Monday, August 31, 2009

Catatan.... Izzati?


Salam, Harini hari merdeka, Izzati dimasukkan ke wad. Gambar diatas ni dia baru keluar dari OT, napa? Nanti saya bercerita panjang. Esok sudah tentu saya terpaksa cuti. Doakan kesejahteraan anak dara saya ini.

Catatan.....Dana Raya


Salam...

Entry ini juga akan jadi sticky entry.

Untuk berapa lama saya tidak ketahuan...nak hapdet citer baru
sila scroll ke bawah yerr..

Memandangkan ekonomi ala-ala merudum...
tetiba ku termasuk blog budak kecik nieh

entah kenapa aku leh terjebak utk join inieh...

pk pk..lima ringgit jek.... tak jadik niat la sedekah (soooo very the clicheee kannnn)...

mana la tau Dana Raya ni berkesan....

so kalau agak-agak korang pun nak carik dana utk raya nie meh la join nieh..

klik di duit lima hengget ini...





Selepas itu...buatlah registration...
buatlah apa yang patut...

rasa cam mintak sedekah pulak uhuksss...

program nie dah lama ada kan....macam-macam bentuk..
tapi mostly aku tengok ada yang RM20, RM50

koman-koman RM10...

so ni RM5 jek.... itupun sekali jek masuk..

pulak tue..kalau ada orang masukkan duit kita dpt sms notification...
at least kita tau gak la menatang tue bergerak ker tak gerak...

uhuhuhuhu...kalau tanya haku menjadi ker tidak..
korang join la....baru ku leh ckp jadik ker tidak...

ngeh ngeh ngeh...

Friday, August 28, 2009

Catatan.... Adakah sesiapa yang Akan Mendoakan Kita?

Adakah ada Orang yang Akan Mendoakan Kita?

Seorang pengarah yang berjaya jatuh di kamar mandi dan akhirnya stroke. Sudah 7 malam dirawat di RS di ruang ICU. Di saat orang-orang terlelap dalam mimpi malam, dalam dunia roh seorang malaikat menghampiri si pengarah yang terbaring tak berdaya.

Malaikat memulakan pembicaraan, Kalau dalam waktu 24 jam ada 50 orang berdoa buat kesembuhanmu, maka kau akan hidup. Dan sebaliknya jika dalam 24 jam jumlah yang aku tetapkan belum terpenuhi, itu berertinya kau akan meninggal dunia!

Kalau hanya mencari 50 orang, itu sangat mudah.'kata si pengarah ini dengan yakinnya.
Setelah itu Malaikat pun pergi dan berjanji akan datang 1 jam sebelum batas waktu yang sudah disepakati.

Tepat pukul 23:00, Malaikat kembali mengunjunginya; dengan bangganya si pengarah bertanya, Apakah esok pagi aku sudah pulih? Pastilah banyak yang berdoa buat aku, jumlah pekerja aku punya lebih dari 1000 orang, jadi kalau hanya mencari 50 orang yang berdoa pasti bukan perkara susah.

Dengan lembut si Malaikat berkata, Anakku, aku sudah berkeliling mencari suara hati yang berdoa buatmu tapi sampai saat ini baru 3 orang yang berdoa buatmu, sementara waktumu tinggal 60 minit lagi. Rasanya mustahil kalau dalam waktu dekat ini ada 50 orang yang berdoa buat kesembuhanmu.

Tanpa menunggu reaksi dari si pengarah, si malaikat menunjukkan layar besarberupa TV siapa 3 orang yang berdoa buat kesembuhannya. Di layar itu terlihat wajah duka dari sang isteri, di sebelahnya ada 2 orang anak kecil, putera puterinya yang berdoa dengan khusuk dan nampak ada titisan air mata di pipi mereka.

Kata Malaikat, Aku akan memberitahukanmu, kenapa Tuhan rindu memberikanmu kesempatan kedua? Itu kerana doa isterimu yang tidak putus-putus berharap akan kesembuhanmu.

