Wednesday, April 29, 2009

Penat!


Salam, first time buat keje luar memang terasa penatnya. This time memang aku betul kejar bas, tak penah buat dek orang. Gilo. Patutnya kami keje malam tapi disebabkan ketiadaan transport terpaksa lah kami bersusah payah kejar bas. Keja mudah jek just ambik gambar keja yg boleh ambik masa satu hari jadi berhari-hari. Tak well prepare kaedahnya. La ni haku masih bekerja. Motif gambar kasut? Tak dak motif. Saja bingung.

Monday, April 27, 2009

I'm outstation


Salam, sekarang aku berada di Pulau Pinang outstation selama seminggu. Wah dasat no tak penah2 haku outstation sepanjang keja tetiba kene keluar kan. Sekarang aku berada di Sg. Nibong kat depot bas ambik la gambar2 bas kat sini. Pesan buat my loyal customer Era sorry kain tudung baru jumpa last week. This week kena keja penang tak sempat nak buat apa2. Nak call last week tak sempat pulak. Sorry sangat2.

Friday, April 24, 2009

Hari ini........dua tahun yang lalu......


(salinan dari entry aku sebelum ini)

24 April 2007

Aku pergi kerja seperti biasa. Memang rasa badan semakin berat. Waktu ini kandungan aku telah pun masuk ker 34 minggu. Sesungguhnya aku memang tak larat ketika ini. Rutin aku seperti biasa di pejabat. Tapi aku lebih banyak duduk dari berjalan.

Aku terima panggilan telefon dari Abie.
"Ada sesiapa telefon awak tak"
"Tak ada kenapa?"
"Mmmmm... Herry call saya, dia orang kata tengah emergency kat rumah Angah. Ibu pengsan"
"Hah!! camne nieh...."
"Saya kat Shah Alam. Awak tunggu lah nanti saya ambik awak kat ofis"

Hati aku berkecamuk. Airmata mengalir tanpa dipinta. Ya Allah, selamatkan la Ibu. Jangan la sesuatu yang buruk terjadi padanya.

"Imah, ko dah tau dah?" Abang Adi telefon
"Kenapa dengan Ibu?"
"Abang kalut lupa nak telefon kau, abang terus pegi Sungai Long. Macam mana ko nak balik?"
"Hisyam dah call kata nak ambik"
"Ok, ko tunggu lah"

Aku masih buntu. Aku masih takut... Aku terus pergi surau menunaikan solat Zohor. Aku bacakan Yassin untuk Ibu sementara menunggu Abie sampai. Airmata tetap laju keluar. Aku tak dapat menahan esakan.

"Imah, balik Mah.... " Angah pula menelefon
"Kenapa dengan Ibu....."
"Imah ko balik la Mah, jangan balik sendiri ko tunggu Hisyam" Suara Angah penuh dengan sedu sedan.

Ya Allah apa yang sebenarnya telah terjadi. Aku masih takut untuk memikirkan apa-apa. Aku jadi bingung. Rakan ofis terus memujuk supaya aku bersabar. Sekiranya Ibu ditakdirkan tiada lagi aku sepatutnye redha.

Abie sampai lebih kurang pukul 4 petang.

"Apa yang awak fikirkan?" Aku hanya diam. Kebas, numb itu yang aku rasakan. Airmata tetap mengalir. Abie menggenggam tangan aku.
"Saya nak awak sabar banyak-banyak. Fikirkan baby dalam perut tue." Aku tetap diam
"Andai Ibu dah tak ada, macam mana?" Aku hanya memandang sepi pada Abie airmata tetap laju keluar.
"Andai Ibu dah tak ada, saya mintak awak sabar banyak-banyak. Jangan sampai menggugat kesihatan awak dan bayi dalam perut tue." Aku tetap tidak memberikan apa-apa respon. Hanya airmata jawapan kepada persoalan Abie.

Sampai di rumah Angah aku seperti buntu. Tidak tahu apa yang telah berlaku. Saat aku melangkahkan kaki ke dalam rumah Angah. Aku lihat Along, Azzam, Azzem dan Nina anak-anak sedara ku telah siap berbaju melayu / kurung. Ya Allah, aku tetap gagahkan kaki.

Saat ku jenguk bilik yang menjadi peraduan Ibu, seolah-olah kaki aku tidak memijak lantai. Angah terus merangkul aku sambil menangis. Aku terus menangis dan menangis.

"Imah tak sempat jumpa Ibu.... Imah tak sempat jumpa Ibu....." Hanya ayat itu yang aku ulang-ulang.

Perlahan-lahan aku melangkahkan kaki menuju ke pembaringan Ibu. Alang terus memeluk aku. Aku terus menangis dan menangis. Aku mencium ibu semahu-mahunya. Aku menangis sepuas-puasnya. Ibu telah kembali ke Rahmatullah. Saat dia mengadap Ilahi hanya Angah berada di sisi. Kami yang lain tiada. Ralatnya rasa hati tidak dapat berada di sisi Ibu di saat-saat terakhir Ibu. Tidak redhakah aku dengan pemergian Ibu.

Aku lihat Ibu tersenyum. Tuhan, mampukah aku hadapi dugaan ini di saat aku mengandungkan cucu nya. Kenapa Ibu tidak tunggu sehingga dia menatap cucunya. Ya Allah andai ini dugaan Mu, tabahkan lah hati ini Ya Allah. Kuatkan lah hati ini. Tetapkan lah imah hambamu ini Ya Allah.


......dan airmata ini terus mengalir.........

