Tuesday, May 31, 2011

Catatan....LETRIK NAIK!!!!

Haku kan tak pernah-pernah la mengomen
hal hal naik naik rega nie kan
naik naik tarif nieh...

Tapi semalam tengah syok syok layan layan fefeeling Nora Elena..
tetiba dapat berita yagn taarif letrik akan dinaikkan sebanyak 7.12%
bermula 1 Jun nieh....

Macam gampsss tul laaa....
haku yang tak duduk rumah nie pun
yang ada waktu malam pun bil sampai RM100...
kalau naik lagik haku tak tau la...baper banyak kene bayar
yang 100 tue pun terkulat2 nak bayar..
ini nak tambah-tambah lagik taarif..

Memang macam gampss...
udah la pendapatan isi rumah sebulan tak sampai pun RM5K...
nak cecah pun cam mimpi....ini nak naik lagik segala..
memang macam hamsap betul la..
haku tak tau la camner nak jimat lagik....
aku tak tau aper lagik yang nak dipotong...

Pagi ni dengar radio katanya...
saper yang bil dia RM77 ke bawah...
tak merasa kenaikan tu pun...
huh!! so aku nie harus la merasa kan...

Syabas!!! syabas!!!.....

HARUS APAM HAKU LEPAS NI NAIK REGA!!! KONPOM!!!!!!!




Friday, May 20, 2011

Catatan.....Apam Pokodot Kak Mah!!

Banyak lagi gambar-gambar yang belum sempat saya upload.
tapi semuanya saya dah uplaod di FB  Melatis' Sweet Confectionery

Boleh jengah ke sana ya...

Minggu ni percubaan pertama saya menghantar apam ke seorang sahabat di Tg. Malim
sangat sangat risau, sebab saya tidak pernah membuat sebarang penghantaran pos makanan
ke mana-mana tempat pun sebelum nieh

Alhamdulillah, apam sampai dengan selamatanya walaupun terdapat kecacatan
satu dua apam di sana sini.

Boleh baca entry sahabat saya di sini
beberapa pengajaran, tips telah saya dapati
dengan percubaan pertama mengepos apam ini.

Jadi dengan ini, kepada sesiapa yang duduk jauh
tetapi ingin merasa apam-apam comel ini
masih boleh berbuat demikian.

KOS POS  - 1kg pertama = RM10 (pos laju) - (roughly dalam 100biji apam)

Pos biasa saya tak berani sebab mengambil masa, Pos Laju ke Tg. Malim pun
mengambil masa lebih kurang 2 hari.

Mari Order!!!!

Notes: Etnry nie ku kopipes dari blog biz haku daa...itu ada bunyi skema tue...ehehe



Thursday, May 19, 2011

Catatan....Mencuri Masa Yang Semakin Hilang!!!


Ya masa makin lama makin hilang
tak caya...tengok la..sekarang dah berapa haribulan
sekejap sungguh masa berlalu...
rasa macam baru jek bulan lepas mencecah tahun 2011.

Tetiba nak jadi serius blogger la pulak...
sekali sekala melayan perasaan...
aper ada hal...

Iya aku sekarang tengah mencuri masa yang semakin hilang
rindunya dengan blog nieh.....
saban hari asik la dok terfikir bila la aku dapat kembali berblog secara aktif

Alhamdulillah.....
berkat main-main asalnya.... business makanan kecila-kecilan
yang aku idam-idamkan masa dalam pantang dulu
semakin mendapat sambutan....

Iya walaupun tidak la banyak macam orang lain
tapi masih lagi yang mempercayai dengan hasil tangan aku...

Asal mula buat simple simple..main main....
plain choc moist sahaja..
sekarang aku ada beberapa produk....



Lupa...blog niaga aku dah tukar yer...
sebab aku rasa Melatis' Choclair tue macam dah tak relavan
sebab aku sekarang bukan buat coklat sahaja...

Jangan lupa jengah yer...
jari nie main taip jek apa yang terlintas kat kepala..
maaf la kalau tajuk tak kene ngan isi ehehehehe..

Oh okey lerrr...tetiba seorang sahabat ajak keluar nak pergi cari makan..
perut didahulukan yer...

challoh...see u when i see u...



Monday, May 16, 2011

Catatan....Bulan Mei Bulan Hari


Naper haku kata bulan Mei bulan Hari
iyer aku rasa bulan Mei yang banyak sambutan Hari kan
Hari Ibu
Hari Jururawat
Hari Guru...

Haritue mood hari Ibu aku tak ada mari la..naper ntah
tak rasa nak wish diri sendiri pun.....
sebab bila pk-pk rupanya bulan 4 haritue 
arwah Ibu dah 4 tahun tinggalkan kami....

