Wednesday, February 27, 2008

Statement hangin..... muerkekekekeke

Dialog 1 (dirumah)

Izzati : Mummy......
Haku : Iyer.....
Izzati : Mummy nak ada baby lagi ek (sambil raba-raba perut haku.....)
Haku : Tak ada la..kenapa??
Izzati : Perut mummy besar la......

huwaaaaaaaaaaaaaa....

Dialog 2 (di kedai pakaian)

Salesgirl : Cantik gak baju nieh...lawa
Haku : Ha ah memang lawa...baper harga nie
Salesgirl : Alah kak murah jek....
Haku : memang cantik....
Salesgirl : Baju nie sesuai gak utk orang mengandung kak....

)(*&*(%&%$^$*&*(

Dialog 3 (di office)

Kolik : Bla..bla..bla..bla..
Haku : Bla..bla..bla..bla..
Kolik : la..ini bila pulak mengandung nieh...
Haku : huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


Adakah ini menandakan yang haku nie gumukssssss.......huwaaaaaaaaaaaa......

Wednesday, February 20, 2008

Oh Suami!

Assalamualaikum....

Pagi semalam Hot fm ada la buat satu topik pasal Suami Dulu ngan Suami Sekarang. Alkisah suami dahulu tue kureng sikit nak membantu dalam hal-hal rumahtangga. All out diserahkan pada isteri. Suami sekarang more flexi more memahami sama-sama tolong membantu dalam kerja-kerja rumah. Faham dengan keadaan isteri yang bekerja araound the clock, non stop. Aku geram tue si Faizal Ismail tue tak abih-abih kata itu tanggungjawab isteri. Dia penat dia bekerja isteri tak bekerja. Huhuhuhu nak jek aku telefon Hot fm dan dan tue jugak, nak bagi tau ingat isteri dok rumah tue tak keje ker. Kerja rumah tue tak penah habis. Celik mata sampai tutup mata ada je lah benda yang kene dibuat. Suami nie tak leh ker nak tolong. Bukan suruh take over pun kerja-kerja rumah tapi tolong...tolong..tolong mana yang patut... takkan pinggan sebijik pun tak reti nak basuh. Lipat kain sambil2 tengok tv tue takkan tak boleh (kain baju aku menimbun kat rumah tak berlipat lagi...muerkekekekekeke). Memang la suami tue bekerja, tapi at least appreciate la apa yang isteri nie dah buat kat rumah, jaga rumahtangga, jaga anak-anak. Kadang-kadang isteri nie tak ada la mintak banyak sangat pun. At least dengan pertanyaan "Ada apa-apa yang boleh saya tolong?" pun dah cukup buat isteri tue rasa besar hati sangat. Asal nak merungut terus tak jadi bila suami nie rupanya ambik kisah yang isteri tue sibuk dengan kerja-kerja rumah.

Abie?? Mmmmmm aku tak tau la nak kategorikan Abie nie dalam golongan apa. Suami dulu ker Suami sekarang. Terus terang, Abie ada la sifat malas tue. Well tak leh nak kata dia la aku pun sama gak pemalas yang amat. Ini lah yang selalu arwah ibu bebelkan masa dia masih ada dulu. Tapi masa tue aku tak amik pot pun. Bila dah kawin nie la baru terasa...bila pemaleh bertemu ngan pemaleh....well you know la what happen to that house....hahahahahah macam ship wreck. Dan aku nie pun sedikit sebanyak ada mewarisi sifat dan perangai ibu. Memang la diri tue pemalas...tapi aku pening kepala dengan keadaan yang berserabut. Nak tak hendak kene la jugak mengemas apa yang patut. Well, dengan anak-anak yang semakin membesar, rumah tue tak dan neat and tidy ada jelah yang sepah sana sini. Kekadang, bila keadaan cam gitu aku sorang2 boleh menangis. Memang rasa tak larat sangat, bangun seawal 5.30 pagi, itupun aku dan masak bubur Iskandar jek ngan sidai kain. Pastu bersiap nak pegi keje. Dua-dua anak pepagi buta tue haku hangkut bawak gie umah Kak Na pulak. Dulu Izzati memang tugas abie yang bawak, tapi skrg tak boleh dia dah pandai kalau tak ikut mummy dia menangis je lah kejenyer. Iskandar aku bawak pepagi tue sebab tak mo menyusahkan Abie nak bersiap nanti pergi kerja.

Balik rumah kekadang rasa frust sangat bila tengok keadaan rumah. Nak mengemas lagik nak itu nak ini kekadang memang merungut jek dalam hati. Sambil buat keje tue menangis jugak la kekadang. Naper la Abie tak nak tolong apa-apa yang patut. Sebab aku rasa memang letih sangat. Dengan kerja kat ofis. Dengan mengadap jem pagi petang. Dengan nak melayan karenah anak-anak lagik. Bila keadaan berterusan aku terus ckp dalam diri aku sendiri. Aku buat sekadar termampu. Larat aku buat tak larat lantok ler sana. Jangan Abie bising sudah, kalau bising memang sengaja nak switch on kemarahan aku....muahahahahahaha... Once in the blue moon Abie akan received sms dari aku ala-ala tak puas hati la kononnnnnn.....eheh..(nak period kot).

