hari nie..ku nak amik mc (lum amik lagik)
Pepagi buta dah muntah-muntah..
Haish letih...

Emosi tak stabil semalam membawak sampai ke malam...
Kesian anak-anak
Tak leh silap sikit kene tinggi suara...

Tapi nak tido...ku tak leh biar rasa marah nie pada anak-anak
Ajak depa salam cium tangan, cium pipi.....
Gurau sikit2 ngan dia orang....
Baru depa lelap...

Pagi nie anak-anak kene pos ke rumah Mak Long
Ku bantai bergolek sampai tengah hari...

Perut lapar nieh....tak tau nak makan aper..
Inche Abie kata dia bawak balik leftover open house dia pergi semalam...

Panaskan je lah kan.....hhhhmmmm.....

Emosi :- so so jek......
Pregnancy :- perut nie sekali sekala still mengeras jugak...





Wednesday, September 22, 2010

Catatan....Emosi tak stabil


Saya penat dah la...
Saya letih sangat....
Saya dah tak tau nak cakap macammana...
Saya cakap salah
Saya tak cakap lagi salah....

Saya tak tau rentak macammana saya nak buat lagi
Saya tak tau hala mana saya nak tuju lagi
Saya penat sangat....
Saya teringin juga nak jadi macam orang lain...

Saya cuba nak faham keadaan....
Saya cuba nak jadi manusia yang memahami...
Saya cuba utk tidak menyusahkan....

Tapi hati saya ada ker orang nak jaga...
Keadaan saya ada ker orang nak fikir...
Beban rasa nie ada ker orang tolong ringankan...

Saya rasa macam saya sorang-sorang jek...
Saya rasa macam saya sorang-sorang jek nak fikirkan semua...
Saya rasa tak ada siapa pun yang ambil berat perasaan saya....
Kenapa saya rasa macam berat sebelah....
Kenapa saya rasa macam saya sorang nak cuba fahami keadaan....
Kenapa saya rasa macam semua orang tak faham saya.....

Macam saya cakap saya cuba untuk memahami...
Tapi ada tak orang nak fahami saya....
Kadang-kadang saya takut saya mati rasa...
Kadang-kadang saya takut saya mati perasaan....
Kadang-kadang saya takut nanti saya sakit jiwa.....

Airmata nie tumpah lagi......






Catatan....Fenat!!





Kenapa tetiba rasa cam awal mengandung nieh!!
Kenapa tetiba rasa cam lelah gilerr
Kenapa tetiba rasa cam ikan terdampar kat darah...
Kenapa tetiba rasa cam tak larat sungguh..

Kenapa..kenapa..kenapa...

haish...tak larat ler hari nieh..isk....nak nangeh jek rasa....





Catatan....Kaki Bengkak





Baru terfikir nak tayang kaki
Tetiba Cik Puan Zel dah tayang kaki bengkak dia dulu...ehehehe...

Ini tak bengkak sangat...
Semalam malam bengkak sungguh...

Ini amik petang semalam kat office...
Pagi ni tengok pun serupa cam gini jugak..

Tapi malam tadi memang bengkak giler ler....
huhuhu suspen...suspen....





Tuesday, September 21, 2010

Catatan....Nuffnang Glitterati


Sekian lama aku tak herankan nuffnang nieh..tetiba tadik masuk ler web Nuff...
tetiba aik status haku sudah tukar jadik Ordinary..bukan Glitterati..

Rasanya tak ada pulak ku letak iklan lain kat dalam blog haku nieh...
Apasal tetiba boleh jadik ordinary pulak...

Baru ingat nak cashout duit yang tak seberapa sen tue...
Kalau bukan Glitterati lambat kan dapatnya...

Apasal ek...haku tak penah pulak letak iklan lain selain nuff..

Ke sebab haku malas hapdet jadik Ordinary..

Entah la labu.... mak tengah malas sebenarnya...

Nak blogwalk pun....gi blogwalk blog kenkawan jek....

Bila la nak aktif balik Nuff nieh...hhmmmmm





Catatan....Cuak!!



Nak hapdet blog...tapi tak tau aper nak di hapdet...

Tadi dok belek-belek buku checkup .... perasat next checkup will be on 25 September 2010.

Tengok-tengok kalendar...eh..dah start checkup seminggu sekali...

Ku dah rasa seram sejuk dah nieh...

Rasa cam dah dekat giler nak due...

Errkk cuak jugak....

