Tuesday, November 30, 2010

Catatan....Mummy Kiasu





Haku tak tau la kan
haku je ker...
ataupun emak2 lain pun sama..

Tapi memang haku ni kiasu...
baca je lah dialog ngan anak dara haku nieh..

Mummy: Kakak..tolong mummy kemas mainan nieh.....

Kakak : baiklah tuan....(ini ayat fav dia kalau disuruh buat keje)

kemas la barang tue...sambil Mummy pun dok ulang alik depan dapur depan dapur...haku nie dah la jenis kalau suruh buat benda dan dan tue kena buat...

Mummy : Kakak nanti kutip sampah2 tue pegi buang..

Kakak : baiklah tuan....

aku dok ulang alik tengok sampah tak berganjak gak lagik

Mummy : kakak!!! kan Mummy suruh buang sampah2 nieh..

Kakak : Ya Allah Mummy...kan kakak tengah kemas mainan nieh....

Mummy : erkkk.... (dalam hati)

memang kiasu ko Mummy....



Monday, November 29, 2010

Check out the #CelcomBiz Promo for the Celcom BB Bold 9780 and BB Torch 9800 today!

Check out the #CelcomBiz Promo for the Celcom BB Bold 9780 and BB Torch 9800 today!


Sharing with yer all.....
Promo from Celcom...

Kindly click link above...terbaekkkk...



Thursday, November 25, 2010

Catatan....Oh Sedapyer Tilam Empuk Saya!!!


Sedapnyer tilam empuk saya...
sangat suka kalau dapat tido atas peha mummy saya...
sangat lena.....


sampai nganga-nganga saya tidor...


mata pun stim jekkkkk....
uhuks nampak tak bekas luka kat pipi saya ittew...
dah baik dahhh.... kuping pun dah tanggal..

jangan la abang saya geyyam dengan saya lagik.....

maafkan mummy saya....
biasa la..dia kiasu kan dalam gelap pun nak amik gambar saya jugak...




Catatan....Inilah dapur ku!!


Okey...aku jek yang terkinja-kinja nak tayang dapur old pesen haku nieh
orang lain tak suruh pungggg... 
dapur haku tak dak island
tak dak kabinet canggih..
tak dak aper ke benda nama yang sedut asap tue..ehehe
dapur haku ni memang betul2 old pesen...
kabinet dari kayu kayan...
iyelah aku duduk kat rumah ni dari umo 6 tahun
now dah 34 tahun so kira la sendiri yerrr berapa puluh tahun dah duduk ghumah nieh...




gambar kat atas ni view dari ruang makan haku...huhuhu...
old pesen kan dapur haku.... ehehe..abaikan la keadaa yang semak dan berserabut ittew...




ini view dari pintu dapur.....
area letak dapur tue dulu ada dapur yang sekali ngan oven tue..tapi dah ghusak...kene buang ler..


ini pulak view dari depan pintu bilik ayor...ehehehe....
nampak tak... aku dulu pun ada gak tempat sedut asap tue...
tapi dah ghusak kene tanggal dan buang ler..

ada rezeki memang nak mek ober ini dapur...nak tambak lagik ke belakang
sebab tanah kat belakang tue luas lagik
boleh buat lagik dua bilik kalau nak...

tapi lum ada rezeki terlebih lagi nak renovate...
kalau lah boleh kuarkan duit kwsp nak renovate ghumah
sebab aku takkan ada nak beli ghumah lain dah
ini lah rumah yang akan aku tinggal
ghumah pesaka kannnn.....huhuhuhu..

very the oudated kan dapur aiii...ngeh ngeh ngeh....









Catatan....Hasil Karya Izzati Part 2


Gambar dekat hasil usaha anak dara ku ittew...
yang telah diabadikan di pintu peti es rumah ku..


lawa sungguh muka Mummy dia....


oh ini ada intervention dari kakak sepupu dia..masa kami dok rumah kakak aku haritue...



ha ni baru la hasil usaha dia sendiri buat kat sekolah bertajuk Keluarga Saya...tapi tak aci gak sebab gambar Abie tue Mak Lom dia lukih...


