Friday, January 28, 2011

Catatan....Haperda Kakak!!!



Padahal bukan dia tak tau nama Abie dia..bukan tak tau nama Mummy dia...
haperdaaa kakak bikin Mummy gelak jek...

Tak per tak per.... cuba lagik lain kali







Thursday, January 27, 2011

Catatan....Melati's Choclair





Akak ada business buat coklat homemade tau..sambil2 tue akak buat jugak choc moist cake...

Saper2 teringin nak menerai-nerai boleh la order ngan akak.

Delivery waktu kerja (sekitar LRT route sahaja). Kalau weekend terpaksa collect sendiri kat rumah akak di Kajang....akak ada masalah transport terus terang yer..

Nak tengok hasil yang pernah akak buat boleh masuk blog akak


Sila-sila lah yer..dan tolong-tolonglah war-warkan kat sesapa yer...




Monday, January 24, 2011

Catatan....Kami Jual Beli


Meh meh meh..jom masuk sini....
kawan hakak bukak blog baru
Jual besi buruk...

pang!!!!! motip ko kata jual besi buruk naper??

ehehe bukan la.... bukan besi buruk tue...haperdaaa..
ini lebih kene barangan seken hengg..preloved gituk..
macam-macam ada.....
dari botol susu sampai ke water filter pun ada....
aper nak lagik...

so geng..meng tolong rakan hakak nieh masuk sini.... 
cuci2 mata dan cuci poket sekalik!!!




antara yang dijual....
selling fast taww...so kene rajin2 masuk....


Catatan....Kakak dan Adik


Oh sorry Abang...
Abang tak ada masa nie...
Abang keluar ngan Abie...



adik terpinga-pinga...aper benda la nieh...



Kakak sibuk nak dukung Adik , Mummy tak berani nak bagi tapi bagi je lah..tetiba teringat nak amik gambar..nak ini lah gambar-gambarnya....


elok-elok snap eh Adik senyum la..susah tul nak ambik gambar Adik senyum...



try snap dari dekat...yeah... Adik senyum lagik....ehehehehe...
Adik sangat syomel!!!

Sorry Abang..next time yer...ehehe





Catatan....Letih!!!




Ada anak kecik ngan anak sekolah ni kan
letih lain macam weh..
kalau dulu2 kan leh nak tido sampai meninggi hari
sekarang nie tak dapek doo..
nak nak anak semakin membesar nie kan..
APER KO INGAT KO MUDA REMAJA LAGIK KAK MAH??

Muahaha idok ler....
tapi nikmat tido tue dah tak rasa sangat la...

Anak sekolah nie kan 1001 macam benda nak diingat..
huhuhu kadang2 benda2 kecik2 pun sampai terlepas pandang...
mesti ada gak yang tertinggal...

Bangun la nie pun tak leh nak lengah2 dah..kalau tak mesti tak cukup masa...
dulu tahan gak la... konon nak bangun kul 5.30 pagi kul 6 pagi baru bangkit..
skrg nie tak ada la..kalau nak bangun kul 5 tue bangun je lah jangan nak tangguh...
kelam kelibut jadinya..

Jadual aku waktu persekolahan / kerja nieh..
Kul lima pagi dah bangkit...
gedebak gedebuk siapkan bekal Izzati...siapkan barang2 baby...
dalam 5.45..aku siap2 mandi..elok abih mandi jek jam henpon pun berdering kul 6 pagi..
memang saja ku set banyak2 alarm..kul 6 menjerit tue... sebab nak ingatkan kejutkan Izzati
suh bangun siap...

Buk bak buk bak... dia breakfast
haku keluar masuk keluar masuk rumah kereta masukkan barang-barang dalam kereta...
pepagi adam dah berpeluh-peluh... 
6.40 gak la keluar rumah..hantar budak-budak...
baru la berdesup pegi keja....

Pastu sekarang nie..... jenis tak leh tido balik lak tue..
kalau tido balik harus haku sakit pala..
dah la tido malam pun leh dikatakan lewat..
bangun lak awal pagi..huhuhuhu....

itu tak campo weekend lagik....
dengan membasuh, mengemas, ngan nak hadap budak 3 orang lagik...
tak kurus kering gak tak tau la kan....






