Tuesday, July 31, 2012

Catatan....Ramadhan 2012



Dah 11 hari dah kita berpuasa yer
sekejap jek kan....

Macam tahun tahun sudah ada jek diary ramadhan utk anak dara nieh
tahun ni patutnya bertambah la kan
Iskandar dah 5 tahun

Tapi budak tue langsung tak mo puasa..
hari pertama kejutkan utk sahur kepala angguk nak puasa
tapi tak bangun-bangun
tak per la Bang, next year kene jugak practice puasa

Izzati tahun ni macam ada rengekan sikit berpuasa
almost everyday boleh dikatakan dia akan merengek nak berbuka
tak macam tahun lepas nampak dia kuat
tahun nie macam dugaan utk dia lagi kuat kot

Puasa tahun nie biasa-biasa jek,
tak ada yang luar biasa pun
cumanya Insya'Allah raya tahun nie
kami sekeluarga akan balik ke Kedah
dah 6 tahun tak balik ke sana

Yang merasa balik kampung Izzati sorang jek
yang lain tak merasa pun...

Ada lagi 19 hari kita berada di dalam Ramadhan ni kan
dok terfikir-fikir sepanjang 11 hari Ramadhan ni
apa jek amal ibadat aku kan...
tak dapat nak tambah
kurang kurang kualiti ibadah tu meningkat la yer...




Monday, July 30, 2012

Catatan....Bersalin Iqhwan


Rasanya tiga-tiga anak pun ku ceritakan pengalaman bersalin kan...
kali ni jek tak citer..
bukan tak citer
tak bukak blog camner nak citer...


Tak kisah la...dah nak dekat tiga bulan
rasanya nak kene journalkan jugak kisah kelahiran bucuk acam Mummy nieh

Sebelum nak citer kisah bersalin kita citer dari awal nak
sapa sedia maklum pregnancy aku yang no. 4 ni ada lain macam sikit
boleh dikatakan anak ini adalah anak bertuah sungguh
dan aku syukur sangat aku tak buat keputusan terburu-buru

Pegi klinik swasta bila mana kata tak ada hearbeat
mujur jek ku nak tunggu ku kata nak tunggu baby jatuh sendiri
pala otak dah mereng dah sewel..

bila orang tanya mengandung ker tidak
ku pun tak tau nak jawab...

Pergi hospital Serdang doktor suh tunggu lagi seminggu
sabar dan tabah..
ikutkan dah pasrah...

tup tup memang rezeki kami sekeluarga...
heartbeat ada....
ALHAMDULILLAH

mana tak ku kata baby ni baby bertuah...
umur nya panjang, Allah beri dia utk hidup dimuka bumi nieh...

Cuma nak bersalin masuk minggu ke 36
darah tinggi aku naik mencanak-canak
memang naik la....
suspen juga....

Masuk minggu ke 37 checkup...
darah tetap naik....doktor dah suh admit
bukaan pun masa tu dah buka 2 cm...
aku pun redha jek.... 

Macam Iqhram, kali ni aku pun request untuk epidural jugak
Alhamdulillah pengalaman bersalin kali ni tak ada la sesusah mana..
cumanya lambat nak tunggu doktor bius datang jek..
dari pukul 12 tengah hari dalam labour room
kul 5.30 baru doktor datang utk set kan epidural aku

Lepas mahgrib aku bersalin....
tak susah mana bersalin kali ni....
cuma tu lah dugaan dan cabaran masa mula-mula mengandungkan Iqhwan ni
memang menguji kesabaran aku

Menguji dari segenap sudut....
dan aku sangat-sangat berharap 
ujian ujian yang Allah berikan
buat aku lebih matang dalam menempuh kehidupan..

Simple jek kan nak citer kisah bersalin....
eheh...anak dah 4...pengalaman tu dah ada...
suspen tetap suspen
takut tetap takut
cuak tetap cuak...

Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan untuk aku
dalam labour tue zikir tak berhenti tau
sebab darah asik la kejenya turun naik turun naik....

dalam ramai ramai adik beradik
Iqhwan ni paling kecik
dia lahir cuma 2.9kg jek...ala kurang 100gm jek dari abang dia Iqhwan
tapi memang kecik lah...

Sebulan checkup pun baru naik 3.6kg..
Dua bulan checkup udah 5.1kg
wah!!!!

nanti Mummy citer lagik yer...



Catatan....My little Munchkin!!


Assalamualaikum,

Subhanallah lama sungguh la daku tidak mengupdate blog
anak pun dah nak cecah tiga bulan sudah
so berapa lama la tak update kan...


my little munchkin akan mencecah ke tiga bulan
3hb Ogos nie genap la dia tiga bulan..
cian dia..Mummy jarang nak journalkan kisah dai dalam blog mummy nieh


acuan kali ni ramai kata muka Abie...
tak kisah muka saper pun
anak Mummy, Mummy sayang la jugak...


Lates picture of him
ini gambar malam tadi..
cepatnya dah besarrrrrrr......

intro jek nieh...moga moga makin rajin nak update blog