Friday, July 30, 2010

Catatan....Idea Please!!!!!

Minggu ni tak dapat nak update blog sangat....since last week lagik.....banyak masa dihabiskan dalam meeting room jek.... pastue kat rumah jenis malas.... bukan malas aper laptop rumah tue slow sangat...malas tul nak hapdet blog kalau nak berupload2 gambar nieh....

Ini pun ku buat schedule entry jek utk hari nie sebab petang karang dah kene masuk meeting balik pagi ni lepas insiden tren delay tue haku malas nak hadap kerja serius..pala dah migrain dah nieh.....

Aku nak mintak tolong idea dari korang...aku ada kain ela....tiga pasang jenis kain jersey sepasang jenis kain chiffon.... kain ni aku rasa dah nak masuk 2 tahun dah kot....tak bertempah2.....

Kain jersey ni nak buat baju aper yer..... tak mo buat tudung sayang...sebab aku suka corak dia.....baju aper ek nak buat.





kain kat atas nie beli kat Pnom Pnenh..... dalam dua meter rasanya.... ini kain jersey.... asal aritue plan memang ingat nak buat blouse...tapi blouse camner yer.....



ini pun kain jersey gak...kakak aku bagi dalam semeter lebih kot..ini Izzati dah request dia nak kain ni nak buat baju raya..... hhhhmmmm...nak bagi ker tidak..suka pulak dia corak2 cam gini........




ini pun kakak aku bagi gak dalam semeter lebih gak.... aku suka gak corak dia buat tudung lawa gak tapi aku tak nak buat tudung nak buat baju..hhhm....blouse camner ekkk nak buat????


ini kain chiffon aku beli kat Pnom Pnenh dulu..... tak gak bertempah...ini 4 meter..... rasa buat baju kurung je lah kan..... harus kene tunggu lepas abih pantang kot...hhhmmmm


tolong kasi idea kenkawan....





Catatan....Terima Kasih Aku-Noi!!!


Terima kasih kat Znil..... aritue menang hadiah sebab masuk contest yang Znil buat...dah dapat dah hadiahnya..itu ha kat atas tue.... sangat suka.... tengok buku Enid Blyton tue teringat zaman sekolah rendah dulu suka baca.....

Bila Izzati dapat baca yer??...ohhh Znil kata Izzati tak leh baca Mummy dia la kene bacakan...ehehehe..okey okey Insya'Allah...


Haritue belikan Izzati buku-buku cerita kat atas nie tebal gak la setiap buku tue....tapi dalam tue ada macam-macam cerita dan tulisan pun boleh dikatakan besar-besar gak la.... satu hari memang ku suruh dia baca sekurang-kurangnya satu muka surat.....ini nak bagi dia lancar membaca....


Kadang-kadang ingat kadang-kadang lupa nak suruh dia baca buku tue...sebab asal balik jek sekarang nie dia dok layan kartun jek..... kadang-kadang dia rajin, kadang-kadang dia malas.......tapi satu hari satu muka surat tue bagi aku okey la...ada certain2 words dia tak leh nak baca sangat lagik cam bunyi au, ing, ang, tak per..ku tak paksa pun ku terus sebut jek..so bila dua tiga kali dia dah jumpa benda yang sama dia dah boleh baca....

Buku cerita ni pun okey gak sebab every suku kata tue warna lain.....itu yang buat dia senang tue... buku Bacalah Anak ku tue bakal di bacakan kepada Iskandar pulak lepas nie...aisey..... nampak gaya tough sikit nak ajar budak Iskandar nieh......







Catatan....Problem lagik!!!




Malas raasnya nak citer insiden yang jadi semalam ngan hari nieh........ sakit hati sakit jiwa....marang perapu sungguh...

Tapi aper nak buat dah pengguna tegar pengangkutan awam kene la terima segalanya...tapi paling kemuncak pagi nieh LRT problem lagik....

Semalam logistik aku macam haritue..kene naik sampai 4 pengangkutan awam....

