Wednesday, September 30, 2009

Catatan....Hari Raya Kedua

Assalamualaikum,


Citer raya yang tak abih lagik, baru raya kedua (dah nak abih dah pun..cam aaa banyak citer raya)....


Seperti dijanjikan, raya kedua kita orang adik beradik pakat pergi beraya rumah saudara mara terdekat...


tak ada la ramai pun...tapi sebab rumah jauh-jauh jadi la perjalanan tue satu hari suntuk ler jugak...







kat atas ni gambar caca marba je lah yer....kalau nampak lepak-lepak tue kita orang kat rumah Ucu Saniah kat Shah Alam. Ucu Saniah ni adik ipar Ibu..kiranya adik ibu tue pakcik kita orang la....Ucu Daud pun dah meninggal...so adik beradik ibu yang tinggal pun memasing kat Singapore.... so rumah Ucu Saniah ni memang every year jadi rumah wajib....sebelum tu kita orang singgah umah Ulong kat Cheras....


kat rumah Ucu Saniah la jumpa Jambu Susu..yang kaler putih tue....Angah ngan Kak Liza tergila-gila makan..haku tak ada la nak makan sangat pun..masam berdenting...makan gitu gitu jek....





lepas gi umah Ucu kita orang berangkat anak beranak ke rumah Wak Naseh kat Jalan Kebun, Klang...dulu kecik-kecik kiranya Batu 6 ni kampung kita orang la... Arwah ayah kalau raya memang balik sini la selalu... itupun aku tak merasa kot..sebab rasanya sejak aku lahir....aku tak ingat pun ada beraya berkampung kat Bt. 6 nieh...ada tue ada..tapi biasa la kan..memory loss....yang aku ingat pagi raya pertama memang ke Klang la acara wajib....


orang tua yang tinggal kat Bt 6 nie pun Wak Naseh nie la...kakak kepada arwah ayah aku.... antara rumah yang kiranya wajib la pergi time raya....


sepupu2 tue ada la yang ingat dan kenal..tapi anak-anak diaorang....haram tak ingat....nak nak aku generasi yang muda....mana nak kenal....hampeh jek kan...







seronoknye beraya kat Bt 6 nie, sebab ada pulak se-pokok mangga tengah lebat berbuah.... Abie, Angah ngan Kak Liza..sakan dok petik mangga... anak-anak sedara yang tak pernah mengait buah...kiranya time nie belajar-belajar kait buah..


anak-anak sedara yang tak pernah makan buah mangga ngan kulit-kulit...kiranya time nie la baru nak kenal nak belajar....heheheh betapa bandarnya aku rasa hidup haku...ahaksss....


kiranya rumah tu cam kita orang jek yang punya....







banyak gambar kat rumah Wak Naseh ni la pun... lepas rumah Wak Naseh ni menuju ke Andalas pulak rumah sepupu kita orang...


hari pun dah petang.... masing-masing ada arah tujuan lain pulak lepas tue....kebetulan dah kat Andalas.. Dak Niza pun ada kat Andalas....Aku ngan Abie mintak diri balik dulu nak pergi rumah Niza...dapat la jumpa anak-anak angkat yang setahun sekali baru dapat jumpa... Damia ngan Aqil...


Well Niza..mu hutang raya rumah akak tahun ni tau....sib baik la Adik Jeman nak menikah...kalau tak, tak kira mu harus jugak la singgah...aper nak buat... ku ke Klang...mu ke Kajang..mujur je lah akak dapat beraya rumah awak...eheheheh...


sekian, raya kedua nya citer...


Raya ketiga ngan keempat??.... dan seterusnya Raya Ketujuh..baru la meriah balik raya haku... Raya Ketujuh itu lah yang korang tengok gambar-gambar Album Raya tue....


so ini jelah kot citer raya haku ini tahun.... kalau ada pun lepas ni ku tepek gambar je lah....

