Monday, September 7, 2009

Catatan....Mari Belajar Membuat Coklat


Salam,

Sebelum apa-apa sila jangan boring...saya tahu anda selalu baca pasal macam-macam projek yang saya pergi dan buat...ehehe tapi hapah pun ala-ala suam suam kuku gitu...tapi saya berpegang pada ini... Menuntut Ilmu Sampai ke Negeri China....ahaksssss.. hampeh jek....

Saya sangat suka belajar perkara-perkara yang berkaitan skill ini....niat permulaan ingin membuat bisnes tapi bisnes pun entah la tak tau nak cakap...ngeeee..

Jadik projek terbaru saya adalah MEMBUAT HOMEMADE COKLAT....kikikiki...sila jangan gelak wahai rakan-rakan blogger ku sekelian.... doakan saya agar menjadi cita-cita saya kali ini dengan menjayakannya sebagai suatu perniagaan.....uhuksss....doa kalian amat ku harapkan keh keh keh....

Hari Sabtu haritue..... saya, Angah dan Che Ala (kakak ipar saya) pergi ke Seri Kembangan untuk belajar membuat coklat...sepatutnya Kak Liza pun ada sekali tapi last minute dia kansel sebab ada hal yang tidak dapat dielakkan dan hanya mms sahaja ku hantar sebagai niat utk menjeleskannya...ehehehe....

Kami ipar duai ni kalau berjumpa memang la dok berangan tak sudah....macam2 bisnes nak buat.... so ini la penyudahnya kami adik beradik berpakat pergi sekali...baru la nampak yerrr...harap-harap jadik kenyataan akhirnyer...


eheh...... sebelah kiri Che Ala sebelah kanan Angah...bertungkus lumus utk membuat coklat...punya la syok sangat nak buat coklat sampai haku lupa nak snap snap gambar...tapi dalam pada lupa tue melambak2 gak gambar rupanya......

coklat yang sudah sedia utk dibekukan.....

huhuhu....harus la haku pun kene enterprem jugek...saya sangat-sangat teruja dapat belajar membuat lolichoc.....

hasil coklat yang telah dibekukan..hasil tangan ku sendiri...

coklat yang siap dipacking..nampak cantik kan..exclusive gitukkkk

dan yang di atas ini adalah hasil usaha tangan kami sendiri....hasil dari belajar membuat coklat....ngeh ngeh ngeh....

Terima kasih pada Ummi sebab sudi mengajar kami membuat coklat..... ilmu yang diberi Insya'allah akan dimanfaatkan sebaik mungkin.


Err ada orang nak order ker? kih kih kih....

8 comments:

  1. wahhh seronoknye...

    fee dia brapa ar?
    kat jb ni, da 2 tmpt aku sevey rm250.. tp lumyan gak la bwk balik coklat antara 50-60 bijik .. heheh tp aku lom smp seru

    ReplyDelete
  2. harga lebih kurang itu gak.....kat k.l nie lagi la...

    ReplyDelete
  3. Chik...tuntut la ilmu buat cokelat tu abis-abisan....
    Klau aku order, kau nak tak antar kat Melaka?...he he he...takpe, aku order...nanti aku datang umah kau, terus makan....ahaaaksss

    ReplyDelete
  4. Kalau murah eynda order kekekek...nak murah ajer :-p

    ReplyDelete
  5. saya teringin sangat nak beljar wat cokolat sendiri...camner caranya saya nak belajar... kat mana saya leh belajar wat cokolat susah x?....boleh tolong tak tengah semangat nie... dari dulu tercari2 ada yang sudi... kalo boleh kat area jbla

    ReplyDelete
  6. SESAPA ADER INFO TENTANG TEMPAT BELAJAR BUAT COKELAT EMAIL KAT SAYA BOLEY KER? khirulf_13@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. salam kat azimah...satu bot nampaknya kita..sudi2 le melawat blog saya..http://www.mychocolatesense.blogspot.com
    untuk khirulf_13,,kalau u area klang,setia alam,sg buloh,...boleh blajar dgn akak di meru,..kalau nak versi lelaki,husband akak pun boleh ajar...

    ReplyDelete
  8. mba...mau donk belajar membuat coklatnya....boleh gak klo saya belajar sama mba???????

    ReplyDelete

please be nice to me