Friday, October 20, 2006

Second Check up & Selamat Hari Raya



Assalamualaikum

Rasa cam dah lama tak update dalam blog aku nie since last post aritue. Keadaan haku yang sentiasa lembik membuatkan haku jadi loya mengadap pc nie lama-lama. Hari nie aku masuk lambat sikit ke opis. Pagi2 buta pegi buat checkup kat KPMC. Cam biasa aku jumpa Dr. Fazilah. Memang dr. yang sangat-sangat baik, peramah dan senang jek aku nak tanya macam-macam ngan dia compare to Dr. Jamil yang ala-ala cam serius sikit..ngeh.ngeh.ngeh..... segan pun yer..bukan aper pun.

Husband tak nak ikut masuk dalam bilik doktor, malas katanya. Tak kisah la tue kan. Haku masuk sorang-sorang. Check bp 110/60 doktor kata okey ler tue kan. Pastue terus la haku membaringkan diri utk discan perut. Nampak la si kecik tue dalam tue. Doktor besarkan gambar, nampak heartbeat dia. Haku mesti ler tersengih-sengih. Dalam pada scan tue tetiba doktor cakap.

"You ada cyst" haku dah cuak dah....
"Tapi don't worry, awal2 nie kadang2 cyst ni timbul sebab tampung baby. Just take care of yourself. Kita jumpa balik 1st December tengok bila baby dah besar sikit. so far baby you tak de masalah apa-apa sihat. Kita akan monitor balik jangan risau-risau sangat."

Aku pun berdoa biarlah cyst tue tak merbahaya sangat... dan aku harap-harap doktor kata betul hanya di awal kehamilan jek cyst nie timbul. Hari nie last day kerja sebelum cuti panjang nak sambut raya. Masing2 dah mood raya jek kat office nieh. Forum Cari pun cam dah malap jek.

So dikesempatan ini aku nak ucapkan Salam Aidilfitri buat semua muslimin muslimat tak kira dimana berada dan Mohon Ampun dan Maaf seandainyer ada salah dan silap. Kepada kawan-kawan yang masih lagi sudi menjadi sahabat moga-moga korang semua sambut lebaran dengan penuh keberkatan. Jangan bawak keta laju-laju, ikut undang-undang jalan raya beb. Haku ngeri jek dengar berita baru dua hari Ops Sikat dah lebih 30 orang yang meninggal. So harap2 kita beraya tahun nie penuh kegembiraan bukan dengan kesedihan.


SELAMAT HARI RAYA
&
MAAF ZAHIR & BATIN



Friday, October 13, 2006

Dialog ngan Izzati

Dialog 1

Izzati : Hello..
Mummy : Yer sayang...
Izzati : mmm .ntah tete ker atuh..
Mummy: laaa zati jatuh ker...
Izzati : Ha..... mmm nie...tah..ujan..
Mummy : oo hujan kat sana...lebat tak..
Izzati : ha...tepat...tepat.... acahhh..
Mummy : oo cepat...cepat... zati nak gie mana nieh
Izzati : etesto....
Mummy : Nak pegi Tesco... nak carik aper..
Izzati : mmmm bla bla ( i can't understand)
Mummy : ooo
Izzati : okey la... babai..
Mummy : Babai...

Dialog 2

Zati: mie...nak itni....
Me : itni aper...
Zati : nak engok itni...
Me : okey zati tunjuk mummy...aper dia...
Zati : tueeee...(dia tunjuk tivi)
Me : haku dah pening dah nieh...
Abie : aper itni tue....
Zati : (dah start nak melalak dah..) alaaaaaa...nak itni.....a
da la dekat 10 minit gak la..
Abie : Disney kot....
haku tukar ler ker Disney Channel..
Zati : haaaaaaaaaaaaaaa..itni....

Dialog 3

dia layan sengsorang..abie ngan mummy dia dah bantai tido...tetiba dia goyang-goyang...

Zati : mummy.....ataietom....
Me : (mamai nie..) haaaa...
Zati : ataietom....
Me : ooooo...wa'alaikum salam...

Dialog 4 (malam tadi haku dah tido dulu)
Zati: Mummy.... oo mummy (sambil goyang-goyang badan haku)
Me : hhmmmm ...
Zati : nak... ayetong po...
Me : haaa...
Zati : nak..ayetong po....
Me : ish aper dia..mummy tak paham nieh.... (dok mamai lagi nieh)
Zati : alaaaaa tuuuu..nak ayetong pooo (tunjuk dapur).
Me : okey tunjuk mummy apa dia..
Zati : tuuuuu..(tunjuk dapur lagi...)
Me : (rasa nak give up dah... zati dah merengek dah)
Me : ooooooo lerrrrr..sorry la sayang mummy tak perasan..nak air kosong kat dapur ek...
Zati : haaa..ayetong poooo....
Me : okey..okey..okey..mummy amik... (cium pipi dia)

kat dapur dia jerit kat depan
Zati : Mummy!!! ucuk aaaaaaaaa.. (sambil kesat pipi dia yang haku cium tadi)
Me : sabar je lah.... (bagi air kosong kat dia... sambil lap pipi dia ngan kain)
Zati : haaa ayetong poooo..(tak habis0habis lagi....)