Tuesday, September 29, 2009

Catatan....Layout..layout..layout

Salam,


Sorry la yer..selagi haku tak puas hati ngan layout blog haku tue..selagi tue la korang akan asik la tengok bertukar-tukar sentiasa....ampugggg...


jangan pening....iyer..sesungguh saya senang berubah hati..sib baik suami masih kekal sehingga kini..ooopsss... gilo hapo nak tukau-tukau laki...ngeh ngeh ngeh...






http://azimahas.blogspot.com


Catatan....Hari Raya Pertama



Assalamualaikum,


Bila di godek-godek gambar-gambar yang ada dalam camera punya la banyak.. rasa nak share ngan semua orang pasal gambar raya nieh...


tapi tak per lah..kang orang boring lak tengok gambar-gambar nie kan....


inilah gambar hari raya pertama kami..... kami pagi raya beraya berempat berana jek... lepas tue terus ke Bangi beraya rumah Mak Lang (belah Abie)..... jumpa Tok sekali kat sana....


dalam tengah hari kami pegi pulak rumah Angah...sebab adik beradik yang tinggal berkumpul kat rumah Angah.... almost petang gak la...


lepas tue no activities..tak tau nak merayap mana...kami pun balik rumah layan tivi...sebab dah janji ngan adik beradik raya kedua baru nak berkonvoi beraya rumah sedara mara....





anak bujang ku sorang apasal ntah raya nie kemain liat lagik..... susah tul nak ajak dia bersalaman....sib baik anak dara tue okey jek.... errr sorry la...tak ada warna lain..biru jek mata hitam ku..ngeh ngeh ngeh....





pening dah tak tau nak print gambar family yang mana satu nak di framekan elok-elok...hhmmm....

Monday, September 28, 2009

Catatan.....Keluarga Saya

Inilah keluarga kecil saya belah saya.....

Abie moh kita amik gambar family belah awak pulak....

saya sangat suka camera...ehehehehe......



Catatan.....Album Raya 3


Ini pulak gambar anak-anak....biasa la..kalau dah budak-budak riau la nak suruh amik gambar....ini pun gambar dengan budak-budak lelaki...anak bujang ku sorang nie tak ada...

mengamuk...tak mo amik gambar..kalau tak tue okey jek...

tenyum..tenyum..kali ni tak mo tenyum...alahai anak mummy....rosak gambar...tak cukup korum...




Catatan.....Album Raya 2


Ini pulak gambar ibu-ibu dan ayah-ayah kepada anak-anak kami ahakss...

tak penah pun ambik gambar cam gini....ada cam kumpulan nasyid tak...ehehehe...

tak suko lak den tengok gambar den dalam nieh...gumuksss...huwawawawa


Catatan.....Album Raya

Assalamualaikum,

Gambar raya banyak...tapi cam biasa...selected picture je lah yer... gambar-gambar ni semua di ambil pada hari raya ketujuh.

Hari raya ketujuh la pun kami dapat berkumpul adik beradik beramai-ramai, raya pertama tak complete sebab ada dua family balik kampung.....

So just enjoy the picture lah yer...

ikut susunan lah kan dari sulung hingga ke bongsu..need me to introduce ker....ehehehe... 






Wednesday, September 23, 2009

Catatan......Ape Ape Aje

Salam,

Bersiaran dari rumah, sebelum raya haritue aku amik peluang la register dengan P1 WIMAX untuk internet kat rumah, amik package pun yang paling murah...mampu milik...tapi kalau tak mampu alamat jadi hazab la internet connection kat rumah nieh.

Nak update pasal raya, gambar-gambar semua dalam camera lagik, cam malas jek nak upload dah godek-godek gambar raya...sebenarnya aku belum lagi berkumpul the whole family dengan adik beradik, dua orang abang aku balik kampung, so tahun ni tak cukup korum la nak berkumpul. This coming Saturday baru nak berkumpul.

Hai...time Abie dia surf internet budak2 nie tak heran pun nak kacau...tapi time Mummy depa...seme nak menyempil nak menyelit.... PI ni, clear kat dalam bilik menggosok jek kat ruma nie area lain seme tak clear.....lantok ler janji leh masuk...

