Wednesday, March 30, 2011

Catatan....Bosan Iskandar


Minggu nie..boleh dikatakan hari hari Iskandar tak mo gi umah Mak Lom
entah kenapa asal nak hantar jek mesti dia cam merengek-rengek...
pagi tadi pun dalam mata pejam-pejam tue siap cakap

"Mami kata hari nie tak pegi umah along...."

alahai tak pegi saper nak jaga abang....

dialog-dialog biasa antara aku dan Iskandar bila masa dia tak mo pegi umah Mak Lom dia

Iskandar : Abang tak nak pegi umah along la mami
Mami : Kenapa? apasal abang tak nak pergi
Iskandar : Abang bosan lah!!

wah kecik-kecik tak cukup umo lagik 4 tahun ko dah pandai bosan nak??

Pagi tadi benda yang sama dia cakap
dia kata dia bosan..
hari hari merengek nak duduk rumah sendiri...
walhal kat rumah sendiri bukannya dia ada keluar berjalan pongg...

Iyelah rumah Mak Lom tak dak PHDC, Disney, Cartoon Network...
yang ada CERIA jek...
rumah Mak Lom tak dapat nak layan YOUTUBE.... huhuhuhu

budak budak sekarang umo 4 tahun dah pandai bosan yer??





Catatan....Happy Birthday Abie!!!!


Sangat sengal kan....
semalam birthday Inche Abie

Actuallly dah wish dah pun in person dan dalam facebook
tapi lupa pulak nak dijournalkan dalam blog...
very the sengal...

apa-apa pun..



HAPPY BELATED BIRTHDAY DEAREST HUSBAND!!
MOGA PERJALANAN BARU INI AKAN MEMBERIKAN REZEKI YANG MELIMPAH RUAH BUAT KITA DAN ANAK-ANAK.

KUATKAN SEMANGAT...TEKADKAN HATI....KUATKAN IMAN...


Hadiah dah bagi in advance..apa dia..hanya aku dan inche somi jek yang tau
tak yah nak kepoci kat orang ahaksss...

Kek?? Nengok untuk somi sendiri pun tak sempat nak buatkan kek utk dia...
tapi dia pun bukan jenih makan kek nieh...




Catatan....Gastric Pain!!! Again!!!!


Semalam petang without warning...
dalam kul 4 gitu tetiba perut rasa sebu
start rasa sengal2 kat bahagian pinggang

Ah sudah..... lama-lama makin sakit
aduh...confirm gastric pain
balik tue sampai Tasik Selatan memang segala rasa ada
nak muntah aper benda seme ada...

Adui hazabnya nak menunggu komuter
sms Abie... memang sakit sangat...
Abie ambik kat Tasik Selatan...'
dalam kereta bantai tido dalam kesakitan...tak mo pk sakit

Balik rumah tido jugak.... tak sedo diri..
sedo-sedo si kecik merengek kat sebelah...
bangun-bangun....lega sikit sakit...
patut kene buat kek tapi ku tak buat...
sebab adat kalau ku sakit memang tahap gulen gulen nyer..

Pagi nie...sengal masih ada
baru balik klinik mintak stok ubat
untuk standby...
jarang kene...tapi bila kene...
tak tahan nak menanggungnya....

Some info from Internet...
http://www.ehow.com/how_5595442_relief-gastric-reflux.html
 
How to Get Relief From Gastric Reflux

Gastric reflux or acid reflux disease is a common digestive condition that often causes heartburn, abdominal pain, a sore throat, vomiting and coughing. Remedies are available. And gastric reflux is often manageable without medications. Several factors play a role in gastric reflux, and relieving symptoms is generally a manner of making simple changes.
 
Instructions


Reduce weight. Lose weight to control gastric reflux and relieve symptoms. Abdominal fat can stimulate the back flow of acid into the esophagus. Include exercise in your routine--30 minutes three to five days a week--and decrease your calorie intake.

- errr dah lama tak timbang tak tau la dah overweight ke belum.  exercise pun dah laaaaaama tak buat... 

Lift the head of your bed. Sleep with your head slightly raised to stop nocturnal reflux. Pillows are ineffective. Instead, place an object such as a wood block under the front bed post to lift the bed 6 inches.
Eat several hours before bedtime. If you normally go to bed at 11 p.m., eat dinner no later than 8 or 9 p.m. Give your food time to digest before going to sleep.

