Monday, May 3, 2010

Catatan....Masak-Masak Weekend

Ku dah kata dah kan..sudahnya jadik entry basi...tapi makanan-makanan ni idok ler di makan waktu basi...haruslah time baru lepas masak gitu kan...cuma entry yang nak dimasukkan ke dalam ni dah cam citer basi lak kan...tapi sebab gigih mengambik gambar...gigih jugak la akak nie nak bercerita dengan you allss...


sardin caca marba version Kak Mah...... ini sardin ku masak campo budu...hahahaha..tapi dua tiga titik je lah...tengah masak masak sardin tue....ternampak ada budu...ku pun aper lagik...campo ler setitik dua.... ini hidangan brunch haku ngan anak anak.... masa weekend tiga minggu lepas kot..kurang ingat pulak akak nieh....


kalau dah masak masak cam gini..ingat akak ker yang masak...dah tentu la.. Dari Dapur En. Abie (cam tiru jek ekekekekek)...round the clock.... ikan kembung masak kicap, ikan kembung goreng, terubuk masin goreng dan telur dadar..... masak simple cam gini pun..... bila dah makan waktu panas-panas sedap jek.... hidangan dihujung minggu..merasa Abie masa kalau dia keje petang ataupun off day je ler.....


huh masak cam gini..haku lagik ker masak...tak ada maknanya.... lagi sekali Dari Dapur En. Abie.... round the clock.... kobis masak lemak putih, ikan bilis sambal, talapia goreng, sambal belacan..... biasa la kan masakan golongan marhaen.... tak ada la gelemer mana pulak...tekak suami ku tekak kampung......kebetulan pulak la ...mengandung nie tekak tak berapa nak cerewet...cuma tak leh bau jek...tapi makan okey jek... setakat nie alhamdulillah....



yang ini??? hahahahha ini Dari Dapur Mummy...ngeh ngeh ngeh.... kisah di sebalik meehoon goreng nie kan..asalnyer Mummy teringin nak makan pasta bolo....daging dah ada...sos dah ada.... pasta pun ada...aritue beli tak berguna lagik...sekali ...punya la hazab.... bila nak hambik pasta fettucini tue dalam drawer.... mak datukkkk, drawer haku telah dihijack oleh tikus....arrrggghh..sangat tension hoccayyyyy..habih segala makanan yang simpan dalam drawer tue digigit dek sang tikus nie..geramnnyer lahhhh...

tak koser la akak nak masak pasta kan dah kene geget tikus.....harus la kang haku masuk sepital..so abih seme barang dalam drawer tue ku buang dalam tong sampah walaupun makanan dalam tin.....ish tak mo ler guna.....

sib baik la ada meehoon penyelamat...so ku masak la meehoon goreng fusion...pertembungan western and eastern...hahaha guna sos spageti..aci?? Izzati makan??

"Mummy..nanti masak lagi yer...... tapi jangan letak cili.... letak tomato jek banyak-banyak" (tiru kata rehan... sib baik ada anak taww...dapat kat En. Abie.... harus tak diusiknyer itu meehoon...kuhik kuhik kuhik...)

panjang lak citer meehoon goreng mummy nieh...


ini pulak hari sabtu haritue...... dah lama tau dah merasa makan mewah kat rumah..... ketam mewah ker?? mewah ler.... Chilli Crab from the kitchen of En. Abie...skiping akak nyahhhh....sohih dia teringin la tue dah lama tak makan ketam kaedahnyer..... wahh..pedas pedas tue Izzati pun suka juga...favourite sungguhhhhh.... Mummy pun suka jugak...tapi ku jadi tukang korek isi utk Izzati...ini hidangan makan tengah hari yer kenkawan.... makan malam???


tadaaaaaaaaaaaaaa....... udang masak lemak.....asalnyer Abie nak wat kerutuk....tapi Abie tak koser nak tunggu lelama...so jadik lah udang masak lemak....dannnnnnn pemenangnya adalah... Izzati... huhuhuhuu seronok tengok dia makan malam tue..... memang seafood favourite dia laaaa...suka tengok anak makan sedap...

Iskandar??? tak ada maknanya...sesuap dua terus stop....tak koser dah nak makan....sibuk nak  susu jek.... budak kuat membotol ni kurang makan kan.....

Hari Ahad makan aper??? nganga lorrr Abie keje pagi sampai malam....hehehehheehe....sib baik la... petang Ahad tue ada birthday party kat Mac'D.....kuhik kuhik kuhik...

Alasan Mummy tak masak...errrr i tak lalu bau bawang tumis..aci?????





No comments:

Post a Comment

please be nice to me