Friday, October 29, 2010

Catatan....Pantang Haku!!

Cam haper jek tajuk entry aku nie kan...
benonya nak citer pasal style haku berpantang...
nak kata berstyle dan berpantang beno tue idok ler...
tapi ini lah yang boleh di sharekan bersama...





Sarapan Pagi
Roti 2-4 keping / biskut kering 5 keping, air milo




Makan Tengah hari
Ikan seme grill ataupun stim, ikan aper...ku tak kenal ikan jangan tanya...apa yang bibik masakkan..ku makan jek... makan ngan sayur la..buat sayur bening... or ulam-ulaman...iyer..masuk hari ker 21...ku dah start jemu jelak dan kurang makan...huhuhuhu.....lupa...rumah kakak aku ni jenis makan nasi dari beras herba poney tue...so kurang kanji la kan..mana tak turun ekekeke......makan tiga senduk jek...

Minum Petang
Dalam kul 4 tue kadang2 kebulur gak...awal-awal haritue siap buat air panas segala la nie tak ada..carik roti jek dua keping...pastu minum ngan air suam jek..

Makan Malam
Sama ngan makan tengah hari..tapi biasanya dalam 6.30 petang haku dah makan dah....

Supper?
Tak dak supper pun..last makan petang tue je lah..malam kalau lapar ku buat la air panas...tak pun minum air jek...

No rahsia-rahsia yang buatkan badan haku leh turun mendadak sampai cam gitu pungg..itu je lah rutin haku hari hari....


Jamu yang aku amik kali nie pun tak ada la melampau sangat... amik Sendayu Tinggi jek..itupun aku kurangkan dos..takut panas.... sebab walaupun campo bagi baby susu...ada gak aku bagi susu badan kat Iqhram. Takut Iqhram panas jek....



Urut-urut seminggu lepas bersalin baru aku berurut. Alhamdulillah kali nie jahitan aku cepat baik dalam seminggu dah start pulih...hari nie dah okey dah.... dah leh bersila..tapi tak ada la nak bersila selalu...jalan pun kepit-kepit gak..


 
Caya tak?? Kali ni nyer pantang haku tak berbengkung langsung.... serius... memang tak bengkung..... tapi perut kempis... haku sekali sekala jek guna bengkung herba yang kakak aku bagi....bengkung tue bukan cam bengkung tali kasut tue.... sempoi jek bengkungnyer....ikut kata akak yang urut aku tue..kalau tak sempat nak makan ubat ker..nak bengkung ker..nak berparam segala... tungku tue kalau boleh jangan tinggal.... tungku tue elok....



 
So far haku tungku memang tak pernah miss la...sekali sekala jek kalau tak sempat..kadang baru nak pegang tungku baby nangis..... tapi betul....perut aku kempis.....tapi tak la flat cam model tue..... haku guna tungku batu... tungku moden tue guna masa awal2 bersalin haritue...lepas kene urut... akak bidan tu suh haku guna batu sungai...sib baik la ada...... tungku moden tue pun membantu jugak haku sebab masa mula-mula bersalin haritue..perut keras dan berat sangat.... hari hari tungku.... alhamdulillah...lembut sikit perut...tapi bila guna tungku batu kesannya lagi cepat.... wallahu'alam..ada pros and cons dedua nya...

biasa ku tungku pagi pagi jek..sekali sehari..tak ada la sampai dua tiga kali cuma kadang bila rasa perut tak sedap ker aper ku tungku la berkali-kali....

Sekarang nie misi haku...cewaaah misi tue....nak hilangkan segala parut-parut yang ada kat badan ngan muka..sangat hodoh hoccay.... badan nie ngeri tengok..... dengan hitam hitam segala....huhuhuhu..... tapi orang kata lama lama sok hilang..nak tunggu bila hilang tue cam tak sabar jek..