Al-Fatihah buat arwah ibu...Pn. Hajah Seti Meriam.....

Wednesday, April 22, 2009

SMS di petang hari...

Salam,

Sebelum balik nie..... baru jek nak tutup2 segala window kat pc nie..tetiba ku receive satu sms... dari Abie..

Abie: Saya dah start masak, kang saya makan dulu. Malam ni saya ada kayuh basikal macam last week. Menu malam nieh, ikan goreng, kangkung goreng belacan and udang goreng.



uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... haku reply

Mummy: camno nak diet nieh????


masih tidak mendapat balasan......... by hook or by crook malam nie....aper nak jadi jadilah...
haku kene bakar kalori yang dah terbenam selama lima hari nieh.....arrgggghhhhhhhh

Biarlah YM Berbicara



Well kawan-kawan..kalau korang perasan kat blog list aku kat tepi-tepi tue...ada satu blog yang memang aku akan terjah selalu....nama blog tue Manisnya Kenangan. Author blog tue Hanni Ramsul... well i was informed that this is her first novel that is been published at Penulisan2u.blogspot.com. Agaknya sambutan menggalakkan dan banyak review yang bagus pasal this novel.,Kaki Novel interested to publish this novel into a book (mind my english yerrr)... untuk novel pertama, for me...its a good try and effort la....tak boring baca....haku pun tak leh nak lepas sampai tido kul 1.30 pagi malam tadik gara-gara nak perabihkan citer neih...

But i'm more interested on her new story Pergilah Airmata..... yang haku dah ikuti dari Bab 1 sampai la Bab 48....tapi terpaksa dihentikan sebab.....novel tue pun akan dibukukan...well i can't wait to see the book in the market....tak sabo..sebab memang beshhhhhh....anyhow...pada ulat buku or penggemar novel..... lets welcome new Author in town..Hanni Ramsul....try to read the story....i'm sure you all won't regret.....

(tetiba haku nak jadik penulis pulak ahakssss)

Abie Masak

Well, nak citer pasal suami mithali...eheh mithali kerrr....mithali laaaa...sebab hal masak memasak kat rumah tue memang dia yang take over....haku? jadi orang jantan kat rumah tue....kemas rumah segalanya la...hatta bila Abie memasak...end up haku gak tukang kemas dapur... (err versi komplen ker nieh.....kikikikikikik...)

Ini entry tertungak la kiranya yerrrr... weekend haritue...Sabtu, Ahad sampai la semalam...eh aper pulak dari last week laaa... memang rajin beno Abie masak.... time haku nak berdiet la pulak dia rajin masak..tak makan kang..kocik lak ati eh....susah lak nanti ati den....


so hari Sabtu haritue...datang angin tetiba Abie nak wat popia goreng..... dia kata...buat kudapan utk tengok Akademi Fantasia...penyudahnya bukan jadi kudapan..memang jadi dinner kita orang pun...tak makan benda lain makan popia hasil tangan Abie nie je lah... bujan sorang tue baru bangun tido.....kekejap kangg ckp ngan Abie dia.."nak agiiii......" Abie dia dok suapkan inti popia tue kedia.....sedap la tue....asik nak agiiii jekkk...


ini lah inti popia tue...daging jek..... well to tell everyone the truth... my husband love to see AFC Chanel 703 tue you know..dia lagi kenal chef-chef dalam tue....dari haku..ahaks..nampak beno minik tak tau masak....well anak-anak..ikut jejak langkah Abie pandai masak yer..dan ikut jejak langkah Mummy 'rajin' kemas rumah....ngeee.....


tadaaaa inilah hasil popia tersebut....... nak resipi?? nanti lah haku mintak ngan Abie..... tapi yang paling meletop resipi popia nie...ialah sambal cicah diaaaa...mabeles...(haku tak penah puji depan Abie.....ahakssss)..... lupa nak amik gambar.....tapi memang mabeles la makan popia nie cicah ngan sambal Abie tue........rasanya buat sambal tue mudah jek...nanti la kot rajin / ingat...haku hapdet yerrrr .....


dan in ialah hidangan makan tengah hari kami pada hari Ahad yang lalu.....dah siap-siap amik gambar dah..konon nak terus publish guna phone...tapi tak tau pasal aper....tak leh lepas pulak....so jadi siaran tertunggak lagik lah dish ini...... ikan goreng tue haku goreng yerrrr..melampau la pulak Abie yang buat seme....aku pun nak dapat kredit gak...goreng ikan pun goreng ikan lerrrr..... so menu tengah hari di hari Ahad adalah....Masak Lemak Ketam, Ikan bilis goreng belacan with petai (tak silap aku orang panggil sambal tumbuk ker haper ntah..)..dan ikan goreng...... cam biasa..haku makan sesenduk dua jek.... the rest Abie la sesah.....

So entry kali ini adalah kredit utk suami ku yang rajin memasak.....kadang-kadang kelakar jugak bila layan sms Abie di petang hari.....

Dialog hari pertama selepas Abie memasak

Mummy: Hari ni masak tak?
Abie: adussh..saya nie dah cam jadi househusband pulak yer kene masak...
Mummy: ehehehe abih dah awak rela.....

Dialog selepas hari tersebut.
Abie: Malam nie nak masak aper mummy...
Mummy: tak kisah la.... masak la pepe pun...sardin pun okey jek..
Abie:okey kita makan sardin malam nieh....

dan hari seterusnya..
Abie: Mummy..malam nie saya tak masak yer....
Mummy: hoccay.....

adakah kami sudah bertukar gender..ooh tidak...tugas-tugas lain masih terletak dibahu ku.....