Pagi ni pulak.... elok2 dah naik tren dari Masjid Jamek, ku perasan tren slow giler ala-ala nak jalan tak jalan tetiba jek emergency break..sib baik la slow..agaknya kalau laju impak dia tue pepaham je lah...dah ler haku berdiri.... dekat 10 kali...asik la gerak emergency break..gerak emergency break....jerk jerk jek lah dalam tren tue....aku pegang tiang kuat kuat kalau tak mau tergolek...

sudah!!....petang semalam dah problem pagi ni pun nak problem lagik.... tren yang aku naik tue yang problem buatkan the whole system problem..... aduih...... memula berdiri tue okey lagik... sekali dari minit ke minit aku dah start rasa lenguh-lenguh.... ekon dari sejuk lelama jadik cam panas...dah rasa stuffy sangat....

Aku dah start nak gelap mata.....dada pun dah start rasa cam nak sesap jek.... sebab dah rasa stuffy sangat..... pejam mata je lah..nak buat camner...berdiri kan..orang memang ramai la dalam tren tue pepagi nak pegi keje....what do you expect kan.... a few people yang berdiri keliling aku nie dah perasan condition aku dah...tapi iyelah dia orang pun berdiri apa yang boleh dibuat pun.... yang duduk tak nampak pun aku berdiri sebab berdiri kat tiang tengah tren tue....

Agaknyer dah tengok aku ni asik pejam jek, darah pun dah start rasa menyerbu naik ke muka.....baru lah dua tiga orang nie bersuara mintak tolong sesapa yang duduk tue bangun bagi aku duduk..itupun selepas setengah jam dok stuck dalam tren tue....

bila tren tue kene towing....seme kene turun kat Pasar Seni...aku bagi semua orang turun dulu..... tak larat nak berebut2 ngan orang..... Customer Service dalam tren tue nampak aku tolong papah haku, mintak maaf segala bagai...aku tak ada la kisah mana pun...aku staff... kot ada orang lain yang senasib ngan aku tak tau la kan...

Aku tunggu tren lain lepas dulu tak sanggup nak berebut2 dengan orang yang ramai..iyelah tren dah delay kan.... agak2 dah lapang...tren dah back to normal... baru la aku naik tren pegi office..... sudahnya ku sampai office dalam pukul 9.45 kot...entah lah...ku dah tak daya dah..sampai office memang rasa lembik..












Wednesday, July 28, 2010

Catatan....Izzati pulak....penyakit.....penyakit....



Tadi kisah adik sekarang kisah kakak pulak.....

Aisey ni yang geram kalau budak dah bersekolah nie kan....biasa la kalau dah nama perempuan dah sekolah mesti datang satu penyakit....huish...

Kalau siapa ada anak-anak sekolah tue tau ler..... geram gak kengkadang jenuh nak layan penyakit nieh...penyakit aper???

K.U.T.U..... huish laaaa...jenuh nak menggodek rambut si kakak nieh...sib baik la along ngan alang dia rajin....omak dia main syampoo jek ngan syampoo kutu tue.... tapi syampoo kutu tue bukan boleh hari hari kene seminggu sekali jek...itupun sekali syampoo bukan jalan..

Haritue dah elok-elok potong rambut dah hilang segala nya...tapi ni la budak nie kat sekoah bila dah abih belajar tue kan, sementara tunggu nak balik tue suka sangat bukak tudung....mana la tak berjangkit....padahal dah elok kepala tue bersih dari noda.... now dah datang balik....