Friday, January 21, 2011

Catatan....Tablet


Sekarang ni dah macam-macam gadget ada kat pasaran kan...
now orang tengaah tergila-gila kan tablet pulak..
asalnya dari Apple... pastue company2 lain pun buat jugak...
aku cam dah terbekenan ngan gadget nieh
tapi tepuk poket tak merasa la nak beli..
banyak lagik keperluan lain nak buat dengan duit tue.....
tapi....bak kata ramai orang.. VERANGANSS tidak perlukan duit
jadik moh kita verangan...


ramai dah ada Ipad nie kan.... memang ini pun paling pemes sekarang nie kat Malaysia
kakak aku dah ada Ipad nieh...
tengok pun cam menariks jek...tapi simcard dia kene modified baru leh masuk
kene bawak gi kat provider la kan...





Blackberry pun nak keluar jugak..... Playbook Blackberry gitu
henpon pun tak merasa nak beli...
inikan pulak Playbook nieh..huhuhuhu..
menarik tertarikss... rasanya tahun ni baru nak masuk Malaysia kot Playbook nieh...




tapi kan hakak lebih terbekenan dengan Samsung Galaxy Tablet nieh..
gara-gara terpengaruh tengok hiklan kat tivi ler nie dek non...
cam best jek...cam comel sikit la compare ngan Ipad, Playbook hakak tak tau la besar mana
pastue ada camera lagik..Ipad tak ada kan...

oh nak tengok comparison features antara tiga-tiga tablet nieh 

so sape yang menang???
lepas tengok comparison tue kan rasa pilihan ku tak salah...ehehehehe

Jap jap tepuk poket.... huish... 5 tahun lagik pun lum tentu dapat beli....verangan Kak Mah verangan...

errr I-Mobile pun nak keluar kan...kerrr Android jek...aper beza Android ngan Tablet nieh
entah...hakak part gadget2 nie buta sikit......

oh Kak Mah..sila sedar diri (sambil tampar muka sendiri)




Catatan....Sedetik Lebih!!!

I don't care what people say
i just love this song soooooo much...
and i'm in love with this song...
lantak la nak kata meleweh-leweh ker...

Nak nak bila yang nyanyi Anuar Zain lak kannnnn
terus hakak bertambah-tambah jatuh chenta...
nanti la hakak hapdet blog citer2 lain yer...
sebab hakak dah tergila-gila kan lagu nie sesangat...

Video clip full hakak tak jumpa lagik
yang ada pun separuh..so separuh tue pun
hakak dah cam orang giler (mode gigit buku lima)
tengok Habang Hanuar tue tawww... (muahahahahaha)....

So hakak share video full nie lah...sekali ngan lirik
kalau dah keluar video clip original penuh hakak share lagik...
sapa tak suka sila nyah dari sini.....


Lirik
Sedetik Lebih - Anuar Zain
OST Hikayat Merong Mahawangsa

Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu

EDRY ABDUL HALIM
KRU Publishing Sdn Bhd

patut la best lagunya.. si Edry yang cipta.... aduyai...
tengok separuh video clip lagu nie ada scene2 dari filem Hikayat Merong Mahawangsa..
buat haku nak tengok jek ittew pilem....

bila dengar dengan penuh perasaan (konon)
rasa nak menetess ayaq mata dek non..
layan tul la lagu nieh.....huhuhuhu

layan jek lah meroyan hakak ni dek non....





Monday, January 17, 2011

Catatan....Abie..Admitted Lagi...

Kalau citer pasal Abie dalam ni
tak ada la citer lain
asik la pasal Abie kene admit je kan.

Baru jek keluar hospital
dah masuk balik...
now Abie admit lagik..dari hari Khamis minggu lepas...
semalam request balik..bosan duk hospital..tapi tak check out lagik..
sebab pagi nie ada MRI..

Hopefully tak ada pepe la kan
nak update blog pun tak dan dan..

Doakan segalanya okey..





Thursday, January 13, 2011

Catatan....Anak Sulung ku - Progress Sekolah

Alamak tak ada latest picture lah....
eh ada sekolah haritue... jap..
ala tepek jek gambar aritue boleh je kan...


lama rupanya kut ak snap gambar Izzati nieh... ini pun cameraphone...
okeh.... progress dia sekolah setelah memasuk minggu kedua..

Minggu pertama pagi pagi senang nak bangkit tido..
kejut, goyang dua tiga kali dah bangun..

Minggu kedua...walaupun tido awal..sudah sikit liat mau bangun
bila mau bangun sudah mula merengek-rengek...

Nampak confident sikit bila minggu kedua nie..
kebetulan mummy kadang asik lupa jek nak call tanya dah balik ke belum
tapi tak ada call call terkejut dari Mak Lom so Mummy yakin she's occay...

