Friday, December 31, 2010

Catatan....Taklimat Sekolah Izzati

(tengah tunggu nak bayar yuran)

Pagi nie ada Taklimat kat sekolah Izzati...
kul lima pagi dah bangkit...teringat eh hari nie coti..
so sambung tido...sekali sedo sedo..hamik!! kul tujuh sudah...
dah la taklimat start kul lapan...

Mujur Izzati tak yah ikut... so akak ngan Abie jek yang pergi... 
sampai2 tengok Izzati kelas aper...
mula-mula ni dia orang letak in alphabet order..
Izzati kelas 1 Delima... 

Serba sikit pasal taklimat hari nieh....
nama Guru Besar Sekolah Kebangsaan Saujana 2 - Cikgu Azimah Ibrahim...
ahakssss.... sebijik nama akak...nama bapak jek lain... senang nak ingat...
nama guru kelas Izzati Cikgu Norazi (sementara dia dala kelas 1 Delima nieh)...

Orientasi akan berlansung lebih kurang dalam 3 minggu...
so minggu pertama GB kata tak yah bawak buku... 
ibu bapa dibenarkan teman anak dua hari jek.. lepas tue kalau nak tengok sila lepak kantin yer...

Hari Rabu minggu pertama nie budak tahun 1 akan menghadapi ujian diagnostic utk Linus (Literasi & Numerasi)...
So lepas tue baru la dia orang akan di agih-agihkan ikut kelas masing..
so Mami.... kene push Izzati membaca dan mengira dari sekarang yer...
tak dapat masuk kelas pandai pun asal tak masuk kelas Linus sudah la....

akak rasa sekolah lain seme dah tahu kelas anak masing-masing
dah amik test segala dan orientasi kan...
sekolah lain, lain la caranya...

No more KBSR...now dah KSSR - Kurikulum Standard Sekolah Rendah
Math ngan Sains dah tak diajar in English...
rasanya subject teras tue masih sama..cuma diubah suai namanya...
cam Pendidikan Seni jadi Dunia Seni Visual, Pendidikan Muzik jadi Dunia Muzik

Program J-Qaf pun ada kat sekolah nieh..(rasanya semua sekolah ada kot..)
ada a few modul cam
1. Model Khatam Quran
2. Model Bestari Solat (bagusnyaaaaa....)
3. Model Bahasa Arab
4. Model Penulisan Jawi...

bila aku tengok modul2 JQaf nie kan dok pk...errr perlu ker nak hantar cik kak ni gi Sekolah Agama petang ek... ??

Time haku sekolah dulu rasanya tak ada pulak pemeriksaan gigi...ada kot..cuma mungkin akak lupa, hilang ingatan...ingat darjah satu jek...itupun haku lari tak mo cek gigi muahahaha....

So tadi tambahan bayaran Yuran + PIBG dalam RM79.50.... dan dah dapat buku buku teks tadi....
legaaaaaa...settle dah..sempat gak la beli baju sekolah dia dalam dua pasang...
sebab pk pk rasa tak mo kacau la baju sekolah biasa ngan sekolah agama.... huhuhuhu...

Next week akak cuti seminggu..nak skodeng dia pergi sekolah 
nak skodeng dia turun naik van....
harap2 dia seronok la nak pergi sekolah...
Mami tak sabar nak tengok dia pakai baju sekolah...

belajar rajin rajin taw kakak....








2 comments:

  1. kuruihnya kak mah dalam gmbr nie.... jeles makkkkk..... huhu...

    ReplyDelete
  2. tue la..akak pun rasa kuruih...hahahah ayat tak leh blah.....

    ReplyDelete

please be nice to me