Kad ucapan Mother's Day & Father's Day...seghuper jek kadnyer...








Wednesday, November 24, 2010

Catatan....Hasil Karya Izzati


Benonya nak tayang gambar dapur...
Itu nanti lah... malas nak tukar2 memory card...
Wayar USB tak dok...
Gambar ni pung haku publish kat FB guna MMS...
So citer ni dulu
Citer dapuq..nanti...




Before...
Heheh hasil kerja Izzati
dia nie memang suka la sangat melukis mewarna... menulis....
lepas tue abih seme di tampal kat pintu peti ais
berterabur...

Elok jek lepas aku amik gambar
dia turunkan kertas2 tue semua
tanya dia kenapa..nak buang katanya..aikkk...
aku dok cakap tak yah buang...pilih yang elok kita susun balik
nanti mummy beli file boleh simpan...


After...
Lepas susun elok-elok
sakan pulak nak bergambar ngan hasil kerja sendiri..
blurr pulak gambar nieh...
gambar satu satu hasil kerja dia..next entry yer...
alasan seperti di atas...ngeh ngeh ngeh....









Tuesday, November 23, 2010

Catatan....Operasi Dapur

Iye iyer la sangat tajuk kan...
Mentara kakak aku pergi makan angin ngan anak-anak dia
Aku amik kesempatan la..pinjam bibik dia..

So hari ni adalah operasi pembersihan dapur dan store haku....
hazabnya la tengok store haku tue...entah haper benda barang pun haku tidak ketahuan...


barang-barang di atas antara sampah-sampah yang nak diletgo...
giler punya banyak....itupun selepas disort yang elok dan memang betul sampah..
entah aper ada dalam store tue pun haku tak tau
aku malas nak tengok sangat...seme dibuang!!!! titik...






ini pinggan mangkuk yang tak berguna....
dari masa arwah ibu ada lagik nak di let go / sodokahkan kat orang
tapi tak berkesempatan jek nak mengemas
so hari nie memang concentrate kat dapur jek...
tudia pinggan mangkuksss al banyakkkk...
tak berguna pun...
bibik yang kemas....bising elok lagik ni buk...elok lagik nieh..
iyaaa memang elok..tapi saya tak gunaaa.....
lagipun kenduri kendara la nie mana pakai pinggan mangkuk kaca lagi dah...
tak melamin....disposal .....





gini la ghupernye..kene bermalam barang2 nie kat luar esok baru ada orang nak hangkut...huhuhuhuhu



oh gambar dapur saya???
tak dapek nak nolong...tak berubah rupa pun...
sebab barang2 tersebut di atas adalah berada di tempat tersembunyi...
dapur adalah maintain yer...ehehehhee





Monday, November 22, 2010

Catatan....Anak oh Anak



Dua hari nie dok citer pasal anak je lah kan...
Aku pun tak tau la samada aku sorang je ker yang mengalami
Ataupun ibu ibu yang baru lepas melahirkan baby baru pun alami benda yg sama...

Masa lepas bersalinkan Iskandar haritue
Memang... agakya nak over protective kot
Memang Izzati asik kene marah jek kejenya
Tak leh la silap sikit... mesti kene marah..
Rasa masa tue dia over manja la pulak
Iyelah agaknya terasa dok ulit adik dia jek
Tapi Izzati nie jenis tak membuat adik dia..

Ini lepas melahirkan Iqhram...
Perkara yang sama jadik..
Over protective jugak kat Iqhram
Sampaikan asik la kene marah jek Iskandar
Masalahnya Iskandar tak cam Izzati..
Suka nau buat adik...
Tapi dia sayang adik dia..
Selalu cium...nak tidur sebelah adik...

Aduyai..aku yang terover kiasu ker...
Tak leh silap sikit asik la kene marah budak-budak tue

Cam tak healthy jek cara aku nie kan..
Iyer aku nyer cara didikan konsovertif kot
Tak reti nak ber saikologi segala..
Bila tak kena dan dan tue kene marah..
Kadang tangan nie pap..cepat jek la sampai kat dia orang tu...