Aper nak bebel nie ek...nak bebel tak ada gambar nie cam tak best pulak..nak citer pasal raya pun tak best gak sebab tak ada gambar..pendek kata kena ada gambar baru best...

Oh..lupa... TAHNIAH BUAT MAK MENCAH..atas kelahiran baby baru. Seronok jek tengok orang dapat baby baru nie kan...rasa tak sabar nak ulit baby sendiri....iyelah bujang haku pun dah dua tahun dah kaletah dah bercakap....rasa rindu pulak nak kelek baby kecik....hai mintak-mintak ada la rezeki haku tahun ni...utk dapat baby...moga-moga Allah makbulkan doa aku aminnnn....

Aper lagik ek..... stop dulu lah..nanti kita sambung...before kerja..harus upload dulu gambar-gambar raya...sebab dah tentu-tentu pc kat office tue hazab gilerr...menyampesss...

daaaa.....jumpa lagik..yer...


Monday, September 21, 2009

Catatan.... SELAMAT HARI RAYA!!


(gambar adalah cilok...eheh)

Dengan rasa rendah diri saya dan keluarga saya ingin memohon ampun dan maaf seandainya sepanjang saya berblogging pernah menyinggung mana-mana individu samada disedari ataupun tidak.

SELAMAT HARI RAYA

&

MAAF ZAHIR BATIN

Jemput datang rumah....

call dulu!! kang makan kuweh raya jek...eheh...

Semoga berjumpa di Ramadhan akan datang....
(err sedeynya puasa nak abih)...



Sunday, September 20, 2009

Catatan.... Salam Raya!


Selamat Hari Raya kepada semua pembaca blog saya. Semoga bergembira di hari raya ini bersama orang yg tersayang.

Thursday, September 17, 2009

Catatan.....Raya Makin Hampir


Assalamualaikum,

Rasanya harus lepas raya baru dapat update cerita-cerita shopping raya.....kenomadkan ku masih belum berakhir...

Lagi 3 hari jek lagi nak raya.... mood raya tahun nie agak kureng lah. Tak rasa meriah (diri aku) aku dok meriahkan nak siap-siapkan barang-barang budak jek. Tak tau la pagi raya sok...nak kemas rumah pun malas...nak ubah apa-apa sana sini pun tak koser...

Apasal la mood raya tahun ni kureng ek......

Tiba-tiba haku jadik mental block....

Wednesday, September 16, 2009

Catatan....Layout Baru

huhuhu layout baru ala-ala pelik...sila jangan pelik sebab haku dah pening ngan 3 column nyer layout so aku nak balik asal tapi nak carik konon-konon canggih...tak tau la sampai bila boleh bertahan layout nieh...

sila jangan pening....tak nak tengok gambar kembang sila klik READ MORE..ngeh ngeh ngeh..cam la nak ngajar budak belajar membaca..sah sah la korang lagi terer keeennnn...

ini pun main cilok jek template yang ada....

masih hazab..lappy masih di ICU....bila la nak dapat lappy ku inieh...uhukssss


Catatan..... Komuter Lagi


Salam,

Disebabkan konomadkan haku dalam tiga hari nie..so entry semua adalah tanpa gambar yer... tengok la.... kalau rajin kang ku upload la gambar kalau boleh..huhuhuhu...

Nak citer pasal komuter lagik... yang memang sentiasa hazab yang haku tak tau la bila akan okay perkhidmatannya...

Semalam...dengan penuh gigih haku keluar office awal la oopss pocah rahsia.. semata-mata nak kejarkan tren pukul 5.08 petang....alih-alih sampai jek kat bawah platform...

"Tren ke Seremban yang dijadualkan pada pukul 5.08 petang telah dibatalkan perkhidmatannya, tren berikutnya ke Seremban akan tiba dalam masa 33minit" fuh sampai aku leh hapal dia nyer announcement..

Hazab tak hazab... setengah jam nak menunggu tue.... haku memang dah rasa panas hati jek... ngok ngek sungguh......aku tau kalau aku tunggu lebih lama kat KL Sentral nie memang aku tak leh masuk komuter tue sebab komuter akan penuh dan padat....