Kembali terlihat dimana si isteri sedang berdoa jam 2:00 subuh, Tuhan, aku tahu kalau selama hidupnya suamiku bukanlah suami atau ayah yang baik! Aku tahu dia sudah mengkhianati pernikahan kami, aku tahu dia tidak jujur dalam kerjanya, dan kalaupun dia memberikan sumbangan, itu hanya untuk popularity dan menaikkan namanya saja untuk menutupi perbuatannya yang tidak benar dihadapanMu. Tapi Tuhan, tolong pandang anak-anak yang telah Engkau berikan pada kami, mereka masih memerlukan seorang ayah. Hambamu ini tidak mampu membesarkan mereka seorang diri.

Dan setelah itu isterinya berhenti berkata-kata tapi air matanya semakin deras mengalir di pipinya yang kelihatan cengkung karena kurang rehat.

Melihat peristiwa itu, tampa terasa, air mata mengalir di pipi pengarah ini. Timbul penyesalan bahwa selama ini bahawa dia bukanlah suami yang baik. Dan bukan ayah yang menjadi contoh bagi anak-anaknya. Malam ini dia baru menyadari betapa besar cinta isteri dan anak-anak padanya.

Waktu terus berlalu, waktu yang dia miliki hanya 10 minit lagi, melihat waktu yang makin sempit semakin menangislah si pengarah ini,penyesalan yang luar biasa. Tapi waktunya sudah terlambat ! Tidak mungkin dalam waktu 10 minit ada yang berdoa 47 orang!

Dengan sedihnya dia bertanya, Apakah diantara pekerjaku, kaum kerabatku, teman kerja ku, teman organisasiku tidak ada yang berdoa buatku?

Jawab si Malaikat, Ada beberapa yang berdoa buatmu.Tapi mereka tidak ikhlas. Bahkan ada yang mensyukuri penyakit yang kau derita saat ini. Itu semua karena selama ini kamu mementingkan diri, sombong, mengainaya pekerja, kejam, ego dan bukanlah pihak atasan yang baik. Bahkan kau sanggup memecat pekerja yang tidak bersalah dan yang tidak setimpal dengan kesalahannya. . Si pengarah tertunduk lemah, dan pasrah kalau malam ini adalah malam yang terakhir buat dia. Tapi dia minta waktu sesaat untuk melihat anak dan si isteri yang setia menjaganya sepanjang malam.

Air matanya tambah deras, ketika melihat anaknya yang sulung tertidur di kerusi hospital dan si isteri yang kelihatan lelah juga tertidur di kerusi sambil memangku si bongsu.

Ketika waktu menunjukkan pukul 24:00, tiba-tiba si Malaikat berkata, Anakku, Tuhan melihat air matamu dan penyesalanmu! ! Kau tidak jadi meninggal,karena ada 47 orang yang berdoa buatmu tepat jam 24:00.

Dengan hairan dan tidak percaya, si pengarah bertanya siapakah yang 47 orang itu. Sambil tersenyum si Malaikat menunjukkan suatu tempat yang pernah dia kunjungi bulan lalu.

Bukankah itu Pusat Asuhan Anak Yatim? kata si pengarah perlahan. Benar anakku, kau pernah memberi bantuan bagi mereka beberapa bulan yang lalu, walau aku tahu tujuanmu saat itu hanya untuk mencari populariti saja dan untuk menarik perhatian kerajaan dan pelawat luar negeri.

Pagi tadi , salah seorang anak pusat asuhan tersebut membaca di surat khabar bahawa seorang pengarah terkena stroke dan sudah 7 hari di ICU. Setelah melihat gambar di surat khabar dan yakin kalau orang yang sedang koma adalah kamu, orang yang pernah menolong mereka dan akhirnya anak-anak yatim pusat asuhan sepakat berdoa buat kesembuhanmu.

Doa sangat besar kuasanya. Kita malas. Tidak ada waktu. Beban untuk berdoa bagi orang lain. Ketika kita mengingat seorang sahabat lama/keluarga, kita fikir itu hanya kebetulan saja padahal seharusnya kita berdoa bagi dia. Mungkin saja pada saat kita mengingatnya dia dalam keadaan memerlukan doa dari orang-orang yang mengasihi dia.