Alat-Alat Bantuan Diet

Salam noks!!!

Walaupun bengang haku belum reda gak lagik...tapi still haku nak jugak la hapdet pepe yang patut kan....kalau dilayan bengang nie memang haku meroyan la...

Bengang nya pasal makan seme tak lalu..yang haku lalu minum jekk huhuhu..leh membantu ker diet haku nieh...huhu

Semalam dah citer panjang lebar pasal BMI dan badan haku yang overweight dan beberapa usaha kecik haku nak turunkan berat badan..well hari nie nak citer alat bantuan utk membantu haku diet or.....nak kurangkan kilogram dalam badan haku nieh...




Pn. Zalia....sama tak ngan kasut ko...lebih kurang je kan..cuma ko punya warna hijau floresen..haku nyer pink karerrrr..... ini pun berkat duit Abie la yang tolong membelikan..itupun lepas haku ngadu..nak wat keje luar..tak selesa dok pakai sandal jek..(eh ada ker haku ngadu..mana ada...) dok bising tak dak kasut sport..memula toyer jek Abie suh beli kasut orang motong gotah..ado ko?? So kelmarin...Abie amik aku kat komuter Kajang terus jek terjah Bata.... murah jek kasut nie... RM49.90...jadi ler kan....elok jek dapat beli kasut nie...terus haku dah tak kene keje luar.....elok jek satu hari dok opis dapat berita weekend nie kene outstation pulak (ini yang buat haku bengang cam gaban nieh...)....so berguna la jugak..eh ada kene mengena ker ngan diet...ada lerrr...kot kot berguna pulak kasut nie wat aku nak pegi jogging ker haper ker kan.. Abie pun cam menggalakkan jek usaha murni haku nak menurunkan kilogram nieh..... ngeh ngeh ngeh...



dan ini lagi satu yang membantu haku eksesais....well i'm a fan of The Biggest Loser hoccay... walaupun jarang-jarang dapat tengok tapi haku suka beno layan citer nieh..suka beno ngan semangat depa-depa nie nak turunkan berat bada...punca haku beli ni pun sebab dok tengok rancangan TBL nie ler...so beli ada dekat 3 minggu....tapi baru tiga kali aku menerai...itupun level 1... itupun last week..... huhuhuhu..nampak simple jek Level 1 nieh..tapi leh tahan gak la haku berpeluh..... sukaaaaa...tapi kadang2 bila rasa tak cukup berpeluh tue haku tambah gak la ngan skipping....nak beli alat bantuan senaman lain tak mampu ler nok..... ini jek haku mampu..itupun dalam VCD nie...kene guna dumbell jugak..mujur jek Abie penah beli dumbell besar gadang dia....so dia pun keluarkan berat yang berkilo-kilo tue....tinggal batang besi jek yang berat tue jek.... itu pun leh tahan ler jugak haku nak hangkat.... so jadi ler kan.....gunakan apa sahaja yang ada..jgn mumbazzirrrr..ngeh ngeh ngeh.....

This week?? eksesais.....not yet...... alasan??????? no reason at all..aku sampai rumah dah malam.....nak eksesais ngan anak2....ada lebih haku meroyan ngan anak-anak dari haku eksesais......alasan lagik..camno nak turukan kilogram nieh...ngeeeeeeee....

Bengang!!!!

Salam,


Bengang!!!! Bengang!!! heeeei..haku tak tau nak cakap..tapi memang haku bengang....
nak maki hamun jek rasa....tapi terlampau geram....tak terkeluar pulak kata-kata kesat nieh....

aarrgggh.....biol...biol....aku tak paham..kenapa?? dah la muka nie dah kene pangkah....yang tak bersabit pun tetiba nama haku leh naik..tetiba disuruh buat keja dan dan tue jugak...
kot dekat-dekat anak tak aper la..ini jauh.....seminggu!!!!......

dia menggelebah kene hentak....kami jadik mangsa.... ngoiiiiiiii....

arrrgggghhhhh!!!!!!!!!!

Tuesday, April 21, 2009

My BMI

Salam,

Apa citer diet haku..hahahahaha.....sekali jek entry pasal diet terus menjunamkan diri dah tak hapdet-hapdet dah..ahaksss.....

Untuk memalukan diri sendiri meh la haku reveal BMI haku kat korang seme..well the result is... mak overweight tau nyahhhhh.....so tak salah la sangkaan aku selama ni pun memang haku nie dah termasuk dalam kategori gemuk....




So,...haku ni main cheating.... seminggu lepas aku pergi jumpa doktor...aku tanya la dia camner nak diet nieh...at least kalau dapat turun dalam 5kg pun hoccay la kan...so doktor kira la aku seme body fat, bmi, and guess what..my biological age is 47 years old....huwarrggghh..tuanya hakuuuu...... . so bila doktor dah kira-kira tue my ideal weight is 53kg... (sebenarnya aku aim 48kg aci tak? ahakssss.....)

So dengan tidak terhagak-hagak doktor bekalkan haku stok sebulan Reductil 10mg utk haku telan hari-hari in process utk aku turunkan berat badan... doktor suh haku exercise..dia kata boleh gak turun kalau tak exercise...tapi nanti flabby la jadinya.... so nak tak nak kene la exercise...well masalah nak exercise nie la bagi haku masalah paling besarr sebabnya....bila masa aku nak exercise....(penipu besar kan... 30 minit jek sehari pun susah ker nak curi masa...keh keh keh...)...

