Monday, July 12, 2010

Catatan....Kisah Hari Jumaat!!! Aku dan Pengangkutan Awam!



Okey hari Jumaat haritue... Abie coti..so biasanya bila Abie coti memang aku balik naik LRT lah kan..memang naik LRT pun hari hari sampai Pasar Seni then tukar naik bas Rapid KL.....tapi that day....sambung dari Masjid Jamek naik Star LRT pulak sampai ke Sg. Besi...

Tapi entah kenapa.... hari Jumaat maghin.... PUTRA LRT sudah ada problem daaaa... aku keluar office dalam pukul 5.45 la gitu..sampai2 tengok kat platform apahal ramai orang nieh..dari jauh nampak tren dah tersangkut.... errrr terjumpa member kat situ tanya dah lama ker...pastu dengar announcement MAJOR PROBLEM!! walaupun ku kerja sangkut paut ngan depa nie..tapi haram ku tak tau terma terma nyer..ehehehe...


So sebab kan ku terpaksa tukar tren kat Masjid Jamek utk naik STAR LRT..makanya aku ajak la member ni carik alternatif lain pergi ker area Masjid Jamek tue...pala otak aku pk teksi jek.... turun-turun dari station....nampak ada bas nak pergi ke Pasar Seni..huish..kene menapak la nak pergi ker STAR LRT tue..tak per ler.... terpaksa la gagahkan diri jugak.... dah la ku hangkut laptop bawak balik haritue..huhuhuhu....naik la bas kan....dalam bas.... hamik!!!! beramai-ramai staff Prasarana naik bas ini jugak ehehehhe peak hours tue..time balik kan...harus laaaa....



Aku expert naik bas KL-Kajang jek.... laluan lain tak terer...tak tau kisah la pulak rupanya bas yang kita orang naik ni akan lalu Monorel KL Sentral..ingatkan dia orang lalu luar jek....bila dah berenti kat KL Sentral tue aper lagik..... kami yang warga Prasarana nak naik STAR LRT nie turun la beramai-ramai.... tak ada la jauh sangat nak tukar tren pun..naik Monorel turun Hang Tuah tukar la STAR LRT...



Senak dah perut nieh...orang memang ramai ler...tapi nak buat camner.... kalau dok menunggu je kan entah kul berapa nak balik..... sampai Stn. Monorel Hang Tuah kami turun la tukar ker STAR LRT......geng geng lain hazab dah lepas...hazab haku tak lepas lagik..masa on the way kecoh-kecoh nak balik tue.. Abie sms tanya lambat ker...aku pun explain la apa yang jadik.....

Rupa kisahnya dia dah menunggu kat Stn. LRT Sg. Besi tue dari kul lima lagik..aku kul lima pun tak keluar office lagik.  Dah la baru balik dari pasar...takut pulak barang-barang tue busuk...so aku pun suruh la dia balik dulu..tak per lah...aku naik Komuter terus sampai Kajang..... huhuhuhuhu....

Orang lain dah abih dah lapang..haku kene tunggu lagi satu public transport utk balik rumah....uhuksss..... so instead of turun kat Sg. Besi aku pun turun kat Tasik Selatan utk naik komuter.... perut adalah sangat lapar yer...iyer ler standard la mak yung kan..petang2 memang aku lapar..sib baik la kat Stn. Tasik Selatan tue ada orang jual kuih muih segala...beli la karipap tiga ketul 1.20  (cessss.... biasa singgit jek...hhmm)


naik LRT aper seme smooth jek tunggu tak sampai lima minit dah sampai...tapi tunggu komuter..aduhai... sabar..sabar..... mujur la komuter haritue tak tak wat hal kan.....aku lepaskan satu tren tak sanggup nak bertolak2 berebut ngan orang.....dengan perut cam gini.....

Selamat sampai kat Komuter Kajang dalam kul lapan malam lebih kurang..... so pengangkutan terakhir aku adalah ini....

 



Selamat gak ku sampai kat rumah...perkkh adventure sungguh nak balik rumah hari Jumaat haritue....  huhuhuhu....... 

Naik BAS tukar MONOREL, tukar STAR LRT, tukar KOMUTER akhirnyer naik KERETA...

baby dalam perut nanti jadi orang lasak yer.....eheh











4 comments:

  1. wah.. mencabar nya! nasib baik ada ramai geng naik bas kan? dah la ari jumaat tu.. saya boleh bayangkan.. !

    ReplyDelete
  2. heheh tue la pasal cam naik bas lompat pun ada gak...

    ReplyDelete
  3. menggunakan semua public transport yg ada...hehehehe...

    ReplyDelete
  4. sib baik seme tue free....komuter jek kene bayar...

    ReplyDelete

please be nice to me