Pastu bila Mummy nak godek rambut dia .... jenis macam2 alasan lak tue..penat la nak tido la nak baring la....


tengah mengerjakan rambut dia ler nieh...dengan syampoo kutu tue..... biarkan kejap...


seksi anak haku ahakss...


dah namanya bersekolah kan harus penyakit nie akan ada je lah sentiasa....tapi awat aku dulu tak kena pun ek.... hhhmmmm





Catatan....Pasal Iskandar

Sorry ler..hari nie pecah rekod satu hari suntuk ku mengadap kerja..la ni dah siap..padahal ada satu lagi dokumen tue nak kene tengok tak per...itu nanti..ceh boleh pulak nanti-nanti..

tangan ni dah kemaruk nak hapdet blog...eheheheheh..

tengok la bujang sorang nieh....ini lah baju baru yang dia kemaruk sangat nak pakai sampai tiap-tiap malam.... asal balik rumah jek Mami nak pakai baju bawuuu...

alah dek simpan la..buat raya....

tak nak..adek nak wat gi kenduwiiii....huhuhu asal baju baru jek dia ingat nak pegi kenduwi kot...


Mummy pun suka gak tengok dia pakai baju cam gini nampak smart...tapi dah kene sorok yer...tak ada surprise2 dah baju raya nieh....ehehehehe Mummy dah sorok dah..... raya sok baru pakai..tak ada maknanya nak simpan utk tayangan umum..biar la tayang sekarang...ehehehhe...tak per raya nanti still bau lagik baju baru...




Iskandar sekarang memang kaki borak...dia pandai sangat borak bila dah sampai rumah tue ada jek cerita dia nak ceritakan...eheheheh kaletah dah anak Mummy nieh... dulu kakak la nie adik pulak take over.... bercerita sungguh-sungguh....Mummy kene layan nanti besar sok leh jadik geng borak...

baru-baru ni dia bercerita...


Iskandar : Mummy...haritue kan kat rumah along kan..motor alang kan..kentut...... pom pom pom

Mummy : (gelak)..iyer dia kentut...camne dia bole kentut dek???

Iskandar:  iyelah...sebab dia nak berak la..... (muka inesen gilerrr)

Mummy: hahahahahhahaha (adeh ku terus gelak besar..mana la datang idea dia motor kentut nak berak tue...)









Tuesday, July 27, 2010

Catatan....Checkup Kali Ke 3


Errrr....mengandung dah nam bulan baru tiga kali checkup...ehehehehe..camno tue... tapi jumpa doktor banyak kali dah..camno tue...ehehehehe..

Aku ni suka jek delay delaykan checkup...bulan ni patut pegi 17hb haritue...tapi sebabkan tak bergaji lagik dan Abie pun keje..so ku postpone ker next saturday..suka suki jek kan..

So last saturday baru ku gi checkup....

ini gambar latest perut...rasa cam tak berubah jek..... tapi semalam orang dok ingat haku dah ngandung 8 bulan...huhuhuhu...


alamak...jauh la pulak.......jap jap...



cam biasa la kan gambar amik kat toilet...fresh from oven...ehehehehe....

masa gi checkup sabtu lepas...so far doktor kata tak ada pepe lah.... tetiba doktor cakap.. jantina cam haritue lah...errr cam haritue doktor...aper ek??  lelaki......heheheheheehe....


adush..segala siptom..jerawat penuh satu muka..hitam hitam badan..... belakang badan hancur.... naluri ku seme pergi ke perempuan..memang ku confident jek perempuan...sekali bila doktor kata.... lelaki cam terkedu kejap...ahaksss....

nampaknya naluri ku tak betoi..naluri Abie gak betoi dari awal ku mengandung dia dah agak lelaki.... sampai kan mimpi nama lelaki lagik......huhuhuhuhu...


Pepepun..... baby ni tetap akan dapat seluruh kasih sayang dari Ibu dan Bapanya serta adik beradiknyer...ehehehehe

Kali ni Abie kata..... awak carik la nama..... saya serahkan kat awak jek...huhuhuhu....dah boleh start pilih nama ker???


Peralatan or baju bajan pun tak start beli lagik...err dah boleh beli ker????















Catatan....Entah!!


Rasa stok gambar banyak dalam handphone aku nieh....entah bilanya haku nak hapdet blog nieh.....errrrrk...... asik dok dalam meeting jek camne nak hapdet blog..