So minggu nie, minggu kedua aku telan Reductil.... perubahan badan....entah la tak tau nak ckp camner...sebab penimbang kat rumah tue tahap penipu besar...so aku kena la pegi memana shopping complex yang ada penimbang yang kene bayar 20sen tue... tapi hari-hari pun haku timbang kat rumah tue...nak reveal kat sini...oh no no no no.... haku tak caya timbang kat rumah tue....

Exercise?? minggu ni tak sempat wat lagik sebab semalam seharian aku kerja di luar aku rasa kalori aku dah banyak terbakar...sebab keje haku turun naik tangga...berpeluh pun tak hengat..hari nie harap-harap dapat la wat exercise.. last week.... hari Rabu baru aku start exercise ngan berskipping jek.... hopefully semangat nie berterusan la... walaupun haku cheating....tak guna the old skul way...aku harap berat haku turun lah hendaknyerrr.... ngeh ngeh ngeh.....oh yer lupa nak kobar..makan reductil nie haku main sesah jek makan gak...iyelah dah en. somi masak..takkan tak makan kecik lak hati dia...tapi yang aku perasan portion makan haku tue makin kurang...sebelum nie leh makan tambah-tambah...tapi kali nie kekadang dua senduk pun tak abih.....banyak ratah lauk jek....

Still aku kene maintain menu seharian...maksud haku..i have to eat at least six time a day (betul ker Posh??)...in light portion.... tapi sebab kerja yang tak menentu buatkan haku tak leh nak maintain aku nyer meal.... huhuhuhu...nasi lemak haku belasah jugak..... tapi bila dah makan pagi..aku tak leh nak makan tengah hari dah.....kenyang seharian...sometimes...aku makan roti dua keping pun aku dah kenyang yang teramat sangat.... huhuhuhu..... camno??? kene gak amik healthy food.....minum ari sehari dah bertambah.... makan buah pun haku dah start..walaupun sebelum ni susah... harap2 berjaya la haku yerrr......

Konser Keenam - Rock N Roll

Salam,

Siaran tertunggak konsert keenam. Well aku amik keputusan tak mo komen apa-apa sebab bagi aku...konsert malam itu adalah konsert yang paling hampeh dalam sejarah AF....amat-amat membosankan....dan pendapat ini dipersetujui oleh Abie dan kawan-kawan yang lain...

Bosan..bebalik dok kenalkan musician....boring sungguh...nyanyi je lerrr..

so aku maleh nak komen sebab masing-masing rata-rata nyanyi so so jek bagi aku.... dan walaupun kenyataan aku ni bias...Hafiz tetap the best...ngeh ngeh ngeh....

Friday, April 17, 2009

I'M TIRED!!

Salam,

I'm soooo damn tired!!!!... Dua hari nieh kene buat kerja kat luar. Naik tangga turun tangga.... berjalan sana sini. Keluar satu stesen ke satu stesen.... penat!!!!

Petang nie kene keluar lagi..haku tak larat..mintak excuse nak wat report....

nasibbbb!!!

Tuesday, April 14, 2009

Picture Abie - Admitted KPJ Kajang Specialist 8 & 9 April 2009

Salam,

Kita layan gambar je lah..ku dah tersalah upload..yang kendian jadik dulu yang dulu jadik kendian tak aper ler kan...



inilah rupa belakang Abie bila dah kene tebuk 8 lubang.....


baru lepas keluar dari OT..... mamai lagik... bilik pun dah tukar....


Mummy tengah tunggu Abie dalam OT..tak sampai hati nak tinggalkan even prosedur cuma 2 jam jek....biar lah..ku tunggu kat luar tue sambil perasan sendiri amik gambar...eheh..



sedang di bawa ke OT...


Wad penuh masa sampai....Abie di beri bilik VIP..dasat...besar..cam bilik hotel jek kaedahnyer....aper lagik sakan la hamik gambar dalam tuh..






keadaan dalam bilik VIP tue... Abie lum tukar baju lagik masa nie tengah tunggu untuk buat prosedur....

Dear Blogger Frenz

Salam,

Entry pagi nie haku nak tujukan khas kepada rakan-rakan blogger sekelian, samada anda munculkan diri ataupun tidak di dalam blog saya inieh.

Mula-mula sekali saya ucapkan terima kasih banyak-banyak sebab sudi nak menziarah blog saya ini. Saya baca komen-komen anda (pada siapa yang komen) dan saya tahu ada orang lain selain dah sahabat saya datang menziarahi blog saya ini.

Saya ini bukan la rajin sangat nak mengomen, menreply dan seangkatan dengannya...tapi saya amat-amat terharu dengan kehadiran anda di blog saya ini.

Semoga silaturrahim ini akan terus berkekalan...... meh la kenal-kenal...walaupun ku nie pemaleh nak reply-reply meh ler kita berkenal-kenalan.

add me at facebook azi_mah@yahoo.com

or boleh ym saya...

lagi sekali terima kasih saya ucapkan.

Monday, April 13, 2009

AF 7 Konsert Kelima - Duet Night

Salam,
Cam biasa la..komen tertunggak dari haku pasal Konsert Akademi Fantasia..tak pepasal aku dapat title pengkritik AF dari sahabat..sabo je lah..tak kisah la dek non....aku taip nie pun sekadar suka-suka....bagi pendapat dari segi halwa telinga haku jek..... so kalau orang tak suka..nasib ler kan ADA HAKU KISAH..blog haku kan..dulik!!!!


