Tuesday, April 21, 2009

My BMI

Salam,

Apa citer diet haku..hahahahaha.....sekali jek entry pasal diet terus menjunamkan diri dah tak hapdet-hapdet dah..ahaksss.....

Untuk memalukan diri sendiri meh la haku reveal BMI haku kat korang seme..well the result is... mak overweight tau nyahhhhh.....so tak salah la sangkaan aku selama ni pun memang haku nie dah termasuk dalam kategori gemuk....




So,...haku ni main cheating.... seminggu lepas aku pergi jumpa doktor...aku tanya la dia camner nak diet nieh...at least kalau dapat turun dalam 5kg pun hoccay la kan...so doktor kira la aku seme body fat, bmi, and guess what..my biological age is 47 years old....huwarrggghh..tuanya hakuuuu...... . so bila doktor dah kira-kira tue my ideal weight is 53kg... (sebenarnya aku aim 48kg aci tak? ahakssss.....)

So dengan tidak terhagak-hagak doktor bekalkan haku stok sebulan Reductil 10mg utk haku telan hari-hari in process utk aku turunkan berat badan... doktor suh haku exercise..dia kata boleh gak turun kalau tak exercise...tapi nanti flabby la jadinya.... so nak tak nak kene la exercise...well masalah nak exercise nie la bagi haku masalah paling besarr sebabnya....bila masa aku nak exercise....(penipu besar kan... 30 minit jek sehari pun susah ker nak curi masa...keh keh keh...)...

So minggu nie, minggu kedua aku telan Reductil.... perubahan badan....entah la tak tau nak ckp camner...sebab penimbang kat rumah tue tahap penipu besar...so aku kena la pegi memana shopping complex yang ada penimbang yang kene bayar 20sen tue... tapi hari-hari pun haku timbang kat rumah tue...nak reveal kat sini...oh no no no no.... haku tak caya timbang kat rumah tue....

Exercise?? minggu ni tak sempat wat lagik sebab semalam seharian aku kerja di luar aku rasa kalori aku dah banyak terbakar...sebab keje haku turun naik tangga...berpeluh pun tak hengat..hari nie harap-harap dapat la wat exercise.. last week.... hari Rabu baru aku start exercise ngan berskipping jek.... hopefully semangat nie berterusan la... walaupun haku cheating....tak guna the old skul way...aku harap berat haku turun lah hendaknyerrr.... ngeh ngeh ngeh.....oh yer lupa nak kobar..makan reductil nie haku main sesah jek makan gak...iyelah dah en. somi masak..takkan tak makan kecik lak hati dia...tapi yang aku perasan portion makan haku tue makin kurang...sebelum nie leh makan tambah-tambah...tapi kali nie kekadang dua senduk pun tak abih.....banyak ratah lauk jek....

Still aku kene maintain menu seharian...maksud haku..i have to eat at least six time a day (betul ker Posh??)...in light portion.... tapi sebab kerja yang tak menentu buatkan haku tak leh nak maintain aku nyer meal.... huhuhuhu...nasi lemak haku belasah jugak..... tapi bila dah makan pagi..aku tak leh nak makan tengah hari dah.....kenyang seharian...sometimes...aku makan roti dua keping pun aku dah kenyang yang teramat sangat.... huhuhuhu..... camno??? kene gak amik healthy food.....minum ari sehari dah bertambah.... makan buah pun haku dah start..walaupun sebelum ni susah... harap2 berjaya la haku yerrr......

1 comment:

  1. i followwwwwwwww!! nak gak kurus kak mah oiiiii...bdn ni da gumiks already...huhuhuh

    p/s plez add my new YM id hezesuzehasan

    ReplyDelete

please be nice to me