Kadang-kadang rasa cam haku nie mak paling garang kat donia..
Huhuhuhu... aper la jadik kat mike in future ek...





Catatan....Kesabaran ku di uji



Tajuk tak bleh blah...
Ingat nak buat entry ni malam tadi...
Tapi Iqhram semalam meragam...
Tido kejap2 jek..pastue melalak...

Semalam nyer kisah...
Tengah aku sibuk mengemas bilik tidur yang tak ada rupa bilik tidur..
Tetiba aku dengar Iqhram melalak
Suruh si kakak tengokkan...

Iskandar yang asalnya ada kat atas tetiba dah turun.
Dengar dia cakap ngan kakak dia..
"Tiba-tiba jek dia nangis.... abang tengah baring"

Pastue dengar Iqhram senyap...okey la ingat dah tak ada pepe
Elok2 senyap tue tetiba dengar dia menangis lagik sekuat hati..cam orang sakit
Dengar ayat yang sama dari Iskandar..
Pastu dengar dia cakap...
"Pipi adik darahhh..."

Aku pun aper lagik bergegas la turun
Izzati pun dok menjerit gak panggil aku..
Turun-turun tengok muka Iskandar sengih-sengih...
Tau sangat dah....

Aku tengok muka adik dia... Ya Allah...
Maknanya dua kali adik dia menjerit tue dua kali la dia buat...
Sebab ada dua bekas...

Aku pun cam orang naik hantu la jugak...
Lagi geram tengok dia tersengih sengih tue..
Kena bantai la jugak Iskandar....
Hamik..melalak....tak ingat...
Aku pun aper lagik marah la ke dia...
Apasal buat adik cam gitu...

Mintak maaf segala...tapi hati tengah marah kan..
Sakit gak la tangan ni dok pukul Iskandar tue...
(Ibu-ibu sila jangan ikut cara saya)...

Terlampau geram dan marah ngan Iskandar...
Aku buat silent treatment kat dia semalam..
Dok panggil mummy mummy aku buat derk jek...
Dia nak susu pun aku bolayan...
Panggil aku 10 kali buat tak tau...
Melalakkkk.....

Panggil kakak dia...dia yang menyahut...
Aku cuma bercakap ngan kakak dia jek...
Mengadu ngan kakak dia...
Mummy tak nak cakap ngan abang...

Malam tadi....bila akal aku dah waras sikit...
Tanya dia elok-elok....
Kenapa dia buat adik...

"Abang geram ngan adik"
"Kenapa"
"Adik asik nangis jek.....abang geram lah"

(padahal adik dia masa tue tengah elok jek tidur)

Aduhai..tak leh biarkan Iskandar nie berdua jek dengan Iqhram...
Ini kali kedua dia buat adik dia sampai pipi Iqhram berdarah...





Saturday, November 20, 2010

Catatan....Sudah Terasa




Iyer saya sudah terasa lelahnya
Sudah terasa penatnya...
Sudah terasa pressurenya...
Sudah terasa tensionnya..

Aduhai...saya memang respek surirumah sepenuh masa
Yang mempunyai anak yang ramai yang berderet
Yang mempunyai kesabaran yang sangat tinggi
Dalam menjaga anak-anak yang ramai....

Aduhai.... sejak empat hari nie...anak-anak memang semua dengan saya
Tak pos pun ke rumah Mak Longnya..
Aduh sudah terasa lelahnya...

Nak nak..manja dan nakal Iskandar makin menjadi-jadi...
Satu sen cakap saya langsung tidak didengarnya..
Makin saya kata jangan makin di buat..
Adik tue dibuat macam anak patung gayanya..
Sayang tue sayang...tapi ngeri kadang-kadang tengok cara dia sayang adik dia tue..

Aduhai... tangan ni memang cepat sahaja bergerak..
Pantang silap kene sedas dua...
Hati ini cepat sangat nak naik angin...
Kadang-kadang masa nie la terasa alangkah bagusnya kalau aku dah naik kerja..

Belum masuk bila Iqhram meragam...
Tak mau tidur..
Tak mau terletak...

