Tuesday, August 24, 2010

Catatan....Persiapan Baby!!



Preparation utk bersalin....okey barang baby dulu....aku dah 30 minggu....nak masuk 31 minggu next week checkup lagik...... rasanya aper benda pun ku tak prepare lagik nieh...

Baju-baju baby dah basuh dah...belum berlipat.... (huwarrrrggh rumah dah cam kapal hanyuttt..uhuksss..bila nak kemas!!!!)

Ini listing yang aku simpan dari zaman Izzati lagik..so mana yang tak perlu tue akan di strike off...... haish banyaknyer la rasa.....

Tunggu duit hutang tak masuk-masuk gak lagik nieh.....dah bonus tak tau bila nak kunjung tiba kan....duit hutang la mintak dulu...(duit advance laaaa festival advance company..lambat beno nak bagi bulan 9 katanya..ish tapi duit tu nak buat raya....hmmmm)

So mari kita go through satu satu barang-barang baby nieh....

Barang baby

1) pampers (newborn/size s) 2-3 pack - kene beli nie..sebelum ber CD..
2) baju/seluar 15-20 helai - done
3) booties & mitten -sarung tangan & kaki 10 psg - done
4) barut baby – 14 helai - done
5) minyak telon/minyak yuyi - kene beli gak
6) bedak - harus ker??
7) baby lotion - belum
8) baby shampoo - belum
9) baby bath - belum
10) baby oil - belum
11) powder puff (bekas bedak) - perlu ker?
12) drapolene - belum
13) baby wipes - ada sebungkus cukup tak??
14) alas getah(tempat salin) - ader dah
15) napkin - rasa nak topup sebungkus yang 12 lai tue...
16) botol susu 120ml & berus botol - uwaaa tak beli lagik botol susu
17) tuala mandi-3-4 helai - tak yah kot
18) tuala kecik-6 helai - tak yah kot
19) besen mandi baby - ada dah
20) selimut baby - ada dah
21) tilam & bantal (bedding set) - hhhm.... rasa kene beli
22) thermos electric - tak yah....nak try breastfeed lagi pun dah ada dah....
23) ketip kuku, cotton bud - hmmm....
24) bag barangan baby - nak buat aper ek??
25) tempat letak toiletteris (bakul) - ada dah
26) buaian baby set (spring & net) - tak nak guna..tak pernah guna dan tak nak guna
27) baby warmer - nak breastfeed.. tapi rasanya kalau bottle warmer tue harus kot....yang letrik tue... insya'allah...
28) nappikleen(sabun basuh baju baby) - kene beli...

Dekat 10 item gak la nak kene beli.... huhuhuhuhu....






5 comments:

  1. sapa jaga bb kecik ni nanti mah?

    ReplyDelete
  2. dalam pantang ker lepas pantang..dalam pantang aku ler jaga.... lepas pantang...ni ler tengah di fikirkan nieh...dilema banyak nieh...

    ReplyDelete
  3. buaian x yah beli....x selamat utk baby..

    ReplyDelete
  4. baby wipes tu mana cukup...
    drapolene tu tul ke xle pkai sbb alkohol?
    kak ampaian tambahan utk baju baby dh beli?

    ReplyDelete
  5. MDT..memang tak pernah ada pun buai...tak mo guna...payah nanti nak bergerak...so far anak-anak tidur tergolek jek atas tilam....

    lin....tak beli drapolene kot beli nappy rash hok cosway punya jek nanti....

    ha ah ek ampai extra....huwargghh....

    ReplyDelete

please be nice to me