Tuesday, August 31, 2010

Catatan....Iftar di Red Wok Restaurant Bangi


Well, ku tak sempat nak ambik gambar segala....sebab sampai-sampai jek... memang orang dah ramai...itu sampai dalam 6.30 petang tue...pastue que dah panjang nak ambik makanan...

Meja kami betul2 sebelah serving area....

Pergi sini pun sebab ada good recommendation dari orang, dan kebetulan aku pulak teringin nak makan stimbot kan...

Untuk informasi lebih contact number, peta aper seme you all leh MASUK SINI

Kami sampai dalam pukul 6.30 la....kat sini ada stimbot ada ala carte...aku choose nak amik stimbot sizzling..


okey kakak kita amik gambar.....aku memang tak dan nak meronda2 amik gambar makanan segala.... or amik gambar restoren segala...sebab orang dah ramai giler.... review aku...restoren nie okey... cozy...luas...lapang.... tapi slack..bulan-bulan puasa nie patutnyer serving area utk stimbot dia kene buat dua kaunter... Red Wok tak leh buat satu kaunter jek..mula-mula aku tengok ingatkan ada kaunter lain rupanya tak ada.... kami memang dapat meja sebelah kaunter...tapi beraturnyer panjang..mak ai....sungguh dengan perut membuncit nie tak larat ler haku kan.....



Iskandar a bit cranky masa memula sampai....nak itu nak ini.... hai geram betul di buatnyer...... sakit gak jiwa....asik la ter Mummy Mummy.... Mummy pulak sampai-sampai cam orang mengong tengok orang ramai beratur kan...dok pk camno nak makan nieh.....  sudahnya Abie yang pergi beratur gi ambik.....

Ada tiga jenis sup... Herba, Tomyam dan Ayam....so dah bawak hanak-hanak... haruslah amik Sup Ayam kan......



Before...... service bagi aku memang pantasla........ variety food utk stimbot dan buffet memang sangat banyak.... tapi dia tak marinate bahan bahan mentah utk part sizzling stimbot nieh...yang rebus2 tue okey kot... tapi cam ayam, daging, ada certain food rasanya okey jek kalau dia marinate...lagi sedap, kalau terus nak bakar jek cam gitu ada kureng la sikit kalau tak marinate....... variety air pun ada dua jenis masa mula-mula nak buka puasa.... Soya panas dan Air sejuk..... semalam pergi.... tong air sejuk tue pulak problem...dah melimpah ruah air....berlecak-lecak kat bawah tu..... sib baik tak ada yang tergelincir.......

Tak lama lepas tue tukar air Sunquick.... kami order air lain...so kene bayar extra la kan... aku tak ambik pun makanan lain...ada banyak gak aku tengok ada nasi goreng, mee goreng.... ada lagik la tak sempat nak tengok....orang ramai.... biasa la orang melayu kita nie kalau mengambik makanan tak agak-agak.... 

Aku memang makan semata-mata stimbot je lah....



After....aper jek yang tinggal...makanan pun tak nampak..ahaksss..... the sos kalau ikut kata Inche Somi tak leh lawan Johnny..... Johnny nyer sos lagi sedap...dia kata..... aku pun rasa kureng jugak...well ini tekak kami la tekak orang lain tak tau la kan.... 

Pada aku kalau nak makan stimbot kat sini kene pegi hari bukan bulan puasa...bagi aku mana-mana tempat yang buat buffet style ni bulan puasa memang hectic giler la...... ramai orang sebab datang sekali rap kan....




In terms of food..bagi aku so so jek..... tak ada yang special sangat..sebab aku rasa aku pernah makan stimbot yang lagi best dari sini.... cam kat Seoul Bulgogi tue.... in terms of selesa...memang selesa kat Red Wok nie..... mungkin kami kene datang lagik hari biasa...yang bukan bulan puasa..nak tengok pulak keadaan dia....

Eheh pepepun.... mengidam stimbot dah lepas dahhhh......









Monday, August 30, 2010

Catatan....Register Sekolah Rendah Izzati



Hari nie MC..niat tak baik kan.... konon nak memonteng sebab Abie cuti..sudahnyer memang ku sakit betul... cramp kaki perut huhuhu rasakan penangannya...

