Tuesday, June 23, 2009

Catatan..... Khas buat Irtiyah

Salam,

Lambat lak entry haku hari ni yer... lambat sebab hari nie makan gaji buta kat office nieh...iyelah orang lain sibuk buat keje..haku sibuk la pulak menggodek, mengedit gambar-gambar utk jualan dalam blog haku lagi satu tue..

ohhh lupa....saya dah upload baju-baju baru di blog bisnes saya yer..sila-sila la melawat...

Entry kali nie aku nak tujukan khas buat rakan Blogger saya.. Irtiyah...aku lebih suka panggil Irtiyah ni Cikgu...sebab dia memang cikgu...ehehehe...

Aku memang rajin masuk blog dia, membaca luahan hati dia... well aku pun nak share something kat sini dengan rakan-rakan sekelian.

Selagi bergelar manusia yang boleh bercakap (iyelah orang bisu guna bahasa isyarat ye tak)....selagi tuela kita akan diaju dengan soalan-soalan ala-ala cepu emas gitu....

Irtiyah, ini pengalaman saya sendiri....saya boleh dikategorikan sebagai salah seorang umat Nabi Muhammad yang ditakdirkan mendapat jodoh lambat...kira lambat la...sebab umur 23 tahun Ibu den dah bising-bising tanya...tak ada boyfriend ker...tak ada pepe ker...lotih nak jawab...

Saya ditakdirkan berkahwin pada umur 26 tahun...akhir tahun 2002 saya berkahwin ... masa saya sekolah menengah, belajar di ITM....saya nie tak reti nak berpakwe-pakwe bagai, gatal tue ada lah....jangan tak tau..masa kat ITM....rasa tertekan jugak (cewahh tertekan tuee...teruk nya lah) kawan-kawan lain setiap weekend dok la bergendut dating kat Lumut kat Setiawan kat Manjung...eheh saya belajar di ITM Manjung.

Sehinggalah saya bekerja saya tidak mempunyai teman lelaki yang boleh dikatakan steady...dapat pun buang masa tiga tahun..... dapat mamat yang takutkan komitmen...

Yang saya nak share di sini..masa saya bekerja....umur semakin meningkat, kawan-kawan sebaya sorang demi sorang telah melangsungkan perkahwinan..... tinggal lah saya yang masih tidak mempunya teman.... ada pulak tue yang dah beranak pinak.....

saya masih enjoy masih happy dengan keadaan diri sendiri sebab saya percaya kepada Jodoh....tapi saya akui saya masih tidak dapat mengelak soalan-soalan cepu emas... well Irtiyah..kalau Cikgu diajukan dengan soalan "Bila nak dapat anak" saya pulak diajukan soalan "Bila kau nak kawin nieh?"

Ada ketika, soalan ini saya anggap terlalu sensitif.... manusia....kononnya nak mengambil berat tapi mereka tidak faham..sebenarnya dalam tidak sedar mereka telah membuat hati kecil ini terusik dan terasa....ada pernah suatu ketika..memang saya mengalirkan airmata...saya gembira dengan hidup saya tapi kenapa orang lain sibuk-sibuk dengan kehidupan saya...

Irtiyah....tekanan, dilema dan emosi Cikgu....saya rasa saya faham.... walaupun situasi kita tidak sama...tapi hakikatnya kita mengalami satu perasaan yang hampir serupa.... tiada kata yang boleh saya cakapkan untuk menenangkan perasaan Cikgu, hakikatnya hanya Cikgu sendiri yang boleh memujuk hati sendiri... macam kejam jek bunyinya kan.....sungguh..orang lain hanya boleh mendengar selebihnya perasaan sebenar hanya kita sahaja yang faham dan lebih mengetahui.

Cikgu....orang lain memang takkan faham dengan apa yang mengalir dihati nurani kita...orang lain takkan faham dengan apa yang kita lalui..orang lain memang takkan faham dengan derita yang kita tanggung..... tapi Cikgu....Cikgu tidak keseorangan di dunia ini, masih ada insan lain yang menerima nasib yang sama seperti Cikgu.....

Macam yang pernah saya katakan sebelum ini Sabar itu sebenarnya adalah satu anugerah penghargaan yang Allah berikan pada kita...andai kita mampu bersabar.... hasilnya pasti lumayan Cikgu........