Weh weekend2 tue tak leh ke hapdet...weekend malas nak hapdet..ku suka layan anak-anak ngan layan tivi jek...

Errr nanti petang2 sikit ku hapdet yer..jangan terkejut pulak tetiba keluar entry menderu-deru...


Nota kaki: Syarat wajib jek hapdet blog nieh ehehehehhee....







Thursday, July 22, 2010

Catatan....Hadiah dah sampai!!!


Salam,

Iyer hadiah dah sampai..walaupun bukan semua tapi dah sampai la...tengah tunggu satu lagik hadiah...yang dua tue voucher jek...tak per lah..tengok kedai pun mahal jek...kuhik kuhik kuhik....

Mujur je lah kan....penaja-penaja seme jual baju-baju budak..... so..dah lama tak shopping baju baju budak nie ku shopping la kat situ...merasa la masing2 dapat dua pasang baju...

Izzati punya baru sampai sepasang...sepasang lagik lum sampai.....err hadiah aper nieh...lerrr kan aku menang Look A Like Contest maghin....kan dapat voucher RM330.... so ini la benda yang kubeli....ehehehehe


baby dalam perut pun dapat....saja standby baju nie...beli 6 months punyer...tapi bodysuit nie biasa la kan kecik jek rasanya....rasa lum nam bulan dah leh pakai kot..ehehehe....


ini pun utk baby jugak...tapi malam tadi Mummynya yang bawak tido sekali ahaks..asalnyer Iskandar nak...tapi Mummy yang peluk..lembut sangat menatang nieh...ada munyik-munyik lagik!!



berkurun lamaaaaaaa....tak penah pegi Ikea.... so ku beli la set ni.... untuk budak2 tue pun, seronok depa tengok warna-warna ceria tue siap pilih lagik masing2 punya kaler aper...... ehehehhee..omak nyer pun jakun gak....


ini baju.....dua pasang utk Iskandar dua pasang utk Izzati...tapi Izzati punya baru dapat sepasang jek..lagi sepasang lum sampai.....ku belikan gaun... baju blue black sepasang ngan seluar tue... malam tadi buka2 jek dari plastik terus dak bujang nie sarung......suka sangat dia pakai baju tue....Mummy pun tengok nampak smart jek... one suit kalau ikutkan harga dia dalam RM55.... hehehe sib baik la free....tambah RM5 jek sebab voucher RM50 kan.... dapat one suit.... itupun ku ambik size 4..patut amik size 5..sebab nampak cam ngam ngam jek dak Iskandar pakai....huhuhu nak beli lagik...next month la dekkkk..... RM55 tue besau tau figurenyer.....

Punya tak sabar nak tayang...tak nyempat2 tunggu gaun Izzati lagik satu..hahahahaha.....tak senonoh tul Mummy ko nieh....






Wednesday, July 21, 2010

Catatan....Selepas 22 Tahun





Iyer korang...selepas 22 tahun...aku pun tak sangka dan tak pernah jangka...akan berjumpa kembali kawan-kawan sekolah rendah dulu.  Macam tak percaya...... 

Hari Sabtu lepas.... ada mini gathering dengan budak budak sekolah rendah.  Dulu aku sekolah di Sekolah Kebangsaan Kajang.... masa zaman aku tue sekolah tak banyak cam sekarang...so mostly memang sekolah kat situ la...kiranya paling gelemer la kan..selain dari sekolah Highschool or Covent.....