- tinggi kan katil?? hmmm..... memang makan severl hours before sleep pongg...

Recognize reflux triggers. Beverages and foods are typical gastric reflux triggers. Watch your diet and monitor the frequency of symptoms to identify your problem foods. Gastric reflux triggers include acidic foods and drinks, tomatoes, garlic, onions, caffeine, fatty foods and chocolate,

-semalam makan aper ek..... takkan terung tu kot...hmmm

Plan to stop smoking. Smoking cigarettes or using tobacco can also worsen or bring on gastric reflux. Limit the number of cigarettes you smoke in a day or give up the habit completely.

- tak merokok pongg... 

Control reflux with medication. Relieve gastric reflux disease with antacid and acid neutralizers such as Tums and Maalox. Prescription drugs such as Prevacid and Protonix also provide quick relief for chronic reflux, and these medications help repair esophageal damage.

- gi klinik tadi tak dapat pun ubat2 tue.... dapat Omezole 20mg (capsule) sebelum ni ku amik Zantac.
apakah yang menyebabkan tetiba ku gastrik semalam.... hhhmmm....


Ini ada petua..tak leh copy paste pulak leh la masuk SINI tengok..











Tuesday, March 29, 2011

Catatan....Bumbo Seat

pandang aper tu dekk....

Entry adalah tiru dari entry Akak Zalia
sangap tak ada topik nak hapdet
so entry adalah tiru...

Beli bumbo seat nieh dari zaman dak Iskandar lagik
tapi masa tue cam ala ragu ragu jek nak meletakkan dak Iskandar dalam tu
so bertabah la menyimpan Bumbo itu....
Iskandar buat mainan jek Bumbo tue jadik helmet la jadik tempat memanjat la
tapi mostly jadik tempat lepak dia duduk tengok tivi...

tengok..menjejes-jejes air liur....



So bila dak Iqhram sudah menginjak 3 bulan,
memang sekali sekala ku letakkan dak Iqhram dalam tu..
kadang-kadang bila tengok dia cam kebosanan terlentang jek
dudukkan dia dalam tue..
bukan lama2 pun kejap jek
itupun memang dok depan mata dia..


entah aper ditelek kat Bumbo tue pun tak tau ler..


Tapi memang tunggu leher dia keras la baru berani nak letakkan dalam Bumbo nieh..
tengok dia pun cam suka jek dodok dalam tuh
so, memang kene lenjan je lah Bumbo nieh...
selepas ini...eheh





Catatan....Seleksi Kek!!!


Rasanya baru dua bulan aku aktif meniaga kek nie
asalnya buat main-main
tapi tak sangka...ramai pulak yang order..

Ramai gak yang nak merasa hasil kerastangan aku
aku memang tak pernah pergi kelas pun..
ambik kurus membuat dan menghias kek nieh pun tak penah pergi.

Aku cuma pernah pergi kelas deco cupcake jek ngan kawan aku
Ayulicious , tengok decoration dia memang marvelous lah
nak lawan ngan hakku nye deco hahaah jauh panggang dari afiii...



so ini lah hasilnya yang pernah aku buat..tidak la secantik mana
tapi so far..dapat feedback yang positif dari customer...
in terms of rasa kek la..deco tue..hehehehe tak tau la kan..


dan gambar kat atas nie lah projek paling besar pernah aku dapat
wedding kek tiga tingkat....tapi tak dapat ambik gambar dah jadik tingkat..

agak2 nak merasa air tangan haku leh la order...ngeh ngeh ngeh...



Monday, March 28, 2011

Catatan...Pureen BPA Free


Sakan pulak menghapdet blog di petang senin
esok sangap tak ada modal yang nak diblogkan..
padan muka..
udah lah tak leh ping kat Geng Blogger 
gara-gara Facebook kat opis ni dah jadik najis mughollazoh....

anyway...ini lah hasil yang ku rembat masa mendurjana ker Sogo tadik...
iyerr..hakak memang tak berduit nak beli brand brand gelemer segala
so tahap aku adalah Pureen sahaja lah....


macam-macam warna kan...comel comel..corak pun cute cute... aper lagik udah in yang mampu haruslah puji apa yang dibeli kan??

comel kan..kenapa banyak sangat... iye ler..udah dua orang yang masih berbotol kat rumah tue..

yang penting..sungguhpun Pureen sahaja...tapi BPA Free

kenapa botol besar-besar...dak iqhram udah banyak menyusu
bila masuk part menyusu mesti haku sedey jek..uhuks...

