Thursday, January 8, 2009

Homemade Grill Chicken Chop with Mushroom Gravy

Salam,

Monin eberibadiii....... heheheheh weh tak rajin pun.... pemalas tahap naga sakti jawa barat haku nieh....tapi tue la bila sekali sekala nak membuat tue....mesti nak carik yang canggih-canggih nyer masakan...

So malam tadi....dengan jaya nya aku menghentam keromo resipi sendiri yang bertajuk Homemade Grill Chicken Chop with Mushroom Gravy.....ekekekekeke sebenarnya kan dalam beno haku teringin nak makan Chicken Chop nieh...tapi tak berkesempatan jek nak pegi. Nak pegi mesti la tempat yang betul-betul sedap menikmati Chicken Chop kan...so malam tadi aku buat keputusan baik la aku buat sendiri... bread crumb pun ada kat rumah...so aku pun shopping barang semata-mata nak buat Chicken Chop nieh...

Sampai rumah..aku terus chop ayam nie.....ekekek alah aku beli ayam yang dah siap slice tue...yang tak bertulang tue....yang memang dua keping jek tue... my tips...jangan susahkan diri anda....ngeh ngeh ngeh..... aku marinate ayam nie dengan oyster sos ngan garam sikit...huhuhu bahan lain tak ado....dah nama pun resipi hentam keromo kan.... aku guna apa yang ado je lah kat rumah tue.... konon-konon nak goreng dengan bread crumb asalnya...tapi tak jadik...better haku grill dah tentu-tentu ada oven kat rumah tue kan fully utilise lerrr..... tapi kan... ayam haku sedikit masin..oyster sos tue terletak banyak kot..... dah la letak garam letak oyster sos lagik so lepas nieh....bare in mind..no oyster sos..carik la sos khas utk marinate tue...

Aku beli la sweetcorn, brocoli...konon2 nak bagi penuh pinggan.... aku steam jek depa-depa nieh...dan aku amat berterima kasih dengan rice cooker haku yang serba boleh..ngeh ngeh ngeh... buat kek boleh, steam boleh..masak nasi laaaagi la boleh...



nilah rice cooker haku...hadiah pemberian dari Angah kakak aku pada arwah Ibu dan dengan jayanya aku mengambil alih ini rice cooker..... best..... aku dah masak kek dalam nieh..masak nasik selalu la dan malam tadi aku steam jagung pulak dalam nieh...


vallah...... kojap yo steam punggg...iyelah jagung nak steam lama-lama wat aper punggg.....
cepat masak kan jagung nieh.... brocoli aku dah amik siang2..kang hilang khasiat pulak kalau steam lelama... cewaaahhh..


ni lah oven yang dah banyak berjasa ngan haku..ngendeng2 ngan Abie nak kan menatang nieh... RM99 je pun...tak ada la canggih mana...tapi merasa la aku nak membakar ayam, kek dan aper-aper yang aku suka terpk last minute...ngeh ngeh ngeh..


ini lah rupa Homemade Grill Chicken Chop with Mushroom Gravy. Weh lupa nak citer... gravy tue haku beli serbuk dah siap jek kat tesco....salad-salad tue pungggg.... ekekeke so sebenarnya... chicken chop ni ready made jek....haku tukang chop ayam jek ngan bakar..selebihnya....tabur jek kan pinggan tue..nampak la cam kat kodai kan.... so very healthy tak makanan aku tue..ekekek salad tue beria.....

Note to myself:

1. Not so much oyster sos when marinate the chicken - or lepas nie kene carik resipi lain nak grill ayam....dan resipi hentam keromo kureng....ekekekekek
2. Don't use dressing fruit salad..instead use thousand island or mayonese should be okey - penyudahnya haku tak makan pun salad tue malam tadi sebab very the tak sedap....
3. Oooohh Asz....really need you resipi on this menu lerrrr....haku nak kan gravy tue..nak wat sendirik..... kui kui kui... tengok ko buat last week very the shedapppp.... ngan mashed potato
seme bagi.......so jangan luper yerrrrr.... ngeh ngeh ngeh...

dan sungguhpun tekak ku kurang sikit atas hasil usaha pertama ini.... tapi Izzati...mak aiii sedap betul dia makan..sekeping tue dia sorang....laju jek.... Iskandar biasa lah..main jek lebih...haku dua tiga suap rasa full..... lepas nie dah promise ngan Abie kene buat utk dia pulak.....malam tadi Abie tak ada..so kami akan anak beranak je ler....

2 comments:

  1. ishhh sodapnya kak mah...cam nak try buat la..

    ReplyDelete
  2. buat jgn tak buat....ini namanya resipi hentam keromo....

    ReplyDelete

please be nice to me