Disaat kita berdoa bagi orang lain, kita akan mendapatkan kekuatan baru dan kita boleh melihat kemuliaan Tuhan dari peristiwa yang terjadi. Hindarilah perbuatan menyakiti orang lain... Sebaliknya perbanyaklah berdoa buat orang lain.

Kerana pahlawan sejati, bukan dilihat dari kekuatan fizikal dan hartanya,tapi dari kekuatan hatinya. Katakan ini dengan perlahan, 'Ya TUHAN saya mencintai-MU dan memerlukan- MU, datang dan terangilah hati kami sekarang...! !!'

Monday, August 24, 2009

Catatan....Buka Puasa Ahad


Wah bulan puasa nie citer pasal makan je ker...tak ada ker citer pasal amal ibadah bagai...huhuhuhu..

entry memula tadi lupa nak citer....asalnya nak ajar Izzati puasa tahun nieh...tapi kebetulan dia dah almost dua minggu batuk...tonsil dia bengkak...

dan kebetulan pulak Sabtu pagi tue dia demam...masa bangun sahur dia bangun jugak..tapi mintak susu jek....Abie dok ajar niat aper seme bagai..dia pun ikut...

tapi pukul 6.30 pagi rasa badan dia dah panas....ish... batuk kong kong kong... Mummy pun apa lagik suh la dia makan ubat kan.....dia pun dah mengadu sejuk nak berselimut...

Alhamdulillah demam tak melarat.... Selasa ni dia ada appointment dengan Doktor Pakar ENT..nak tengok tonsil tue samada patut kene buang ker tidak...

okey berbalik pada cerita juadah berbuka hari Ahad...
kami tak masak beria pun..sebab biasa la... PARAM kat rumah tue..dah macam2 jenis juadah ada....

beli pun mana yang patut je lah..

err lupa....gambar semua adalah cilok dengan pakcik gugel...



donut coklat....ini anak dara tue punya....beli pun seketul jek..kat PARAM tue seketul RM2 tau.


bubur sumsum... Abie beli...tapi tak makan kaedahnya...katanya tak sedap..tak kene tekak...ku pun tak rasa.....


Roti Jala....beli utk anak-anak..sebab Iskandar ngan Izzati memang favorite sangat la ngan roti jala nieh...makan cam gitu jek..tak yah berkuah...


Bubur pulut hitam...Mummy yang nak...huhuhu...sebekas tue...bila dituang dalam mangkuk lain banyak jugak... dok panaskan..Mummy sorang2 jek makan..yang lain bolayan....aisey... membazir jadinya...sebab manis kan..mana larat nak perabihkan semua sorang-sorang...alasannn


Abie masak ayam goreng cili kering..gambar kat atas nie basah kan....tapi Abie masak style kering punya.....aku nie tolak batu ngan kayu jek..asal leh dikunyah..asal ada rasa...sedap sokmo...jadi juadah sahur aku jugak la pagi tadi...

Nampak cam banyak kan...tapi kami beli pun kuantiti sikit2 jek... ada lagi satu Popia goreng..lupa lak nak pi gugel gambar..tak aper ler...

hhhmmm petang nie nak buka aper ek?? aik baru kul baper...hhuhuhuhu...


Catatan.....Hari Pertama Puasa

Salam,

Asalnya nak buat entry tanpa gambar....tapi dok pk-pk cam tak syok pulak kan..so adalah gambar-gambar entry kali ini dicilok dari Pakcik Google....

Hari pertama puasa haritue...ku berbuka kat rumah Abang Adi kat Sri Damansara...tak ada plan pun asalnya..tapi disebabkan Kak Liza (in law) order kuih raya dan dia nak sebelum 27hb maka dengan ini adalah aku mengajak en. suami pergi ke Sri Damansara tue...

En. Suami pulak tengah demam..dia kata kalau dia tak bengong..boleh la pergi... Alhamdulillah dia tak bengong....so dapat la kita orang pergi...

Seronok berbuka ramai-ramai dengan anak buah bagaikan dari berbuka berempat beranak jek....

Inilah sebahagian jaudah berbuka puasa kita orang haritue.....

beli kat PARAM ler...aper lagik...nak buat sendiri tak reti ler..


