Wednesday, November 26, 2014

Catatan....Kakak's Special Day



Sorry sangat Kakak, lupa nak journalkan hari istimew kakak nieh..

Khamis minggu lepas, KAFA kakak ada buat Hari Kecemerlangan...  Alhamdulillah..kakak dapat satu award,

Markah tertinggi untuk Imla', Khat dan Jawi

Alhamdulillah..walaupun satu jek Mami bangga juga dengan kakak tau... 

Next year UPKK, so Kakak dah tak boleh nak ponteng-ponteng KAFA selalu, kena rajin-rajin gi KAFA... Mami ni dah la tak rajin nak menyemak kerja-kerja sekolah Kakak ngan Abang... so Kakak kena concentrate kat sekolah tu nanti...

huish..next year Kakak dah Darjah 5

How time flies.....









Catatan....Cerita Hari Minggu!!


Assalamualaikum,

Wei..hari ni dah hari Rabu la..kejadahnya nak update citer hari minggu...hehehe ni la kan..baru nak carik balik momentum menghapdet blog... tertinggal sehari udah lupa selamanya...

Weekend haritue.. kami sekeluarga ke Lumut, Perak ada reunion sekolah menengah Abie.  Tak ada la lama pergi pun..setakat dua hari jek... pegi Sabtu balik Ahad...

Budak-budak dah dikhabarkan dari awal, tak sabar-sabar nak tunggu 22hb nak pegi ke Lumut tu...

kita layan gambar jek lah...

Not so much activities pun.... sampai2 sabtu tu seme terus terjun kolam... esok pagi Ahad tu pun repeat lagik terjun kolam...apa yang syok untuk budak-budak pun... mandi kolam la yang paling best pun kan bila pergi bercuti-cuti cam ni... 

Mommy is cannot join ... bestfren mari lak time tu...boring jek... so Abie la melayan depa...

By the way, kami menginap kat Marina Cove Resort..okey la..ada theme park ala-ala... don't expect cam Sunway Lagoon, Lost World of Tambun jauh sekali hehehehehehe.... 















Wednesday, November 19, 2014

Catatan....Bila Menjelang Akhir Tahun





Assalamualaikum,

Bila menjelang akhir tahun..
dah berapa tahun dah ..
bertahun-tahun dah rasanya..
aku tak suka rasa ni..
memang tak suka sangat-sangat..

Bila nak akhir tahun
aku rasa bengap jek pala otak..
rasa stress jek..


Bila akhir tahun...
menyampah pun ada...
fedup pun ada...
benci pun ada...
down pun ada.... 


hhmmm bertahun-tahun dah nih..
bila la aku dapat keluar dari keadaan sekarang...






Monday, November 17, 2014

Catatan....Demo Periuk Ajaib Noxxa


Assalamualaikum,

Benonya dari sehari ke sehari nak buat review pasal periuk ajaib Noxxa ni...tapi tak berkesempatan sebabnya aku masih belum expert jadi nya datang dari orang take expert nie idok la berapa nak meletup sangat kan.

Lama gila dah periuk ni masuk listing idaman hati...tapi tak berpeluang nak beli sebabnya banyak lagi duit nak diguna utk ke lain, esp utk anak-anak, dan biasanya aku ni..(aku ya bukan korang) bukan la jenis yang suka nak dump duit beratus2 utk beli gajet2 nie...

Tapi...tapi...tapi..sebab tak tahan sangat.... aku sanggup main kutu weh....main kutu ni macam instalment gak la kan kikikiki cumanya ikut giliran..ada orang kata la kan..baik la kumpul duit dump duit sekali tapi haku lagi suka bayo tiap2 bulan kakakakak pelik sungguh...




Ni la Periuk Ajaib kepunyaan aku...aku beli tanpa tengok memana demo pun... terpengaruh pasal Kakak aku guna periuk ni dan macam2 tok nenek dia masak guna dalam tu...

Gambar dah jumble up... 





Ataih ni antara yang aku masak tanpa tengok demo la...kiranya mudah sebenarnya..as long as ko tau mana tau fungsi yang ko nak guna.... High Pressure ke Low Pressure ke... Steam ke... first try aku..aku masak nasi goreng....masak dari beras..... first try nasi terlembik sikit...tapi okey la... boleh telan dan makan.... 

Periuk ni sangat berguna utk orang cam aku yang kurang masa nie.... ..biasa nasi goreng kan kene masak nasi dulu then baru goreng...hok ni dari beras2 tue ko leh create nasi goreng.... orang kata cam sama jek macam nasi berperisa lain kan terpulang... janji nasi gorem kikikiki...

