Friday, October 29, 2010

Catatan....Pantang Haku!!

Cam haper jek tajuk entry aku nie kan...
benonya nak citer pasal style haku berpantang...
nak kata berstyle dan berpantang beno tue idok ler...
tapi ini lah yang boleh di sharekan bersama...





Sarapan Pagi
Roti 2-4 keping / biskut kering 5 keping, air milo




Makan Tengah hari
Ikan seme grill ataupun stim, ikan aper...ku tak kenal ikan jangan tanya...apa yang bibik masakkan..ku makan jek... makan ngan sayur la..buat sayur bening... or ulam-ulaman...iyer..masuk hari ker 21...ku dah start jemu jelak dan kurang makan...huhuhuhu.....lupa...rumah kakak aku ni jenis makan nasi dari beras herba poney tue...so kurang kanji la kan..mana tak turun ekekeke......makan tiga senduk jek...

Minum Petang
Dalam kul 4 tue kadang2 kebulur gak...awal-awal haritue siap buat air panas segala la nie tak ada..carik roti jek dua keping...pastu minum ngan air suam jek..

Makan Malam
Sama ngan makan tengah hari..tapi biasanya dalam 6.30 petang haku dah makan dah....

Supper?
Tak dak supper pun..last makan petang tue je lah..malam kalau lapar ku buat la air panas...tak pun minum air jek...

No rahsia-rahsia yang buatkan badan haku leh turun mendadak sampai cam gitu pungg..itu je lah rutin haku hari hari....


Jamu yang aku amik kali nie pun tak ada la melampau sangat... amik Sendayu Tinggi jek..itupun aku kurangkan dos..takut panas.... sebab walaupun campo bagi baby susu...ada gak aku bagi susu badan kat Iqhram. Takut Iqhram panas jek....



Urut-urut seminggu lepas bersalin baru aku berurut. Alhamdulillah kali nie jahitan aku cepat baik dalam seminggu dah start pulih...hari nie dah okey dah.... dah leh bersila..tapi tak ada la nak bersila selalu...jalan pun kepit-kepit gak..


 
Caya tak?? Kali ni nyer pantang haku tak berbengkung langsung.... serius... memang tak bengkung..... tapi perut kempis... haku sekali sekala jek guna bengkung herba yang kakak aku bagi....bengkung tue bukan cam bengkung tali kasut tue.... sempoi jek bengkungnyer....ikut kata akak yang urut aku tue..kalau tak sempat nak makan ubat ker..nak bengkung ker..nak berparam segala... tungku tue kalau boleh jangan tinggal.... tungku tue elok....



 
So far haku tungku memang tak pernah miss la...sekali sekala jek kalau tak sempat..kadang baru nak pegang tungku baby nangis..... tapi betul....perut aku kempis.....tapi tak la flat cam model tue..... haku guna tungku batu... tungku moden tue guna masa awal2 bersalin haritue...lepas kene urut... akak bidan tu suh haku guna batu sungai...sib baik la ada...... tungku moden tue pun membantu jugak haku sebab masa mula-mula bersalin haritue..perut keras dan berat sangat.... hari hari tungku.... alhamdulillah...lembut sikit perut...tapi bila guna tungku batu kesannya lagi cepat.... wallahu'alam..ada pros and cons dedua nya...

biasa ku tungku pagi pagi jek..sekali sehari..tak ada la sampai dua tiga kali cuma kadang bila rasa perut tak sedap ker aper ku tungku la berkali-kali....

Sekarang nie misi haku...cewaaah misi tue....nak hilangkan segala parut-parut yang ada kat badan ngan muka..sangat hodoh hoccay.... badan nie ngeri tengok..... dengan hitam hitam segala....huhuhuhu..... tapi orang kata lama lama sok hilang..nak tunggu bila hilang tue cam tak sabar jek..

Leher, badan masih ada tanda-tanda hitam lagik..... bekas2 jerawat kat muka pun..masih nyata lagik.... muka pun dah kering jek rasa..... entah bila nak operasi badan ni pun tak tau...ahaks..badan pun nak ada operasi...sedang mencari-cari produk yang sesuwai..... skrg nie sekali sekala jek ku mandi ngan serbuk kulit rambai tue.... tapi awal-awal nie...memang dia tak hilang lagik...huhuhuhu tak sabo nyer pasal kan....

Camtu lah haku berpantang kali nieh....tak ada yang istimewa pungg.... tapi memang aku rasa badan aku kecik sikit.... tak sabar nak balik rumah sebab nak buat sauna...kenapa aku suka sangat sauna... sebab nak keluarkan toksik-toksik dalam badan....



 
Kenapa sauna?
1. Nak turunkan berat lagik ehehehe..
2. Nak hilangkan jerawat-jerawat kat badan... (berkesan tau sauna nieh utk hilangkan jerawat2 kat badan....peluh toksik tue keluar)

Itu jek lah pun kenapa haku nak bersauna....so kene tunggu haku balik rumah dulu la... sauna pun bukan leh hari hari.... seminggu tiga kali jek kalau tak kering pulak badan jadinya....

So itu je lah nak share ngan korang seme....amalan berpantang haku....tak ada pun rahsia-rahsia....



Nota kaki:
Gambar semua adalah cilok inche google..kalau ada teramik gambar sesapa mohon ampun lah yer....


 

No comments:

Post a Comment

please be nice to me