Roti John...eheh...



ikan bakar....dibakar oleh Abang aku ler...air asam disediakan oleh en. suami...




sambal sotong...yang dimasak oleh Kak Liza...kakak ipar den..

Haku buat aper?? Menyibuk dan menyemak ada ler....eheh...

santak gak perut haritue....

Hari Sabtu nie ada lagi buka puasa adik beradik....kali ni semua ada...kat Sri Damansara jugak...
Abie dah plan nak masak ayam percik dia kata kita pergi awal2..kita memercik ayam kat sana...

aku no hal jek...tapi dalam hati dok pk ingat nak masak Spageti lerr..okey dok...hhmmm





Thursday, August 20, 2009

Catatan.....Luahan Hati

Salam,

Pernah tak rasa, yang kita ingin meluah rasa pada seseorang, tapi kita tak dapat nak lakukan atas sebab-sebab tertentu dan kita rasa terbeban dengan rasa yang kita pendam.

Pernah tak rasa, yang kita dah cukup terbeban dengan apa yang ada disekeliling kita yang kita ada hanya kesabaran yang tidak setebal mana.

Pernah tak rasa, andai sabar itu kian menipis, hati tidak mampu lagi untuk menanggung apa yang akan berlaku nanti.

Saya rasa sangat-sangat letih sekarang ini. Letih segala-galanya, hati seolah-olah tidak mampu untuk menerima, otak seolah-oleh tidak mampu untuk berfikir rasional, badan seolah-olah tidak sanggup menanggung beban keletihan ini.

Saya sangat-sangat memerlukan seseorang, tetapi mulut dan tangan saya terkunci.

Saya cuba untuk tidak mengeluh, saya cuba redha, tapi sabar saya kian menipis, hati saya kian kecil.

Hanya di tikar sejadah tempat saya mengadu.....

Astaghfirullahal'azim




Wednesday, August 19, 2009

Catatan......Aktiviti Ahad

Salam,

Hari Ahad haritue ada buat makan-makan kami adik beradik. Rumah kami berkumpul rumah Achik kat Puchong. Biasalah dah nak puasa nie memang resmi kami satu keluarga mesti berkumpul, buat solat jemaah ramai-ramai baca Yasin dan ada la doa selamat sikit.

Masa arwah Ibu ada maghin, kami buat kat Kajang lah, tak jemput pun orang luar, just kami wat adik beradik jek. So amalan tue tetap diteruskan walaupun Ibu dah tak ada.

Tengok gambar dulu yer, nanti ku hapdet…hazab lagik blog nie nak upload cara tradisional..kene upload cara moden sikit…eheh itu yang ada disclaimer tue kat bawah…sebab hapdet guna email kennn….ngeh ngeh ngeh…

bacaan Yasin.....kaum Ibu pakat ramai-ramai di alam percutian pulak...eheh so anak-anak dara jek take over....

antara makanan yang dihidangkan...uhukss..Mummy memang cam ular sawa la haritue...kekenyangan.....

kari ikan dan sambal udang..siap bawak balik tauuuu....konon2 nak makan malam sebab tak larat nak makan petang tue kenyang sangat...buat simpanan kot kot la lapar malam tue nanti...biasa Abie tak layan pun apa yang ku tapau..alih alih malam tue dia pun sama rancak gak ulang tayang makan...ehehehe...

laksa pun ada jugak.....tangan saper tue..tangan anak dara ku..tak menyabo-nyabo nak makan....

asal amik gambar bujang nie mesti blurr dan tak dapat amik gambar penuh muka dia...dok la pusing sana sini.....susah tul sekarang nie nak duduk diam...

gaya yang direka oleh anak dara tue sendiri......siap suh cepat la Mummy...amik gambar kakak camnieh....uhukss...errr Abie tak restu nak..kalau nak jadi model....

tengok...blur lagik...


nak ngambik gambar berdua ngan sepupu dia pun susah la sangat....sudahnya mana yang hado je lah....

sedap jek anak dara nie makan laksa kan....laksa sahaja yer..without the kuah..itupun dua kali tambah tue...huhuhu hantu mee tul ler anak dara ni ....

setelah seharian bermain di rumah Ayah Cik nyer...akhirnyer terbongkang mike-mike nie tido...dalam keta lagik dah tido......aman kejap Mummy malam tue..sebab Mummy pun pengsan awal gak...ahaksss...

sila lah abaikan font yang asik la bertukar tue yer....masih tak master lagik dengan blogger nieh eheksss...

jangan lupa klik nuffnang sayer di atas tue yerrrr....iklan iklan kat atas tu pun...jom lah join...

