Thursday, September 3, 2009

Catatan.....Izzati Warded Lagi

Astaghfirullahalazim....hazab sungguh ku nak hapdet kisah si Izzati nieh...susah nau nak upload gambar....konon2 nak collage sekali tue..email asik bounce jek..bila wat satu-satu cam gini baru la dia okey...so alamatnya korang banyak layan gambar je lah yer....

Kenapa Izzati warded?? Sebabnya....nak kene buang tonsil.....dua minggu lepas Izzati batuk teruk sangat....memang tak miss bagi dia makan ubat batuk....first week jumpa doktor GP... tak ada antibiotik.... after a week jumpa lagi doktor...bagi antibiotik..pun tak lega-lega gak batuknya...kalau dengar memang kesian la sangat.... tak sampai hati..

Lagipun Izzati memang kerap sangat demam disebabkan tonsil dia bengkak...masa jumpa doktor GP...dia refer Izzati pada specialist ENT.... specialist bagi option nak buang ker tidak..so we decided buang la....tak mo kerap2 sangat dia demam dan batuk...

So Izzati dimasukkan la ke Kajang Plaza Medical Center pada hari Merdeka lepas....orang lain sambut Merdeka kami sambut Merdeka kat sepital...eheh..

baru lepas menangis...nak dibawa ke OT..menangis sebab sakit nurse nak amik darah....dan dalam hayat haku tengok Izzati punya la tegar......masa nurse nak amik darah tue... dia boleh tepis tangan nurse pastue dengan nekadnya dia menarik jarum yang dah tercucuk kat lengan dia tue...keluar..... omak dia yang tengok pun ala-ala terpegun...biar betul anak haku nieh....

sudahnya.....doktor jugak yang kene amikkan darah....nurse tak leh buat..sebab dia rentap tangan dia.....sampai tiga orang dok pegang badan dia...nurse sorang tahan tangan..sorang tahan kaki...omak dia tahan tangan lagi satu jangan tolak tangan doktor....dan dia punya menjerit menangis melalak sakit tue...ish..ngan haku haku pulak nak menangis sama.... padahal sebelum ni bukan dia tak pernah kene warded.....bukan tak pernah kene cucuk....dah besar dah reti sakit...dan memang anak dara ku nan sorang nie jenis tak tahan sakit.....

lepas tue memang Mummy kene temankan la anak dara nieh.....masuk OT pun kene temankan kejap sampai dia pengsan....

si bujang ku yang tak reti takut....bilik menunggu sebelum nak masuk OT tue cam rumah dia jek lagaknya..keluar masuk keluar masuk...pastue soalan tak abih-abih tanya...

"ashal kakak cakit??"

"ashal kakak angisss?"

"ashal mami dodok?"

semenye ashal....... letih nak melayan budak nie nyer soalan...next entry citer pasal ashal dia yer...

kakak dah tak ada mood nak layan saper-saper..sedih kene cucuk amik darah tadi tak ilang lagik......usik sikit pun dia dah start menguek...Mummy suruh kakak baca Bismillah banyak-banyak...tapi dia tak leh nak ikut....sedih sangat rasa hati agaknya....

tengok la tue..elok-elok satu jek plaster jadik dua....yang kat lengan tue yang dia tarik jarum tue....

ini budak memang tak reti makan saman.....turun naik katil cam dia pulak yang sakit... "Mummy nak sushu....mummy adik nak tido...." sudahnya bila kakak nak masuk OT Mummy halau suh duk ngan Abie...

dalam sejam jugak Izzati dalam OT....Mummy sabar jek tunggu kat luar... Abie dah post adik gi umah Mak Long..itupun melalak nak ikut jugak... awal-awal Mummy dah pesan ngan abie carikan aiskrim utk Izzati.... doktor pun kata.... dia dah sedar jek bagi dia makan aiskrim... tak ada masalah..... dia kene makan sejuk2 jek lepas buang tonsil tue...jangan bagi makan panas-panas....such as makanan yang ada rempah2 nieh.... memang kene bagi yang sejuk jek nak bagi tekak dia selesa....

syahdu jek tengok gambar dia masa nieh....masa ni nak keluar dari OT...tengok dia pakai topeng tue...cam sedih jek..padahal dia buang tonsil jek bukan ada pepe yang lain pun... Dr. Mohamad tue sangat baik....lembut jek orangnya......

inilah tonsil yang dikeluarkan dari dalam mulut Izzati..ada tiga botol..tonsil belah kiri dan kanan...satu lagik...Adinoid..kalau tak silap...tisu kat belakang hidung Izzati.... bengkak jugak...so memang dia buang sekali la..normal kalau buat buang tonsil nieh.... ikut kata Dr. Mohamad tue... kalau ikutkan umur Izzati nieh memang besar tonsil dia.....dekat besar ibu jari jugak la....