LAGU BONUS - Lucky
Adeh laa...sorry to say la tak sedap langsung!!!!! sumbang mambang berselerak sana sini..lakonan yang amat tidak terkesan kat hati aku... suara Hafiz jek yang best.... yang girls jek pun okey..yang lain2 houttt!!.... lagu best dah.... apasal ek dalam diary aku dengar masing2 nyanyi okey jek..tapi atas stage....hish..haru biru pulak.... errr Qhaud ada nyanyi tak..apasal aku tak perasan dia nyanyi ek....

Isma & Zul 2 by 2 - Kau Mawarku
Kalau nak compare ngan Siti Nurhaliza dalam lagu nie..aku tak jumpa pun yang kata suara dia sama ngan Siti Nurhaliza...masa lagu nie timbul dulu pun suara CT nie pun ala-ala kanak-kanak lagik.... baru nak naik...tapi kalau suara CT sekarang mungkin ada sikit lah persamaan..dah idola dia kan... ai laikkkkk the persembahan romantik..bagi aku tak ada la over mana pun.... its good effort la..walaupun goyang sebab terperanjat suami nyanyi (anyway..kezutan dah tak kezutan dah pun..orang leh hagak mesti laki dia naik punyaaaa...)...bagi aku okey la suara dia nie..anyhow..aku setuju dengan Edrie.... if she wants to be Juara in AF...she have to find the X-Factor...setakat nia aku sendiri tak faham kenapa undian dia mencanak naik....


Akim & Fara - Jika Kau Tiada
Aku suka transformasi budak nieh.... makin cute jek nampak..tak nampak tua dah masa diawal-awal kemunculan dia..... kene la ngan umur dia tue..... aku terhibur dengan persembahan dia ngan Farah..(cute la mu Farah...comel sangat muka...)... walaupun ada la cam ala-ala pancit ker aper ker.... tapi aku suka....

Qhaud & Heliza - Dibius Cinta
Lagu best...tapi aku tengok Qhaud nie cam..tak suka jek duet ngan si Heliza...... kesian la pulak ko nie Qhaud..lum dapat lagi lagu makanan ko yer... kalau dapat aku rasa ko leh perform kan... persembahan bagi aku okey..cuma suara tue lah...cam tak berapa padan sangat..... you have to be relaxed dek non...buat selamba jek .... buat cam mula2 dulu ko buat konsert...... jangan minggu depan ko terkeluar sudah la dek non...ko belum di cabar lagik dengan lagu yang sepatutnya....

Hafiz & Mila - Terlanjur Cinta
Kombinasi yang amat-amat baik bagi aku...best sangat...rasanya cam tengok persembahan yang biasa orang buat kat anugerah..persembahan yang memang akan menjadi ingatan....tak over.. terkesan dihati.... tak tau nak ckp la... duet yang bagi aku... seimbang..tak ada saper overshadow saper.... good team work....

Claudia & Vince - Kau Muzik Di Hatiku
Bila camera zoom jauh pasangan ni nyanyi..aku tak nampak Claudia....aku nampak Dayang Nurfaizah..sorry laa...bukan nak kata dia tue Dayang..tapi dah aku nampak cam gitu.... tapi performance bagi aku.. Claudia banyak cam nak tiru style Jac Victor.... tak perlu kot...buat style sendiri jek dek non... lagi satu kejutan anak tue cam cliche jek..sib baik la dah abih persembahan baru AC tayang anak aku rasa kalau mula-mula harus fokus si Claudia nie hilang..... suara..tak dinafikan memang sedap la......

Aishah & Aliff Aziz - Dua Hati Jadi Satu
Well i don't like these combination...aku tak tau la kan.. suara si Aliff nie pun cam out... suara Aishah tang huuu pun pancit.... lagu cacthy... tapi telinga aku nie dengar cam ada something wrong jek...lagi sekali aku terganggu dengan pergerakan Aishah....kenapa dia susah sangat nak goyang badan bila dia berdiri tegak yerr..kalau lagu slow tue haku faham la.... ..tapi ini lagu rancak.... let loose dek..... goyang jek.... kaki pun okey aper....tapi ni akak tengok cam kejung jek....

Yazid & Yazer - Terharu
Haku ngan Abie dok gelak sakan tengok persembahan dia orang nieh....cam beruk mat yeh pun ada.... serius..cam kelakar sangat haku tengok....bila part berjoget ker haper ker..punya la ko confident Yazid..tapi bila ko bukak sore nak menyanyi..macam mat jiwa-jiwa jek....dua-dua keadaan tue bagi seimbang yer dek non...... kalau nak tunjuk bakat menari masuk jek Do You Think You can Dance tue....ini orang nak dengar vocal yer..walaupun cikgu mu kata this is not a singing competition.....

Aril & Marsha - Aku dan Dirimu
Well.....walaupun haku tak berapa nak gemar ngan budak Aril nie..tapi konsert malam tue..aku bagi kredit la kat ko.... kena la ngan suara..sib baik tarian shapel ko tue tak keluar..kalau keluar memang haku pangkah dah... and as always Marsha..you look so gojessss hoccay.... anwyay....mulut menceceh jek...... tapi hati karat sungguh.. skuter pink!!!!!!!!... bantal busuk!!!! hahahahaha mak gelak besar nyahhhh....

Sidi & Zahid - Cinta Yang Sempurna
Akhirnyer..ko keluar yer Sidi.... semua orang leh nyanyi....tapi kalau masuk comptetition kalau ko menang aku tak tau la kan....... kesian Zahid....anyway masa persembahan nie aku lagi suka tengok Zahid dari Sidi nieh...suara Zahid dah overshadow suara si Sidi nieh... lagi satu combination yang tak kena bagi haku..