Baru-baru nie, aku dapat berita dari best friend aku. Dia ada masalah rumahtangga. Suami ada hubungan dengan perempuan lain. Hancur luluh perasaan kawan aku tue. Dia kata dia memang dah hilang kepercayaan pada suami dia sungguhpun suami dia dah putuskan hubungan dengan perempuan tue. Bila kita orang jumpa bercerita la hal suami dia. Suami yang memang harapkan rumah kemas sentiasa. Masakkan utk dia dan pelbagai lagi lah. Pastu aku terbaca blog dari sorang kawan aku pasal suami dia jugak. Betapa gila suami nya dengan aktiviti memancing, betapa dia bersusah payah nak jaga kewangan keluarga. Betapa hatinyer selalu kecewa dan frust dengan sikap suami yang tak pernah faham dengan keadaan dirinyer. Betapa kurangnya privacy dia duduk dengan keluarga mertua. Dan aku terbaca di dalam forum yang masing-masing merungut tentang suami. Bila bersalin duduk di hospital tiga hari anak anak terbiar dirumah tak mandi tak apa. Suami buat tak kisah langsung.

Tiba-tiba aku rasa bersyukur sangat-sangat. Bersyukur sangat-sangat sebab aku berkahwin dengan Abie. Walaupun aku selalu rasa geram dan marah dengan sifat pemalas dia tue tapi aku bersyukur bertemu dan berkahwin dengan Abie. Sungguhpun Abie malas, tapi tugas memasak di rumah memang dia yang lakukan. Sungguhpun Abie malas, setiap kali aku sakit, bersalin Abie memagn sentiasa disisi. Sungguhpun Abie malas, dia memang cukup menyayangi aku dan anak-anak. Sungguhpun Abie malas, masih mampu utk menemani aku jika aku mengajak dia kemana-mana. Sungguhpun Abie malas, masih ada usaha utk dia memastikan kat depan rumah tue clear dari semak samun (upah orang ler tue :D). Sungguhpun Abie malas, makan minum aku dan anak-anak tak pernah kurang dirumah tue.

I love you Abie, so much. Mungkin ada kekurangan dalam diri masing-masing tapi kita saling melengkapi. Sorry Abie, mummy bercerita disini. It just that, before this mummy kurang appreciate apa yang Abie dah lakukan pada rumahtangga kita. Bila terjadi kisah2 disekeliling kita i know how lucky i am to have you.

Tapi adatlah dalam rumahtangga........sedangkan lidah lagi tergigit inikan pulak suami isteri. Sekali sekala mesti ada jugak rasa geram dan tak puas hati, and now i'm learning to control it, i'm learning not to complaint anymore. Sometime we didn't realise what we have until something happen. huhuhuhu....emosi ler pulak....

I love you Abie......

Tuesday, February 19, 2008

Iskandar tumbuh gigi!!!!!

Assalamualaikum,

Good morning everybody...wah pepagi nie boss haku happy semacam jek.....pakai earphone..pastue menyanyi-nyanyi....haku lak sakit perut nak tergelak....tahan gelak ler...nak mampus tetiba gelak harus kene marah kang...bior ler...aku pun kekadang bila lupa diri memang menyanyi tak ingat donia.....muerkekekekekeke... sampai orang tau bila aku menyanyi tue keje aku jalan la tue..kalau tak menyanyi tue..aku buat benda lain..boleh gituk..ahaksssss.....gilooo....

Weiiii...Iskandar dah tumbuh gigi..malam tadi la... punya la dia melalak.... tetiba tengok cam ada putih2 jek kat gusi dia bahagian bawah....aku pun aper lagik.... dok la nak tengok sangat.....kepit pipi dia..dia dah start melalak mengantuk..nak susu...tak puas hati selagi tak dapat raba gusi dia tue....akhirnyer aku dapat raba gusi dia..... memang betul pun dah nak naik sebatang gigi...

Baru semalam bercerita ngan member2..tanya Iskandar dah tumbuh gigi ker belum..... habis la lepas nieh....memasing kene gigit lerrr....dah ler Iskandar tue kuat mengigit..... kene tahan sakit je lah lepas nieh....

Sebenarnya banyak benda aku nak update.....nanti lah...... biasa la kan when it comes to typing seme jadi blurrrrrr....padahal masa tengah drive tadi punya la banyak idea nak taip....

Wednesday, February 13, 2008

Aku terkedu!

Assalamualaikum.....

Lama betul aku tak jumpa bestfriend aku masa kat ITM aritue. Lepas grad..lepas masing2 dapat keje....hari2 keje aku ngan dia memang bertelefon, bergossip dan update pasal diri memasnig... boleh kata perjalanan hidup antara aku ngan dia lebih kurang jek.....