Abie balik keje kul 4.30 pagi..... so aper lagik balas dendam la tidur kan....aku tunggu je lah Abie bangkit tidur..... budak-budak dah mak ayah ada..memang tak gi la umah Mak Long dia..Izzati pun tak sekolah....

Tak ada apa planning pun...hari nie memang berangan nak buka puasa kat luar.... aku just ingat nak carik baju melayu Iskandar ngan kasut dia orang nieh.....

Abie bangkit jek siap-siap gedebak gedebuk...kul 12 lebih keluar rumah.... terus nak pegi register sekolah kakak...hari nie tarikh akhir nak register sekolah darjah satu...biasa la kan last minute...... dah omak ayah dia bizi jek..... aku bukan bizi tapi sebab tak ada kenderaan.....

Ini lah bakal sekolah kakak... Sekolah Kebangsaan Saujana Impian Dua... ada satu sesi jek sesi pagi..bagus gak kan.. tak yah anak aku penat2 nak pegi sekolah petang segala.....  besar jugak sekolahnye...yang paling best..nama Cikgu Besar tue sama pulak dengan nama haku...huhuhuhu....


masani aku ngan Iskandar tunggu dalam kereta jek...... Abie ngan kakak jek pergi pejabat sekolah register...kami sampai sekolah budak-budak tengah nak balik sekolah tunggu lapang sikit baru kami masuk kawasan sekolah....


ini la bakal sekolah Kakak yerrr.... Mummy lak cam teruja kakak nak sekolah rendah dah.....


tak tau nak amik gambar aper....amik je ler kan.....



tengok....kagum gak aku....leh tahan besar gak sekolah nieh....satu sesi jek....




abih gak la lebih kurang RM33 masa nak register tadi....dengan file, dengan name tag dengan ntah aper lagik ntah Abie cakap...sib baik sempat...kami sampai jek pejabat dah nak tutup....huhuhuhuhu.....





Catatan....Iftar Hari Sabtu (28/8/2010)



Hari Sabtu lepas Angah pos bibik dia ker rumah nie..mengemaskan rumah apa yang patut.... berkilat la kejap rumah..... sekali tengok sampah dia sapu mak datukkkk..haku pun naik pengsan.... selama nie aku kemas yang depan mata jek..

Toilet pun berkilau-kilau dia cuci.... huhuhuhu....bagus tul ada pembantu rumah nie kan....tapi ah kak lum mamfu lagik....

Dan la jugak sambil dia mengemas tue aku memasak utk buka puasa..... anak-anak dah kene kidnap ngan Ibu dia....tak mo kaco aku mengemas rumah (kononnya)... Abie pun balik lambat..lepas buka dia balik..

So berdua jelah aku berbuka ngan bibik....

Ini jek menu ringkas haku hari Sabtu haritue...


ikan bawal masak goreng berlada...aku suka jek ikan bawal ni buat cam gini sedap..nak wat sweet sour cam malas jek nak carik resipi....


sayur goreng campo...terbanyak koo padahal akan berdua jek..jenuh ku mengutil nak perabihkan....


bubur sum sum yang tak jadik!!!

sum sum tak jadik

gula hangus pun tak jadik....sudahnyer tong sampah jadik bahan...memang tak jadik langsung..tak leh ditelan langsung..... tangan pengkor kot haritue...huhuhuhu.....

Izzati kalau cuti jek ngan aku memang dia tak puasa..... dari hari Jumaat sampai hari ni Isnin dia tak puasa....esok cuti Merdeka.... harus tak puasa jugak...Mummy pun dah lost count dah berapa hari dia tak puasa....hai la kakak..kakak....












Friday, August 27, 2010

Catatan....Selangor Cuti K.L Hazab Jem!!!!





Biasalah kan..every year pun cam gitu...asal Selangor cuti jek K.L mesti jem teruk..... nak nak every Ramadhan, time Nuzul Quran memang sesak giler la K.L nieh......