Leher, badan masih ada tanda-tanda hitam lagik..... bekas2 jerawat kat muka pun..masih nyata lagik.... muka pun dah kering jek rasa..... entah bila nak operasi badan ni pun tak tau...ahaks..badan pun nak ada operasi...sedang mencari-cari produk yang sesuwai..... skrg nie sekali sekala jek ku mandi ngan serbuk kulit rambai tue.... tapi awal-awal nie...memang dia tak hilang lagik...huhuhuhu tak sabo nyer pasal kan....

Camtu lah haku berpantang kali nieh....tak ada yang istimewa pungg.... tapi memang aku rasa badan aku kecik sikit.... tak sabar nak balik rumah sebab nak buat sauna...kenapa aku suka sangat sauna... sebab nak keluarkan toksik-toksik dalam badan....



 
Kenapa sauna?
1. Nak turunkan berat lagik ehehehe..
2. Nak hilangkan jerawat-jerawat kat badan... (berkesan tau sauna nieh utk hilangkan jerawat2 kat badan....peluh toksik tue keluar)

Itu jek lah pun kenapa haku nak bersauna....so kene tunggu haku balik rumah dulu la... sauna pun bukan leh hari hari.... seminggu tiga kali jek kalau tak kering pulak badan jadinya....

So itu je lah nak share ngan korang seme....amalan berpantang haku....tak ada pun rahsia-rahsia....



Nota kaki:
Gambar semua adalah cilok inche google..kalau ada teramik gambar sesapa mohon ampun lah yer....


 

Catatan....Iskandar Demam!!


Salam,

Bersawang dah blog nieh..sorry la..tak ada masa nak hapdet la..waluapun rasanya banyak gak cerita nak share....

Haritu kakak demam..tapi sekejap jek..bagi makan ubat dua kali terus kebah demamnya... Alhamdulillah... start dari sakit perut terus demam... biasa la kakak kalau demam memang melepek jek...




(abang tido ngan adik..... mummy kene berkorban lepak kat bawah ehehe)
Pastu kelmarin...adik pulak start demam... alahai...semalam badan panas dedar-dedar jek... Mummy tengah cam gini anak anak pulak tak sihat... ish.. first time tengok Iskandar demam melepek jek.... tido jek kejenyer...kesian anak Mummy nieh....




Demam rindu kot... dapat adik kurang dapat peluk-peluk dia...syium-syium dia... dukung dia.... tapi dia sayang kat adik....alahai abang.....cepat2 baik yer...

Semalam dah bawak gi klinik.... cepat2 baik tau Iskandar....



Friday, October 22, 2010

Catatan....Berpantang!!


Huish nak citer aper pasal pantang nieh
Tak ada aper pun..
Dulu masa Izzati berpantang ngan arwah ibu..
Ibu jenis tak kisah sangat...
Tapi still jaga jugak makan seme la..cuma dia titik beratkan tungku, berbengkung segala
Makan... kalau ko rasa tak ada pepe... badan okey makan lah...
Jamu-jamu...memula beli hok amway..
Pastu ada bidan urut datang... dia bagi ubat-ubat dia..
Siap tangas segala...kurus turun 20kg...
Makan lima kali sehari.....

Time Iskandar pulak dengan makcik aku dua orang..
Lagi best.. rock n roll lagik..
Segala lauk pauk aku seme al gorengggg jek...
Orang urut pun aku yang carik....
Jamu....telan Jamu Mak Dara jek....
Tangas tak dak...tapi ku buat sauna jek... dah ada bendanya kan...
Nak kata kurus sangat tue biasa-biasa jek..
Tapi turun gak banyak jugak...tapi tak cam time Izzati la.......
Makan lima kali sehari....

