Friday, December 31, 2010

Catatan....Books + Register!!!


Cerita nak kene keluar hari ni jugak..
esok dah new year ...dah citer lain....
so apa jadik hari nie harus diceritakan hari nie jugak...
kalau tak nanti dia masuk Label 2011..tak best.....ehehehhe

Ini ler buku buku sekolah kakak...
mujur la buku2 teks dia nipis2...
ada gak a few item yang cam kagum jap la...
sebab time sekolah haku dulu tak ada memenda tue...huhuhu..


inilah semua buku bukunya...



baru selesai membalut buku buku teks....
guna pembalut ready made tue...senang...tapi cam ada terlebih sana sini nampak tak cantik pulak... 
harap2 pandai la kakak handle buku buku dia....
reminds me to get stamp nama Izzati...
next week tak guna buku lagi sempat kot nak buat...


buku buku teks Izzati....nipis2 je kan..




buku aktiviti...cute cute jek...sib baik bukan pinjaman...ehehehe



helllo....ada buku Laporan Adab yer....
zaman akak dulu tak ada pun..(rasanya....akak kan memory loss)

okey ini gambar-gambar masa pergi taklimat pagi tadik....




Abie tekun isi buku kesihatan dan pergigian....




parents yang beratur nak bayar yuran...



Abie lagik!!!

perkh malam nie buat entry pasal new year pulak...
errrr kalau tak terganggu dengan anak-anak....




Catatan....Taklimat Sekolah Izzati

(tengah tunggu nak bayar yuran)

Pagi nie ada Taklimat kat sekolah Izzati...
kul lima pagi dah bangkit...teringat eh hari nie coti..
so sambung tido...sekali sedo sedo..hamik!! kul tujuh sudah...
dah la taklimat start kul lapan...

Mujur Izzati tak yah ikut... so akak ngan Abie jek yang pergi... 
sampai2 tengok Izzati kelas aper...
mula-mula ni dia orang letak in alphabet order..
Izzati kelas 1 Delima... 

Serba sikit pasal taklimat hari nieh....
nama Guru Besar Sekolah Kebangsaan Saujana 2 - Cikgu Azimah Ibrahim...
ahakssss.... sebijik nama akak...nama bapak jek lain... senang nak ingat...
nama guru kelas Izzati Cikgu Norazi (sementara dia dala kelas 1 Delima nieh)...

Orientasi akan berlansung lebih kurang dalam 3 minggu...
so minggu pertama GB kata tak yah bawak buku... 
ibu bapa dibenarkan teman anak dua hari jek.. lepas tue kalau nak tengok sila lepak kantin yer...

Hari Rabu minggu pertama nie budak tahun 1 akan menghadapi ujian diagnostic utk Linus (Literasi & Numerasi)...
So lepas tue baru la dia orang akan di agih-agihkan ikut kelas masing..
so Mami.... kene push Izzati membaca dan mengira dari sekarang yer...
tak dapat masuk kelas pandai pun asal tak masuk kelas Linus sudah la....

akak rasa sekolah lain seme dah tahu kelas anak masing-masing
dah amik test segala dan orientasi kan...
sekolah lain, lain la caranya...

No more KBSR...now dah KSSR - Kurikulum Standard Sekolah Rendah
Math ngan Sains dah tak diajar in English...
rasanya subject teras tue masih sama..cuma diubah suai namanya...
cam Pendidikan Seni jadi Dunia Seni Visual, Pendidikan Muzik jadi Dunia Muzik

Program J-Qaf pun ada kat sekolah nieh..(rasanya semua sekolah ada kot..)
ada a few modul cam
1. Model Khatam Quran
2. Model Bestari Solat (bagusnyaaaaa....)
3. Model Bahasa Arab
4. Model Penulisan Jawi...

bila aku tengok modul2 JQaf nie kan dok pk...errr perlu ker nak hantar cik kak ni gi Sekolah Agama petang ek... ??

Time haku sekolah dulu rasanya tak ada pulak pemeriksaan gigi...ada kot..cuma mungkin akak lupa, hilang ingatan...ingat darjah satu jek...itupun haku lari tak mo cek gigi muahahaha....

So tadi tambahan bayaran Yuran + PIBG dalam RM79.50.... dan dah dapat buku buku teks tadi....
legaaaaaa...settle dah..sempat gak la beli baju sekolah dia dalam dua pasang...
sebab pk pk rasa tak mo kacau la baju sekolah biasa ngan sekolah agama.... huhuhuhu...