'Ting' - (bunyi idea masuk dalam pala otak haku ketika itu...ahakss)

Aku pun dengan toya jek melangkahkan kedua kaki.... pergi ke platform sebelah tunggu Komuter nak pi Rawang.... adakah haku nak menerjah rumah Acik Rehan...oh tidak.....ikut hati aku nak terus ke Stn. Bank Negara or Stn. Putra... tapi pk pk kang tetiba tren ala-ala cepat (bukan leh caya Komuter nie) maka haku pun hanya turun di Stn. Kuala Lumpur....

Memang orang tak ramai tunggu kat Stn. nieh... okey la jugak..tapi still hazab jugak nak naik Komuter sebab "Orang sangat ramai" (salah satu announcement yg penah haku dengo)....

Alhamdulillah dapat gak la naik...sampai kat KL Sentral....memang hazab.....lega selega-lega nya aku dah memang ada dalam komuter...tapi lenguh badan... aper seme tok sah cakap la...padat gilerrr....pastue orang memang main tolak-tolak jek sebab nak masuk jugak....

Bayangkan la segala bau yang ada dalam tue...uwaaaa..memang nak menangis jek rasa... (ish Abie....sedia tau lah...betapa ku sungguh hazab naik komuter ini).....

Dialog-dialog busuk memang banyak la keluar

"Komuter nie kalau tak delay tak ada masalah cam gini"

"Itulah....kalau komplen pun bukan ada kesan... dia orang tak buat aper pun"

"Tu lah..kalau tak nak cam gini tok sah la delay delay tren"

errrk....semalam dah la bawak banyak barang (kuweh rayaaaaaa)....

huuhuuhu..... nak komplen pun tak gunooooo...betoi laa..komplen lah berbakul-bakul pun.... ADO DIO KESAH!!!! NON HADO!!!...

Aper benda yang Rakyat Di utamakan tue!!!!! cessss....

Tuesday, September 15, 2009

Catatan......Update Blog



Salam,

Banyak citer nak di updatekan sebenarnya, weekend haritue satu hari satu malam punya citer...tapi disebabkan lappy ku dah dimasukkan ke ICU...tak dapat la nak update sangat... dah dua hari dah menjadi orang nomad menumpang pc orang....

Mujur la kerja tak ada sangat..cuma kena buat tagging jek minggu nieh..so tak ada la memerlukan penggunaan pc sangat...tapi rasanya macam terputus hubungan jek dengan dunia luar bila tak ada lappy nieh...

Harus ker tak harus ku sambung line internet kat rumah tue...hmmm

Anyway..hopefully by Friday saya akan boleh berinternet utk mengucapkan Salam Aidilfitri pada semua....

Thursday, September 10, 2009

Catatan.....Sepetang di dalam Komuter


Assalamualaikum,

Minggu ni hectic week for me. Nak kata hectic sangat tue tak ada la...kerja simple...tapi disebabkan lappy haku ni cam hazab jek jadik semua kerja jadik lambat....

Just nak story....one incident yang terjadi masa aku on the way balik semalam dalam Komuter.. nak kata kelakar iye jugak...eheh..tapi kalau korang tak gelak....maknanya citer haku tak kelakar la...

Masa bulan puasa nie komuter memang teruk sangat.... orang ramai sangat..iyelah mostly banyak office yang bagi balik awal kan... jadi kalau dulu peak hours 6.00 - 6.30 bulan puasa peak hours up to 5.00 - 5.30....

Nak nak pulak komuter sesuka hati jek nak kansel dia orang nyer tren kan..dah la nak menunggu tue sampai 20 minit (kalau nasib baik) jadi dah tentu-tentu orang yang menunggu nie akan makin bertambah...