Overall persembahan yang memikat dan terlekat kat fikiran aku masa konsert nie ialah Persembahan Hafiz & Mila and Aril & Marsha.... ..tapi bagi aku malam Duet nieh amatlah menghiburkan dengan kemunculan bekas-bekas pelajar AF sebelum nieh......memang best walaupun ada certain2 persembahan yang tak berapa nak okey.....bagi aku Konsert Kelima nie paling best antara konsert2 lain sebelum nieh dan aku harap konsert seterusnya Fakulti leh bagi lagu-lagu yang menghiburkan.....

Good Job!!

Sekian leteran dan kritikan syok sendiri dari saya pengkritik tak bertauliah....ini seme pendapat haku je.......bukan aku belajar muzik pun sebelum nieh ngeh ngeh ngeh ngeh...

Wednesday, April 8, 2009

Abie Admitted


Pagi ni abie kene admit. Doktor suruh operate jugak pasal slip disc abie tue. Sekarang ni tengah tunggu doktor untuk prosedur tu. Doakan everything went well.

Shades Niza


Salam, dek non niza. Inilah shadesnya. Nampak simple tapi pakai meletop! Akak la pakai awak tak tau la terbakar kot eheh. Nanti ku poskan.

Tuesday, April 7, 2009

Shop till you drop!!

Salam,

First of all....aku nak mintak mahap la kat sesapa kan..kalau korang rasa aku ala-ala perasan lak kat sini...aku buat cam gini pun sebab ramai beno nak tengok aper yang ku rembatkan kat Bandung tue..ini pun just to name a few je lah....baju budak2 nanti next session haku tepek....

So kalau sesapa ala-ala muntah tengok gambar-gambar di bawah nie mintak mahap la yer...blog haku kan..... sekali sekala nak rasa la perasan lawa...ahakss...

Dan ada gak aku tambah baju yang tak ada kene mengena ngan pemergian haku di Bandung..ngeh ngeh ngeh...


ini kegilaan terbaru haku......dua tiga menjak nie meroyan blog hopping bisnez orang sapa-sapa yang ada jual maxi dress....maxi dress kat ataih nie cam jubah je kan lengan panjang..harga pun kira so so la jugak dalam RM65 jek...okey la kan..tapi labuh laaa..bila aku dapat melaram ek... nak potong ker tidak ek...ehehehe..


ini maxi kedua yang ada dalam simpanan haku....baru beli nieh....entah la...sorry la gambar blur.....kelam kelibut jek amik gambo kan... ini pun tak tau nak melaram kemana harus la ku duduk rumah jek....yang nie RM69......idaman kalbu Maxi Kimono...tak dapek layie..bilo nak dapat entah...poket pun dah kempis...


ini blouse yang haku rembat kat FO Grande kat Bandung.... bila pakai rasa cam besar gedabak la pulak..harus ku tak pakai-pakai nieh... ontah la...pakai kat rumah je kot..



ini lah baju sulam yang ku rembat di Bandung....ini pun aku beli kat Cibaduyut.... tak sempat pun nak meriki-riki kat Pasar Baru kan ntah ntah kat Pasar Baru mesti lagi murah dan cantik-cantik..aku memang carik design utk Baju Kurung moden..kebaya..mak tak sesuai...tengok je lah badan ku nan montel..... cantik kerrr ahaksss.... harga?? RM60 sepasang duit kita... nak beli ker? bak mai RM150.... ngeh ngeh geh...


inilah telekung yang RM15 ku cakapkan tue.... simple je kan..lagi satu dia tak la labuh sangat.... tapi bagi aku okey jek..sebab aku bukan jenis suka sangat ngan sulam yang sarab bebeno nieh...


this is my outfit today..... baju nie beli kat Bandung..kat Pasar Baru..harga 60ribu rupiah..murah je kan..ada dua pasang..sepasang lagik yang kaler oren tue..ala korang tengok jek entry sebelum nieh..ada aku pakai time nak balik Malaysia tue..


inilah baju blouse Indon yang akak-akak ipar ku pakai...ku pun ada...tapi ku tak ada la lawa cam depa pakai tue punggg.... yang tengah tue bukan belt yer..memang design dia...kat belakang ada tali.... errk..tetiba rasa malu la pulak tayang baju-baju nie kat korang...

errr niza..ku lupa nak hamik gambar spek mu...esok lusa je lah ek...

Monday, April 6, 2009

Trip to Bandung - Part 4 - Kami Pulang

Hari terakhir nie banyak la pulak ngambik gambar nyer ye...ehehehe..... entah lah....ku dah ketandusan idea nak bercerita...just enjoy the picture...


tiada dalam gambar abang aku la Acik.... ini seme family yang join the trip to Bandung haritue... dah plan dah lepas nie pegi Bandung kaum ibu jek..ahaksss.... boleh gitu...entah bila lagi nak pegi pun tak tau....cam la duit tue ribu riban..ngeh ngeh ngeh....


nampak tak baju-baju yang dipakai oleh dua orang kakak ipar tu itu..... ehehe... ku tak sempat nak rembat.....penyudahnya dah sampai airport...akak-akak ipar ku tue sempat pi lari jap pi Pasar Baru...ku kirim dua pasang....dedua kaler itu lah...nak tengok haku bergambar ngan baju itu nanti la ek... sah sah badan haku nan buntal ni tak selawa badan-badan depa....

ini dengan tuan rumah Malay Cottage tue la..Ibu ...Ibu aisey apasal mental block nie lupa lak haku nama Ibu nieh.nama anak dia haku ingat la Ivan..ngeh ngeh ngeh.....