Wednesday, October 11, 2006

Lembik..

Assalamualaikum,

Today i'm trying to fasting, not sure whether can tahan or not. Tapi seawal pagi kat office nie aku dah rasa something jek. Perut dah menggelodak, dada rasa cam sebu tekak rasa cam tersengkang. Just wait for a time for me to run to the toilet and throw everything in my stomach to the toilet bin.

Aku rasa nak puasa sebab aku tak kose nak mengganti. Banyak wo. Just imagine, lepas raya nie sah sah aku takkan puasa sampai aku bersalin sok. By the time aku bersalin dah bulan 6. Confinement day almost two month. Gedebak gedebuk.... bulan lapan la clear..bulan sembilan dah puasa... sompek ker ak nak mengganti. Itu yang aku try puasa gak nieh. Tapi nampak gaya kalau aku puasa hari nie aku macam lembik giler jek.

Sampai office jek aku dah membuta....

Tuesday, October 10, 2006

Dengan rasminyer aku mabuk!!!

Assalamualaikum,

Lepas seminggu aku tau yang aku nie mengandung, hari nie dengan rasminyer aku mabuk. Kul 4.30 pagi tadi terjaga, perut dah rasa tak sedap. Tekak pun dah rasa lain macam jek. Aku goreng telur, panaskan sambal tumis ikan bilis ngan petai semalam (kak ipar masak). Tapi tak makan pun, buat bekalan pegi opis..ngeh..ngeh.ngeh..tak malu tak pose.... aku tak leh puasa... semalam seriknye rasa... tak bersahur sungguh-sungguh makan meggie aku jadi lembik gila. So hari nie, aku siap2 bawak bekal pegi ofis.

6.30 pagi aku nak mandi nak gosok gigi dan bermula la episod morning sickness aku yang pertama. Peritnyer la tekak bila muntah, bukan ada isi pun yang nak dikeluarkan. Sakitnyer la, muntah la perkara yang paling aku tak gemar sekali bila mengandung. Aku envy betul orang yang tak mabuk tak alah dan tak muntah. Lama jugak la melayan muntah angin nieh. Dah mandi aper seme menggigil satu badan kesan muntah tadi. Fuh....

Dah siap-siap, aku buat milo panas utk isi perut. Jangan muntah dalam kereta sudah ler... teringat masa mengandungkan izzati, on the way pegi keje habis baju ngan tudung aku. Sekarang nie aku dah standby plastik dalam kereta. Lupa nak bawak tuala jek. Alhamdulillah la tak muntah. Singgah Petronas, beli biskut sikit utk serapan ngan air sunkist utk hilangkan loya. Ahaks..jumpa geng mengandung jugak..muka toya jek membeli... perut aku tak nampak lagi tapi perut member tue dah nampak. Tapi aku still nak menjeluak bila kat stesen minyak tue..keluar kereta bau minyak tue jek dah cukup meloyakan. Mujur aku tak belahak kat situ jugak.

Baru aku rasa cam orang mengandung selepas seminggu aku tahu. Sebelum nie rasa lemah jek tapi hari nie betul2 aku rasa aku mengandung. Dan aku rasa simptom2 yang sama jugak aku alami semasa kandungan pertama dan kedua aku.

Thursday, October 5, 2006

Alhamdulillah.... Aku mengandung.

3hb October 2006.

Period aku dah delay nie...tapi aku takut jadi cam bulan-bulan lepas... nam hari delay pastu period. This time dah lapan hari dah aku delay... aku memang jenis tak sabar... lunch time jek aku terus jalan pegi beli Pregnancy Test. Balik tue sorok-sorok lagi ngan klik kat opis nieh. Terus gi toilet. Buat cek sendiri... berdebarnyer aku tunggu... isk...takut pun iyer..takut aku frust lagi utk yang entah ke berapa kali..

pastue...errr..pastue.... aku tak percaya... betul ker nieh... i can't believe it.. sungguh ker... double line... clear.... merah..terang.... really... Ya Allah.. memang aku rasa nak menangis jek masa tue. Betul ker.... jangan la... tak sanggup aku kalau tak betul.

Aku keluar.... tunjuk kat Kak Fidah (klik aku dia pun ngandung gak nieh). "Akak..... " aku terus tunjukkan pregnancy test tue... "wahhh tahniahhh...tahniah...."... memandangkan aku ada history gugur last year... Kak Fidah suruh aku pegi check up secepat mungkin. Tapi tak sempat klinik tutup kul 4 aku pulak naik LRT gedebak gedebuk..harus dekat kl 4 jugak aku sampai klinik nanti..esok je lah.

