Thursday, August 12, 2010

Catatan....Sambungan Diari 1 Ramadhan




Sambungan Diari 1 Ramadhan semalam

Alhamdulillah....anak dara tue berjaya puasa penuh sehari semalam. Memula Mummy dok ingat kan awak kantoi tengah hari semalam....sebab seharian Mummy try call Mak Long tak dapat-dapat... Abie Mummy tau udah pengsan ketiduran sebab sepanjang malam tak tidor semalam Mummy tak kacau ler...

Balik petang semalam Abie jemput Mummy kat office bawak anak-anak sekali, happy jek tengok muka anak-anak bila jemput Mummy masuk dalam kereta.....terus tanya kakak,

"kakak puasa tak?"

"puasa....."

"sungguh ker??...tak makan tak minum"

Abie sampuk

"Along dia kata..dia memang tak makan minum pun.."

"very good kakak..... tahan sikit yer....ada lagik sikit jek lagik nak puasa..."

angguk-angguk jek....si adek pun nak menyampuk gak...

"adek puasa ker dek"

"adek puasa...... pastue adek makan coklat kitkat sedapppp..."

eheheheheh sukati la dekkk.....

Biasalah la kan bila dah nampak Mummy dia nieh..manja pun sikit terlebih la.... singgah PARAM, macam-macam gak dia mintak, nak buka dengan milo ais, nasi lemak....siap beli donut lagik tue...huhuhuhu okey okey....first day puasa...Mummy ikutkan jek aper kakak nak....

Menjelang nak buka puasa tue..memang dah lembik sangat-sangat dah kakak.... kat PARAM lagik dah mengadu...kakak penat..kakak haus..kakak lapar.... tapi pujuk-pujuk gak dia..sebab sayang sangat dah petang sangat.... dah pukul 6 lebih dah masa tue...

Sampai rumah Mak Long, Mummy pujuk2 lagik suh dia baring... Mummy duduk la sebelah dia...pujuk-pujuk cakap tinggal sikit jek lagik. Abie dia asik nak menyakat jek kejenya.....bukan nak pujuk anak tue....haishh...

Alhamdulillah..... azan Maghrib, Izzati pun buka puasa bersama-sama dengan kita orang.... dapat kakak puasa penuh satu hari..itupun dah cakap hari ni tak mo puasa.... aikkkk...siap bagi alasan....

"nanti esok kakak lapar..kakak haus"..

huhuuhuhu..mau tak.... dah sahur makan ayam seketul itupun cam tak luak.... so esok (i.e pagi tadi) kakak kene makan nasi tawww.....

oh yer..kakak buka puasa..segala yang dia mintak dibelikan tu seme dia makan...bagus kakak... rasanya sendat perut kakak semalam..... tapi lepas tue dia cergas balik ler... baru la dengar suara....

Mummy pulak...alhamdulillah dapat puasa penuh semalam.....tak ada apa-apa yang teruk berlaku.....tapi bila buka puasa tue rasa cam tak lalu nak makan jek.... tak banyak pun makan semalam...... kiranya cam tak beria sangat la...ehehehe

so camner pulak keadaan hari nieh....




1 comment:

  1. sonok baca kesah mak ngajor anak2 poser...tak sabo tunggu ryn beso.

    ReplyDelete

please be nice to me