Next week akak cuti seminggu..nak skodeng dia pergi sekolah 
nak skodeng dia turun naik van....
harap2 dia seronok la nak pergi sekolah...
Mami tak sabar nak tengok dia pakai baju sekolah...

belajar rajin rajin taw kakak....








Thursday, December 30, 2010

Catatan....Borak borak Iqhram

video


Iqhram dah pandai borak
pandai dah nak tegur-tegur orang...
malam tadi dapat rakam..

comelnya anak Mami.....
haip...biar la emak dia nak puji dia kan...



alolololo cian kene geget nyamukkkk...
jahat tul nyamuk tu....






Catatan....Indonesia Menang!!! tapi MALAYSIA JUARA!!!!!!


Excited hakak tak abih lagik dek non
dari malam tadik lagi ...
pagi ni bila jumpa rerakan...
tak ada la citer lain melainkan bola belaka...


hakak suka betul tajuk Metro hari nieh...ahaks
tak pernah2 hakak beli sok kabar pepagi adam hakak beli hoccay....

malam tadi dok tengok bola sorang-sorang...sampai rumah ngam ngam kul lapan...
tapi akak nie tak ada la tengok terus kan harus lah mandi dulu..solat dulu segala
baru la boleh tengok..... 

first half jantung dup dap dup dap gitu...nak nak bila Fahmi berjaya selamatkan gawang gol 
dari diterjah dek pasukan Indonesia....fuh....
wall FB akak penuh dengan kata-kata I LOVE YOU FAHMI!!! muahahahaha
hakak pun tak terkecuali....

punya la tak perasan anak anak hakak tak balik lagik yer olls...
ahakss sohih pakcik pakcik dia tunggu abih first half baru nak hantar..
harus la kan ghugi...bukan senang Malaysia nak masuk apa apa game final pun....

bila anak-anak dah balik akak tak dapat nak concentrate sangat..
Iskandar la sunyi Izzati tak ada gi tengok teater....
dua minit Mami... Mami..sampai kono marah ittew budak

"abanggg...mami nak tengok bola nie...jangan kacau..."

terkulat2 la budak tue...ahaks sian dia...
okey okey Mami salah.... layan kan jugak dia...
dak Iqhram pun tak mau tido.... huish tak concentrate hakak...



Ferdinand pun ucap tahniah kat twitter taww...
ko hader??? tak ada kan?? hahahaha... 



yerrr... We Are The Champion... my friendss!!!!!..... 


akak layan amik gambar kat tivi je lah yerr...ehehehehe....
tak best dok copy paste jek dari link orang ahaks...


Apex...ko la hero rakyat Malaysia malam tadik..
alamak muka tak clear.....jap jap akak carik muka yang clear...


hah hambik!!! di ambil dari facebook dia..

Over ko Kak Mah.... selalu tue tak minat bola...
hish..bukan selalu Malaysia dapat masuk final
bukan selalu Malaysia ada peluang nak menang....
akak dah final-final akak layan jugak ...
tapi akak tak follow dari awal la...ahaksss....

Pepepun tahniah buat skuad Malaysia!!!!!
disebabkan korang menang....
esok PM declare CUTI!!!!!

YEEEHAAA...selamat cuti hakak satu hari...



Wednesday, December 29, 2010

Catatan....Mental Block!!



Mental block haku pepagi nieh!!!
idea pun tak ada nak berblog....

Oh hati..tenanglah!!!



Tuesday, December 28, 2010

Catatan....Transisi Tudung!!!


Errr betul ker penggunaan perkataan haku tue....
ehehehe...pesen tudung ku yang berubah-rubah...


dari bawal ke scarf ke awning sampai tak dak awning...
lepas ni pesen aper pulak yer!!!




Catatan....Jubah ke Maxi?


Sekarang nie kat facebook cam perang jual jubah jek
asal dari raya haritue ler..
jubah kaftan macam-macam pesen keluar
pastue macam2 jenis jubah jubah trendy yang keluar kala ini...

Dan haku bila dah cuci cuci mata tue
start la meroyan ...
gatal jek nak tanya peniaga-peniaga tue nak beli
tapi pk pk balik...cek balik duit dalam bank
oh tidak!! iyer sila pk anak nak sekolah yer Kak Mah..
so pendam kan hasrat teruja inieh...

