Thursday, September 10, 2009

Catatan.....Sepetang di dalam Komuter


Assalamualaikum,

Minggu ni hectic week for me. Nak kata hectic sangat tue tak ada la...kerja simple...tapi disebabkan lappy haku ni cam hazab jek jadik semua kerja jadik lambat....

Just nak story....one incident yang terjadi masa aku on the way balik semalam dalam Komuter.. nak kata kelakar iye jugak...eheh..tapi kalau korang tak gelak....maknanya citer haku tak kelakar la...

Masa bulan puasa nie komuter memang teruk sangat.... orang ramai sangat..iyelah mostly banyak office yang bagi balik awal kan... jadi kalau dulu peak hours 6.00 - 6.30 bulan puasa peak hours up to 5.00 - 5.30....

Nak nak pulak komuter sesuka hati jek nak kansel dia orang nyer tren kan..dah la nak menunggu tue sampai 20 minit (kalau nasib baik) jadi dah tentu-tentu orang yang menunggu nie akan makin bertambah...

Nak jadi cerita.....semalam komuter pukul 5.08 petang dibatalkan..(hampeh kan...) so kene tunggu lagi 20 minit untuk next tren...lebih kurang dalam 5.30 la lebih kurang.... so bayangkan la...mesti la ramai orang kan...

aku nasib baik la...beratur antara yang depan sekali....kali ni aku tak kira dah..by hook ker by crook ker...aku kene naik jugak tren nie..tak sanggup dah nak menunggu lama-lama.....

sampai jek tren aku berjaya gak la naik..itupun setelah puas berhimpit ngan orang....fuh memang sesak teruk..sebab bukan orang dari KL Sentral jek yang naik yang station-station sebelum tue mesti penuh jugak...

aku tak yah pegang tiang pun.....punya la padat....berdiri tegak jek..tak yah pegang pepe...orang kiri kanan dok himpit.....

panjangnyer citer..ahakssss... sampai kat Bandar Tasik Selatan...orang dalam tren masih tak kurang jugak.... kat situ orang nak naik pun ramai jugak...

so ada la one group akak-akak or makcik makcik nie..sampai jek tren..tak nyempat-nyempat nak nunggu orang keluar dia orang dah terjah dulu masuk....

kesian lak aku tengok ada mamat dua orang tue..dok terkial-kial nak keluar tapi tak dapat keluar...yang akak-akak nie tadik dok la bising gelak-gelak dok tolak-tolak nak masuk jugak...

adalah sorang mamat dalam tren nie ala-ala tak puas hati.... sound derek... aku buat dialog je lah ek...

Mamat : Bagi la orang keluar dulu.....

Akak-Akak : haaa cepat cepat..... aooo eee auuu...aaa (entah aper bijik butir pun tak tau)

Mamat : dah tau penuh tue jangan la naik....

Akak-akak: cepat!!!!....

mamat awal yang nak keluar tadi akhirnya dapat keluar....itupun setelah pintu komuter tue dah berbunyi bagi warning nak tutup.... yang akak-akak nie pun gagah jugak nak masuk komuter walaupun dah sepadat-padat komuter tue...

Mamat : dah tau penuh tue jangan la naik....kesian orang kat dalam nie ha...berhimpit...

setelah beberapa ketika...

akak 1 : alah....cuba la kalau dia tue kat luar..mesti dia pun buat benda yang sama jugak kan...

akak 2: ha ah...kita nie nak kene balik awal...

akak 3: itulah.....nak kene amik anak lagi aper seme...

haku tak tau la ada berapa akak yang berckp...ehehe...

ahaks....aku dok tersengih je lah dalam komuter tue....dalam pada telinga ni bersumbat ngan earphone dapat gak la dengar dialog-dialog busuk tue.... orang-orang keliling aku pun dok tersengih....

so...nak salahkan saper.... mamat tue tak salah....akak-akak tu pun tak salah walaupun suara jeritan tue ala-ala annoying la jugak.... komuter dah padat....yang akak-akak tue pulak nak balik cepat...sebab bulan puasa nie kan...

so nak salahkan saper.... salahkan la komuter yer...yang sesuka hati jek nak kansel tren....

so KTM..sila lah upgrade perkhidmatan komuter anda...station dah canggih dah..ada lift bagai.. (Stn. Kajang) komuter tue kasi upgrade la tambah gerabak ker aper ker....

hazab wehhhhhhh!!!!!

3 comments:

  1. saya mencadangkan kepada menteri pengankutan awam membat satu rail beratur khas macam oranng beratur naik teksi tu

    siapa dulu sampai,dia naik dulu

    best tak idea?

    p/s::selamat pulang untuk anda pada hari ini :)

    ReplyDelete
  2. yeahhh agree wit kak mah...tambah gerabak la kan...sengal tol ler....menyusahkan org jek yg nk train ni...

    ReplyDelete
  3. anas..hari ni saya balik en. somi jemput sebab hari ni ada event berbuka puasa bersama anak-anak yatim di office nie selamatttt...

    ze....kannnnnnnnnn

    ReplyDelete

please be nice to me