Wednesday, June 23, 2010

Catatan....Amalan Berpantang (Old Skul)


(gambar adalah hiasan semata-mata - cilok dari pakcik gugel)


Ini amalan member kat office....dia masa first baby memang style old skul nyer pantang....tak ada sibuk sibuk nak beli-beli segala serba serbi... .... bila baca email beliau.... jimat belanja sungguh amalan berpantang dia nieh.... tapi urut tetap urut gak la....cuma hal-hal jamu jaman nieh.....memang old skul nyer la..pokok pangkal kene rajin  carik bahan...

Okey ini copy paste dari email beliau yang bernama Nisa....


Dalaman:-

1. nisa makan jamu jer..jamu kacau yg mak bidan buat..tu pun yg serbuk..kacau ngan madu sahaja satu sudu setiap pagi n petang lepas mandi..nak makan pun ade caranyer..yg pil mak xkasi makan..kurang mujarab katanyer.
oh ini kene dapatkan maklumat lanjut dari beliau.....

2. air rebusan akar kayu pun yg mak bidan bagi..tp trust me..akar kayu ni xpahit n sedap!! -
begitu juga yang ini..... kene dapatkan maklumat lanjut dari beliau...

3. air rebusan halia bara+lempoyang+lada hitam+manjakani+cekur+temu rapat+halba+gula batu..sume tu masuk dalam uncang n rebus..rase dia mcm air tebu tapi pedas2 sket sbb ade lada hitam n halia. fungsi untuk kecutkan ape yg patut especially rahim and buang angin a.k.a PERAPAT
.

Luaran(yg tempek2 tu):-

1. kat kepala(dahi)-nisa letak kayu manis yg diasah dgn air kat belakang pasu.asah bagi pekat2..sapu jer kat dahi...untuk buang angin..pastu ikat rambut tinggi2 mcm samurai!! Kalau nak senang blend jer samapi halus,,pastu amik 2 sudu bancuh ngan air kasi pekat.

2. kat perut-nisa asah bijik buah pale dengan campuran air nyonya(air nyonya ni dpt kat kedai ubat cina-bau wangi).pastu sapu kat perut..bile dah kering baru pakai bengkung.nisa pakai bengkung yg lame tu(yg kena lilit2 tu)..mak kate lagi kuat n ketat. Ni pun leh blend je..jimat mase,


Mandi:-

nisa mandi air rebusan serai wangi+daun jambu+mengkudu+daun pandan.


Lain-lain:-

1.cucian(private part):-
cuci ngan air rebusan asam keping+halba+daun sirih setiap kali kencing atau ke tandas. fungsi dia tuk cepat kering(kalau normal birth).

2.tungku
nisa guna batu sungai yg dipanaskan atas dapur n balut ngan daun mengkudu.tungku lepas mandi pagi n petang..

3.bertangas/berganggang
ni part yg tak besh sekali mase dlm pantang.bertangas dgn bara ranting pokok rambutan and halba..tuk mempercepatkan proses kering kat private part tuh..


so rasa-rasa boleh diguna pakai boleh la diguna pakai kan...ehehe sebenarnya haritue mintak bahan-bahan untuk mandi tak sangka lak dapat ini semua...okey la kan.... jimat belanja....ehehehehhee




3 comments:

  1. Salam,

    selamat berpantang in advance.

    tapi kena tau 1 benda... if mula pantang kita pantang elok-elok, nak hujung-hujung tak ikut pantang, bisa demam okey...

    :D

    ReplyDelete
  2. Akak ni pun jns berpantang gak..tapi bab mkn jamu yg kene bancuh ngan air sumer tuh...akak xleh nak telan...dari anak sulung-no 4, sumer pakai NR jek..senang telan..heheh

    ReplyDelete
  3. nurul..tengkiu tapi memang pun kalau dah start pantang tue pantang la sungguh2..jangan culas...

    kak ina.... saya telan jamu akar-akar kayu nie okey lagik nak telan tablet adalah hazab sebab tak reti telan ehehehehehhe

    ReplyDelete

please be nice to me