Time Iqhram ni pulak...duduk dengan kakak aku..
Ingatkan dia pun rock n roll jugak...
Tafii...aiii dia lagik strict daaaa...huhuhuhuhu...
Tukang urut dia yang carikan
Jamu pun dia yang belikan..hamik... sebeban ubat hoccay...
Sendayu Tinggi punya set...
Kena makan hoccay..mahal-mahal belikan takkan ku nak tengok jek...
Makan pulak...everything either masak bening or kukus sajork...huhuhuhuhu..
2 minggu lepas bersalinkan Iqhram

Berat Sebelum Mengandung = 63kg
Berat Terakhir Sebelum Bersalin = 73kg
Berat Selepas 2 Minggu Bersalin = 59kg

Huhuhuhu terkejut jugak haku
Sebab...hari hari makan lima kali sehari yer..
Kadang-kadang malam lapau ku cengkelat gak makan roti sekeping dua..
Memang badan haku dalam pantang cepat turun....
Provided...aper segala makanan cam ais ais ker aper ker tak makan /minum kan
Mana la tak senang turun...tak dak rahsia noksss....
Ini ku belum buat sauna lagik nie nak buang toksik (utk segala jerawat kat badan)
Agak-agak kalau aku buat sauna boleh turun lagik ker...kuhik kuhik kuhik..

Next time haku citer haku makan aper dalam pantang kali nieh....
Tak tau nak letak gambar aper...
Gambar cilok la cik gugel....







Wednesday, October 20, 2010

Catatan....Quick Update Iqhram Muammar


Lama sungguh tak hapdet blog...err lama ker...lama la jugak seminggu kotsss...

Biasa lah bila dah duk umah kakak nieh...mengharap belas ihsan orang la nak online kan....takkan suka haku jek nak main terjah guna reta benda orang....

Quick update pasal Iqhram Muammar...

Hari keempat tali pusat dah tanggal..sungguh cepat ini budak...
Hari ke tujuh...telah berjaya dibotakkan kepalanya oleh Ibu dia...

So ini lah hasilnyer...tadaaaaaa......
Iqhram Muammar version butaksss...





Masih comelkah saya???

Semalam seharian dia cranky....kembung agaknyer..sampai aku pun naik fening nak melayan...sampai tak tau nak buat camner....

Hari nie nampak nya okey jek... lepas mandi tadi pun terus jek tido....
jap gi nak kene kejut bagi susu...


 


Thursday, October 14, 2010

Catatan....Pengalaman Bersalin Iqhram 4


Ramai tanya...epidural tue memang tak sakit ker..
memang tak sakit...bagi aku...
dan aku rasa.... ikut dos yang doktor bagi jugak...
cam aku... doktor dah cakap awal-awal....
nak bersalin akan rasa sakit kat bawah tue..yang bagi aku lebih kurang cam tekanan baby nak keluar...

Dan bagi aku...lepas memang aku tak rasa langsung sakit contraction tu...

Tepat 12.34pm.... Iqhmar Muammar pun dilahirkan...
Alhamdulillah....aku memang penat giler la meneran tue....
sungguh penat la nak keluarkan satu nyawa kan...
tak ada la mudah pun...

Lepas doktor jahit...(banyak jugak jahitan aku huhuhu..lupa nak tanya abie kene gunting ker rasa dah kene jahit harus la kene gunting kan...)
Epidural pun dicabut...start la rasa rengat perut tue kan..
adat la... lepas bersalin....

Dekat kul satu lebih gak la...aku keluar dari labour room tue...
nak jadik kisah.... masa nak turun dari katil labour room tue..
ingatkan kesan epidural tue dah abih...
elok aku turun jek katil tue aku rebah....

Menjerit nurse yang tolong aku tue...
aku pun cam terpinga-pinga....aik apasal..kepala tak pusing..
rupanya kepala lutut aku lemah lagik.....
iyelah kesan epidural tue tak abih lagik kan.......
udah lah darah menjejes2....

Huhuhuhu...cepat-cepat nurse bawak aku pegi wad...
aku pun terus la baring kat dalam wad.....
iyer..kesan epidural aku muntah dua kali hoccay...lepas bersalin......
satu mungkin sebab satu hapah pun tak makan dari pagi perut dah masuk angin...
satu lagik mungkin kesan epidural tue sendiri...
mak oiii mualknyer tok sah cakap laaa

Rengat perut dah start....bayangkan la muntah.... sakit kat perut tue camner..
itu bukan c-zer tue.... fuh!!!

rasa cam panjang lagik jek citer haku nie..abihkan lah ek.... boleh korang ulang-ulang baca..(errrr ada ker orang baca)...ekekekek...




