Wednesday, May 19, 2010

Catatan....Breastfeeding


Syahdu jek tengok gambar baby tengah breastfeeding nie kan. Hari ni tak gi keje...sebab tetiba mabuk datang balik then kaki pun sakit tak leh jalan sangat...umpama cam baru jek lepas bersenam...sakit peha segala....so amik keputusan tak mo gi keje..... MC tak amik lagik tunggu abie balik keje la baru gi klinik....

Back to the topic and picture..... pregnancy kali ni aku rasa nak sangat breastfeeding baby yang bakal lahir nieh.... nak nak dedua anak sebelum nie tak berpeluang nak BF disebabkan lack of knowledge dan semangat yang tidak kuat walaupun dapat galakan dari rakan-rakan yang breastfeeding... nak nyesal pun tak guna..... anak anak pun dah besar...

Kenapa aku tak BF anak-anak....aku ni ada masalah inverted nipple.... sebelah buta lak tue... dedua inverted...so ada sedikit kesusahan disitu.... jadi semangat tue cam cepat jek merudum bila tak dapat nak BF anak....

Kali nie tengah kumpul ilmu...even aku tak dapat nak kasi direct..aku harap aku dapat pump dah kasi khasiat susu ibu pada baby dalam perut nie..... tapi its not easy to be exclusive pumping mom..... arrrrgggh..... tapi tengok ada kawan-kawan yang dah berjaya dengan hasil susu yang sangat mewah...

Insya'Allah doakan aku berjaya yer...... Insya'Allah either direct BF or pumping....





13 comments:

  1. jaja dulu pon konon nak BF baby..tup2 bila dia dah lahir..cam beselah...makin lama makin pudar semengat tuh...ditambah plak dengan kekok jadi first time mommy...lgpon keje..pastu terus stop BF..tp bila tgk kawan2 ade yg keje pon boleh BF..rasa nyesal jugak...anak2 diorg pon x cepat kene demam / selsema...

    ReplyDelete
  2. yang terbaik...susu ibu...

    ReplyDelete
  3. insyaAllah..masalah inverted nipple tak jadi halangan...usahakan dari sekarang...rajin2 tarik nipple kuar waktu mandi pelan2...amalkan selalu

    ReplyDelete
  4. Insyaallah semoga Mah berpeluang bagi susu ibu kat baby :-)

    ReplyDelete
  5. Salam,

    I KNOW YOU CAN DO IT!!!

    Please do not hesitate to contact me if you have any inquiry.

    Thank you,
    AznieBunnie

    (skema la plak!)

    ReplyDelete
  6. terima kasih semua...... insya'allah.....

    aznie....of course... will get back to you...huhuhuuhu

    ReplyDelete
  7. awe ni tak paham istilah akak tu..heheh..nape ye kak tak dapat nak bf kan baby? sorry tak kawin lagi tp suke nak tau psal hal ni...

    ReplyDelete
  8. kak inverted nips da ada penyelesaiannya kak..

    kak pi la carik nipple former tuh. pakai stat dari skang. insyaAllah..

    benda tu camni.. http://www.babytown.com.sg/medela-nipple-former-p-650.html?cPath=109_110_166


    **ada kawan sy pon inverted nips. tp bby dpt nyusu kak! kuasa Allah kan

    ReplyDelete
  9. chaiyok! chaiyok! u can do it achik ... Insyaallah ...

    ReplyDelete
  10. salam...mlm td aku nampak ko kat kajang plaza..tp segan nak tego...hehe

    ReplyDelete
  11. awe...inverted nipple tue... puting tenggelam....tak timbul.... jadi ada sikit kesusahan nak menyusukan anak....

    ReplyDelete
  12. noor...awat tak tegur..sabar jek...

    ReplyDelete
  13. salam kak...meh saya nak citer skit..ni dari pengalaman saya...sama gak macam akak...anak saya yg sulung n kedua tak dapat merasa susu ibu sebabnya sama kes macam akak..inverted nipple...tapi saya banyak cari info kat susuibu.com..dan jangan lupa masa mandi tu tarik2 nipple n banyakkan berdoa dan cakap ngan baby kita nak susukan dia ngan susu kita.saya amalkan setiap lepas solat....alhamdulillah anak saya yg ketiiga ni exclusive breastfeed..saya yakin akak mesti bolehh....sebab saya boleh...ok..take care ye..

    ReplyDelete

please be nice to me