Harap-harap boleh la beli tahun depan...huhuhuhu...
yang menjadi idaman qolbu...




yang kat atas ni baru terperasan semalam..
ada macam2 kaler lagik...perkh terliur...





dress yang mula2 menarik hati ku inieh..
perasan cam cun jek nak pakai kan...
dulik lerrr.... cun tak cun...ehehehe
sekali keluar yang terbaru, ada corak tambah meroyan mak nyahhh...



yang nie sebab ada ternampak sorang mama pakai...
tengah preggy nampak cantik jek dia pakai
terus i terbekenan...

penjual-penjual kat Malaysia nie depa jual dalam RM130-150 la baju baju nieh
tapi kalau beli direct below than 100 leh dapat..
tapi siapkan la pulak kos postage.....huhuhhuhu
(ada sesapa nak share??? ahakss)

Gambar-gambar
KREDIT TO FLOWGO SHOP
(kalau nak tengok pegi la add FB dia...meroyan tengok, err dia dari Indonesia yer)







Catatan....Macam Sangap jek!!



Pagi in cam sangap jek haku nak hadpet blog...
tak tau topik aper nak dibebelkan..
ada la gambar syok sendiri...tapi itu nanti2 lah...

Aper ek?
Aper citer contest aku nak buat tue...
selendang menimbun2 nie ha....huish...
ala-ala cam terbizi lak hakak kan...

Bizi kah??? propa jek lebey yer olls....
Okey lah nanti hakak bagi tau la ek..
tak yah buat aper-aper pungggg.....

Hakak sangap nieh....
bagi idea nak bebel aper...cepat!!!



Monday, December 27, 2010

Catatan....Tiga anak!!

Adik baby lagik
jadi posisi gambar adalah serupa setiap masa
yang berubah cuma baju sahaja...ehehehe..

Tapi Mummy pedulik haper...
nak gak tayang gambar depa...
nasib lerrrr....


adik baru lepas mandi dah mangi mangi....
kakak reqeust.... Mummy ambik la gambar...
abang pun request jugak benda yang sama...okey moh
click click..


Mummy lagik sekali ambik.....
okey okey...Mummy ambik lagik...




lagi sekali Mummy.....
haish berapa kali lagi sekali nieh.....
yelah..yelah...

statement emak perasan...
fotogenik anak anak haku nie yer.... muahahahaha



lagi sekali Mummy...
uwaaaa adik hangpa dah riau dah tue....
udah udah la..rimas dia kene kepit ngan hangpa dua.....




Catatan....Choc Moist Cake!!



Ini projek hari Sabtu....
rumah dah sapu (ala kadar)
rumah dah mop (ala kadar)
baju dah basuh (basuh tangan tawww kan mesin i rosak....2-3 pasang je pownnn)
nasi dah masak (setengah pot)
ayam dah goreng (utk budak2 makan jek pown...)

tak tau nak buat aper...
dak Iqhram tido sedap jek.... 
tangan tue rajin jek membancuh satu adunan kek
jadik la choc moist cake...

sebenarnya ini projek terbaru...
haku nak wat niaga...
saper2 nak tempah boleh ler....
harga lum pk lagik 
Insya'Allah berpatutan...

rasa?? Insya'Allah sedap...
belum kukus lagik Izzati ngan Iskandar telah menjilat jari merasa bancuhan ku ittew 
(eh bekas lain  yerrrr....)
ngeh ngeh ngeh......

malam ni ingat nak buat tester...
saper nak angkat kibod!!!!!!!!




Catatan....Malaysia Menang!!!!



Tak hagak2 kan tajuk...
Malaysia menang 3-0 kalahkan Indonesia...
untuk pusingan pertama final Piala Suzuki nieh..

Hakak tengok malam tadi...walaupun masa first half tue hakak lompat2 chanel...
bila inche Abie balik harus la concentrate tengok kan...

Sakit2 perut hakak berbaloi....
bila Malaysia score lagi dan lagi dan lagi....
apasal la tak pergi sampai 5 terus hehehehe tamak haloba cik mah...

Good Luck!!! untuk Malaysian Team
moga-moga 3 tue cukup utk dibawa ke Stadium Bung Karno Rabu nieh...






Friday, December 24, 2010

Catatan....Persediaan sekolah Izzati


Semalam Emergency Leave (aiyark lum isi borang cuti lagik)
dok nak uruskan hal sekolah Izzati
sebab Abie cuti sebab tue haku amik EL..
nak tunggu Abie cuti entah bila bila..

Pegi sekolah Izzati...beli buku buku sekolah dia...
sebab ramai member kata takut last minit kang buku abih..
aiyarkk tak mau laaa...