Nak jadi cerita.....semalam komuter pukul 5.08 petang dibatalkan..(hampeh kan...) so kene tunggu lagi 20 minit untuk next tren...lebih kurang dalam 5.30 la lebih kurang.... so bayangkan la...mesti la ramai orang kan...

aku nasib baik la...beratur antara yang depan sekali....kali ni aku tak kira dah..by hook ker by crook ker...aku kene naik jugak tren nie..tak sanggup dah nak menunggu lama-lama.....

sampai jek tren aku berjaya gak la naik..itupun setelah puas berhimpit ngan orang....fuh memang sesak teruk..sebab bukan orang dari KL Sentral jek yang naik yang station-station sebelum tue mesti penuh jugak...

aku tak yah pegang tiang pun.....punya la padat....berdiri tegak jek..tak yah pegang pepe...orang kiri kanan dok himpit.....

panjangnyer citer..ahakssss... sampai kat Bandar Tasik Selatan...orang dalam tren masih tak kurang jugak.... kat situ orang nak naik pun ramai jugak...

so ada la one group akak-akak or makcik makcik nie..sampai jek tren..tak nyempat-nyempat nak nunggu orang keluar dia orang dah terjah dulu masuk....

kesian lak aku tengok ada mamat dua orang tue..dok terkial-kial nak keluar tapi tak dapat keluar...yang akak-akak nie tadik dok la bising gelak-gelak dok tolak-tolak nak masuk jugak...

adalah sorang mamat dalam tren nie ala-ala tak puas hati.... sound derek... aku buat dialog je lah ek...

Mamat : Bagi la orang keluar dulu.....

Akak-Akak : haaa cepat cepat..... aooo eee auuu...aaa (entah aper bijik butir pun tak tau)

Mamat : dah tau penuh tue jangan la naik....

Akak-akak: cepat!!!!....

mamat awal yang nak keluar tadi akhirnya dapat keluar....itupun setelah pintu komuter tue dah berbunyi bagi warning nak tutup.... yang akak-akak nie pun gagah jugak nak masuk komuter walaupun dah sepadat-padat komuter tue...

Mamat : dah tau penuh tue jangan la naik....kesian orang kat dalam nie ha...berhimpit...

setelah beberapa ketika...

akak 1 : alah....cuba la kalau dia tue kat luar..mesti dia pun buat benda yang sama jugak kan...

akak 2: ha ah...kita nie nak kene balik awal...

akak 3: itulah.....nak kene amik anak lagi aper seme...

haku tak tau la ada berapa akak yang berckp...ehehe...

ahaks....aku dok tersengih je lah dalam komuter tue....dalam pada telinga ni bersumbat ngan earphone dapat gak la dengar dialog-dialog busuk tue.... orang-orang keliling aku pun dok tersengih....

so...nak salahkan saper.... mamat tue tak salah....akak-akak tu pun tak salah walaupun suara jeritan tue ala-ala annoying la jugak.... komuter dah padat....yang akak-akak tue pulak nak balik cepat...sebab bulan puasa nie kan...

so nak salahkan saper.... salahkan la komuter yer...yang sesuka hati jek nak kansel tren....

so KTM..sila lah upgrade perkhidmatan komuter anda...station dah canggih dah..ada lift bagai.. (Stn. Kajang) komuter tue kasi upgrade la tambah gerabak ker aper ker....

hazab wehhhhhhh!!!!!

Monday, September 7, 2009

Catatan....Mari Belajar Membuat Coklat


Salam,

Sebelum apa-apa sila jangan boring...saya tahu anda selalu baca pasal macam-macam projek yang saya pergi dan buat...ehehe tapi hapah pun ala-ala suam suam kuku gitu...tapi saya berpegang pada ini... Menuntut Ilmu Sampai ke Negeri China....ahaksssss.. hampeh jek....

Saya sangat suka belajar perkara-perkara yang berkaitan skill ini....niat permulaan ingin membuat bisnes tapi bisnes pun entah la tak tau nak cakap...ngeeee..

Jadik projek terbaru saya adalah MEMBUAT HOMEMADE COKLAT....kikikiki...sila jangan gelak wahai rakan-rakan blogger ku sekelian.... doakan saya agar menjadi cita-cita saya kali ini dengan menjayakannya sebagai suatu perniagaan.....uhuksss....doa kalian amat ku harapkan keh keh keh....