Tuesday, August 18, 2009

Catatan.....Cerita Hari Sabtu


Salam,

Sungguh hazab nak hapdet blog dengan meletak gambar kan... akhirnya saya telah menemui satu cara, tapi agak renyah la sebab saya terpaksa mengedit kembali posting tersebut...tapi tak kisah lah yang penting hajat nak meletak gambar di dalam blog berjaya.

Nanti dikatakan tidak cukup tegar la pulak...huhuhu...

Berbalik kepada cerita hari Sabtu..punya la tertunggak kan... cam biasa... Abie ni ada jek idea dia nak buat kudap-kudap kat rumah tue.... kat dapur tak ada apa pun nak dibuatkan inti popia..yang ada..hanya sayur-sayuran..itupun leh mendatangkan idea kat Abie nak buat popia inti sayur sayuran....


anak dara ini gigih nak membantu walaupun berkali-kali dilarang..... Abie dia cam biasa la... hangin jek..eheh..omak dia tak membantu pun..tukang kopek kulit popia tue jek..ngeh ngeh ngeh...


kalau tak enterprem tak sah kan...harus la kene enterprem jugak suami terchenta nieh...

ini lah dia inti popia yang bersayuran itu....itupun Izzati leh tanya... Abie... letak ayam ker...huh....panas jek tinger anak dara tue dok puji Abie dia melambong2...sedap..sedap..sedap....jeles kah!! harusss...mak dia tak ada can nak tunjuk skill....

antara hasil yang telah digulung oleh Abie....

si bujang yang gigih jugak nak membantu....membantu menyibuk.......orang nak kopek kulit popia..dia pun sama jugak....well....hasil entry ini adalah ingatan abie suh amik gambar utk diletakkan dalam blog.....mummy eh tengah mood malas nak hapdet kan..bila Abie ckp baru ler teringat..ngeh ngeh ngeh..

Catatan.....Testing Posting

Salam,

Ini adalah catatan testing untuk posting menggunakan email memandangkan blogger saya di office adalah amat hazab sekali.

Sekian terima kasih



Monday, August 17, 2009

Catatan...... Contest I Love Malaysia



Salam,

This entry will be sticky entry for a while

anybody who wishes to win IPhone...

kindly go to this website...

after you all have registered, kindly do the necessary.

They will give you the html code to be put in your blog.

who knows..maybe you've got chance to win the IPhone...

aahh don't forget....

your referrer would be me....

so my email would be

azimahas@gmail.com

ehehehe skipping london maaakkkk......berteraburrr nyahhhhh



Monday, August 10, 2009

Catatan.......Menakutkan...H1N1 Plus Info


Salam,

Fuh pindah opis nie tempat tak clear sangat..tak dapat la nak berpoya-poya nak menhadpet blog segala kene tunggu lunch time or pepagi adam.....

Tapi sempat gak ku layan game kat facebook ekekekeke

Since last week ini lah uniform ku pegi ngan balik keje...Office supply mask free utk all staff....Alhamdulillah...haku pun sebenarnya dah berkira-kira nak beli mask jugak.... syukur la company bagi free kan....hari hari until further notice...

Risau pendemik nie..hari hari dengar dah ada kematian...risau pasal kita ada anak kecik kan...

anyway..nak share ngan korang pasal info nak mengelakkan H1N1 Disease nieh..its a good info...hopefully kita semua boleh amalkan or lakukan bila ada ahli keluarga kita dijangkiti....

Usaha datang dari kita selebihnya Allah S.W.T yang tentukan...

disamping doa...kita berusaha utk keluarga kita....


Subject: PREVENTION OF H1N1 DISEASE

Dear Prof. Rozumah,

Greetings!

Sorry for the delay, esp. because the prevention against H1N1 is an urgent matter.

