Monday, June 7, 2010

Catatan....Kakak Membaca


Seriusly....kakak tak lancar lagik membaca...umur kakak dah 6 tahun...ini dah pertengahan tahun.... aku tengok dia dok mengeja jek bila nak membaca.....tak tau la tang mengeja tue dia dapat dari mana...dari along or alang dia ataupun dari sekolah...

sebab kalau tak silap aku kat sekolah teacher-teacher sekolah guna method lain....bila mengeja tue ikut suka dia jek nak eja aper.....eksen..nak eja yang susah-susah....

tapi satu lah ..... hish saper lagi nak puji anak I kalau tak mak dia kan...dia nie sebenarnya rajin nak belajar....cuma mak dia jek malas nak mengajar.....



sebenarnya bila tengok dia dah boleh baca sikit sikit tue ada tergerak kat hati nak belikan dia buku cerita yang tulisan besar besar..... utk dia lancar membaca..... tapi masalahnya asik la tak ada masa nak pegi carik....tetiba Mummy dok teringat....pernah beli set buku Bacalah Anakku...

Hampeh kan.... ada buku tue tapi tak pernah ajar anak membaca.... teruk betul Mummy nie...so hari Sabtu lepas.... bosan bosan duk rumah Mummy bukak balik buku-buku Bacalah Anakku nie.... Mummy tak ajar pun method Bacalah Anakku tue..sebab takut nanti dia confuse..so terus skip jek....tak ada nak ajar bunyi ker aper ker..terus pergi ke ayat-ayat yang mudah mudah.....

cakap ngan Izzati.....jangan eja....terus baca jek...kakak terus baca jangan eja.... so within 10 minutes... dari buku 1 terus jump ke buku 4 sebab dari buku 1 tue dia boleh baca lancar..masuk buku 4 ada tersekat-sekat..... so Mummy suruh kakak baca sampai lancar..baru boleh pergi buku 5.  Mummy tinggalkan kakak...ingatkan bila Mummy tinggalkan kakak dia stop ler..rupanya dia terus jugak baca.  

Alhamdulillah la.... walaupun progress dia tak cam anak orang lain at least Mummy tengok dia ada usaha.... Mummy just monitor jek....sebab adik dah bosan kan tak ada sapa nak main ngan dia..abih buku kakak dia buat main sampai koyak...grrrr.....

So maknanya Mummy leh conclude kat sini Izzati kene latih tubi kat rumah...tak leh nak harap kat sekolah jek...adehhh... so peringatan utk Puan Azimah bt. Abu Sujak, sila ajar anak dara awak tue yer...jangan dok harap sekolah jek..... kalau awak tak ajar anak awak tak lancar.... ada lagi half year to go....hopefully by then Izzati leh baca dengan lancar.....

Hari Ahad semalam celik celik mata jek kakak terus bukak buku nak baca.... huhuhu...






2 comments:

  1. Anonymous1:03 PM

    mah, buku bacalah anakku tu mmg bagus tau...nurrin dania dpt baca lancar masa umur 5 thn sbb kat tadika dia guna buku tu la...boleh tu...budak2 ni sekejap je dpt..*lela*

    ReplyDelete
  2. itu ler..nak kene latih tubi kat rumah...kat sekolah guna method lain....

    ReplyDelete

please be nice to me