Baru 4 tahun kan aku dah terlupa....
Astaghfirullahalazim.....
yang buat aku teringat...bila sampai tarikh lahir Iskandar.... 
hhmmmm tengok nak wish Iskandar dalam blog birthday dia pun aku tak sempat
aku salah kan opis gak..sebab block segala benda...
biasa kalau aku terfikir nak buat entry terus jek buat..
sekarang nieh... tak dan...

Hari ni kebetulan jek masuk office awal...

eh aper aku melalut...

Hari Jururawat....aku tak ada kawan yang jadik jururawat...
Hari Guru.....hidup aku dikelilingi dengan cikgu..
Arwah Ayah aku Cikgu, Kakak aku Cikgu
Makcik Abie Cikgu
Jiran sebelah Cikgu, Jiran depan rumah pun Cikgu
Kawan-kawan aku raaaaaaamai yang jadik Cikgu
kepada aku tak jadik Cikgu ek??

Eh cita-cita aku sebenarnya memang nak jadik Cikgu
entah kenapa tak kesampaian pulak...
cam tersalah langkah..(tetiba kan salah langkah)....
mungkin ini lah perjalanan hidup yang aku kene tempoh kan..
aku tak dijanjikan utk menjadi Cikgu...
aku dijanjikan utk kerja di pejabat.....
tapi ikutkan jauh disudut hati...
aku masih lagi berniat nak jadik Cikgu

Tapi umo dah banyak dah wehhh...
tak ada maknanya nak jadik Cikgu....ehehehehe

Okeh!!! Aku rasa belum terlambat utk aku Wish!!!














SELAMAT HARI SEGALA HARI SEMUA......


Nota kaki: semua gambar songlap pakcik google.


Tuesday, May 10, 2011

Catatan....Mengidam!!!

Gila kentang aku mengandung....
merepek...lum lagik.....
tunggu dak Iqhram ceredik sikit...
wah!!! ada hati tue nak menambah...ehehehe..

Bukan mengidam aper...
sejak berkecimpung... (kecimpung la sangatttt)..
di dalam arena baking membaking nieh...
start la haku mengidam macam-macam kan...
mengidam nak itu mengidam nak ini...

Iyela bila tengah buat kek tue tetiba mengidam nak benda nieh...



Merah mak ngah....macam zaman dolu dolu...
dolu lain sekarang lain....(apedaaa masuk iklan zaman tok nadok)...
alangkah bestnyer andai dapat ini Stand Mixer....

Bila tengah buat coklat tue..mengidam pulak nak benda nieh...



Kenapa pulak mengidam Peti Es nieh.... iye lerrr.... 
aku tak mo la kaco peti es sedia ada kat rumah nieh
peti es nie khas utk simpan kek, utk wat coklat dan bakery supply aku jek
the rest simpan kat peti es sedia ada tu
dapat hok kecik jadi la kan....

Macam-macam la pulak mengidam nya....

tapi bila tengah panas-panas nie...
memang mengidam benda nieh....huhuhuhu...

Doakan impian menjadi kenyataan....amin.....

rasa macam banyak beno mengidamnya....
apasal tiga jek...
hmmmm (sambil jari telunjuk menggosok2 dagu)




Testing

Testing

Monday, May 9, 2011

Catatan....Bila budak dah pandai mengesot


ini ler jadinyer....


udah ke bawah meja peginya...
nak mengejar kerusi tue punya pasal
asal kaler merah...itu yang menarik minat dia....


ha dapat pun kerusi......
pandai lak tue....bila panggil menoleh....
reti no la orang nak ambik gambar dia tue....






Catatan....My Free Breadmaker


Ko hader??
aku ada...
ko ada??
ada ku kisah!!
eh kisah..meroyan nak jugak.....
tapi tidak berkemampuan..

Entry yang aku kata pegi belajar wat roti ku kan..
kan ku kata dapat breadmaker free kan..
ngeh ngeh ngeh...

ini ler dia nya...


brand World Star....
aku try google model nie
tak berjumpa...
ha la..dapat free tapi manual nya tak ada...
main redah je lah nanti kalau nak guna....





dah get ready dah atas meja makan
entah bila nak beroperasi pun tak tau
bahan nak buat roti segala jadah seme dah ada...
bila nak dioperasikan pun aku tak tau....

tak sabar nak meroti nieh..
tapi kesuntukan masa la pulaksss...

huhuhuhu...jangan la jadik projek gajah putih....

camner aku dapat free...
well aku adalah adik kesayangan kepada kakak kesayangan...
ngeeeeeeee.....

ni tak meriak lagik dengan segala branded item yang dia 
free kan ker haku...
haruskah????

ahaksss.... freee......aper orang heran pun..
tapi koman2..aku guna gak barang original...
muahahaha ayat mendatangkan kemarahan....ngeeeee...