Let me provide here some easy measures to prevent the disease:

DISCLAIMER:
The contents of the above mail / ‘article’, based on my personal research thinking, written without any prejudice, form a reply to one of my patient’s / friend’s inquiry. I am sending copies of this to my friends with a view to letting them know some useful information. This does NOT form a suggestion for the treatment of any kind of OR any one’s health problems. I have no objection if my friends wish to forward this to THEIR friends, provided they include this disclaimer along with my copyright protection while forwarding. If this ‘article’ has reached you unsolicited, and if you do not wish to receive such mails in future, kindly inform me or your forwarder so that it can be avoided in future. With thanks, Dr. Palani, Ph.D., Pioneering Founder of Ecological Healing System, a Complementary Medicine.

Basic information for the prevention of H1N1 disease:

(a) The following information I have written in my book on "Human Diseases" should prove very useful:

p.187: Immunity against virus diseases.
p.141: Common Cold.
p.171: German Measles
p.232. Shingles
p.246. Virus Diseases.
p. 115: Body Heat or Heaty Body.
p.35. Table-1: Diseases that may develop in relation to acidity.

All the above are very much relevant to H1N1 disease. They would only take very little time to read.

(b) Besides the above, the following should prove useful as well:

* Boys should avoid dry masturbation (Girls almost never do, and therefore, I have not mentioned). (Seual urnions are certainly harmless for both genders).

* Keeping awake late-nights is not very good. Likewise, over-working (far too much of working until your body is totally exhausted) is not good. Starving without eating food is not good for this disease. Strenuous exercises are not good, as it would make the body acidic.

* Avoid consuming ACID foods, fruits and drinks. Examples of this: buah kundang, rambai, macang, mango, duku langsat, rambutan (a few ok), mangosteen (very few, ok), durian (not too much), green belimbing used for cooking (sweet buah belimbing, ok), strongly sourish Durian Belanda (sour sop) (sweet sour-sop, ok), sour plums, Roselle drink, Assam Jawa drink (using Assam Jawa for cooking, ok), (oranges, pomelo and lemons are ok, since they contain plenty of potassium), sour pineapple (a little of sweet pineapple, ok), China-imported tit-bits that taste sour: e.g., sourkana, sour orange skin, sour lemon skin, sour ginger, sour-tasting Bayam (pulicha keerai, in Tamil), etc., Generally rice and rice-based foods are good. All those bottled drinks that may contain citric acid (or any other acid or preservatives) should be avoided. Foods cooked 2 or 3 days ago (i.e., old food), if not sterilised properly) should not be eaten as well. This is especially true if the curry contains dhor dhall, kacang hijau (green gram), kacang tanah (groundnut), etc. Must avoid eating chocolates, ALL forms of nuts including groundnuts, pistachio, almond, etc. should not be eaten in large quantities / frequently (A few added to foods can be eaten).

* Better to eat: dragon fruit, sweet apples, honey melon, water melon, pears, bananas, cucumber, onions, pumpkin, grey 'pumpkin' (Poosanikkai, in Tamil), loofa (Peerkangai in Tamil), Drinking coconut water (and its meat) on alternate days (during day time and not by night) is good. Coconut water can be taken daily if one is travelling around, or is enggaged in strenuous physical work.

*The fruits of Sea Coconut (Borassus flaberllifers) is EXCELLENT if a person has already contracted the disease. It will give immediate cure. Now, it is available in supermarkets in canned forms: they call it Sea Coconut, imported from Thailand or Singapore: white syrup or gula Melaka preparation: both are OK. (Uninfected people can also eat this for prevention: dosage: just 2 or 3 pieces only in the mornings on alternate days, until the hot season changes.

* If infected, one should bathe 3 or 4 times a day in cool tap water. (Hot water is bad).

* Once infected, the person should eat RICE and rice-based foods, and should avoid high protein diet, chicken, soybean (all kinds), oily foods, Wheat items are not good. Powdered milk, papaya and other acid fruits mentioned above should be avoided altogether.


IMPORTANT NOTE: All the above should NOT be continued forever. Do all the above only for a month or so, until the HOT season changes. After that, should eat ALL things in moderation.