Sebelum balik singgah la kejap ngan salah satu satu outlet Amanda Brownies nie..katanya kalau tak beli nie tak sah...so ku beli la jugak..sedap jugak brownienya...kita panggil kek depa panggil brownie...lupa nak bawak pi opis hari nie bagi rerakan rasa...ada la kat rumah tue..kalau tak bawak pi opis..harus la.... jadi pekasam dalam peti es kat rumah tue....


Punya la bertuah budak nie kan....tak nyempat2 nak menyusu..kalau menyusu sah sah nak baring..haku tak tau mana nak lepak..atasa lantai airport nie je lah ku duduk....lantok ler kan... mentara tunggu Abie ngan Acik check in.. masa ni kakak-kakak ipar ku tak sampai2 lagi dari Pasar Baru..haku dah cuak dah.... jangan tak sempat sudah..harus la kami kene excess baggage nanti kalau depa tak sampai-sampai utk check in..mujur je lah sempat dia orang sampai...dan dapat jugak lah haku baju dua pasang lagik..hahahahahaha....

eheh..ini cik kak Izzati yang tolong amikkan gambar......susah mummy nak amik gambar ngan abie berdua nieh.... ada peluang ambik je lah kan..sib baik pandai cik kak nie ngambik gambar... masa nie kami dah berada di ruang tunggu...


see baju Izzati..itu baju baru tau..tak dapat nak tunjuk full top dia nieh....sama ngan Kakak Biyah dia punya....dah plan sama-sama nak pakai baju nie masa nak balik... baju nie aku beli kat FO Jetset..berapa ek.... lupa pulak dalam 50rpk gak laa...duit kita dalam RM15 kot...lebih kurang... seluar Iskandar tue pun baru...ku beli kat Heritage...pun murah jek 29rpk kot... Ben 10 lagik..ngeh ngeh ngeh ..mak dia yang sibuk nak Ben 10 bagai...dianya kenal pun idok...

Setelah beberapa kali haku naik kapalterbang AA nieh..baru kali nie dapat merasa amik gambar berdekatan dengan aeroplane..ahaks.jakun betul...... masa nie baru jek lepas hujan lebat...flight delayed la jugak....

Sampai kat K.L dalam pukul 4 la gitu.... so this time nye trip aku boleh conclude kan...amat lah memenatkan..... penat sebab terpaksa melayan karenah Iskandar nie ha.... iyelah budak tengah nak naik kan..aktif dia lai macam...memang stress bahu aku.... so nasihat aku pada siapa yang nak pergi ke Bandung dengan niat nak bershopping.....kalau rasa-rasa nak bawak anak tue fikirlah masak-masak....

Lastly yang ku boleh conclude lagik...antara-antara tempat2 yang ku sempat ku terjah pada trip kali nieh..

1. Pasar Baru - seronok nak shopping telekung, kain batik, kain sulam, kain pasang, comforter, baju budak tak dak brand, blouse-blouse indon....

2. Grande - factory outlet... banyak barang-barang branded.... esp. for adult la..seluar jeans... baju budak-budak pun okey jugak...

3. Jetset - factory outlet....biasa la barang2 branded jek factory outlet nie kan..baju budak okey, seluar adult okey....

4. Rumah Mode - factory outlet...baju-baju branded..... tapi harga bagi aku mahal jugak.....tapi compare ngan Malaysia... kira okey la kan harga dai...

5. Heritage - tempat best nak shopping baju budak-budak..banyak choices.... nak perabih duit baju budak gi la sini dulu... sebelah Heritage nie aku lupa nak toko dia...best jugak...

6. Cibaduyut - barang-barang kulit....kene pilih betul2..ada yang bukan kulit betul pun.nak beli kasut ker aper ker kat sini okey...

so..kesimpulannya (baper banyak kesimpulan daaa) trip kali nie fail yang teramat sangat..harus kene repeat paper...ahakssssss..........


Trip to Bandung - Part 3

Hari kedua nie tak banyak pun amik gambar...kali nie haku tak heran sangat nak bergambar sebab sibukkan dak Iskandar (sian dia....asik kene jek..ahaksss).... so mana yang ada je lah ek... gambar-gambar FO pun tak ambik....entah lah Abie lupa kot... kat camera Acik banyak gak gambar-gambar....

tengok la mamat nieh..... sibuk nak pakai cepek Mummy dia.... memang aim la kalau jumpa spek budak-budak harus ku belikan satu utk dia..

This is view from Lantai 7, Pasar Baru.... eheh Abie suka no nak amik gambar pemandangan nieh....

Memula sekali memang kami terus tuju Pasar Baru pepagi nieh.... so kedai pertama pergi kedai telekung..memang niat nak beli telekung pun kat Pasar Baru nie..bukan nak wat niaga..nak buat pakai sendiri jek.... so dapat la dua pasang Mummy beli...beli pun hok murah-murah jek..sepasang dalam RM15...tak ada sulam heavy sangat...simple mimple jek..yang penting... tak jarang time nak mengadap Allah tue kan... nak pilih telekung pun..tak senang..Iskandar tue Mummy kepit dia....itupun meronta-ronta nak lepas.... bawak stroller pun cam tak guna jek..abih kuat guna stroller tu pun time dia nak menyusu jek....kalau tak...either dia suruh Mummy dia dokong or dia sendiri sibuk nak berjalan sana sini.....



