Wednesday, October 13, 2010

Catatan....Pengalaman Bersalin Iqhram 3


Alhamdulillah....
Doktor bius yang buat epidural tue sangat-sangat teliti orangnya..
Aku tak rasa sakit pun...
Cuma dua cucukan yang pertama tue jek.... itupun rasa cam kene cucuk biasa tue jek..

Terima kasih Dr. Wan (itu jek yang aku dengar namanya)
lepas kene cucuk epidural tue...
aku terus rasa cam mamai jek....kejap2 tertidur...
kejap2 tertidur....

Kaki dah rasa berat sangat...tapi still boleh gerak lagik..
tapi satu badan haku menggigil kesejukan..
doktor kata biasa simptom epidural nieh...

Tapi sungguh la menggigil tue bukan gigil main-main
memang gigil sungguh-sungguh.....

Nurse tanya sakit tak ker tidak..aku tak rasa sakit pun..
cuma kadang-kadang rasa cam perut tue mengeras jek lah...
nurse kata ada contraction nie kak....
iyelah dah ambik epidural kan..bukan rasa pun sakit contraction tue...

Tapi bila dilation dah besar....
memang terasa tekanan kat bawah tu....
bawah tut tue lah.... aku dah teragak mesti dah nak bersalin dah nieh
nurse cek bukaan tengok dia dah start suruh teran...

Aku pun cam blurr jek...err camne nak teran ek...
teran jek kak.... cam nak buang air besar tue..
aku pun try je lah teran....

Dr. Jamil pun masuk.... nurse kata kalau ada rasa tekanan tue teran jek
tapi bila Dr. Jamil sampai...dia kata teran jek...
aku pun teran jek lah.... tapi memang la..bila tak rasa sakit contraction nieh...
kita jadik blurr nak teran...sebab bila sakit tue baru meneran kan..

Kali nie aku main teran jek...rasa lama gak teran apasal tak kuar2 nieh...
tiga kali teran....which is lebih kurang dalam seminit gak la kot tiap kali teran tue..
baru la...baby keluar...huh...penat!!!!!!!....

epidural pun penat tauuu walaupun tak rasa aper...meneran tue ingat tak sakit ker...sakit jugak!!!....



(sambung lagik...... )
esok kot....
ehehehe

3 comments:

  1. congrats kak mah..ekceli aritu MDT nak wish..tp lambat..maklumla..i kan superrr lmbt..hiks!

    ReplyDelete
  2. kak mah..yerla doc wan asenya nama dia..
    dia pun ada gak injek kt blkg illa ms nk operate ari tuh....lembut jek kan dia bt....
    dia siap tunggu sampai operation tuh abeh..

    ReplyDelete
  3. congrates azimah. comelnya ikhram!

    ReplyDelete

please be nice to me