Pastu aku dah masak bubur nasi, bihun gorem.... ngan kari ikan... so far so good walaupun main hentam keromo masaknya...hehehe

So semalam, aku arrange satu demo periuk ni utk anak-anak kutu aku...... upline aku la yang buat demonya..bukan aku pon..aku mana expert lagik.... 

So semalam dalam masa sejam (dua periuk) kami berjaya la masak pulut kuning, ayam golek, kari ayam, kek coklat, dan daging panggang..... 

Eh saya sangat teruja dengan pulut kuning sebab anak2 ku sangat-sangat suka ngan pulut...tapi haku tak reti nak masak.... bila ada periuk nieh... memudahkan aku untuk masak pulut dan senang la aku nak masak pulut lepas ni...memang teruja nokkk..

Kari ayam pun sangat cantik masaknya...masak kek coklat pun ko tak yah nak guna mixer segala jadah bagai..lebur jek seme dalam tu..kaco2 kasi sebati then steam siap!!!...

Ha..tak ke teruja... ayam golek pun...letak la seko ayam dalam tue..(dah siap marinate la kan) pastu masak la ko situ....tekan2..bior...

Hahaha... mengong... aku la mengong bukan koram.... excited... kikikikiki....  lepas ni memang rasa lebih confident utk aku gunakan periuk ajaib tersebut...





Ni lah hasil demo semalam.. satu jam..dua periuk ngan all the dishes...okey tak okey??.....

Perkkh.... tak cukup meletup lagik nieh...tunggu la..bila2 aku ada masa masa guna periuk nie... aku tayang lagik kat sini ngan resepi2 na....

Dok berangan nak buat sardin sendiri.... without bahan pengawet cam dalam tin tu... buat stok sendiri....(kononnnnnn).... 





Friday, November 14, 2014

Catatan....Darah Tinggi


Assalamualaikum

Semalam MC lagik... dua minggu kepala weng..jalan pun terawang-awang jek rasa...tengkuk ni memang rasa stress sampai ke bahu-bahu...

Tak tahan semalam pegi la KPMC,  nak cek darah... hmmm darah borderline.. 139/95 ...tu pun dr kata tinggi... dua minggu dah ni...apa ke hal la aku nieh..

Hamek...sebulan dia bagi stok ubat darah tinggi...hish takut lah... jangan la permenant darah tinggi ni..harap2 ni sebab aku stress jek la... kejap jek pastu normal balik... tapi kalau dah dua minggu dok tinggi jek... ada can ke boleh normal....

Ohmaii..dok pk ni pun haku stress... macam-macam la yang distress kan...aku penat la.. letih... serius... jejak kaki masuk rumah aduhai macam2 hal la... aku pun tak tau la..napa... padahal sama jek dari dulu penat dari dulu pun gitu gak...dah orang tak ada helper kan memang seme benda pun aku buat kat rumah tu...

Agaknya dah sampai limit la kot.... umo pun dah 38... time to consider jangan nak pressure diri sangat kot... hhhmmm



denggg...harini lupa bawak ubat gi opis... mujur makan sekali sehari jek... malam karang jek lah... tolong ingatkan aku.... 







Monday, November 10, 2014

Catatan....T Shirt I AM

Salam,

Perasan tak... rata-rata kan sekarang ni ramai beno yang pakai T Shirt I AM bla bla bla.... aku pun dok terpengaruh hehehe nak nak bila ada member dok upload kat FB tshirt yang dia tempah cuma RM15.00 jek utk all size... ko hado... tak menggeletis ko nak order..

Rata-rata aku dok survey mostly t-shirt harga mesti RM20 ke atas...belum lagi jumpa yang murah. Aku kan chepskate.. of course la aku akan carik semurah mungkin.

Hello... nak order harus la kene order semua sekali kan..termasuk mak bapak pun kene la order...baru la sedondon..kalau RM15 x 6 dah berapa... kalau rega RM20 x 6 dah berapa...so kene la berbelanja dengan bijak...ngeh ngeh ngeh..

So berkat rakan yang share tadi..aku pun mengorder la T Shirt I AM tersebut yang berharga RM15 sehelai semua size (ulang lagik).... 

tara....




Kain sangat-sangat elok...dan sangat-sangat puas hati you alls... bukan jenis kain yang kita beli time jalan2 kat PD ka Langkawi yang jenis nipis tu...ni memang material dia sangat-sangat okey....





Asal T Shirt I AM ni kan dari T Shirt Nikon tue... Abie depa kan kerja kat kedai gadget-gadget camera ni, jadi T Shirt I AM Nikon tu memang bersepah kat rumah tue dah part of uniform Abie nya... si kecik ni masa menerai T Shirt ni maghin kemain jerit lagi...

"T Shirt Abie laaaaaa....."

Hehehe kemain lagi dia ingat rupanya..

Okey haku puas hati dengan tshirt ni...korang nak beli??