Aduhai...ini baru anak tiga...belum empat..belum lima...
Mujur..mujur sangat si kakak boleh diharap mana yang patut...
Kalau saya sibuk dengan Iqhram...bila mana Iskandar berkehendakkan susu
Boleh juga saya mengharapkan Izzati utk buatkan susu Iskandar...

Bila mana... saya terpaksa kebilik air atas panggilan alam...
Mujur Izzati boleh diharap utk melihat-lihat barang seketika Iqhram..
Bila mana saya terkejar-kejar nak masak...nak sidai kain...nak angkat kain
Izzati la saya harapkan utk tengokkan adik kecilnya..

Tapi kesabaran saya memang cukup tipis..
Nak nak bila mana Izzati dan Iskandar bergaduh
Sorang jerit sorang menangis...
Silap sikit terjerit memaggil mummy
Silap sikit menangis la bagai di belasah...
Silap sikit...sampai saya pun terasa nak menangis...
Saya rasa suara saya yang paling kuat di Taman Mesra ini
Sampai satu ketika saya dah tak kuasa sangat nak marah...
Saya biarkan.....
Tidak tahu hendak berpihak pada siapa andai dua dua sedang bergaduh..

Aduhaiiii...... terasa sudah lelahnya....
Memang saya handle anak anak seorang diri..
Celik mata sampai tutup mata...
Tiada pembantu....

Walau macammanapun lelahya saya.... mereka tetap permata hati saya...
Sekadar melempiaskan sesak di dada....








Friday, November 19, 2010

Catatan....Anniversary Giveaway by Ana Suzana


Disebabkan hadiahnya adalah sangat menariks...
Maka dengan rasa bestyer haku nak joingg...ngeh ngeh ngeh..




Syarat2 nak join mudah je :

1. Keutamaan bg yg jd followers blog ana.. yg takde blog pun boleh gak jd follower, just create google akaun je..
dah follow dah....

2. Copy paste entry ni balik dan Letak banner ni kat sidebar korang bagi yg ada blog.. yg takde blog korang email je ye..

akan letak..

3. Tag 2 org kawan anda..
saper ek...

1. Illa Zalilah
2. Nieza Juzer

4. Yang dah join sila letak link kat komen ye.. utk ana buat terjahan.. takyah wish apa2 pun.. nak wish pun leh gak.. kekeke..

will do

5. Keputusan ana akan umumkan pada hari anniversary ana pada 28 Nov nanti..

hadiah adalah sangat menarik....
nak tau sila pergi ker blog beliau...

 
 
 

Wednesday, November 17, 2010

Catatan....Selamat Hari Raya Aidiladha



Assalamualaikum,

Selamat Hari Raya Korban semua!!
Tahun ni persiapan memang tak ada langsung...
Aku menghabiskan hari hari terakhir berpantang....
Abie pulak cam biasa la..kene kerja...

Tapi rezeki tetap ada...
Angah datang bagi ketupat dan rendang ayam
Jiran sebelah pulak bagi lontong dan rendang daging...
Alhamdulillah syukur.... banyak nieh... aku sorag jek pulak makan
Abie memang tak makan lah balik tengah malam...
Budak-budak...hmmm cuit sikit sikit je ler...
Harus kene recycle berhari-hari nieh...ehehe....

Aku amik pantang 40 hari jek...so esok adalah MERDEKA!!!..
Aidil Adha nie layan pengisian rohani jek....
Astro Oasis banyak citer best best....
Moga-moga sedar diri..

SELAMAT HARI RAYA!!!!






Monday, November 15, 2010

Catatan....Penghuni Syurga



Salam,

Semalam pagi masa tengah sibuk duk ulit Iqhram
Tetiba dapat call dari Kak Kasih..
Salah sorang sahabat kami yang rapat dari Citra Club
Telah kehilangan anak bongsu yang baru berumur 2 bulan setengah lebih kurang.

Punca kematian tidak diketahui...
Kene buat post mortem...
Tapi bapa dia tak sampai hati..
Cuma diketahui ada masalah dengan paru-paru dan ada bayak kahak...