Dear Prof.,

I have no objection if you wish to send this message to your friends and relatives. While doing so, kindly include the Disclaimer found on top of this mail.

Also, since this article has come out nicely well, i too wish to send this to a few of my friends. Your questioning has helped me to draft this mail, hence kindly allow me to forward this to all. Thanks.
With best wishes,
Dr. Palani.

Dr.V.M. Palaniappan, Ph.D.,
(Pioneering Founder of "Ecological Healing System"),
Chief Consultant
Neo Health Care
30-A, Jalan Ara SD 7/3-A,
Bandar Sri Damansara,
52200 Kuala Lumpur
Malaysia
H/P: (6) 012-207 14 14
Tel Resid: (6-03) 627 222 84
E-Mail: vmpalani@streamyx.com



Friday, August 7, 2009

Catatan.... Semua kena block!!


Salam, memang sangat hazab. Datang office pagi ni semua i repeat semua kena block. Blogger pun kena block. Hazab betul. Tak tau la bila leh jumpa korang balik dialam maya nie. Rasa cam katak bawah tempurung jek. Adakah ini bermakna haku harus bawak broadband. Hmn

Thursday, August 6, 2009

Catatan....Iskandar Botak Lagi


Anak bujang sorang ku ini memang tak merasa nak rambut panjang kot....

baru nak panjang..dah kene gondol pala nya....

balik semalam tengok-tengok alah...dah botak bujang ku ini..bukan la botak licin tapi nipis dah la rambut tue..... Mak Long dia mengerat rambutnya....

itupun capek sana sini iyelah...nak mengerjakan rambut si lasak tue bukan senang....

Abie kata dia nak botakkan terus malam karang kat rumah.... Mummy kata tak yah ler...anto ke kedai mamak lagi senang......nampak kemas..kalau kat rumah kan bujangan ini senang nak lari-lari...

Disebabkan Mummy malas nak upload satu-satu...Mummy lekatkan sekali seme gambar...eheh..

First time Iskandar ker Barber Shop....ehehehe ...Mummy gelakkan jek...secara tak sengaja mulut Mummy tersebut..."Ayok.... Adik...."..... harus la kan kene marah ngan Abie... dah payah Mummy nak duduk kan dia kat kerusi orang tue...penyudahnya Abie la jadi mangsa kene pangku.....

Itupun puas melalak Iskandar....entah apa dia seriau pun tak tau....meleleh-leleh airmata....Mummy nak tergelak jek tengok....adeh..kene marah lagik ngan Abie...abih dah kelakar kan..nak wat camner.....ekekekeke...

Lama-lama dia senyap...tapi mulut bunyi gak.......bunyi nangis....dah siap....airmata pun dok meleleh gak lagik...eheheh sadis tul anak Mummy sorang nieh......

Nampak ganas...tapi jiwa lembut sungguh....

balik tue.... tanya dia...

Naper adik nangis...

owang wat ambutttt......

Sakit ker?

hhhaaa......

sambil meraba-raba kepala yang dah gondol....ehehehehhehe



Catatan......Kids Activities


Just nak share my kids interest nowadays...tak tau la akan datang apa dia....
kalau bertukar pun kita galakkan je lah kan..

cam Izzati dia dari kecik aku perasan memang suka denga unsur-unsur mewarna nie.....
asal mewarna memang bersepah la tak ikut line aper seme...

tapi dah besar..dah pandai ikut line...haku tak ajar pun ikut line..agaknya masa kat rumah Mak Long dia..Mak Long dia la rajin ajar kot..datang kat Mummy asyik menyinga jek...ekeke Mummy nie memang asik nak marah jek kejenye...cengil betul....

sekarang ni dia minat nak painting pulak...... guna brush whatsoever...Mummy jenuh nak bagi sebab adik dia la...suka nak ngikut...pastu nanti kang abih segala nya....huhuhu...