Aku pesan kat Abie beli Sarsi....
hah!! nak buat aper air gas tue...ekekekke..
ini yang aku amalkan dari bersalin anak sulung lagik..
sakit rengat perut tue.... petua arwah ibu..minum air sarsi..
tapi make sure...jangan sejuk dan hilangkan gas dia tue...

Alah minum pun tak sampai setengah cawan...bukan berani pun nak minum banyak-banyak....

eh dah abih la citer...ekekeke....
cam gitu la aku bersalin....
nak kata mudah sangat tue tak ada la...

yang aku perasan....kalut, gemuruh, takut nak bersalin kali nie..melebihi segala-galanya....
sungguh.... tak tau kenapa....
dalam labour room tue mulut tue memang tak henti2 dok baca doa Nabi Yunus tue...
sampai lupa haku nak mintak maaf ngan Abie....
dah nak sampai waktu baru cakap ngan Abie... "awak maafkan saya ker tidak?"

Dok kalut sangat layan takut...sampai lupa segala-galanya....

Tapi yang paling best...aku dapat layanan yang sangat okay kat KPMC tue.... ..
dua kali bersalin tak pernah aku rasa orang dok tukarkan pad segala...ehehe (dalam labour room tue lain ler)
kali nie.... merasa orang tukarkan pad.....
ahaks itu pun nak citer...
dan hadiah baby kali ni pun best!!!!.......walaupun beg dari Enfa sahaja...ngeh ngeh ngeh.....










Wednesday, October 13, 2010

Catatan....Pengalaman Bersalin Iqhram 3


Alhamdulillah....
Doktor bius yang buat epidural tue sangat-sangat teliti orangnya..
Aku tak rasa sakit pun...
Cuma dua cucukan yang pertama tue jek.... itupun rasa cam kene cucuk biasa tue jek..

Terima kasih Dr. Wan (itu jek yang aku dengar namanya)
lepas kene cucuk epidural tue...
aku terus rasa cam mamai jek....kejap2 tertidur...
kejap2 tertidur....

Kaki dah rasa berat sangat...tapi still boleh gerak lagik..
tapi satu badan haku menggigil kesejukan..
doktor kata biasa simptom epidural nieh...

Tapi sungguh la menggigil tue bukan gigil main-main
memang gigil sungguh-sungguh.....

Nurse tanya sakit tak ker tidak..aku tak rasa sakit pun..
cuma kadang-kadang rasa cam perut tue mengeras jek lah...
nurse kata ada contraction nie kak....
iyelah dah ambik epidural kan..bukan rasa pun sakit contraction tue...

Tapi bila dilation dah besar....
memang terasa tekanan kat bawah tu....
bawah tut tue lah.... aku dah teragak mesti dah nak bersalin dah nieh
nurse cek bukaan tengok dia dah start suruh teran...

Aku pun cam blurr jek...err camne nak teran ek...
teran jek kak.... cam nak buang air besar tue..
aku pun try je lah teran....

Dr. Jamil pun masuk.... nurse kata kalau ada rasa tekanan tue teran jek
tapi bila Dr. Jamil sampai...dia kata teran jek...
aku pun teran jek lah.... tapi memang la..bila tak rasa sakit contraction nieh...
kita jadik blurr nak teran...sebab bila sakit tue baru meneran kan..

Kali nie aku main teran jek...rasa lama gak teran apasal tak kuar2 nieh...
tiga kali teran....which is lebih kurang dalam seminit gak la kot tiap kali teran tue..
baru la...baby keluar...huh...penat!!!!!!!....

epidural pun penat tauuu walaupun tak rasa aper...meneran tue ingat tak sakit ker...sakit jugak!!!....