Aku terperanjat dengar berita tue....
Aku baru jek ada anak kecil

Ya Allah..macamana la perasaan ibu si kecil itu yang dapat berita macam tue...
Memang... segala-gala di dunia ini adalah pinjaman
Bersedia atau tidak itu lah lumrah alam...

Buar Ars & Aya... Salam Takziah!!
Semoga kalian tabah hadapi dugaan ini...

Ya Allah Ya Tuhanku....jangan la kau menduga aku dengan kematian Ya Allah.....

Namun..Kau Maha Mengetahui segala sesuatu.....








Friday, November 12, 2010

Catatan....Follow Me on Twitter



Salam,

Iyer..orang berfacebook aku pun berfacebook
Orang bertwitter aku pun bertwitter...ekekek...
Sibuk jek kan...

Twitter nie dah lama dah aku register...
Tapi tak reti nak guna sampaikan password pun lupa
Sib baik la jenis guna username yang lebih kurang jek kalau pegi register memana
Dapat la detect balik....

So rerakan sekelian yang ada twitter tue...
Meh la follow i... i tak dak kawan lagik nieh....

Nak follow tue tekan jek kat sebelah kiri tue..or leh pegi kat sini

www.twitter.com/imah76


Follow ek...you follow i follow....







Thursday, November 11, 2010

Catatan....Chinta






Ini lah keje orang dalam pantang kan....
Maintain khusyuk tengok derama...
Zaman Izzati zaman Iskandar layan derama Filipina ngan Indon..
La ni dah tak minat, layan derama Melayu pulak...

Hehehehe iyer...hari nie Chinta udah abih....uhuks..
Mati sudah la si Chinta nieh....
Okey la..aku tak minat sangat ngan si Fasha Sanda nieh
Sib baik dalam drama nie high pitch dia tak ketara sangat...

First time tengok Farahdhia berlakon bawak watak leleh..
Nangis jek kejenya..tapi kira menjadi la jugak
Ada kelainan dari watak-watak yang dia bawak sebelum nieh
Tak ada la nak meyeksi jek....

Satu aku tak kenan derama melayu sekarang nie walaupun drama tue ada unsur Islamik
Syium-syium tue cam tak menjadi hal jek..
Memang la konon2 laki bini ker aper tue..
Tapi still depa tue tetap bukan mahram...
Huhuhuhuhu..cam la aku ni terer sangat nak tegur-tegur kan...

Tapi kan..aku kesian kat Rashid....aku kalau boleh nak si Chinta tue kawin ngan si Rashid..
ngeh ngeh ngeh.....










Catatan....Cucuk Iqhram


Patutnyer gie cucuk Isnin haritue...tapi memandagkan Abie bizi semedang....
Susah nak lari dari store..
Susah nak coti..
Nak nak baru naik pangkat ni ha....
So cucuk Iqhram ditangguhkan ke hari semalam.....



uiksss gambar sensored.....





Uwaaa sudah lalak...budak ini sangat tidak suka sejuk....






Okey okey dah abih dah....

Everything okey...cuma Dr. Afifah kata...
1. Puteri lilin - tak tahan panas..abih meruam kat muka..ada tanda-tanda ekzema.
2.  Tak suka sejuk....ngikut mak dia lerr...senang nau nak allergik idung tersumbat..
3. Kenaikan berat adalah tidak memberangsangkan...

No. 3 tue yang ala-ala risau...dari lahir hingga semalam dia cuma aik 600gm sahaja... meaning 3.6kg berat dia semalam... Membebel-bebel Dr. Afifah dengan aku....memang Iqhram sejak lahir kurang menyusu...berpaksa nak suruh dia meyusu.  Dr. Afifah advise...kene force drink guna shringe kalau dia tak mau menyusu...have too la..

Dah la susu badan pun kaput...ini nak makin kering..(aduh sedih).......aduih.... tapi balik dari klinik semalam..dari malam tadi... 2oz minum abihhhhhh....huhuuh takut kene marah ngan doktor ker dekk...