Izzati ngan barang-barang dia...
excited...tak sabar-sabar nak pergi sekolah...
rasa cam ada lagik yang kurang...
tapi boleh pelan pelan kayuh kot....



ini lah antara barang-barang dia tue....fuh
ini pun nampak sikit dah beratus gak tue....



kakak belajar rajin rajin tau...

List nie aku buat utk rujukan dimasa hadapan..mana nak pi tau la kan..
Iskandar nak naik sekolah sok boleh bajet...

Baju Sekolah Kurung = RM60 (beli kain suh Mak Long dia jahit)
Kasut Sekolah 2 pasang = RM43.90
Buku-Buku Sekolah = RM90.00
Register Sekolah = RM35.00 (masa awal2)
PIBG + Tambahan Bayaran Sekolah = RM80.00
Alat tulis = RM50.00 (anggaran tak hengat berapa)
Beg Sekolah = RM25.00
Lain-lain = RM60.00

Jumlah Keseluruhan = RM443.90

Lebih kurang dalam RM500 gak la perabih untuk dia nak naik sekolah nieh,
diam tak diam, duit main keluar jek tak sedar...almost RM500 gak tue..
itupun rasanya ada lagik nak tambah sebab tengok list barang2 kat sekolah
ada yang nak kene beli cam pembalut buku, pensil khat, water color...
ada a few item..yang aku rasa nak hold dulu...

fuh!!!.... 

itu tak masuk lagik van sekolah...ngan sekolah agama.....uhukss..








Wednesday, December 22, 2010

Catatan....Mesin basuh rosak!!!!!



(bukan gambar mangsa sebenar - google)


Huhuhuhuhu
uwaaaaaaaaaaaaaaaa mesin basuh haku rosak...
kain menimbun tak berbasuh!!!

Time duit tengah hazab ni la ko nak rosak...
apasal la ko tak rosak tahun depan terus..
napa la hujung2 tahun nie ko rosak!!!

Errrk..... jangka hayat mesin basuh haku tue pun dah berbelas tahun
harus la hazab kan...
banyak jasa dah tue
itupun orang bagi free lagi mau bising..

ERrrk.... duit tengah tak ada nieh..
mesin tue memang dah tak leh diselamatkan lagik dah
mana aku nak cekau duit nie...
nak wat instalment kat mana??

Hakak nie tak dak kredit kad....
aduyaiiii fening pala hakakkkkk dek nonnn....

Berangan kejap la....
nak mesin basuh ghuper gini jek...




hakak ko ni tak tau model aper..main google jek...
tapi hakak suka front load nie..katanya lagik bersih mencuci...

hakak pening dek non
susah hati mesin basuh rosak
jiwa kacau sungguh!!!

ahaks..KIASU betul!!










Catatan....Fashionista 4Evah!!!


Ahaks....entry ni dah lama sebenarnya haku nak tulis
tapi asik terlupa jek
bila depan pc masuk blog sendiri
otak terus blank..idea terus kaput...

So pagi nie harus letak awal2 dulu entry nieh
ini la bahana terjumpa satu album gambar masa kecik-kecik dulu kan...









alamak cam kecik je lah pulak tulisan tue...huhuhuhu
kecik-kecik akak dah berfashionista yer olls...

saper yang fashionistanya...i ker mak i.
harus la mak i kan... dah dia yang membeli baju baju i segala..
maklumlah anak bongsu...perempuan lak tue....

kecik-kecik i dah bergaya.....korang hader????
ahaks!!!!!




Tuesday, December 21, 2010

Catatan....New style

Bila taip tajuk new style tue baru teringat ada satu entry riak lagik tak buat...
esok lah..nak balik dah nieh....

la ni kan dah macam2 pesen keluar......
dulu main tudung bawal jek...macam2 pesen...tudung wardina la, tudung waheeda la...
pastue keluar pulak tudung ekin, tudung rozita che wan..

now gila shawl pulak...
sib baik la shawl morah morah boleh dapat kat Jalan TAR.. 
RM10-15 jek..
nak beli shawl online nie cam tak baloi jek..
eh bukan tak cantik..sebab aku leh dapat lagik morah kalau pegi Jalan TAR tue...
cuma hazab penat je ler...

so hari ni i tukar style you...
pakai shawl ngan inner syria...
ahakss kefelikan melanda...
kelakau pulak aku tengok muka aku sendiri...
oh sila jangan puji memuji..akak tak mintak puji pun dek non....



gini ler ghuper haku dalam berpesen kan shawl dan inner syria inieh...
esok nak try kaler cekelat pulak
nak tepek lagik ker....
tengok la kalau tak ada idea nak berentry..ngeh ngeh ngeh...