Monday, September 8, 2008

Cloth Diapers

Assalamualaikum.

Go green!!!! Yes....eheh main thing is not because of the Go Green issue...but more of, i'm broke, kopak gak duit tiap2 bulan nak beli diapers nieh... semalam tengok dispo diapers ku di rumah tinggal satu line jek..huhuhuhu itu tahan berapa hari jek tue.....

Untuk mereka yang suka nombor-nombor. Mari kita ikuti cerita ini....

Mari kita baca di bawah..kenapa mesti kita bertukar kepada cloth diapers... huhuhu thanks pada nia di Forum Cari.. ku copy paste jek dia yang buat pun... bukan ku yang buat....


Disposables:

Assumptions:

1. Perbelanjaan disposable RM30 jer sebulan, dan tidak berubah walaupun anak membesar
2. Anak perlukan disposable untuk jangkamasa 3 tahun sajer


Calculations:

Perbelanjaan disposables setahun untuk seorang anak ialah RM30sebulan X 12 bulan.

Jadi, perbelanjaan terkumpul seperti berikut:
Tahun 1 = RM360
Tahun 2 = RM720
Tahun 3 = RM1080

Oleh kerana disposables boleh digunapakai sekali sahaja, maka kita perlu belanjakan RM1080 untuk setiap anak

Jadi, perbelanjaan terkumpul mengikut bilangan anak seperti berikut:

Anak No.1 = RM1080
Anak No.2 = RM2160
Anak No.3 = RM3240
Anak No.4 = RM4320

Cloth Diapers PART A

Assumptions:

1. Harga sehelai RM60
2. Mempunyai 3 size, s/m/l
3. Untuk menyenangkan jadual laundry, beli 20 helai untuk setiap saiz

Calculation:
1. Jumlah helai cd dalam semua 3 size ialah
20helai x 3saiz = 60helai

Jadi, jumlah perbelanjaan ialah 60helai x RM60sehelai = RM3600

Waduh waduh.....RM3600???? Giler ker???

Nanti dulu......

Dengan penjagaan yang rapi, cd boleh diguna pakai untuk tahun-tahun yang seterusnya dan untuk anak-anak yang seterusnya

Eh...eh....saya ada sorang jer anak....dan dia pakai disposable pun setahun jer....umur 2 tahun tak perlu diaper lagik tau......mana pulak save duit camni?????

Aha....senang ajer...jual la balik....

Calculation:
Belanja CD vs Disposable Tahun 1, Anak 1
RM3600 - RM1080 = RM2520

Jumlah cd yang kita ada 60 helai

RM2520 / 60 helai = RM42 sehelai

Maknanya, kalau tak nak rugi, jual je la 2nd hand RM42 sehelai....ha....cun tak?????

Cloth Diapers PART B

Assumptions
:
1. Harga sehelai RM90
2. Mempunyai 1 saiz sahaja
3. Untuk menyenangkan jadual laundry, beli 30 helai

Calculation:
1. Jumlah perbelanjaan ialah 30helai x RM90sehelai = RM2700

2. Belanja CD vs Disposable Tahun 1, Anak 1
RM2700 - RM1080 = RM1620

Jumlah cd yang kita ada 30 helai

RM1620 / 30 helai = RM54 sehelai

Jadi, kalau takmo rugi, jual balik 2nd hand RM54 sehelai


eheh..so aku pun telah bermula berdikit2 mengumpul Cloth Diapers (CD) ini.... sebabnya betul memang terasa perbelanjaan keluar every month utk susu dan dispo dia orang...mujur lah Izzati dah tak berdiapers...si adik jek..... terlambat ker nak start... its never too late to start using CD....

jangka hayat budak2 guna cd pun lebih kurang 3 tahun... my Iskandar is 1 year old.... so there is another 2 years to go....and i think i can save a lot by using this cloth diapers...... well there are so many choices that we have to choose....dari yang paling murah ke yang paling mahal....

Iskandar me start from the cheapest ever CD..from Thailand... cost me around RM20 something including postage....... me amik yang bersize.... skrg nie target nak beli yang one size... mana tahu tahun depan Iskandar beradik pulak... anyhow...CD nie come dengan macam2 corak dan warna..cute miut jek rupanya.....

This is a start la kan....next time aku akan cerita lagik pasal CD nieh.. well tengok la my Iskandar using CD..... ngeh ngeh ngeh... oh yer.... nak kene carik insert yang power rangers.... Iskandar boleh pakai CD ni up to 3 hours (lebih kurang cam dispo gak..) utk pakai night time...la nie night time tak berani lagik nak guna CD..... me tak ada insert yang power rangers..... okey..... lihat Iskandar ku nan lasak....


3 comments:

  1. Wohooooo... bagus mah. Aku?? tak sangguppp....heheheh

    ReplyDelete
  2. camno nak basuh CD nh..? cam bsuh lampin gak ker?

    ReplyDelete
  3. Anonymous3:24 PM

    If you are planning to Abercrombie and Fitch make a profit, Abercrombie then giving away promotional clothing Abercrombie Sale as a promotional gift will never Cheap Abercrombie let you lose your aspiration. Abercrombie outlet This is the best way to reap profits. The first step towards this is abercrombie Jeans by deciding your budget. A well Abercrombie Pants planned budget can get you the best promotional items at reasonable cost which will easily be Abercrombie Tees accepted by the masses. Regardless, Abercrombie Shorts selling branded promotional Abercrombie Sweaters clothing with your own brand is another way to gain instant popularity. The natural impulse for almost all retailers is to make a huge profit on the products already in the stockpile. But it would be wiser to purchase loads of unique promotionally priced clothing items, promote it at good deal basement price and then put it on the market of sale. This way the scope of attracting populace to the store increases. This merchandise actually pushes benefits with its attractive features. It not only provides name and popularity to your brand but also helps to reap noticeable profit also.

    ReplyDelete

please be nice to me