Untuk saya menyuruh Cikgu memekak kan telinga dengan kata-kata manusia, mustahil rasanya...percayalah....andai satu hari Cikgu dikurniakan zuriat pasti Cikgu akan hargai dengan erti kesabaran yang telah Cikgu tempuh selama ini.

Cikgu....selepas bernikah, 6 bulan baru saya 'berisi'....6 bulan pun cukup saya merasai apa yang Cikgu rasai....

Soalan manusia tidak akan berakhir Cikgu.......

1. Bila kau nak kahwin? dah kawin
2. Bila nak ada anak? dah ada anak
3. Takkan sorang jek bila nak tambah? anak dah besar
4. Bila anak ko nak kawin? anak dan kawin
5. Bila nak bercucu nieh?

anak kita pula menerima nasib yang sama

Putaran hidup....... selagi bergelar manusia...soalan-soalan in pasti tidak akan lupus.....

Nasihat saya...pada rakan-rakan lain...andai ada rakan keliling anda mengalami situasi ini, cubalah fahami perasan dan hati nurani mereka.....andai sukar utk kita fahami....letakkan diri kita di tempat mereka...andai itu juga sukar utk kita lakukan..biarkan mereka dengan kehidupan mereka......jangan sampai kita pulak melukakan hati mereka.....


Saya tak reti nak nasihat...hanya sekadar berkongsi pengalaman dengan Cikgu.


3 comments:

  1. Salam...

    terima kasih kepada tuan rumah kerana telah memberi saya ruang sebegini besar di dalam blog ini.

    Rasanya kita pun belum lama tegur menegur dalam dunia blog. ternyata tuan rumah seorang yg sentiasa menghargai orang sekelilingnya.

    luahan saya di blog saya itu kiranya satu proses penyembuhan. buktinya sejak seminggu dua ini, apabila saya berhadapan pertanyaan2 itu (kerap juga la kena attack). saya kurang tersentuh berbanding sebelum ini.

    tambahan lagi insiden2 di kenduri itu umpama satu letupan bom atom yang lama terkumpul sedikit demi sedikit dalam diri saya. mujur bom itu hanya menyebabkan hujan. dan bukan kemusnahan.

    kehadiran kawan2 senasib mencurah rasa, kawan tak senasib memberi semangat, buat saya rasa lepas dari beban yang berat.

    keselamberan saya hari ini banyak dipengaruhi oleh luahan saya di blog sana. sekurang2 bg saya ada orang yg cuba untuk memahami. soal ada perubahan atau tidak itu soal kedua.

    kata2 tuan rumah ttg situasi orang lain yg tak sama tapi hampir serupa, dengan soalan2 berbeza itu saya akui.

    Pendek kata (walaupun dah panjang saya tulis ni) banyak hikmah saya perolehi walaupun bukan tangis ketawa anak kecil tetapi tangis tawa insan2 bergelar hamba Allah.

    terima kasih kerana membaca luahan hati saya dan memberi semangat di kala memerlukan.

    salam :)

    ReplyDelete
  2. Anonymous3:17 PM

    If you are planning to Abercrombie and Fitch make a profit, Abercrombie then giving away promotional clothing Abercrombie Sale as a promotional gift will never Cheap Abercrombie let you lose your aspiration. Abercrombie outlet This is the best way to reap profits. The first step towards this is abercrombie Jeans by deciding your budget. A well Abercrombie Pants planned budget can get you the best promotional items at reasonable cost which will easily be Abercrombie Tees accepted by the masses. Regardless, Abercrombie Shorts selling branded promotional Abercrombie Sweaters clothing with your own brand is another way to gain instant popularity. The natural impulse for almost all retailers is to make a huge profit on the products already in the stockpile. But it would be wiser to purchase loads of unique promotionally priced clothing items, promote it at good deal basement price and then put it on the market of sale. This way the scope of attracting populace to the store increases. This merchandise actually pushes benefits with its attractive features. It not only provides name and popularity to your brand but also helps to reap noticeable profit also.

    ReplyDelete
  3. Want to Make Website or Software...? Any Type of Website and Software and Desktop and Web Based Applications.
    Want to Make Now, Just Contact us at Skype
    Skype : Jobz.Corner

    ReplyDelete

please be nice to me