Bila masing2 dah berumahtangga.... aktiviti-aktviti kita orang nie ala-ala slow jadinya..tapi masing-masing tetap update dengan kisah masing-masing....

Semalam....baru aku dapat jumpa dengan bestfriend aku nie lepas sekian lama tak jumpa. Tup tup aku dikejutkan dengan masalah rumahtangga dia. Ya Allah terkedu kejap aku.... nak komen lebih-lebih... aku pun baru mula hidup.....Kenapa ya lelaki tak pernah cukup dengan satu. Dan perempuan yang suka merebut hak orang lain nie apa la yang ada dalam kepala dia.

Aku memang kesiankan kawan aku.... anak anak kami lebih kurang jek sebayanya... tapi aku tak sangka dia boleh diuji denga ujian sebegini. Dan yang paling aku tak sangka hal hal cam gini boleh berlaku pada sahabat karib aku sendiri..... na'zubillah mintak dijauhkan berlaku pada aku.

Apa yang dia buat sekarang dia cuba dapatkan hak dia sebagai seorang isteri...sebab suami tue seolah2 tak anggap yang bini dia tue bukan bini....cam gelpren jek lagaknyer....

Pada sapa yang menjadi orang ketiga.....sanggup ker kita nie jadi penghancur rumahtangga orang..... Subhanallah....... fikir-fikirkan lah.....

Tuesday, February 5, 2008

Entah...pasal aku kot....



Assalamualaikum


Sebulan sekali gamaknya aku nak update blog nieh.....awal2 creat dulu kemaruk nak update hari-hari makin lama makin pemalas..bukan malas....buah fikiran tak berapa nak cerdik semenjak dua menjak nieh.... ekekekek nak taip pasal diri sendiri pun nak kene ada akal fikiran cerdik ker...ekekekekeke.....


Penghujung January haritue aku dapat boss baru. Okey la..she's a nice person..aku rasa aku boleh get along la ngan dia..nak buat keje pun rasa senang jek la..setakat ini la.... dan aku rasa...workload aku untuk tahun 2008 nie makin bertambah. Huhuhuhuhu masih ada masakah aku utk berconfy-confy untuk berforum-forum bagai...... tak sedo diri kan dah banyak kali kene ngan big boss pun tak serik2 gak aku...abih..keje aku bukan hectic sangat pun..kang concentrate sangat ngan keje kang..keje cepat abis......aku tak ada keje la pulak..... muahahahahah alasan tak munasarawak betul......


Subhanallah..petang-petang nie otak beku la...tak tau aku nak taip aper dalam nieh...nak update aper yer...... entah ler...


Last weekend Abie pegi Pulau Ketam mancing...... cuti panjang tiga hari aku ngan anak-anak melepek jek kat rumah tak pegi mana pun...iyelah dah big boss tak ada....aku tak koser nak bawak anak2 keluar....nak nak dengan si kecik tue..... makin melasak..... kenapa lelaki tak leh di pisahkan dengan memancing ek...mostly kawan2 aku...hubby masing2 pun sama kaki pancing.... mujur la..mujurlahhhhh Abie bukan kaki pancing tahap hardcore...kalau tak..mau perang siang malam agaknyer....aku pun heran..aper la bestnyer dok menunggu ikan nak makan umpan...... huhuhuhu kata lah aku tak paham pun minat depa nieh...sebab aku memang tak paham....bosan lagik ada.... bosan dok menunggu........


Bila fikir-fikir pasal hobby nie...... baru aku terfikir....aku nie tak ada hobby rupanya....rutin hidup hari2 sama jek...bangun pagi pegi keje balik keje tido....... such a boring life.... ahaks..boring ker??? don't think so.... sebab aku ada anak-anak yang sentiasa menghiburkan hati dengan perangai masing-masing...walaupun kadang-kadang mak dia menjerit mengalahkan tarzan.


Apa development Iskandar sekarang...... huhuhuhuhuhu macam-macam..... setakat dia 8 bulan nieh......

1. Merangkak dah laju

2. Memanjat dah terer... (tapi tangga tak past lagik)

3. Mulut pun leh tahan gak bisingnyer..

4. nak belajar2 meniti di sofa...

5. dah pandai2 nak lepas tangan bila berdiri...

6. mengamuk pun pandai........


tapi kadang-kadang mummy memang cukup terhibur dengan perangai Iskandar..... i love his smile..such a sweet smile......


Izzati??? aper yang dia dah pandai sekarang.... end of this month will be her 4th birthday.... pandai aper??

1. Demand macam2 nak beli itu ini main order jek....

2. Boleh nak membaca huruf jawi...dapat la capture satu dua huruf

3. Pandai sayang adik.....memang sayang beno ngan adik sampai adik naik rimas...

4. Dah pandai mintak nak pegi sekolah (aku aim nak sekolahkan dai lima tahun sok)

5. Mulut makin kaletah.....cam mak nenek.....


tanpa dia orang...my life would be meaningless....... same goes to you Abie.....


love my family....mmmuaaaaaahhhh