Harga?? alamak lupa lak nak amik gambar resit...huhuhu
pack pof 3 tue RM17, yang single dua tue...RM8 lebih kuwangggg...

tadi ada promosi Avent Pack of 4 RM133.. BPA Free gak..
huish rega tue.... aku dapat berbotol2 botol Pureen...

bukan tak teringin..masalahnya anak2-anak ku tak biasa guna botol wide neck
kalau beli kang tak diguna kan membazir namanya..
pernah jadik kat Izzati ngan Iskandar
beria beli botol wide neck..tapi depa tak mau...tak suka kekdahnya
suka puting morahan tu jugakk....


Nota kaki : Ukur baju di badan sendiri......






Catatan....Burger King Delivery


Mentara tengah ada modal nak berblog nie
sakan la ku menghadpet kan
kang tak ada mudal kang sangap...

Tengah hari tadi mendurjana (pinjam perkataan MR) ke SOGO
mencari botol dak Iqhram yang punya la tak pernah berganti kan..
alang2 tahun depan katanya penjualan botol BPA haram
maka ku membeli FREE BPA botol la kan..

Eh itu next entry lah...
so on the way balik tue...kat stn LRT Bandaraya ada orang bagi flyers...




Burger King udah ada delivery u olsss..... kelass..
haku suka Burger King nieh
tapi mahal lerrr...aku suka Mushroom Swiss nie...
perkkh meleleh...(lama tak makan....mahal!!)

So udah ada delivery yer BK nieh...tapi...tapi tapi...
aku lupa nak amik gambar..tak perlah ku taip je ler..

Pesanan dari Burger King

WE DELIVER WITHIN THE VICINITY OF THE FOLLOWING BURGER KING OUTLET:-
1. BANDAR BUKIT TINGGI, KLANG
2. MASJID JAMEK, JALAN TUN PERAK
3. IOI MALL, PUCHONG

Makanya..adakah mike akan ke Bangsar???
huhuhuhuhu....


Catatan....Astro B-yond...


Ingat aku nak kalah ker....
orang lain ada Astro B-yond aku pun nak jugak
dalam pada poket sangap pun....
gua pakai gak Astro B-yond .......

tak caya tengok la kutak tue..kan B-yond tue...


tak caya....tue tengok tue..kan decoderB-yond tu...


tak caya lagik....nampak tue remote pun B-yond... 

tapi..











tivi aku still tivi zaman batu lagik hahahahaa
camno haku leh dapat B-yond...
muahahahaha.....

tukar decoder je lerrrrrr....mana dapat channel B-yond pungggg...
tukar ni pungg free sebab decoder lama dah tak leh nak tampung dahh..
kata depa lerr..dah depa kata free ku okey je lerrr.... 
tak kene bayar pepe kan.....

bila nak subscribe B-Yond pulak??
tunggu la duit runtuh dari langit....





Catatan....Mesyuarat PIBG SKSI 2

Boleh jek kan nak hapdet on weekend
laptop opis nie pun haku bawak balik
tapi tak dak masaa weeehhh...

Serius..melayan kek, melayan dak tecit kat rumah
memang ku tak dak masa nak bukak lappy ponggg..
aku bukak pun layan movie yang lepas tue haku pun ketiduran....

Udah la segala tok nenek benda kat opis nie kene block
nak layan youtube pun tak leh (ko keje ke, ko layan youtube kak mah kat opis??)
oopsss...terlebey sudah...

Okeylah panjang lak intro kann...
Hari Sabtu lepas... kami..haku dan inche somi pergi ke mesyorat PIBG..
sekolah anak dara kami yang sulung (anak perempuan memang sorang jek pown)
Sekolah Kebangsaan Saujana Impian 2





Gambar2 buat syarat nak hapdet blog jek muahahaha..
sedey weh tengok...tak ramai mak bapak yang hadir..
aku harap aku rajin la hadir mesyorat PIBG nie utk tahun tahun mendatang...
iyelah utk anak-anak kita jugak kan...

Biasa sekolah pun buat weekend...
nampaknya komitment ibu bapa masih kureng la utk hadir kat mesyorat nieh...

Masalah nak pilih AJK...bukan nya kenal mak bapak yang ada kan
bukannya kita tau kredibiliti dia orang tue camner..
esp. kalau nak pilih tampuk paling tinggi dalam PIBG tue (perkkh ayatt)...