(sambung lagik...... )
esok kot....
ehehehe

Catatan....Pengalaman Bersalin Iqhram 2



Keluar jek dari bilik Dr. Jamil, terus dada aku cam nak meletup...
Terus hapdet facebook....huhuhu (sempat tu)....
Memang aku terasa gementar sangat...gemuruh sangat....

Time Izzati excited...
Time Iskandar.... tak rasa takut sangat....
Time Iqhram entah kenapa.... jantung ni berdegup kencang...
agaknya sebab teringatkan sakitnya contraction masa bersalinkan Iskandar..

Bila doktor kata dah bukak 3cm memang terus mintak epidural...
Biar lah kene bayar lebih pun..asalkan aku tak rasa sakit contraction tue....

Lebih kurang dalam kul 9 masuk wad....
Biasa lepak2 dulu kalam wad bila dah pasang drip utk induce dan dilation dah besar baru la nurse bawak gi labour room..
Ini tak sempat aper...baru jek tukar baju...nurse dah suh pi labour room....

Nurse kata...kita terus wat epidural kat situ kak...senang...drip induce seme nanti dalam labour room..
Lagila dup dap dup dap jantung haku....

Abie gi sarapan...memang aku suruh gi sarapan pun...
Aku tak lalu nak makan aper pun.... perut memang kosong giler...

Lebih kurang dalam kul 10.30 kot... aku pun dah tak hengat sangat..
doktor bius pun sampai...
masa ni memang kepala otak macam-macam dalam kepala..
sebab dengar citer orang pasal epidural ni kan..
dengan jarum yang besar godang tue...
dengan baca pengalaman orang yang time nak cucuk kat belakang tue sakit sampai meraung-raung..

Haish...dah la takut nak bersalin tak hilang lagik...
tambah lagik takut nak cucuk epidural..huwaaa....

(sambung......)







Catatan....Pengalaman Bersalin Iqhram 1


Kronologi...kronologi ker....eh entah aku bukan ingat pun... kang main taram jek.... tapi lebih kurang la...cam kronologi la kan.... tak pun kisah aku bersalinkan Iqhram...pengalaman...

Fuh..masih tak biasa lagik nak panggil Iqhram...asik la tersasul... bukan tersasul aper...dok panggil baby baby dari dalam perut... bila dah keluar dah dapat nama... dok melekat panggilan baby tu........



Kadang bila orang tanya nama baby..aku pulak naik blurr....

Pengalaman bersalinkan Iqhram....

Ikutkan pengalaman haku dari anak pertama sampai la no. 3 ni..tak pernahnya la aku sakit semulajadi..... semuanya sakit disuruh.... Izzati awal dua minggu sebab darah tinggi... Iskandar awal tiga minggu tak ada sebab tapi jalan dah bukak masa 37 minggu nieh... sama jugak la dengan Iqhram nie ha....

9 Oktober 2010 tue memang tarikh aku pegi checkup....aku pergi pagi...sebab Abie keje pagi..dia kata... kalau dapat no. 1 dia leh tunggu...tapi kalau lambat..dia terpaksa pergi keje...

Entah kenapa hati aku ni kuat kata cam kene tahan jek....tapi diamkan jek...tak ada pun bersuara ngan Abie.... sampai-sampai KPMC...dapat no. 2 okey la.. Abie leh tunggu...pergi sepital tak serapan tak haper pun haku nieh..semata-mata minum air milo panas kat rumah...

8.30 Dr. Jamil dah bukak klinik...gedebak gedebuk pi kencing segala.... kene panggil... masuk-masuk bilik Pak Jamil... dia tanya..dah sakit ker... aku geleng jek... mengeras tue bagi aku tak sakit..cuma tak selesa...aku cuma cakap kerap mengeras je lah..ngan sakit tulang pelvik tue..nak jalan tak selesa dan aku pun cakap aku dah tak larat sebenarnya...

Okeylah pastue Dr. Jamil pun scan baby aper seme.....dah scan dia suh tunggu kejap...aku cam errrkkk... rupanya panggil nurse..... nak kene seluk daaa....

