Monday, July 30, 2012

Catatan....Bersalin Iqhwan


Rasanya tiga-tiga anak pun ku ceritakan pengalaman bersalin kan...
kali ni jek tak citer..
bukan tak citer
tak bukak blog camner nak citer...


Tak kisah la...dah nak dekat tiga bulan
rasanya nak kene journalkan jugak kisah kelahiran bucuk acam Mummy nieh

Sebelum nak citer kisah bersalin kita citer dari awal nak
sapa sedia maklum pregnancy aku yang no. 4 ni ada lain macam sikit
boleh dikatakan anak ini adalah anak bertuah sungguh
dan aku syukur sangat aku tak buat keputusan terburu-buru

Pegi klinik swasta bila mana kata tak ada hearbeat
mujur jek ku nak tunggu ku kata nak tunggu baby jatuh sendiri
pala otak dah mereng dah sewel..

bila orang tanya mengandung ker tidak
ku pun tak tau nak jawab...

Pergi hospital Serdang doktor suh tunggu lagi seminggu
sabar dan tabah..
ikutkan dah pasrah...

tup tup memang rezeki kami sekeluarga...
heartbeat ada....
ALHAMDULILLAH

mana tak ku kata baby ni baby bertuah...
umur nya panjang, Allah beri dia utk hidup dimuka bumi nieh...

Cuma nak bersalin masuk minggu ke 36
darah tinggi aku naik mencanak-canak
memang naik la....
suspen juga....

Masuk minggu ke 37 checkup...
darah tetap naik....doktor dah suh admit
bukaan pun masa tu dah buka 2 cm...
aku pun redha jek.... 

Macam Iqhram, kali ni aku pun request untuk epidural jugak
Alhamdulillah pengalaman bersalin kali ni tak ada la sesusah mana..
cumanya lambat nak tunggu doktor bius datang jek..
dari pukul 12 tengah hari dalam labour room
kul 5.30 baru doktor datang utk set kan epidural aku

Lepas mahgrib aku bersalin....
tak susah mana bersalin kali ni....
cuma tu lah dugaan dan cabaran masa mula-mula mengandungkan Iqhwan ni
memang menguji kesabaran aku

Menguji dari segenap sudut....
dan aku sangat-sangat berharap 
ujian ujian yang Allah berikan
buat aku lebih matang dalam menempuh kehidupan..

Simple jek kan nak citer kisah bersalin....
eheh...anak dah 4...pengalaman tu dah ada...
suspen tetap suspen
takut tetap takut
cuak tetap cuak...

Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan untuk aku
dalam labour tue zikir tak berhenti tau
sebab darah asik la kejenya turun naik turun naik....

dalam ramai ramai adik beradik
Iqhwan ni paling kecik
dia lahir cuma 2.9kg jek...ala kurang 100gm jek dari abang dia Iqhwan
tapi memang kecik lah...

Sebulan checkup pun baru naik 3.6kg..
Dua bulan checkup udah 5.1kg
wah!!!!

nanti Mummy citer lagik yer...



No comments:

Post a Comment

please be nice to me