Pesanan kat diri aku sendiri la..hopefully lepas nie aku rajin la nak pegi apa-apa event
yang pihak sekolah dan PIBG anjurkan..
mesyorat nie pun hari hari dak Izzati dok remind ehehehe...

Ada suggestion suh sekolah buat FACEBOOK...
aku setuju sebab dari situ kita leh kenal ibu bapa yang lain
bukan sebagai platform formal sekolah
tapi lebih kepada informal session antara pihak sekolah dan ibu bapa

Tapi cikgu besar cam ragu ragu nak buat..
hopefully PIBG can consider...
dan aku la agaknya orang pertama-tama sekali yang akan LIKE... ahakssss...


Note: Anak murid ada beribu...tapi attendance ibu bapa cuma 120 sahaja...itupun boleh dikatakan separuh datang dari cikgu cikgu sekolah.....sedey kan....huhuhu









Friday, March 25, 2011

Catatan....Tak Ada Apa

Tak ada apa yang nak ku merapukan
tak ada idea yang nak ku repekkan...
tak ada benda yang nak ku kejikan...

aku baru lepas period daaa...
this is totally not a PMS....

damnnn....






Thursday, March 24, 2011

Catatan....Mummy & Kakak


Gambar ni dah siap edit dah pagi tadi
tapi sebab jiwa kacau
terbantut nak buat entry kat blog

kepala aku dah start sakit
mata pun dah rasa sepet dedua...
anyway sebab dah edit kan..
letak la jugak kan..

see the resemblance....
masa aku kecik...izzati memang follow aku sungguh...


 dengan haircut yang lebih kurang.... tapi gambar kublur maklum dah lama


tak sangka ada gambar yang serupa..... cuma ku selebet laa pakai selipar jek..


Nota Kaki: Ketika membuat entry ini, hati dan perasaan masih berkecamuk....


Catatan....Merambu Airmata!!



Bila satu hari perasaan kita berkecamuk
dia akan berjangkit juga pada hari hari yang lain
kadang hal kecik pun boleh buat kan airmat nie merambu2 keluar

Aku baru jek nak happy-happy kan diri pagi nieh
tapi bila aku mengarang satu email
airmata nie tak leh ditahan-tahan...
keluar dengan sendirinya...
perasaan sebak takleh nak dikawal

Mujur jek kat pejabat kan...
meja nie penuh dengan titisan-titisan airmata...

oh perasaan...tenanglah......






Catatan....Hantu!! Hantu!!



Aku baru jek nak mengata, mengumpat dan mengeji dalam blog nieh
dah half way dah aku taip
dah macam2 dah aku cakap

tetiba ting ting ting ting....
is kenot is kenot....

kenapa?? ada orang baca laaaaa..... nak mampussssss....
ala.... kenapa pulak kalau orang baca pun
dah ko tulis mesti la ko nak orang baca...
errrrrrr camner nak jawab ek..
ada sorang tue yang aku tak mau dia baca!!!

okey last question...
ape relevant nya gambar ngan tajuk...

hahahahaha haku menjadi hantu sebab dah terlampau geram dengan seorang makhluk...


cessss potong stim tul la....baru nak taip panjang lebar mengumpat......sib baik ku teringat
muahahahahah hantu hantu ko kak mahhhh...





Catatan....Edisi Plagiat dan Keji!!!!


Saja pepagi mengejikan diri sendiri
belum sarapan lagik haku pi terjah blog Cik Timah nieh...fefeeling nak menang GA dia
pastue tengok kat popular post terpandang pulak
tajuk Black Forest Trifle Raja Bersiong ....keji kan..keji betul tajuk resipi dia..

Lepas tue...haku plagiat pulak gambar yang Trifle Raja Bersiong tue tepek kat sini
pastue aper lagi...aku plagiat dia punya resipi simpan dalam koleksi resipi haku

Dan sedang mengejikan diri sendiri ....
terliur..merembes...dan pressurekan diri sendiri..

NAK BUAT...NAK BUAT...NAK BUAT.....

errrr kejiiiii....

Gambar tue gambar Cik Timah tue.....time ni dia tak buat watermark lagik tapi kredit to her la..dah dia yang buat kan trifle tue...


err masalah haku nak mencarik black forest / cherry ..ada jual ker ek??





Wednesday, March 23, 2011

Catatan...Damn!!!