Doktor Jamil pun seluk...aiyark...benda yang paling haku tak suker sekali bila nak beranak nieh.... seluk punya seluk.... Dr. Jamil kata... eh ni dah 3cm dah nieh.... dia terus cakap ngan En. Abie.... boleh warded dah la....

Abie yang dah siap nak pergi kerja terus meluru keluar telefon boss dia...ngeh ngeh ngeh..


to be kentuttttt..........
(bontot sakit daaa duduk lama-lama......)




Monday, October 11, 2010

Catatan....Introducing Iqhram Muammar b. Hisyam


Assalamualaikum,

Syukur Alhamdulillah...setelah 37 minggu mengendong dan membawa benih cinta antara aku dan suami...akhirnya...pada 9 Oktober 2010...maka lahirnya putera kami yang ketiga.


Perkenalkan putera kami....

Iqhram Muammar b. Hisyam.








 
Sebutan Ikram maknanya Menghormati.....

Cerita panjang lebar pasal proses bersalin..nanti na.... tak leh nak duduk betoi lagik nieh..... perut tak kuat lagik....


Assalamualaikum.......





Monday, October 4, 2010

Catatan....Cuti Hapdet Blog!!



Minggu nie MC....
Macam akan bercuti jek dari hapdet blog...hmmm

Tengok la..kalau rajin ku hapdet...tak rajin.... selamat babai ler..






Catatan....TTM Buat Lucky Draw!!!

(entry baru kat bawah yerrrrr...selagi tak abih giveaway nie..posting ni akan melekat di atas)

Yieeehaaaa...*sambil lompat keluar*
Berita gumbira untuk andaaa!! *Kalau tak gumbira pun buat2 je la gumbira ye..macam la tak biasa kannn :D*
TTM korang ni dah sampai seru nak buat LUCKY DRAW kat Dapur Malus Domestica hari ini.

Semua yang layak  memenuhi syarat2 di jemput untuk menyertai LUCKY DRAW ini.*haku  ni kalau bab bagi ayat formal memang lemah*






TOPSYTURVYMUM FIRST LUCKY DRAW!




INI HADIAHNYERR..


TENG TENG TENG!
















16 Pc Dinner Set
Click on above image to view full picture

16 Pc Dinner Set

Product Information

4 Dinner Plates, 4 Bread & Butter Plates, 4 Soup / Cereal Bowls, 4 Stoneware Mugs

Additional Information

Item Code
1065856
Weight
4,275g
Category
Dinnerware
Pattern
Geometric

Product Descri

ption

Corelle Dinnerware range is break, chip, scratch and stain resistant. Its made from a unique material called Vitrelle which compresses two layers of different glass compositions, so it's incredibly tough. It's microwave. Dishwasher and oven safe.











Syarat-syarat penyertaan:



1. Anda adalah seorang blogger. (InshaAllah lain kali aku buat lucky draw utk blogger dan reader pulak ye)



2. Beralamat/mempunyai alamat di Malaysia.(Bermakna yang berada di luar negara juga boleh menyertai kalau ada alamat di Malaysia.) 



3. Penyertaan mesti dibuat di dalam bentuk entry secara STICKY POST di blog anda. Caranya, copy je la entry ni.(1 blog cuma layak masuk satu penyertaan sahaja.)



4. Setelah siap buat entry, sila hantar link penyertaan anda di ruangan komen entry ini. (Nanti aku masukkan link blog anda kat entry ni)



5. Tarikh tutupnya adalah bila-bila masa sahaja dalam minggu ni(Sebelum Isnin depan 04/10/2010). Aku akan buat entry kalau dah tutup. Bila dah tutup, maka boleh hilangkan sticky post tu.



6. Pemenang akan dipilih DI SINI.








TUAH AYAM NAMPAK DI KAKI
TUAH ANDA SIAPA YANG TAHU









*tak koser feeling2 cam abg karam hahaha*

NAK JOIN PI MASUK SINI