Monday, August 9, 2010

Catatan....Checklist nak Bersalin





Tetiba terasa nak buat checklist utk aku bersalin sok kan.... aku dah 28 minggu dah nieh..haper benda pun tak prepare...haritue dok chat chat ngan member dia tanya dan ker nak raya..aku cam errrkk....dan laaa.a....


Bila naik LRT security pun dok tanya...dan ker nak raya...haish...aku baru 28 minggu.... takkan besar sangat kot perut...hish hish hish....

"Ya Allah Ya Tuhanku, aku mohon bersalin cukup waktunya dah dipermudahkan la segalanya"
.... amin.....

Aper ek nak buat checklist...okey lah utk aku dulu

Untuk Ibu
1. Kain batik - Udah ada melambak
2. Baju butang - pinjam Abie (volleh ek abie pinjam kemeja)
3. Stokin - asal haku bersalin jek mesti nak beli stokin...tak per morah morah jek nanti rembat
4. Jamu - errr masih tak tau nak makan jamu aper...any idea... rasa nak telan Jamu Mak Dara jek...murah pun murah..... pastu nak carik akar kayu jek...
5. Ubat Tangas - kene beli ngan Mamaboomboom (penting woo utk kuwussss...)
6. Bidan Urut - dah jumpa...tiga hari RM270 (ada duit kah?)
7. Maternity Pads - Beli ngan Nadiah jek, pad susen harga pun dah morah gilerrr....

aper lagik ek?????

Untuk Baby
1. Baju dalam pantang - nak kene beli dua tiga lai jek...
2. Mitten and booties - haritue tak jumpa hatta sepasang pun ku heran mana pegi abang ngan kakak dia punya...sekali geledah dah jumpa daaa...syukur.....tambah dua pasang jek kot..
3. Tub mandi - dah ada kat rumah nak kene keluarkan dari dalam store
4. Toiletries (eja) - hhhmm....
5. Lampin - ada dah sikit....banyak dah kuning2 haritue ku dah buangkan....nak tambah sikit konon nak pakai lampin kain jek dalam pantang pastu baru continue ngan CD
6. Botol susu - kenapa aku rasa botol susu sekarang nie cam mahal ek...standby jek...
7. Breastpump - ada terjumpa kat mudah.com baru harga cam reasonable Insya'Allah ada rezeki aku akan rembat, mintak mintak ada lagi la kat mudah.com ittew...
8. Minyak telon

aper lagik ek...

itu yang haku teringat...yang tak teringat tak tau lagik......hhhmm...





6 comments:

  1. uish, tak jenuh ke nak pakai lampin masa pantang? baby baru lahirkan kerap membuang. so beli jer diapers yang murah murah. jimat boleh tp dalam keadaan hang tu, beli la dulu pampers. then baru tukar ke CD.

    ReplyDelete
  2. eheheh kan haku kata konon kat situ...konon je ler...

    ReplyDelete
  3. as'kum

    nak tanya sikit, bidan urut tue kat area mana?...lagi satu belipad susen kat mana, susah nak dapat ler..tq

    ReplyDelete
  4. Bagus la Chik. ko siapkan awal2x, nnt klau dah nak ter bersalin, tak ler kelam kabut. Aku nak syorkan ko, part jamu tu..cuba ko try NR (Nona Roguy)....bagus tau...tp ada mahal sikit la....

    ReplyDelete
  5. kak, termos air, tilam baby, kelambu baby, n=baju sejuk utk akk...pe lagi ek?

    mahalnye uph urut...

    ReplyDelete
  6. sal, saya cuba nak bagi info kat blog awak tapi ruang comments cam diasable jek..insya'allah nanti saya war-warkan kat sini yer.....

    sal....itu baru listing...belum siap lagik ehehehehe..... NR...kalau nak beli pun aku rasa aku beli phytonatal jek kot..

    lin...macam2 dia buatkan tu nanti tue lin....harga total 3 hari tue..tapi entah la.... tak tau lagik nak amik akak tue ker tak.... barang-barang lin cakap tue..rasanya tilam jek kot yang perlu..lelain tak perlu rasanya.....

    ReplyDelete

please be nice to me