Kenapa aku tak leh buat hati kering ek...
kenapa bila hati tue dah nekad buat sesuatu
tetiba ada jek sesuatu yang menghalang...

Rasa di hati tak terluah...
sampai bila nak makan dalam ek?

Kepala haku sakit....
dada haku sakit...
JIWA AKU PUN SAKIT!!!!
bila semua dah sakit....
BADAN AKU PUN SAKIT!!!

Entah berapa lama aku boleh bertahan....

No dear..its not PMS....no its not....













Catatan....Iklan Kerja Kosong - MAS


Ada sesapa nak menceburkan diri dalam bidang Airlines.... (err cam pelik jek...)
ehehe so aku dapat email dari abang terchenta...
dia bagi tau tolong forward pada sesapa yang berminat..
masalahnya haku tak tau sapa yang minat
so haku tepek di blog terchenta inieh...


tak paham hinglish....
BM pun ada...


akak dah terlebih umo..
kalau tak, nak gak fefeeling tinggi
nak jadik cabin crew ngeh ngeh ngeh....

tak nampak klik kat gambar...





Monday, March 21, 2011

Catatan....Block!!!! Everthing Block!!!!




Very good...so so good....hahaha gelakkan diri sendiri!!!! 
clap clap clap....

Since last week aplikasi laman soSIAL muka buku telah pun di block di opis
clap clap clap....

Pagi nie datang opis dengan harapan aplikasi ini boleh la dibuka kembali
malangnya..hampeh...

Mujur jek ada Twitter yang follower tak sampai pun 50 orang...
so aku menghazabedahkan diri di Twitter sajerk
sebab haku tau...bila haku hapdet Twitter otomaik Facebook haku pun terhapdet sama

Hahahahaha  sengalkan Kak Mah...
cam la leh mati tak leh masuk Facebook...
cam la malam-malam tak leh masuk Facebook

So rasa-rasa lepas nie makin rajin la haku hapdet blog
tengok tengok..tak sampai setengah jam sudah dua entry ku buat...
lama-lama citer yang tak haper-haper pun akan keluar kat blog haku nieh 

ngeh ngeh ngeh...

nak add me kat TWITTER sila carik imah76
FOLLOW ME JIKA MAHU!!!!

Tapi aku rasa satu kerugian sebab
almost separuh sumber bisnes haku nie datang dari Facebook..
huhuhuhuhu..... 

Tak aper....Allah beri masa 24jam..
boleh jek ko nak hadpet waktu malam Kak Mah..
rezeki tue Insya'Allah akan datang jugak...



Catatan....Blogwalking

Bahana jarang benau hapdet blog kan tahun 2011 nieh
sehari kurang 20 orang jek masuk blog haku
muahahah sangat kasihan kan....

tak setanding sungguh blog haku ni ngan blog orang-orang lain...
padan kan muka...
last year at least satu hari tue dapat gak la 50 orang (jekkkkkk0...
hahahahaha kesian kesian...

aku tak rajin nak tinggalkan kesan kat blog orang la...
rajin gak aku blogwalk...
tapi tak rajin meninggalkan kesan
salah siapa...
salah sendiri

mana-mana yang tinggalkan kesan kat blog aku nie
lambat ker cepat ker mesti aku masuk gak
cuma aku tak tinggalkan kesan tapak kaki jek kat blog depa..

sendiri punyer salah la..





Catatan....The Three Stooges

Pagi nie dok selak belek entry lama-lama
memang haku ni jenis cepat hilang ingatan
bila baca balik macam2 yang aku blogkan rupanya...

Anyhow...latest picture of my 3 stooges....








Catatan....Iqhram dan Alya

How cute is this....
do you see other babies as cute as this...

Eh suker laaa haku nak perasan kan...
blog haku muahahaha...

Semalam nak pergi kenduri kat area rumah singgah sebentar di rumah Mak Lom
untuk tugeder-geder pergi kenduri..

Dan la Mami amik gambar anak berdua nieh....
tengok Alya ngan gaun tue
haish Mami nak beranak lagik laa..nak anak pompuan jugak...
eheheh oh Iqhram tetap comel di hati Mami

Cam biasa...bateri camera canggih tak beli lagik
so hadap la gambar hazabedah..(bedah gak kene) dari
cameraphone yang canggih...



aku tak nampak gambar nie....
kalau korang nampak sila puji melambung setinggi langittt....