Perut dari petang semalam menegang jek.....huhuhu

Sekarang nie dah start tak leh tido malam sangat...

Kalau rasa nak terkucil tue dah tak leh ditahan-tahan harus la kene pegi toilet cepat-cepat..

On the other side rasa nak bersalin awal...
belah lain pulak takuttttt....

Wahai kawan-kawan doakan saya selamat menempuhi semuanya yer......






Monday, September 20, 2010

Catatan....Pregnant at 34 weeks



Jumaat minggu lepas dah cecah 34 minggu. Hari Sabtu pagi sebelum berjimba-jimba dengan kenkawan beraya ku pegi checkup seawal pagi.

Sebab Abie keje kan, so pepagi buta ku dah pegi klinik, kali ni pegi sorang-sorang Abie hantar jek kat klinik, anak-anak pos umah Mak Long....Iskandar pun dok tidoq lagik....

Balik dari klinik adik ipar jemput...

So far so good pegi checkup...Doktor Jamil pepagi peramah sikit.... tanya dah start sakit ker..so far lum sakit2 la.... just cam cramp2 perut kat bawah nun, lupa pulak nak cakap pasal mengeras tue....huhuhu

Doktor Jamil pun kata perut ku lembut lagik..... baby okey....sihat Alhamdulillah...print 3D lagik...tapi tak sempat amik gambar... Abie amik gambar tue pegi bawak tempat keje dia.... kali ni nyer printing 3D memang nampak cam muka Iskandar.

Aku tanya gak doktor, berapa berat baby...doktor kata 2.4kg huhuhuhu..dia kata kecik tapi normal nieh...... aku cam hah 34 minggu 2.4kg..kecik ker...agak2 kalau masuk 38 minggu baper pulak beratnyer...huhuhuhu.....

Okey ini latest picture haku saja tayang perut kan.... muka diblurkan sebab tak senonoh melantak kerepek..... 




Lihat perut ku???? besar kannn eheheheh...... This is me at 34 weeks....huhuhuhuhu





Catatan....Jalan-Jalan Raya!!


Weekend lepas...hari Sabtu.... walaupun tak ada kenderaan tapi boleh gak ler ku berjalan raya...sebab nya ada yang baik hati ngambik kat rumah eheheheh

Sib baik berjalan raya dekat-dekat area Kajang jek...

Dah lama tak berkumpul hadek berhadek cam gini...sekali sekala berkumpul seronok jugak.... dengan adegan kutuk mengutuk kata mengata...usik mengusik...ehehehe..

Ini seme geng-geng Citra Club dulu....tapi kami masih rapat ler sehingga ke hari nieh..... Alhamdulillah moga moga silaturrahim ini akan tetap berkekalan....walaupun Citra haku dulu entah mana peginyer ahaksss....
















terima kasih la kat Apeng ngan Fai sebab sudi jemput pegi umah korang....rumah orang lain tak tau la bila masa aku leh pegi..... 

Siapa yang datang rumah haku haritue sorry la.....air pun tak hidang...kikikikiki....





Catatan....Ragam Mak dan Anak-Anak

Rasanya mengandung time nie banyak tul amik gambar...walaupun ku tak suka..tapi entah kenapa banyak pulak acara fotografi nieh...

Eheheh ai tak suke tengok muka i time mengandung.... tak lawo.. Izzati pun cakap.. Mummy dah tak lawa dah...hahahaah (lawa ker selama nieh?? ) ngeh ngeh ngeh...

Gambar-gambar nie seme di ambil masa hantar anak sedara maghin....

Haish malas tul nak edit...amik kat facebook jek..



cayang adekkk.....


tak larat berdiri dah...kita bantai jek duduk kat tiang dek...


cak!!! omak pun join melayan sekali....eheheh








Friday, September 17, 2010

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & MAAF ZAHIR BATIN





BUAT SEMUA BLOGGER, SAHABAT HANDAI, SAUDARA DENGAN INI SAYA INGIN MENYUSUN SEPULUH JARI MEMOHON AMPUN DAN MAAF ANDAI ADA SILAP DAN SALAH SEPANJANG SAYA BERBLOG DI SINI.

ANDAI ADA YANG TERGURIS DENGAN TULISAN SAYA, AMPUN DAN MAAF DIPINTA
SEMOGA BERBAHAGIA DI SYAWAL INI.

SALAM SYAWAL!! 
MOGA BERJUMPA KEMBALI RAMADHAN TAHUN DEPAN INSYA'ALLAH


video