Hari Sabtu haritue..... saya, Angah dan Che Ala (kakak ipar saya) pergi ke Seri Kembangan untuk belajar membuat coklat...sepatutnya Kak Liza pun ada sekali tapi last minute dia kansel sebab ada hal yang tidak dapat dielakkan dan hanya mms sahaja ku hantar sebagai niat utk menjeleskannya...ehehehe....

Kami ipar duai ni kalau berjumpa memang la dok berangan tak sudah....macam2 bisnes nak buat.... so ini la penyudahnya kami adik beradik berpakat pergi sekali...baru la nampak yerrr...harap-harap jadik kenyataan akhirnyer...


eheh...... sebelah kiri Che Ala sebelah kanan Angah...bertungkus lumus utk membuat coklat...punya la syok sangat nak buat coklat sampai haku lupa nak snap snap gambar...tapi dalam pada lupa tue melambak2 gak gambar rupanya......

coklat yang sudah sedia utk dibekukan.....

huhuhu....harus la haku pun kene enterprem jugek...saya sangat-sangat teruja dapat belajar membuat lolichoc.....

hasil coklat yang telah dibekukan..hasil tangan ku sendiri...

coklat yang siap dipacking..nampak cantik kan..exclusive gitukkkk

dan yang di atas ini adalah hasil usaha tangan kami sendiri....hasil dari belajar membuat coklat....ngeh ngeh ngeh....

Terima kasih pada Ummi sebab sudi mengajar kami membuat coklat..... ilmu yang diberi Insya'allah akan dimanfaatkan sebaik mungkin.


Err ada orang nak order ker? kih kih kih....

Friday, September 4, 2009

Catatan.... Bengang!


Salam, waktu sekarang pukul 6.20 petang. Saat dan ketika ini saya masih di KL Sentral. Komuter sgt hazab entah brp makian dlm hati pun saya tidak tahu. Memang pahala puasa saya sangat kurus hari ini. Bayangkan org sangat ramai tapi kami terpaksa menunggu komuter yg datang hampir satu jam. Gila! Sesuka hati nak cancel tren. Buat pengumuman dgn tak bersalah langsung. Dgn polis bantuan kerek giler dan 2 hari berturut sy mengalami keadaan yg sama. Saya adalah sangat bengang dan marah! Motif gambar? Tak ada motif pun.

Thursday, September 3, 2009

Catatan.....Izzati Warded Lagi

Astaghfirullahalazim....hazab sungguh ku nak hapdet kisah si Izzati nieh...susah nau nak upload gambar....konon2 nak collage sekali tue..email asik bounce jek..bila wat satu-satu cam gini baru la dia okey...so alamatnya korang banyak layan gambar je lah yer....

Kenapa Izzati warded?? Sebabnya....nak kene buang tonsil.....dua minggu lepas Izzati batuk teruk sangat....memang tak miss bagi dia makan ubat batuk....first week jumpa doktor GP... tak ada antibiotik.... after a week jumpa lagi doktor...bagi antibiotik..pun tak lega-lega gak batuknya...kalau dengar memang kesian la sangat.... tak sampai hati..

Lagipun Izzati memang kerap sangat demam disebabkan tonsil dia bengkak...masa jumpa doktor GP...dia refer Izzati pada specialist ENT.... specialist bagi option nak buang ker tidak..so we decided buang la....tak mo kerap2 sangat dia demam dan batuk...

So Izzati dimasukkan la ke Kajang Plaza Medical Center pada hari Merdeka lepas....orang lain sambut Merdeka kami sambut Merdeka kat sepital...eheh..

baru lepas menangis...nak dibawa ke OT..menangis sebab sakit nurse nak amik darah....dan dalam hayat haku tengok Izzati punya la tegar......masa nurse nak amik darah tue... dia boleh tepis tangan nurse pastue dengan nekadnya dia menarik jarum yang dah tercucuk kat lengan dia tue...keluar..... omak dia yang tengok pun ala-ala terpegun...biar betul anak haku nieh....