4hb October 2006

Pagi-pagi lagi aku keluar pegi klinik. Abie cam tak caya..dia tanya camner aku leh confirm... aku ckp aku test sendiri kat ofis semalam. Aku pegi Kajang Plaza Medical Center. Tak dapat jumpa Dr. Jamil jumpa Dr. Fadzilah jek. Okey la very nice person... direct aku cakap.
"Doc, saya dah lewat dah nieh..semalam wat test positive"... dia senyum jek....
amik tekanan darah aku kemudian suruh aku baring dia nak scan. Aku memang cuak giler... takut tak jumpa kantung baby tue.
"Eh...ini dia..clear nie ha..confirm la awak mengandung....."
"Kejap yer kita ukur... ha betul la... awak dah 5 minggu pregnant"
"Doktor...any precaution ker saya kene amik..since saya pernah gugur tahun lepas."
"Biasanya kita bagi ubat utk kuatkan rahim pada siapa yang gugur tiga bulan ke bawah.. macam kes awak nie awak gugur dah empat bulan...memang kita tak dapat nak buat apa-apa. Tapi saya nasihatkan bila awak dah 4 bulan nanti... jangan banyak bergerak"
"mmm okey lah cam gitu...saya nak mintak mc satu hari hari nieh....." happy sangat..sampai tak mo gie keje....
"Okey..nanti amik ubat tahan muntah ngan mc yer... kat bawah..."
"terima kasih doktor...."

Abie aku tengok dah sengih-sengih.... balik klinik tue sakan meamsing sms kat semua orang bagi tau... nikmatnya ibu yang tahu dia mengandung..nak nak pulak aku memang mengharapkan aku mengandung lagi sejak aku keguguran haritue. Doa aku di makbulkan Allah pada bulan yang penuh keberkatan nieh. Syukur pada Mu Ya Allah...

Hari Ini.

Aku masih lagi berpuasa...aku tanam azam utk tidak tinggalkan puasa, bila lagi dapat peluang nak puasa penuh. Insya'allah.. aku akan tahan... biasa la kan bila tak tau tue sihat jek rasa tubuh badan...tapi bila dah tahu mengandung tue cam tak dapat ditahan-tahan sakit kepala. Sib baik semalam mc..memang aku flat giler petang semalam... Abie yang masa utk buka pose... tak larat sangat...

aku dah buat stok minyak cap kapak.... bukan utk sapu pun tapi utk bau....... Insya'Allah 20hb nie aku akan pegi utk second check up utk tengok baby growth. Aku harap kandungan kali ini akan selamat.... Jangan la di tarik nikmat bahagia nie Ya Allah.. tak sanggup lagi nak tanggung.

Insya'Allah aku akan update dari semasa ke semasa berkenaan kandungan aku nieh....doa kan aku selamat sehingga ke akhirnyer.

Monday, October 2, 2006

Wan Pergi Umrah

Jumaat - 29 September 2006

Assalamualaikum,

Hari ni aku amik cuti, iye lah Ibu nak pergi umrah. So kita orang dah bertolak dari rumah seawal jam 11.00 pagi. Takut lambat, dengar cerita nak check in pukul 1.30 petang. Flight pukul 3.30 petang. Awal sangat ker..tak kisah la kan, Ibu memang suka nak pegi awal dia tak mo jadi yang paling lambat dan buat orang tertunggu-tunggu. Alkisahnya bila sampai kat airport, geng-geng yang patut ikut ngan Ibu tak sampai lagi. So menunggu la kita orang kat Airport tue sampai kul 1.00.

Izzati?? Seronok gila kenit tue berlari sana sini jumpa ngan kakak-kakak sepupu dia yang rajin melayan. Airport tue dia yang punya. Sakan minah tue.



Tengah tunggu untuk check ini. Aku pinjam handphone anak sedara aku utk amik gambar nieh. Maklumlah handphone canggih. Anak sedara aku tue ha yang kat tengah tue baju coklat tue. Handphone dia la tue, handsome tak? Dah beso sok mesti ramai orang minat.




Masa ni Ibu dah pun naik aerotrain nak pergi ke Gate C1. Kita orang memang follow dari bergegar la airport tue ngan jerit pekik cucu-cucu wan dia. Berdentam dentum bunyi cermin tue. Kecoh, malu wan. Ehek...tapi seronok biasa la kalau dah ramai-ramai tak kecoh tak best. Iye tak.






cam sedih jek anak mummy nie tengok wan dia nak pergi. Babai Wan.... orang lain babai dia pun babai sama. Masa salam-salam tue sempat jugak la dia ik ug.. wan dia... (terms Teletubbies for Big Hug).


Tak puas-puas lagi nak babai. Izzati memang pantang kalau dapat tengok aeroplane. Kekadang, kat atas langit tue kita orang tak nampak pun dia boleh nampak. Dan ini.. babai eplennnnnn...... bijak anak mummy nieh kan...





Sempat jugak la aku snap gambar kapal terbang kat KLIA nieh. Macam jakun pun iyer jugak bila ada kat ruang tinjau nieh. Bila la agaknya aku pun dapat pergi menunaikan umrah utk kali kedua yer. Hopefully dapat pergi bersama Abie dan anak-anak. Aminnnnn.......