Sunday, February 1, 2009

Oh Mesin Jahit


Salam,

Kalau tengok pada tajuk jek rasanya semua dah boleh agak apa yang nak aku cerita kan. Well semenjak dua menjak aku amik upah jahit tudung nie buatkan aku terasa-rasa nak beli mesin jahit. Mesin jahit yang ado nie tak memenuhi citarasa dan kehendak aku. Dan sejak-sejak reti jahit sikit-sikit nie..buatkan aku nak tambahkan ilmu jahitan aku..kot kotla tahun nie dapat beraya hasil usaha jahit sendiri kan...baju Izzati ker Iskandar kerleh ler aku jahit kan..kot kotla kan...

Well these two model dalam pala otak aku... ada gak orang cakap Singer nie tak elok....tak elok camner aku tak tau la...tapi ada yang kata.... tak cukup tahan lasak....senang nak longgar screw sana sini...tapi so far model yang aku tepek kat bawak nie....rata-rata aku dengar orang puas hati... tak ada la canggih mana... simple jahitan pun okey bagi aku..... sebab aku just nak jahit lurus jek...tak ada la nak berquilt, bersulam aper seme bagai....







Features
7 Stitch patterns available at the turn of a dial
Built in 4 step buttonholer that sews buttonholes of any length
Up to 5.0mm stitch width
Various choices of stitch pattern
Built-in storage
Handy free arm
Convenient for sewing tubular, hard to reach areas of garment such as sleeves & cuff etc

Price*: RM 745 (WM) RM 775 (EM)

*Prices quoted are subject to change without prior notice.


Dan bila hari-hari dah potong kain buat tudung nie...masalah utama aku ialah nak hantar jahit tepi. Well ni lah yang makan masa...so buatkan aku pun terasa-rasa nak beli mesin jahit tepi sekaligus...dan mesin singer jahit tepi model nie la yang jadi pojaan hati ku..sebab aper..sebab dia empat benang..dan sesuai sangat utk jahit t-shirt..yang mungkin boleh aku aplikasikan kat next tudung-tudung aku.... huhuhuhuhu...





14N655
Features
Two needles, 4-thread overlock machine
Maximum speed: 1,250 per minute
Maximum stitch width (mm): 7.0
Maximum stitch length (mm): 4.0
Needle Cat no.: 2020
For safety, power will be cut-off when front cover is opened
Suitable for T-shirt sewing

Price*: RM 1,345 (WM) RM1,415 (EM)

*Prices quoted are subject to change without prior notice.

Well selepas berfikir-fikir...aku rasa memang aku nak rembat jugak dua2 jenis mesin nieh... tapi nak beli sekali rap dengan cash money...nan ado la gamaknya...nak tak nak aku kene la buat on instalment basis....dan inilah dilema aku sebenarnya...nak kumpul duit beli cash or instalment... hmmmmmmm....memang aku berkehendak kan...mesin mesin inieh....

5 comments:

  1. Mah, aku pun rasa nak rembat mesin jahit .... aku aim 'apple' tapi beriban-riban ... uwaaaaaaa

    ada mesin senang kan walaupun tanganku keras cam batu .. huhu

    ReplyDelete
  2. memang....tue la..aku plan nak handle kelas jahit baju kurung nieh..ngeh ngeh ngeh.....aku pun nak epal gak..tapi mahal giler la..lagipun aku bukan minat nak ber kraf-kraf bagai..

    ReplyDelete
  3. aku buat mesin jahit..keh keh keh..taktau apa2 psl jahit menjahit ni..jahit jelujur pun jadi zig zag abis!!

    ReplyDelete
  4. ops..buat mesin jahit la..mcm robot daa...aku nk ckp aku BUTA mesin jahit!aduss

    ReplyDelete
  5. mcm nak beli jek mesin jahit tepi tu.. mesn jahit rasa nak tapi syg yg kan rumah tu elok lagi.. igt nak pi tmbh motor jek laa... pusaka arwah atuk tu... sayang bangat loorr...

    ReplyDelete

please be nice to me