Izzati dah masuk dalam bilik...memang lepas prosedur tue....dia tidor jek..mamai kesan ubat bius tue..dan akibat kesan ubat bius tue....Izzati dok muntah jek...mula-mula dia muntah seketul keluar sekali ngan darah beku....

dia bangun tidor jek dia muntah.... Mummy pun naik risau.... asik muntah jek...suruh makan bubur tak mo..makan aiskrim tak mo....merengek jek..iyelah sakit kan tekak tue.... tapi Mummy paksa jugak suh makan aper seme....kalau tak tak ada energy nanti dia...tapi dia lebih seriaukan sakit kat tekak dia tue....aiskrim yang sejuk pun dia tak mau..

petang Dr. Mohamad datang tengok.....bagi tau dia tak mo makan..muntah tak berenti....elok-elok drip sebotol jek...kene jadik dua botol....sebab Izzati tak mo makan... masuk hari kedua pun dia degil tak mo makan jugak...dan manja menguek dia makin menjadi-jadi....aduhai....kadang-kadang buat kan Mummy jadi hilang sabar......

Balik rumah pun Izzati masih tak mo lagi makan...memang dia jadi tak bermaya sungguh...... tapi Mummy tetap paksa dia jugak..siap ugut..kalau tak mo makan harus kene duduk sepital balik...baru la nak makan.....

Dan bila dia sakit tekak tue..suara dia pun ala-ala perlahan jek....berckp pun kurang...main pakai isyarat jek..alahai...bukan jadi bisu pun nak......tapi dia lebih seriaukan tekak dia yang sakit tue.... malam tadi.... Abie cakap "Rindu pulak Abie nak dengar suara kakak" hahahaha Mummy gelakkan....bila budak tue mengomel tak berenti kene marah...dah tak berckp nie pandai pulak Abie rindu yer....

Dalam pada tak nak makan tue..tetiba tadi Mummy dapat call dari kakak.... "Mummy.....kakak nak makan meruku...boleh tak???" hai...anak..anak...

14 comments:

  1. salam, teringatkan experience saya buang tonsil ni.... ya Allah deritanya..... lps buang tu ulser pulak penuh dlm mulut...... badan mmg susut gila2.... pakai belt pun seluar melondeh lagi hahahha....

    mmg doktor pun ckp budak2 kalau operate tonsil effect dia mmg tak teruk sgt tapi kalau org tua.... ha... sendri mau ingt la.....

    ReplyDelete
  2. salam

    cian izzati. cian gak kat mak dia.
    maruku tu berempah. yang tak boleh tu yang dia nak ek? budak.

    ReplyDelete
  3. siannyer tgk izzati...tp x pe..tabah m kuat semangat...nnt ketuk mummy baju raya cantik2 ek...hehe

    ReplyDelete
  4. nokia itu lah..doktor kata dah nampak putih2 dalam mulut dia tue..doktor ckp sound anak dara tue suh makan jugak....kalau nak hilang sakit...

    cikgu..itu lah...tanya dia tadi...sakit tak makan...sakit sikit jek....hai la..punya la suka nak makan maruku tue....tahankan jugak...

    wai..baju dia dah siap....nak amik kat tailor jek....eheh..

    ReplyDelete
  5. lorr x tau pun masuk c2..kalo x leh jenguk jap...

    ReplyDelete
  6. alala siannya izzati.. mmg mujarab pun bg mkn aiskrim tu.. penah kwnku buang tonsil mkn aiskrim cepat ajer baik..

    ReplyDelete
  7. Kesiannyer izzati....moga cepat sihat lepas ni...

    ReplyDelete
  8. alala...

    kalau aku tgok anak aku cucuk cam tu.. ngan aku melalak.. ari tu anis warded masuk drip, dia melalak sket.. aku smp ke katil melalak lgik...

    ReplyDelete
  9. kesiannya kat izzati....

    pesan ngan dia.. kena makan jugak.... makan eskrim... sejuk tu
    elok untuk luka...

    ReplyDelete
  10. thank you aunties.....memang dah puas dah paksa dia makan...

    semalam lupa nak pesan ngan mak long dia.... suh buat bubur..malam tadi balik ngadu lapar..dia nak makan roti jek....

    ReplyDelete
  11. mama izzati, bagi dia mkn vitamin C... saya dulu bos rekemen mkn surbex zinc, cpt je baik ulser tu.... sampai skang duk mkn lagi.... tp saya tak tau la budak2 besar izati bleh mkn surbex ke tak....

    ReplyDelete
  12. alahai....sian kat izzati..kecik2 lagi dah kena warded...kena operation....sedih kan kita as a mother tengok...alahai...tak perla..lepas ni Izzati dah sihat...dah leh cakap banyak2 lagi...kay...hehehe.

    ReplyDelete
  13. slm..nak tnye bole??sy baru je kne tonsil nie..ape risiko klu buang??cz sy nie mmg jns takut p hospital..klu bole bg nasihat sikit ke..

    ReplyDelete
  14. slm.mintak maaf.sy baru jer kne tonsil nie..so,sy xtau ape risiko klu kita buang.mana tau klu pas buang da xdemam2 ker..cz sy xpenah chek in mana2 hospital.so,terasa seriau sikit la..

    ReplyDelete

please be nice to me