Mummy belikan kakak buku painting....siap dengan bahan utk warna....ada la water color kat tepi buku tue....rasa mahal gak kot..dah lupa.....lately ni Izzati start balik nak painting...



okey tak dia mewarna...okey la kan.....takkan nak expect lawo giler-giler...itupun buku tue dah siap outline warna so tau la dia nak warna apa nak diletak....

mentara dia sibuk mewarna......dak nangoi sorang nie pulak......so heavenly menyepahkan rumah....arrrgggh.....jenuh tau Mummy...every morning nak kene kemaskan rumah....datang malas haku main campak jek kat tepi-tepi...tapi tiap-tiap malam memang cam gini lah ghuper rumah haku...

pantang Mummy baring kat sofa..dia pun sibuk jugak.....nak baring.........huhuhuhuhu

gambar ni masa hayat rambut dia nampak panjang lagik..tapi sekarang dah gondol...
next entry ku cerita berkenaan kegondolan kepala si bujang ittew....



Catatan....Free Luncheon at Office

Semalam 4 Ogos 2009, Office haku Syarikat Prasarana Negara Berhad ada buat free luncheon utk all staff sempena perpindahan kami ke new office kat Bangsar nieh...

ada la doa selamat sikit sempena meraikan perpindahan kami nieh...

ada la speech dari our Group Managing Director...

tapi satu jek heran awat tak ada Q&A ek...ehehehe

ada soalan cepu mas nak tanya....umpama menunggu buah durian tak luruh-luruh...

arrrrggggh.......sakit jiwoooo!!

anyway enjoy the picture...tak banyak pun..mak tak cukup tegar nyah!!!!




rakan taulan yang sesama mengawalkan diri untuk menghadiri majlis makan-makan itu....ekekekeke... ha la..makan free sapa tak mo....



the food...the food...the food..so nyummy.....err kami makan Nasi Beriani..... perkh haku poser hari nieh... aku suka dessert dia...tapi kurang manis la pulak....nak kene carik resipi nieh..sedap wehhh... Linda...rindu pulak ngan Bunga Serai...ehehehe...


eh makan-makan pun harus kene enterprem tau.....tak enterprem.....ghugiiiii



Catatan.....Kenduri di Hujung Minggu


Salam,

Nampaknya mood PMS haku bulan Julai sudah berjangkit ke bulan August. Apasal la rasa cam susah sangat la nak hapdet blog pun haku tak tau.

Mungkin tak ada interesting story nak share dengan semua orang kot....

anyhow..ini adalah cerita tertunggak hari minggu haritue...

Pepagi buta dapat call dari Abang Adi tanya pergi tak kenduri kat Sg. Dusun..haku cam terpinga-pinga...mak aii lupa haku ada kenduri hari Ahad haritue... Abie pulak sekarang tengah kerja tak tentu masa...so aku pun menumpang la Angah nak pergi ke kenduri ittew...

Jauh tue..keluar tol Tg. Malim...pakkal jek tak sampai Tg. Malim ehehehe...sampai Felda Soeharto jek..... ingat nak sms Pn. Zalia tapi bukan leh jumpa pun ngeh ngeh ngeh...



kaedahnya hendak cuba menjadi pemblogger tegar...udah ku usung camera sana sini..tapi haram tak mengambik gambar.....dah nak balik baru teringat...eh aku bawak camera..so mana yang sempat je lah...gambar pengantin pun sipi2 jek....tak dapek la nak diabadikan di sini..itupun datang cam ribut..balik pun cam ribut...mana tak nya kakak aku Angah lupa dia ada meeting Wanita Umno petang tue...(fuhhh......Wanita Umno tue...eheksss)


tengok la budak tue..nak kata bersilat ke berjoget ker tak tau lerrr..... kebetulan nak snap gambar dia...aksi itu yang jadi.... tak per la...

Anak dara tue dah berisi kan?? hhmm


Tuesday, August 4, 2009

Catatan....Bloglist Hilang!!!

Salam,

Internet hazab buatkan ku tak ada mood nak update blog.

Dok godek template blogger....sekali tue abih segala bloglist haku hilang..

ampunilah saya seandainya blog anda tiada dilist sebab itu hanya list yang saya follow...

yang tak follow tue saya bukan tak sudi tapi terlupa...

jadi kalau blog anda sebelum ni ada dalam ni tapi tengok2 dah tak ada..boleh la inform saya yerrr..

sorry...

kesian kan...

kesian tolong klik nuffnang saya yer..eheh..