Aku ni dah lah ada masalah ingatan sikit.... jadi bila jumpa kat FB tue jenuh nak ngingatkan tapi bila dah jumpa.... laaaa..... budak nieh rupanya....tapi ramai gak yang haku ni hilang ingatan sikit kecuali yang best friend dan setan setan sekolah ahakss..saper tak kenal setan sekolah tue memang ler...ahakss..
Terima kasih kat Mahathir ngan Tajri sudi menumfangkan haku ngan anak-anak semata-mata nak join gathering nie...and tks to Mahathir sebab blanjer makan hahhahaha murah rezeki ko nanti Yeye...






ini sebahagian dari geng geng perempuan time sekolah dulu...ramai lagi sebenarnya..cuma tak berkesempatan nak contact-contact dan berjumpa-jumpaan...... bulan puasa sok free kan time yer..(sekali tue haku yang tak dapat nak pergi..ahakss)...




antara geng geng yang hadir haritue..... huh kembang semangkuk haku..... korang memang best...still cam dulu gak.... walaupun ada yang sebenarnya duduk dekat2 jek ngan area rumah haku tapi susah sangat nak berjumpa..iyelah masing-masing dah ada life sendiri.... time umur 12 tahun dulu lain ler...now memasing dah 34 tahun yer...harap sedar diri ahakss....


tapi bangga kan..mostly kawan-kawan haku ni berjaya orangnyer.... yang setan tak sangka jadik orang ahakss...paling haku tak caya.... ada Pensyarah tue!!! muahahahaha....sorry Nuzul memang cam tak caya jek haku ko jadik Pensyarah.....

Seronok jumpa korang....nanti jumpa lagik!!!!






Monday, July 19, 2010

Catatan....Aksi Anak-Anak Lagik!!


Semalam, tak ada apa aktiviti pun.... bebudak ni ikut Mak Lom dia gi kenduri kat Langat...ku malas nak pegi... cam tak larat jek.... dalam kul 2 cam gitu dia orang balik rumah Mummy tetiba semalam cam rasa flat jek....  so bila dia orang balik tue..Mummy sound awal-awal Mummy nak tido sukati korang la nak buat aper..

Perut kenyang buat aper lagik melompat sakan la kan.... ku bantai tido sepetang...huhuhu sedo-sedo tengok dedua pengsan.... adik bangun kul 6.30 kakak bangun kul 7.00 lebih...aduhai..malam karang mau titun pukul berapa ini anak anak..

Udah la malam tadi masing-masing cam terlebih gula..melompat sana sini, bergurau tak hengat...gelak..menjerit....aisey...Mummy nak layan hindustan pun tak leh.... 


Tak tau nak buat aper Mummy amik serkup sarungkan kat kepala Iskandar....



kemain lagik suka cik abang nieh dah cam muka perempuan la pulak.....huhuhuhu..tapi siap sound adik boy tau...ini suka suka jek...ehehehe..



kakak haruslah kene enterprem jugak....



elleh nak buat-buat tidur la pulak bujang nieh....

sekian.....






Catatan....AkuNoi's Birthday Contest!!! - 1st Runner Up


Memang rezeki baby dalam perut nie melimpah ruah kot...haritue menang Contest Look Alike. Hadiah seme dah redeem dah sampai seme then ku akan meriakkan diri tayang kat dalam ini blog yer...ehehehe...

Then Contest Znil ni pun menang lagik...walaupun 1st Runner up sahaja...sangat suka sebab dapat buku....boleh bagi Izzati..... eheheheheh....

Terima kasih kepada pihak Juri kerana memilih saya..... terharu taw...i jarang masuk contest nie...sekali sekala masuk dan menang seronok. Suka masuk contest kalau senang-senang jek..kalau payah-payah tue memang tak masuk ler..

Sapa-sapa tau ada contest memana lagik ..inform lak ek...ehehehehe...

Gambar bertuah adalah seperti di bawah




saya sangat geram dengan pipi labuh Iskandar itu...sekarang dah tak labuh dah pipinyer uhuksss..



Friday, July 16, 2010

Catatan....Banyak Kerja


Saya ada banyak kerja.. (dah start dah keje banyak....syukur!!! errrkkk)
hari hari ada kerja...

hari hari ada meeting...

huhuhu kene wat cam MR gak la wat entry berjadual...ahaks...