Sunday, May 8, 2011

Catatan....Iqhram Ber CD

Lama tak citer pasal CD kan...
Iskandar dah tak pakai CD dah..udah tak mampu nak tampung
lencun nanti abih...(degil budak nie ku nak toilet train pun seksaaaaa sangat)

Okey now Iqhram sudah start ber CD...
tapi tak full lagik.... 
weekend jek...

tapi since dia cirit birit maghin..
dia nyer celah kangkang teramat la sensitif..
tak leh terlambat sikit utk gantikan dispo dia mesti naik merah merah
so on weekend ku try ber CD..

rasanya esok nak bekalkan CD2 jugak ke rumah Mak Lom nya...

meh tengok Iqhram ber CD...







saya shomellllll....ehehehehe....
konon berangan nak tambah lagik koleksi CD..
tapi penjualan Apam masih belum mencapai target...

jadi tolong la sahabat sekelian order Apam ngan saya ahaksss...





Friday, May 6, 2011

Catatan....Gi Belajar Wat Roti


Citer basi...benonya dah lam giler haku pegi kelas wat roti nie
bulan lepas tak silap..awal bulan
awal bulan empat yerrr....
giler kentang baru sekarang nak hapdet..

let the picture talk lah yer...










Syok gak belajar wat roti nie..
walaupun tujuan sebenar orang yang buat kelas nie adalah lain
tapi basic sesikit tue tau la kan

balik dar belajar amik budak2 kat rumah Angah...
tup tup gua dapat Breadmaker free
ngeh ngeh ngeh ngeh..

tapi itu breadmaker sedang elok duduk bawah meja makan
bahan2 nak buat roti pun udah ku beli tak buat buat jugak

errr bukan menjadi projek gajah putih
masalahnya tak sempat langsung nak buat..
asik sibuk mengapam jekkkk

errr weekend nie boleh kot....weekend nie tak ada order...
boleh kot....hmmmmmm




Catatan....Iqhram Muammar

Entah bila la nak beli bateri camera yang konon macam DSLR tue
Iqhram nyer gambar seme pakai cameraphone
cian diyerrr....

Iqhram dah leh mengesot..
dapat mengesot hari Isnin haritue...
satu hari jek prektis
malam sudah jauh meronda
sampai dua tiga kali terantuk kerusi
pastue marah...

tue mengejar botol susu....
pegang botol pun tak expert lagik






paling best dapat remote la..
abih kene mamam....

Ini kul 11 malam nieh
tak tido-tido lagik...
abih dia ronda..... haish..
baju dah start nak jadik belacan dah nieh...











Thursday, May 5, 2011

Catatan....Mei Dah!!!

Wahai pemenang-pemenang contestku
jangan la kamu ingat haku melupakan kamu kamu dan kamu
haku ingat.... benda nie pun depan mata jek
tapi hendak membungkus tue aduhai...
mak kesempitan masa la sangat-sangat
ampuni la mak yer..

Aduhai..bersawang sungguh laaaaa blog mak nieh...
benci la main block block nieh
if not asal teringat jek nak buat entry
terus berblog
ini tak... kene tunggu waktu lunch, or pepagi adam
sudahnya memang tak berblog la haku
dan memang tak ber new entry la blog haku nieh

Udah Mei dah..cepatnya masa berlalu....
hari ni pun dah 5hb dah...
hidup cam gitu gak
tak kedepan...kebelakang ada la...
huhuhuhuhu.....

Update anak-anak...
hari nie berlobang jugak attendance si kakak...
kakak demam panas...itupun puas malam tadi pujuk tak yah gi sekolah
tapi nak jugak pergi sekolah....
pagi tadi...hamikk..panas melenting2 badannya....
okeh Abie take over bawak gi klinik...

Iskandar?? terejal budak ni makin menjadi-jadi...
letih betul la haku nak melayan dia nieh..
cakap la aper yang aku tak buat..
sampaikan libas ngan hanger pun pernah
tapi tak gak serik-serik...errrkkk garang tul haku nieh ker..
tapi udah kesabaran ku diuji..dapat pulak time tengah angin puting beliung
memang kene la itu budak...
tapi kan entah kenapa..budak sorang nie senang betul nak amik hati aku....
tengok muka pun cam....alahaiiii....pastue menyesal soarang-sorang
apasal pi bantai dia..

Iqhram....yeah!!!!... nak menginjak 7 bulan nieh
Iskandar dah pandai mengesot...belum merangkak lagik
tapi dah pandai mengesot....mengesot nie pun satu hari dia prektis
masuk malam..udah merata tempat dia explore....
masuk bawak kusi bawak meja...terantuk melalak....
ish ish ish..kat ofis nie asik la dok teringatkan dia...
terindu-rindu ngan senyum dia tue.....

aku pun update pukal gak nieh..entah bila dapat update lagi pun tak tau....
ehehehhe...... ini jek cerita yang teringat....
padahal aku rasa banyak lagik citer aku nak citer....huhuhuh..

GAMBAR??? LEMBAB LA NAK UPLOAD..KANG SIBUK LOADING....DAH KENE BLOCK...SO...BACA JE LAH!!! ITUPUN KALAU NAK BACA....HUHUHUHU....