Hopefully 2 bulan sok berat dia naik ke 4.5kg... Dr. Afifah bagi susu sample Frisolac...huwa huwa huwa..susu mahal tue dek....... doa-doa la berat dia naik dengan memberangsangkan....





Monday, November 8, 2010

Catatan....Side Income


Haritue... Makcik Rehan meroyan dok pk-pk kalau berenti keje..
Pastu dok pk nak niaga aper..

Sebenarnya...(kang MR kata haku tiru entry dia pullak...ehehe dulikk!!!).... sambung....
Sebenarnya..aku pun dah lama terfikir nak niaga aper..
Nak berenti keje?? Ish lum mampu lagik...
Banyak nak kene fikir kalau aku berenti keje..

Haritue kakak ipar aku datang ziarah bagi tau next year dia nak berenti keje
Nekad katanya....malas dah nak keje office.pressure sangat katanya
Dia nak buat frozen food...

Aku within these 5 years walaupun target dah lari....
Aku memang tak leh berenti keje...
Hidup pun tengah terumbag ambing sekarang nieh...
Nak nak ada lagik satu nyawa bertambah dalam rumah nieh...

So abih pantang nieh aku dok terfikir aper aku nak niaga
Buat side income...income sekarang tak cukup..
Memang ada Melatishopz tue...tapi ala-ala idup segan mati tak mau mau...ehehehe..

Dalam pala otak aku..nak fikir niaga makan...jual kecik2 kat office..cam
Roti (sebelum bersalin haritue dah buat dah..kawan supplykan roti...)
Seminggu leh dapat dalam 30 hengget saper nak kasi??
Pastu aku dok terpk nak buat Choc Moist kek dalam bekas kecik..jual dalam RM5-RM10 ker..
Pastu dok terpk nak buat caramel..ala-ala cam desert kat opis tue...
Ngan nak buat trifle ker..letak dalam bekas2 kecik.... Hari hari lain2 benda..

Hmm mamfukah!! Tak mau jadik projek gajah putih no....
Nak tak nak kene korban macam2...
Korban tido...korban rehat.... hhhm....boleh ker??

Hmmmm..tak cuba tak tau...tapi dengan tiga orang budak kecik esp ada baby nieh...boleh ker aku??









Catatan....Ku Perlukan Pembantu!!!



Saya dah balik ke rumah sendiri...
Huhuuhu..sakit kepala ku tengok keadaan rumah
Kalau tak kenangkan diri yang masih dalam pantang...
Rasaya nak jek pos kan baby kat rumah Mak Long dia 
Aku nak operasi habis-habisan kat rumah nieh

Kain baju tak berlipat...toilet kotor... belah atas habuk tok sah cakap la...
Adui penin pala mak..
Tapi pagi tadi ku gagah jugak sapu sapu
Mop serba sikit...kemas dapur...
Haila Abie..camno den tinggal camtuelaaa rumah tue tak berusik...

Anak dah tiga nie rasaya cam kelam kelibut jek nanti nak handle rumah nieh
I need a helper...tapi part time maid nie pun menshekik jugak reganya..
Cam bayar fulltie maid...tapi fulltime maid...awal2 tue beribu riban la pulak..
Huwarrgghh mana haku nak carik cleaner part time nieh...





Thursday, November 4, 2010

Catatan....Create Contest!!!


Sesungguhnya dulu aku pernah cakap aku ada baaaaaanyak stok selendang....
Bukan la banyak beria...tapi banyak la...

Contoh selendang cam kat bawah nie..jenis kain lembut.... viscose silk...
warna macam-macam...aku dah lelong sampai RM5 pun tak laku gak...huhuhuhu

So nak menghilangkan semak rasanya nak jek ku buat contest...
Tapi masalahnya....selendang2 tue seme kat office.... tak sempat nak bawak balik ghumah...

So nampak gayanya contest ini akan ditunda ke suatu masa lain....

Baca blog Zel yang buat haku teringatkan selendang haku neih...

Biasa barang free ramai orang minat kannnn...ngeh ngeh ngeh....

Contest aper ek nak buat...any idea???