sudahnya.....doktor jugak yang kene amikkan darah....nurse tak leh buat..sebab dia rentap tangan dia.....sampai tiga orang dok pegang badan dia...nurse sorang tahan tangan..sorang tahan kaki...omak dia tahan tangan lagi satu jangan tolak tangan doktor....dan dia punya menjerit menangis melalak sakit tue...ish..ngan haku haku pulak nak menangis sama.... padahal sebelum ni bukan dia tak pernah kene warded.....bukan tak pernah kene cucuk....dah besar dah reti sakit...dan memang anak dara ku nan sorang nie jenis tak tahan sakit.....

lepas tue memang Mummy kene temankan la anak dara nieh.....masuk OT pun kene temankan kejap sampai dia pengsan....

si bujang ku yang tak reti takut....bilik menunggu sebelum nak masuk OT tue cam rumah dia jek lagaknya..keluar masuk keluar masuk...pastue soalan tak abih-abih tanya...

"ashal kakak cakit??"

"ashal kakak angisss?"

"ashal mami dodok?"

semenye ashal....... letih nak melayan budak nie nyer soalan...next entry citer pasal ashal dia yer...

kakak dah tak ada mood nak layan saper-saper..sedih kene cucuk amik darah tadi tak ilang lagik......usik sikit pun dia dah start menguek...Mummy suruh kakak baca Bismillah banyak-banyak...tapi dia tak leh nak ikut....sedih sangat rasa hati agaknya....

tengok la tue..elok-elok satu jek plaster jadik dua....yang kat lengan tue yang dia tarik jarum tue....

ini budak memang tak reti makan saman.....turun naik katil cam dia pulak yang sakit... "Mummy nak sushu....mummy adik nak tido...." sudahnya bila kakak nak masuk OT Mummy halau suh duk ngan Abie...

dalam sejam jugak Izzati dalam OT....Mummy sabar jek tunggu kat luar... Abie dah post adik gi umah Mak Long..itupun melalak nak ikut jugak... awal-awal Mummy dah pesan ngan abie carikan aiskrim utk Izzati.... doktor pun kata.... dia dah sedar jek bagi dia makan aiskrim... tak ada masalah..... dia kene makan sejuk2 jek lepas buang tonsil tue...jangan bagi makan panas-panas....such as makanan yang ada rempah2 nieh.... memang kene bagi yang sejuk jek nak bagi tekak dia selesa....

syahdu jek tengok gambar dia masa nieh....masa ni nak keluar dari OT...tengok dia pakai topeng tue...cam sedih jek..padahal dia buang tonsil jek bukan ada pepe yang lain pun... Dr. Mohamad tue sangat baik....lembut jek orangnya......

inilah tonsil yang dikeluarkan dari dalam mulut Izzati..ada tiga botol..tonsil belah kiri dan kanan...satu lagik...Adinoid..kalau tak silap...tisu kat belakang hidung Izzati.... bengkak jugak...so memang dia buang sekali la..normal kalau buat buang tonsil nieh.... ikut kata Dr. Mohamad tue... kalau ikutkan umur Izzati nieh memang besar tonsil dia.....dekat besar ibu jari jugak la....

Izzati dah masuk dalam bilik...memang lepas prosedur tue....dia tidor jek..mamai kesan ubat bius tue..dan akibat kesan ubat bius tue....Izzati dok muntah jek...mula-mula dia muntah seketul keluar sekali ngan darah beku....

dia bangun tidor jek dia muntah.... Mummy pun naik risau.... asik muntah jek...suruh makan bubur tak mo..makan aiskrim tak mo....merengek jek..iyelah sakit kan tekak tue.... tapi Mummy paksa jugak suh makan aper seme....kalau tak tak ada energy nanti dia...tapi dia lebih seriaukan sakit kat tekak dia tue....aiskrim yang sejuk pun dia tak mau..

petang Dr. Mohamad datang tengok.....bagi tau dia tak mo makan..muntah tak berenti....elok-elok drip sebotol jek...kene jadik dua botol....sebab Izzati tak mo makan... masuk hari kedua pun dia degil tak mo makan jugak...dan manja menguek dia makin menjadi-jadi....aduhai....kadang-kadang buat kan Mummy jadi hilang sabar......