Thursday, July 15, 2010

Catatan....My Kids


Malam tadi nak bagi Iskandar tak sibuk nak tengok kartun jek try alihkan attention dia pergi buat benda lain...dia suka sangat main handphone Mummy dia... mula-mula dengar lagu dalam handphone....asik la lagu Mila jek dia nak dengar..haish.... peminat Mila bujang nieh..

Fikir2 dah lama tak amik gambar bebudak nieh so here it is...the kids in action..kalau tengah baik cam gini ler..kalau tengah bergaduh.... jenuh nak layan...




Mummy suka tengok kakak dalam gambar kat atas nie..tak tau apersal.... cek mek ni memang sejak azali pandai bergaya.......




start la senyum nakal si bujang tue....
















Wednesday, July 14, 2010

Catatan....Busy Ler!!


Cam heran pulak tetiba haku bizi kan...tak penah-penah bizi tetiba bizi...muahahahha..okey ler..ada gak khoje..dari tak khoje langsung....kui kui kui ....

ku tak makan lagik nie..beli dah beli dah....sat gie nak makan..hapdet blog kejap....nak bagi haku bizi jek..kuhik kuhik...

satu hari satu entry je lah kot minggu nieh..nasibbbb badan!!!!










Tuesday, July 13, 2010

Catatan....Fridge Magnet


Hari ini satu hari suntuk takkan ada kat tempat sebab kene bertapa dalam meeting.... nak online pun kene curik-curik kalau nak online...huhuhuhuhu....anyhow,.... ini ada dapat email dari member pagi nieh...errr takutnyer.....

Sumber ini tidak dapat dipastikan kesahihannya...... just nak share ngan seme orang....Posh..hang peminat fridge magnet nieh ku tak tau la sejauh mana kebenarannya.....



A number of researchers at Princeton's University have discovered
something scary!.

For several months, they were feeding two groups of mice: the first
group with food kept in a refrigerator, and the second group with food kept
in a refrigerator as well but with several decorative magnets on the door.

The objective of this experiment was to see how electromagnetic
radiation (that coming out from the decorative magnets on the door)
affect food items. Amazingly, rigorous clinical studies stated that
the group of mice that consumed the "radiated" food had as much as 87
% higher probability to get cancer than the other group of mice.



Inexplicably no Governments or health associations/institutions have
given any statement on this regard. However and just in case, is
recommendable to remove any decorative magnet from refrigerators,
and put it far away from any food.

Kindly pass this information to your contacts.










Monday, July 12, 2010

Catatan....Mimpi!!


Mimpi malam tadi..malam ke subuh ker... pagi ker tak tau la...tapi mimpi la..

Jalan-jalan cari baju utk Iskandar..... dengan seseorang..tak nampak muka sangat.... mimpi tue cam bercerita aku berjalan kat Bandung...tapi bila tengok suasana cam kat Pnom Pnenh.....

Tak banyak baju-baju yang cantik-cantik utk dibelikan utk Iskandar... bukan aku yang memilih orang yang aku ikut tue yang memilih....

Aku tak memilih sangat..sebab duit tak ada.... bukan tak ada aper pun...cuma ada duit Malaysia jek..duit negara yang kita orang lawati tue tak ada...nak pi carik money changer...

Entah macammana.... dalam mimpi tue aku ketahui rupanya yang menemankan aku jalan-jalan tue arwah Ibu......Al-Fatihah...

Aku masa bujang, memang rajin jalan-jalan ngan ibu....ibu rajin bawak aku jalan-jalan....tak sure gambar2 ni pernah disharekan kat sini ataupun tidak..anyhow...ini gambar-gambar kenangan aku dengan Ibu berjalan ke luar negara...


kat Narita Jepun...transit nak balik ke Malaysia..baru lepas balik dari Los Angeles



kat Medan....


Disneyland, LA


buat Umrah


Disneyland, LA

bawah ni gambar tak ada kene mengena ngan berjalan....


Hari konvo aku......baju tu pun Ibu yang belikan tempahkan...



Hari pertunangan aku...

gambar-gambar berjalan tue pun dah berbelas tahun dulu.......