Wednesday, October 31, 2012

Catatan....Blog Melatishopz dibuka

Update lagik... 
just to inform that Blog Melatishopz 
dah dibuka semula yer.. 
punya sekian lama ku tutup kali ni bukak balik... 
 ada a few item yang dah diup dah dalam tue.... 

kalau ada yang berminat leh jek email ke diriku ini 
e.melatishopz@gmail.com <===== email business.... 

meh layan model with item yang ku jual... 
macam-macam ada... 

or boleh jugak pergi ke Facebook Page Melatishopz 
di sini 









 

Catatan....Resepi Kek Pelangi

Assalamualaikum 

Jap jap...nak sapu sawang jap...
huhuhuhu konon nak rajin update blog puiiiii.... 

update jek terus tepek resepi boleh ahaksss...

Raya haji haritue cam biasa ada la berkumpul adik beradik kan kat rumah angah...
ku ni entah baper kali pospon pun tak tau.... nak buat kek pelangi..
konon nak buat time raya haji..pospon next day...
next day tak jadi berkumpul rumah angah pospon lagik the next day...

akhirnya menjadik jugak kek pelangi den.....
itupun seawal tujuh pagi ku dah mengadap.... 

dak Iqhwan sampai ku letak dalam carrier letak kat dapur..
sebab orang lain seme sedap diulit mimpi lagi tak bangun-bangun

nekad giler nak buat kek pelangi ni kan sebab kene bakar lapis by lapis tau
6 kali bakar tawwww....



punya tak sabar....baru masak tiga kaler dah ambik gambar ahaksss....


tara.....dah siap bakar nam warna.... huhuhuhu
tu ku lapiskan dengan blueberry dan creamcheese....
time ni rasa dah tak sabo sabo nak makan..... tak siap mekap lagik nieh...


tadaaaaaa....dah siap mekap dah..mekap huduh jek...
tak koso den nak mekap beria-ia....
nak makan sedara mara jek....
atas tu acara taburan beramai-ramai oleh anak anak ku....



kikikikiki...... nampak tak nampak tak...pelanginyer.....nyum nyum nyum....



eheh.... asal boleh jek amik gambar potong..... sendap kan sendapppp sangat..
anak anak sedara i seme kata sendap tauuuu...
berani kata tak sedap Mami dia masak....ahakss...eh sedap laaa...tak tipu...

Resepi???

nah!! hamik ni pun ku google jek resepinya...

Rainbow Cake


Bahan-bahan:
-3 cwn tepung gandum*
-4 sudu kecil baking powder*
-1/2 sudu teh garam*
-1 buku butter
-1 1/2 cwn gula kastor
-1 1/2 cwn susu segar
-5 biji putih telur suhu bilik
-2 sudu teh esen vanila -
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu

Cara-cara:
-panaskan oven 15minit dgn suhu 170c.. (tengok oben la oben ku 190)
-ayak sume yg bertanda *
1-pukul butter dan gula hingga kembang,putih
2-masukkan putih telur dan pukul hingga gebu
3-masukkan esen..pukul sebati
4-masukkan bahan diayak* tadi selang seli dengan susu segar..dan pukul dengan perlahan setiap kali dimasukkan..
5-bahagikan adunan kepada 6 bahagian..masukkan warna dan kacau sebati..
6-masukkan satu bahagian dalam loyang 8' yg dialas dan digris..bakar selama 10-15minit suhu 170..
7-ulang sampai habis..

Layer tu ku letakkan filling blueberry ngan creamcheese...

Topping luar plak :
-1 buku creamcheese + 1 cwn gula aising + 1/2 cwn butter..
pukul kembang dan sapu pada keseluruhan kek..

topping ni pun serupa gak cam topping RV tu... pepandai la ejas kan...

so aper lagik sila buat!!!