Balik rumah pun Izzati masih tak mo lagi makan...memang dia jadi tak bermaya sungguh...... tapi Mummy tetap paksa dia jugak..siap ugut..kalau tak mo makan harus kene duduk sepital balik...baru la nak makan.....

Dan bila dia sakit tekak tue..suara dia pun ala-ala perlahan jek....berckp pun kurang...main pakai isyarat jek..alahai...bukan jadi bisu pun nak......tapi dia lebih seriaukan tekak dia yang sakit tue.... malam tadi.... Abie cakap "Rindu pulak Abie nak dengar suara kakak" hahahaha Mummy gelakkan....bila budak tue mengomel tak berenti kene marah...dah tak berckp nie pandai pulak Abie rindu yer....

Dalam pada tak nak makan tue..tetiba tadi Mummy dapat call dari kakak.... "Mummy.....kakak nak makan meruku...boleh tak???" hai...anak..anak...

Catatan.....Buka Puasa Semalam


Lagi citer pasal makan.... semalam bercuti lagi....so petang tue Abie decide nak masak Ayam Kuzi...eheh semalam dah ckp kan....ku tak pernah makan pun....tak tau la mana Abie dapat resipi....huhuhu asik Abie jek dok masak..Mummy tak masak ker.... Mummy dah lama gantung sudip.....harap maklum...baking baking nie boleh la bagi ke Mummy....

antara bahan-bahan di dalam Ayam Masak Kuzi ini

tara....ini ler rupanya ayam kuzi itu... Izzati yang dok sakit tue pun sedap jek makan....

nak resipi sila tanya en. somi yerrr..ngeh ngeh ngeh...


arrggghh..camno nak citer pasal Izzati nie...tak leh upload gambauuuu....

Catatan......Berbuka Puasa Bersama Keluarga


Salam,

Pasal Izzati nanti saya hadpet yer....tak tau ler apersal..kat opis nie payah sikit nak upload gambar..guna email pun nampak gayanya macam tak sampai-sampai jek email tue kat blog sayer nieh....tak aper lah..kita citer makan-makan dulu ek...

Hari Sabtu haritue, mahap la yer..entry tertunggak..... disebabkan keadaan yang tidak mengizinkan ku nak hadpet blog on time.... okey back to the story..... Hari Sabtu haritue kami adik beradik berkumpul kat rumah Abang Adi nak buka puasa..saja la kan...memang amalan every year...harus sekali kene berkumpul semua orang.....kebetulan pulak cuti sekolah so anak-anak sedara yang duk hostel pun boleh la join sekali...

Aku sampai awal kat rumah Abang Adi sebab nak konker dapur...cewah..cam la terer nau nak masak kan..... Abang Adi ngan Kak Liza tempah jek makan..so dapur tue.....saya dan en. somi yang konker yer...

Wallah....harus la nak tayangkan kan makanan aper yang dijamu pada hari tersebut...

ini Abie punya speciality...aper benda nie..orang panggil aper tue sambal tumbuk ek.... ikan bilis, cili api ngan belacan..di tumbuk dan di goreng...errr...bawang pun ada kot.... permintaan khas dari Kak Liza.....

cam biasa la kan..aku ni suka jek baking-baking nieh......so haritue aku buat dessert jek... Choc Marble Cheesecake ngan Bubur Sum Sum.... bubur sum sum ni lupa lak nak hamik gambo...komen orang lain...sedap yer.... kakak ipar aku suh buat bisnes lagik kek inieh..huhuhu.....sangat buruk.......tapi rasa sedap ngeh ngeh ngeh...sila puji diri sendiri...

ini pulak abie dok panggang..... ayam percik...... pun ini abie nyer speciality....kalau gather ramai-ramai memang suka beno la dia buat ayam percik nieh....

well di atas ini lah antara makanan-makanan yang ada, ada nasi tomato, ada satay, ada buah, ada donut j-co, ada sandwich..huhuhu bak kata kakak ipar ku....makan kat hotel harus dalam RM58 sekepala.....

gambar adik beradik tak hamik punggg.....makanan jek ku terjah....