Thursday, October 14, 2010

Catatan....Pengalaman Bersalin Iqhram 4


Ramai tanya...epidural tue memang tak sakit ker..
memang tak sakit...bagi aku...
dan aku rasa.... ikut dos yang doktor bagi jugak...
cam aku... doktor dah cakap awal-awal....
nak bersalin akan rasa sakit kat bawah tue..yang bagi aku lebih kurang cam tekanan baby nak keluar...

Dan bagi aku...lepas memang aku tak rasa langsung sakit contraction tu...

Tepat 12.34pm.... Iqhmar Muammar pun dilahirkan...
Alhamdulillah....aku memang penat giler la meneran tue....
sungguh penat la nak keluarkan satu nyawa kan...
tak ada la mudah pun...

Lepas doktor jahit...(banyak jugak jahitan aku huhuhu..lupa nak tanya abie kene gunting ker rasa dah kene jahit harus la kene gunting kan...)
Epidural pun dicabut...start la rasa rengat perut tue kan..
adat la... lepas bersalin....

Dekat kul satu lebih gak la...aku keluar dari labour room tue...
nak jadik kisah.... masa nak turun dari katil labour room tue..
ingatkan kesan epidural tue dah abih...
elok aku turun jek katil tue aku rebah....

Menjerit nurse yang tolong aku tue...
aku pun cam terpinga-pinga....aik apasal..kepala tak pusing..
rupanya kepala lutut aku lemah lagik.....
iyelah kesan epidural tue tak abih lagik kan.......
udah lah darah menjejes2....

Huhuhuhu...cepat-cepat nurse bawak aku pegi wad...
aku pun terus la baring kat dalam wad.....
iyer..kesan epidural aku muntah dua kali hoccay...lepas bersalin......
satu mungkin sebab satu hapah pun tak makan dari pagi perut dah masuk angin...
satu lagik mungkin kesan epidural tue sendiri...
mak oiii mualknyer tok sah cakap laaa

Rengat perut dah start....bayangkan la muntah.... sakit kat perut tue camner..
itu bukan c-zer tue.... fuh!!!

rasa cam panjang lagik jek citer haku nie..abihkan lah ek.... boleh korang ulang-ulang baca..(errrr ada ker orang baca)...ekekekek...




Aku pesan kat Abie beli Sarsi....
hah!! nak buat aper air gas tue...ekekekke..
ini yang aku amalkan dari bersalin anak sulung lagik..
sakit rengat perut tue.... petua arwah ibu..minum air sarsi..
tapi make sure...jangan sejuk dan hilangkan gas dia tue...

Alah minum pun tak sampai setengah cawan...bukan berani pun nak minum banyak-banyak....

eh dah abih la citer...ekekeke....
cam gitu la aku bersalin....
nak kata mudah sangat tue tak ada la...

yang aku perasan....kalut, gemuruh, takut nak bersalin kali nie..melebihi segala-galanya....
sungguh.... tak tau kenapa....
dalam labour room tue mulut tue memang tak henti2 dok baca doa Nabi Yunus tue...
sampai lupa haku nak mintak maaf ngan Abie....
dah nak sampai waktu baru cakap ngan Abie... "awak maafkan saya ker tidak?"

Dok kalut sangat layan takut...sampai lupa segala-galanya....

Tapi yang paling best...aku dapat layanan yang sangat okay kat KPMC tue.... ..
dua kali bersalin tak pernah aku rasa orang dok tukarkan pad segala...ehehe (dalam labour room tue lain ler)
kali nie.... merasa orang tukarkan pad.....
ahaks itu pun nak citer...
dan hadiah baby kali ni pun best!!!!.......walaupun beg dari Enfa sahaja...ngeh ngeh ngeh.....










3 comments:

  1. eh eh dah bersalin ke uols..??

    ReplyDelete
  2. erkkkkkkkkkkkk ngeriiiiiiii ngiluuuuuuuu bile baca

    ReplyDelete
  3. blh try ni nk minum air sarsi...
    rasa rengit tu rasa mcm contraction tu ke?
    kalo nurse ckp sakit batu meroyan, dia tgh nk cari balik tempat dia...yg tu ke kak mah?

    ReplyDelete

please be nice to me