Hari Isnin ngan Selasa haritue terpaksa pos kat rumah Ibu, sebab Mak Lom tak sihat..
hari pertama pass....(orang lain jemput)
hari kedua nyaris-nyaris nak fail.....suh tunggu tempat lain dia tunggu tempat lain..
tapi sib baik tak hilang..bikin Mummy sakit jantung loorrr...

Okey kita tengok minggu depan...
pelik gak lah.. jadual sekolah dia tak dapat lagik!!..
hmmm orientasi 3 minggu mungkin belum lagik kot....

Belanja sekolah hari hari bekalkan RM4 untuk pagi petang...
banyak ker??... tapi biasanya ada balance...dan kalau ku jumpa balance tue memang masuk tabung..
Mummy udah pening nak bagi bekal aper kat Izzati..
stok process food pun sudah mau abih....

Okey kakak belajar rajin2 yer... - pesan Mummy setiap pagi....






Wednesday, January 12, 2011

Catatan....Blueberry Cheesetart


Sebelum gua tayang gambar cheesetart gua yang hazaibaidah ittew

pesanan utk Alida : 
Tak hagak2 ko nie mengomen kat entry lama2 akak nokkk...ahakss..untuk menjawab persoalan mu.... entry pasal kasut CROCS tue... gerai-gerai nya adalah di sekitar Masjid India Kuala Lomporrr...sila terjah...dah jumpa canang kat blog yaaaa....

Okey back to the topik..last week hakak kan coti seminggu...sakan la menerai resipi baru.... baru dapat yer...bukan baru cipta..kawser hakak nak cipta resipi...hakak lum taraf Jamie Oliver lagik.... jangan kan Jamie Oliver..taraf Inche Somi pun tak sampai lagik...

Ini la rupa Blueberry Cheesetart hakak ...


gambar ni dah lama tayang kat facebook ehehehehe
macam-macam ghuper...hakak fail lagik nak mencanai pastry ke dalam acuan...konon dah cantik dah, bila kene bakar
tak cantik jadinya ada tips tak???

tapi pepe pun sedap dek non...tekak akak la tengok korang mana akak tau..korang tak rasa...

dan lepas akak buat cheesetart nie kan...Inche Somi admitted... Mak Lom budak2 nie sakit....errrkkk... ada puaka kah cheesetart ini...ooh nehi nehi...

resipi???
korang google je lah...akak pun google jek dek non...




Catatan....Nak Bagi Tau Nih!!!


Assalamualaikum,


Inche Somi hakak nak lawan tokey..... dah dua hari dia udah berblog...jadinya..hakak nak bagi tau rerakan laaa hakak dalam nie link blog dia... memeriahkan suasana...serta memberi salam kehadiran blogger baru katakan....

INI LINK DIA, Sila klik yer...


Akak harap Inche Somi rajin-rajin hapdet....




Catatan....Abie Admitted Lagi


Last week dok sonok2 coti coti melayan anak baru naik sekolah
Abie kene admitted lagik...
due to his sakit belakang lorrr...
sakit aper lagik...
bukan leh silap sikit... 
so haritu sudah tersilap makanya kene admitted la Inche Somi ku ittew..



Izzati kemain sedap makan nasik orang sakit...
Abie dia tak abih makan...
dia tukang perabihkan...


Iskandar....asik dok rindu jek ngan Abie...
payah sangat nak jumpa Abie...
tapi bila jumpa asik la kene marah yer bang..

makan kakak makan....
abang pun nak enterprem jugak...


kakak tak abih...meh abang makan pulak!!

Abie admitted tiga hari dua malam la jugak....
dengan ada anak kecik nie
kelam kelibut gak la ku berkejar sana sini...
ngan nak monitor Izzati sekolah lagik last week..

tenaga tue abih disedut keluar....huhuhuhu






Catatan....Senaman Jari


Bak kata MR..... eksesais jari jap....
you all tolong klik klik link nieh....
more info please klik...hakak pun lum sempat klik lagik
tulun eeekkk...tulun..

ekekekek
ada astro beyond, ada yang leh menang Ipad... ada contest....gi klik gi






Monday, January 10, 2011

Catatan...Hectic Week





Last week was a hectic week for me...
dengan anak sekolah
dengan inche somi admitted...

penat..fizikal dan mental..
sudahnya ku dah start batuk2 dan selsema...

ada banyak citer...tapi tak sempat nak karang...
sampai2 ofis jek pagi nie boss dah bagi keje...

nanti hakak hapdet yer....





Wednesday, January 5, 2011

Catatan....Hari Mengong




Hari ni rasanya hari mengong haku...
pegi dapur nak amik barang
tapi sampai dapur haku dah lupa...

Online internet..nak carik info
bila dah online haku lupa nak buat aper..

