Monday, April 30, 2012

Catatan....Tiga Hari Yang Mendebarkan



Assalamualaikum,

Tajuk cam haper jek kan...patutnya leh sangat nak hapdet kat rumah.....tapi cam biasa la..kat rumah layan fesbuk jek.... kat opis nie baru lah sibuk nak melayan blog yang makin lama makin sepi nieh...cian..

26hb April 2012
Last week hari Khamis 26hb ku checkup....cam biasa lah kan kalau dah checkup ku terus amik mc.... anak-anak dah sedia pos dah....

Petang nak amik bebudak ni kat rumah Mak Lom dia..entah camner...tangga terakhir aku jejak tue... kaki terpelecok...

Memang aku jatuh.... mujur jatuh melutut ke depan..sempat tahan ngan tangan...tapi masa tue aku tengah dukung dak Iqy...dan mujur sangat haku jatuh jenis slow motion jek...kepala dak Iqy tak berdentum ke simen.....perut aku pun tak tersembam ker simen...

Tapi pergelangan kaki kiri haku tue memang tergeliat la..sakitnya Allah jek yang tahu...memang rasa nak nangis gak masa tue...mujur kakak ipar perasan..dia turun terus dukung dak Iqy..bawak gi keta....

baca la apa2 yang patut..istighfar, mengucap segala bagai.. Izzati pun suspen dia la memapah aku sampai ke kereta.... lepak dulu dalam keta dekat lima minit gak nak bagi perit kaki tue ilang....baru la ku drive balik sib baik la kaki kiri..kalau kaki kanan harus tak balik kot.....mujur keta pun auto...

27hb April 2012
Inche Abie suh mc jek ...kaki sakit kan jalan dah berdengkut-dengkut nak pegi keje hapernya....so tak baik derhaka....ku pun merehatkan diri di rumah....

Petang baru gi klinik amik mc lain....tapi pegi klinik biasa jek..malas nak pegi sepital yang aku checkup tu pun....

Pegi jek klinik tue cek tekanan darah seme bagai....doktor kata aku high bp pulak uwaaaaaaaaaa.....mak cuak dah.... bila dapat tau tue...jantung haku berdegup kencang sampai ke malam...

Doktor advise suh aku pegi gynae balik.... ikut hati nak jek terus terjah...tapi pk pk nak uruskan anak segala bagai mana boleh... Inche somi pun keje....dia buat surat referal siap siap...so sabtu pagi haruslah terjah jumpa Pak Jamil kan..

awat la waktu waktu gini nak naik bp la pulak....

28 April 2012
Jumpa Pak Jamil...memula dia cam tak perasan high bp tue...dia pun heran naper aku pi jumpa dia balik..dia ingat dah sakit..

cek cek jalan pun tak bukak lagik...aku pun bukak la citer kata pasal high bp tue...so kene la tahan kat wad kejap dalam masa 3-4 jam nak monitor darah kan...

first time cek masa datang tinggi, duduk wad pun tinggi lagik...cek kali ketiga..turun sikit...cek kali keempat okey normal sudah...

ahhh sudah takkan aku nak kene terlentang jek baru bp normal kot......alhamdulillah la..... mujur tak ada pepe..... tapi doktor pun dah kata aku ni ikutkan dah anytime jek....walaupun baru 36 minggu...

so doakan saya yer rerakan sekelian.....

memang rasa tak sabar nak tengok baby nieh..... tak sabar nak kendong baby ngan gomol2 dia...

doakan saya selamat semuanya ya......





Monday, April 16, 2012

Catatan....34 Minggu



Salam,

Over giler haku tepek gambar penat tue kan.... huhuhuhu...
okey dah mencecah 34 minggu...
preparation...ada yang okey ada yang tak siap lagik

dari sehari ke sehari nak beli minyak-minyak utk haku ngan baby tak dang dang gak laik
masalahnya aku jalan dua tiga langkah udah penat semacam..

semalam duk rumah nak sidai kain pun haku dah rasa cam nak menangis jek
tak leh nak berdiri lama dah..

orang yang tengok condition aku pun macam dah sarat bebeno ghuper haku nieh huhuhuhu..
herannya lah kan orang lain pun sarat jugak...tapi rasanya tak ada la teruk cam haku nieh
ker aku hekut perasaan sangat...

abih kalau kalu dah lelah, berdiri lama dah sakit sana sini...

Ya Allah Ya Tuhanku permudahkan lah segalanya....

doakan diriku kawan-kawan...ku nak bersalin cukup bulan...uhukss...
estimate 37 minggu huhuhuhu boleh pulak yer nak estimate estimate....






Friday, April 13, 2012

Catatan....Apa nak citer


Assalamualaikum,

Apa nak borak....apa nak citer...
entah ler...no idea...
nanti lah...pk dulu.....

okbaiiii....



Friday, April 6, 2012

Catatan....Preparation New Born



Nak masuk 33 weeks dah...
semalam checkup.... baby sudah 1.9kg....
Alhamdulillah...

Jalan dah start tak betul..
perut pun dah makin berat...
ikut hati, rasa nak cuti awal jek....tapi kang tak shukop cuti..

Okey lah just nak tulis preparation utk new born nie jek

For Baby
1. Baju - sudah
2. Barut - sudah
3. Booties & Mittesn - sudah
4. Botol - sudah
5. Tuala - sudah
6. Napkin - sudah
7 CD / Diapers - CD ada dah .... nak beli diapers jek utk dalam pantang kot kot tak larat nak mencuci
8. Toiletries - sudah
9. Minyak Telon or pepe - belum.... 

aper lagik ek utk baby nie..... nak kene tengok balik list nieh...  apa yang patut di tambah...

Untuk Mummy

1. Kain batik - banyak
2. Baju - ada
3. Bengkung - pakai korset jek kot, tapi bengkung ada ler..
4. Minyak sapu-sapu badan - tak ado lagik
5. Jamu-jamu - dalam pantang la pk
6. Herba mandian - sedang mencarik
7. Akar kayu - rasa cam dah tempah.... nak kene remind balik tokeh
8. Pads - hhhmmm... tak ada..

Adeh cm banyak jek nak beli ehehehe..tak ada la banyak leh beli sekali harung....tapi fasa tak larat bawak badan dah menyerang....huhuhuhu

Doakan saya selamat bersalin....