Sila ke FB Page SW - Santai Wear Collection depa sangat helpful...

Ha lupa nak habaq... mek order lengan panjang utk Izzati ngan Mommy dia..maklumlah kan ke arah Muslimah sejati...kikikikiki....


Catatan....Monday Blues!!


Assalamualaikum,

Weekend terlentang pasal sakit kepala, Iqhram pulak demam panas tak kebah-kebah
Harini pergi kerja dengan mood yang entah kemana-mana hilangnya..

These few weeks memang rasa macam moody giler jek...macam ada jek tak kena...

Harini pepagi sampai office buat la apa2 yang patut...serabut pulak pala otak... macam-macam hal tak kena...

Gloomy monday....
Bosan...
Boring..

Dan dan pegi office kepala pun sakit...




Saturday, November 8, 2014

Catatan....Sabtu

Syoknya la..pepagi hujan...tapi aku tetap tak syok pasal kepala still tak ok.

Malam tadi aku boleh menangis tersedu-sedu depan anak-anak sebab tak tahan sakit kan..

Apala penyakit aku ni....

Pagi ni hujan lebat...berdenyut-denyut rasa urat kepala ni...gagahkan jugak diri menyapu rumah yang sampah dah menimbun, mengemop lantai yang dah berapa minggu tak mop...TAPI...ghuper rumah dok lagu tu jugak...

Apa nak masak untuk anak-anak tengah harini. Aku ingat nak buat bubur nasik jek. Tak larat nak menggulai ke apa ke...tabah la ye anak-anak kena ikut selera mami ni.

Friday, November 7, 2014

Catatan....Cerita Kelmarin

Assalamualaikum

Selamat pagi....

Semangat untuk membuang segala habuk dan sawang diblog ini...ngeh ngeh ngeh..

Ini adalah cerita kelmarin... hari Rabu 5 November 2014

Boss belanja lunch you alls... .. dalam kepala weng, dan kaki sakit mek pergi jugak ler udah boss nak belanja kan..rugi jek kalau tak pergi...

Pegi lunch mana...

Kat Restoren Sawarbina, Jalan Semarak...nasi arab... hurmmm ku nasi arab ni pegi kedai mana pun rasa tekak sama jek... tak ada yang extraordinary pun...hehehe tapi sedap la boleh masuk... nampak sangat tak leh jadi pengacara Jalan Jalan Cari Makan...hehehehhe

So what did we eat...

tara!!!!

Jangan tanya ape namanya..sebab haku pun tak tau... ngeee


















Thursday, November 6, 2014

Catatan....Kecelaruan Perasaan

Assalamualaikum,





Nothing much to say...nothing much to story.... it just that...i need something...someone...or anything to make me distracted...

Seminggu dah kepala weng....
Naik BP... .. semalam ngan hari ni tak cek pun tekanan darah...
Kepala dok weng jek lagik...

Ape keh hal pun tak tau...

Semalam sampai Bandar Tasik Selatan (parking situ)... sepanjang balik  tue airmata dok la meleleh jek tak berenti...entah apa yang ada dalam kepala otak pun tak tau..

Rasa sedih ...penat segala macam seme ada.... sampaikan cakap ngan anak pun suara serak...bergetar... airmata dok meleleh...

Balik rumah, memang dah plan lepas Isya' jek memang nak boom awal... tapi tak boleh... tudung tak bukak pun lagik... si kecik dah menjerit-jerit nak susu... tak boleh laaa nak lambat...dah la garang che abang tu... aduhai..dia menangis..mommy pun ikut menangis...

Mandi... biarkan air kat kepala...airmata pun berjurai-jurai...apa la masalah aku ni ...

hmmm serius.. i need something to be distracted...



 

Wednesday, November 5, 2014

Catatan....Sendu

Assalamualaikum,

Wah sendu betul... lama sungguh blog ni tak berupdate.. seme ni bahana FB dan Instagram la bagai kan.. sampaikan nak menengok blog pun tak sempat..

Nak masuk blog pun dah tak reti...skill menulis pun dah out..

Sian Iqhwan, tak banyak betul kisah dia dalam blog nie, sebenarnya bagus juga blog nie aku boleh baca balik kisah dulu-dulu, dah la jenis pelupa kan bila baca balik rupanya macam2 kisah, nak nak pasal anak-anak kan.

Sekarang ni aku tengah tak sihat... tahun ni dah dua kali tekanan darah naik... mak tak mengandung nyah.... tak tau la pasai apa.. naik tekanan tu boleh tahan jugak bacaannya.. haish jangan la permanent.

Now..anak anak pun silih ganti tak sihat nieh...

Nak kene tukar cara menulis ke... hehehehe.. nak carik momentum..nak carik momentum...