Nak naik atas nak amik buku anak
sampai atas lupa nak ambik aper..

ini mengong ker nyanyuk!!!

serius hakak blurr sungguh harinieh...



Tuesday, January 4, 2011

Catatan....Superman in the house


2-3 hari dok update pasal kakak je kan
ni nak citer pasal bujang sorang ni pulak
haritue masa dok cari baju tambahan sekolah kakak
dia ternampak la baju superman nieh
riau laaa suh beli
sib baik reganya RM7.50...
gigih la Mummy membeli..
alamak....resit tak adok..bukti baju murah...


skema betul bujang nie bila disuruh amik gambar...
dia panggil baju ni baju SUPERHERO...
bukan SUPERMAN yer...

tak dapat nak amik clear sangat aksi dia ber -ULTRAMAN!!...
bukan SUPERMAN yer..dah baju SUPERHERO kan.......
ada haku kesah!!! 


skema lagik anak haku....ahaksss...
abang...abang...budak nakal nieh... 
poning Mummy....

Dialog busuk ngan dia malam tadi..

Mummy : 
Abang nak makan sosej dengan apa

Abang : 
Abang nak makan sosej jek..

Mummy: 
nak berapa sosej

Abang:
satu jek...eh dua dua....
eh abang nak makan sosej ngan sos cili tomato...(sos tamato daaa.)
tapi kan sos cili tomato tue tak mau yang pedas yer..

sos tomato mana ada pedas banggg..
poyo la abang nieh...





Monday, January 3, 2011

Catatan....Hari Pertama Sekolah Izzati

Memandangkan gambar2 di upload terus dari hp...
ku tak ada koser nak edit...
lagipun lappy rumah tak ada photoscape...
nak donlod makan tahun..
so lupakan...

Kita layan gambar yokkkk
gambar guna cameraphone...
hazabdah sungguh.... camera tak dak bateri...


baru sampai sekolah dok terpinga-pinga lagik....
mummy sempat suh posing kejap..

 dah dapat barisan kelas sendiri...
sib baik kene duduk...tak ada la penat berdiri..
abih la kotor baju kakak...
tak per la....


cikgu-cikgu sibuk bagi instruction kat murid-murid
panggil nama masing2 ikut kelas...
macam2 hal, kelakar pun ada....
yang silap kelas pun ada...
so cute and sweet la budak2 nieh....
ada yang dari datang sampai nak balik pun
menangis tak berenti-renti...


entah apa yang tekun tengok depan tue pun tak tau la kakak nieh...
boring kot...lum dapat kawan lagik...


ahli jawatankuasa PIBG tengah bagi informasi pasal sewa locker...
RM40 setahun...okey la murah kan..
tapi Mummy kurang duit masa tue....next year maybe...or tengok la camner..


kakak mengantuk sebenarnya..
kul nam pagi dah kene bangkit...
menguap dekat 10 kali...
hai la cikgu cepat laaa. nak masuk kelas...


yeah...dah masuk kelas... Mummy yang chopkan cepat2 tempat duduk kakak...
huhuhuu...dapat barisan kedua..okey la kan....
tapi ini pun kelas sementara....
kelas sebenar mungkin hari Khamis nieh...


senyum kakak.... ini la kelas kakak...

orientasi bermula....
murid dikenalkan dengan beberapa peraturan sekolah dulu...
masa rehat pun dah nak dekat dah waktu nieh...


duduk lagik dalam dewan..... eheh

okey...cikgu dok kenalkan dataran....
sebelum masuk kelas pagi-pagi..
kena tunggu kat dataran ni dulu yer murid murid...


Mummy nak enterprem jugak....
time rehat...temankan dia rehat kejap...
berapa la nak bagi dia duit belanja yer...uhuks..


okeyyyyy...waktu untuk balik!!!!!!!!
lepas rehat Mummy balik rumah jap..
nak balik baru la datang balik...
silap parking daaaaaa...first time anak gi sekolah kan
berjinggut tunggu orang yang double park alihkan kereta...huhuhuhu...


SEKOLAH AGAMA????


satu gambar saja...sebab Mummy tak tunggu lama pun...
lepas bayar yuran..lepas bayar duit buku...
Mummy pun balik....
hangkut Iskandar sekali.... 
macam2 kehendak laaa budak bujang sorang tue kan...

hadoih..letih hakak...
anak yang sekolah hakak yang cam nak pengsan....
ini kul 9.30malam...kakak Izzati sudah hanyut dibuai mimpi....
Mummy gagah nak menghapdet blog... 
huhuhu