Kami anak beranak memang tak plan nak shopping sakan pun..bawak duit pun estimate jek..so ronda-ronda kat Pasar Baru ni pun... tak ada la beria sangat shopping..abih kuat pun haku sibuk dok carik blouse-blouse Indon nieh..lawo-lawo jugak...tapi sebab Abie jalan laju jek...tak sempat ku nak membelek..ngan Iskandar satu hal lagik....ngeh ngeh ngeh.....



Tengah hari tue memang kita orang makan kat Pasar Baru nyer foodcourt je lah...ini dia Ikan Gurame goreng.... memang sedap..ala-ala ikan talapia jek..tapi entah la..rasanya bukan kot...ikan air tawar gak nieh.... memang sedap..makan panas-panas..... Dekat Pasar Baru nie kita orang meronda sampai pukul 3 la....selepas extend one hour....kaya nya ibuk-ibuk enggak puas belanja disini...ahaksss....haku jenis shopping senang jek berkenan terus rembat....tak ada la terpk-pk nak beli...pk ada duit tak ada duit jek..ada duit terus rembat..... tengok kakak2 ipar ku shopping memang sakan la..ngan comforter la aper la...mana tak, murah la kat sini..dengan kualiti yang sangat-sangat okey...

Lepas jek meronda Pasar Baru..kita orang merembes lagik ke Factory Outlet.... cam ku katakan tadik, Abie tak ambik gambar banyak pun kat sini... kami pergi ke Rumah Mode... kalau ikut kata Che Ala (kakak ipar daaa).... dulu Rumah Mode nie memang banyak sangat baju-baju branded budak-budak....tapi kali nie pergi dia kata dah tak berapa best dah....haku pun kat Rumah Mode nie beli blouse je lah..iyelah kat sini sah sah berpuluh-puluh ringgit..kat situ dalam RM30 jek...jadi la kan...

Bagi aku yang best nak shopping kat Factory Outlet nie ialah Heritage.... memang best sangat aku tengok baju budak-budaknya...cam puas hati je lah... rugi tak pegi sini awal-awal... kalau pegi awal-awal sah sah duit haku pun habis awal... singgah jugak la kawasan leather kat Bandung nie yakni Chibaduyut....dah petang hujan lebat.... nak ke sini memang macet (jem) la sikit..... time ni Iskandar pakat tidur...so aku tak dapat nak ngekor dia orang dari satu kedai ke satu kedai sebab..nak jalan2 bawak stroller kat tepi-tepi kedai tue amatlah tidak sesuai....keta banyak..pastue tak ada kaki jalan utk stroller nie pungg...so end up..aku just ronda-ronda sekitar Diana tue jek lah... dapat gak la aku beli kain sulam utk buat baju dua pasang..ngan blouse haku sepasang...ahakssss....asik la beli baju omak dia..baju anak tak ada ker..ada laaa...mana leh tak ada...cuma tak sesakan haku shopping kat Phnom Pnenh haritue jek....

So.... bagi aku..kalau nak shopping ke Factory Outlet..aku advise korang mesti singgah ker Heritage...mesti weh.... memang best sangat.... branded item banyak...kalau budak2 tue guess ada, osh kosh ada cherokee ada....compare tu Rumah Mode..haku tak nampak pun brand-brand itu....

Lagi satu nak jadi kisah....masa kita orang singgah ker FO Heritage... waktu tue memang dah malam.... Izzati memang dah kepenatan dah..so on the way ke Heritage tue jek Izzati ngan dua sepupu dia dah pakat tidor dalam van... ikut hati memang Mummy tak mo pegi ke Heritage tue... Pak Udin park van kat Summit....sebelah Heritage..memang kena cross jalan la nak pegi Heritage....tapi alang-alang dah sampai masuk la jugak Heritage tue...dalam tue memang dok terkenangkan dia je lah.... aper la jadi anak aku dalam van tue..jangan la dia terjaga....sebab sah sah kalau dia terjaga tengok tak ada orang esp. mummy dia nie memang dia akan menangis la... dalam pada pilih2 baju tue...hati nie memang rasa tak sedap jek.... so end up Mummy cepat2 bayar dan cepat jek rasa nak keluar..dan kebetulan memang FO Heritage tue pun nak tutup dah... elok jek Mummy ngan Abie keluar dari FO tue..dari jauh nampak Pak Udin dukung Izzati.... memula tue Mummy tak rasa pepe sangat...sekali dengar cerita dari Pak Udin rasa kering jek darah Mummy nieh..

Rupanya Izzati terjaga..dia bukak pintu van berjalan sorang2, sampai nak cross jalan..mujur je lah Pak Udin tue tak pergi jauh.... dia nampak Izzati dan mujur sangat-sangat Izzati kenal Pak Udin...menangis2 dia carik Mummy..aduhai...memang rasa kering sangat darah Mummy nie dengar cite Pak Udin...dalam van Mummy pesan kat Izzati kalau jadi cam gitu lagik jangan pegi mana-mana..you stay where you are.... mujur sangat-sangat tak jadi apa-apa pada dia..dah la tempat orang..... dok sibukkan Iskandar..Izzati haku terleka sekejap.... Alhamdulillah la sangat-sangat...

Kita orang sampai rest house lebih kurang dekat kul 12 gak la itupun lepas dinner aper seme..balik tue...mummy sibuk kemas....Iskandar ngan Izzati Mummy dah paksa tidur dah awal-awal sebab esok nak bangun pagi nak bertolak awal balik.