Hajat hati tadi sebenarnya memang nak cabut awal sebab ku tahu memang K.L akan jadi sesak giler waktu petang....tapi meeting haku dari pagi continue sampai petang...abih kul 4.45.... camno nak balik awal..... dah la program tengah hari kensel....tetiba meeting abih lambat pulak.... abih meeting jek ku terus cabut balik...

Turun kat LRT Pasar Seni jek bas dah sedia ada...tapi dah penuh.... aku ni naik dengan harapan ada la orang nak bagi tempat duduk kan bila tengok aku dah sarat cam gini....tapi HARAM!!!.... Mat Arab, Mat Bangla, Mat Indon..... seme buat muka toya jek tengok haku tengok perut haku..... sakit jiwa....serius ikut hati aku nak turun balik tunggu bas lain tapi memandangkan ku tau jalam jem memang tak jadi la nak turun...nak tunggu next bas sampai bila pulak kan...so aku doa jek lah sampai satu tempat nanti ramai turun boleh la aku duduk.....

Belum pun halfway....bas baru sampai area Kotaraya jalan dah tersengguk-sengguk.... driver bas dah hilang kesabaran kejenyer asik la hon jekkkk....dah jalan tak bergerak nak buat camner...mula-mula ku sabar jek.... lepas nie okey la kot....aik setengah jam tak ganjak2 jugak...tak leh jadi...kaki dah mula lenguh...pinggang dah mula sakit.... baby non stop gerak bertambah2 ngilu aku rasa perut haku....aku dah tak larat dah nieh.... dok pk alternatif apa yang boleh ku buat....

Sudahnyer....aku cuit drebar bas tue suh bukak pintu.... saya nak turun sini bang..lantak ko la tengah2 dunia ker..dah memang kenderaan tak bergerak..... merengkeh la aku jalan kaki ke LRT Plaza Rakyat.... sapa yang pernah naik LRT kat Plaza Rakyat tue tau la camner jauhnyer..dengan nak panjat tangga aper seme bagai....masa nie serius aku dah rasa cam nak give up sangat....sebab aku sangat-sangat penat dan tak larat...... perut tengah rasa berat sangat waktu tue.....

Dalam LRT tue aku rasa sebak sangat..... sebab memang tengah tak daya kan.... tak daya sungguh-sungguh bukan main-main bukan nak merungut...tapi memang aku tak daya...airmata bergenang...dok cover depan orang aku gosok-gosok jek mata tue..agaknyer kalau tak ada orang memang dah berjurai-jurai dah airmata aku kot...nasib mengandung kali nie banyak dugaan sunguh... Mummy doa baby dalam perut jadi manusia yang kuat dan berdikari la sangat....

Sampai kat Komuter Tasik Selatan....nak beli tiket kene beratur panjang... Allah Maha Mengetahui kan....dalam keadaan tak larat tue datang sorang perempuan ni..offer aku tiket dia...dia kata dia tak sanggup na tunggu Komuter.... tak leh nak naik, sebab ramai sangat orang.... instead kene beratur panjang...aku beli tiket jek ngan perempuan tue..... aku pasrah je lah...lambat ker cepat ker Komuter memang aku berserah jek...

First Komuter memang tak dapat naik la..orang padat giler, sekali tak lama lepas tue...datang komuter shuttle ke Bangi...lenganggggg!!!!..... masuk2 terus jek ada budak bagi aku duduk....

Ikut hati memang aku tak mo nyusahkan adik adik ipar aku....sebab rasanya dah selalu sangat aku mintak tolong dia orang....tapi disebabkan aku memang tengah tak daya.....buat muka tebal aku call jugak la adik ipar aku mintak tolong ambik aku kat komuter Kajang.... kat Kajang....lengang!!!!!!!

Haiiii...bilala K.L nak declare cuti Nuzul Quran nieh.......



Catatan....Weekend ni tak ada angan-angan ker?



Sementara menunggu boss nak masuk meeting haku meroyan la kat blog sendiri... weekend nie tak ada pulak angan-angan ker..last week macam-macam angan-angan minggu nie tak ada ker...

Rasa cam ada....tapi tak mo cakap nanti kene gelak ngan Makcik Rehan kata tak jadik kalau jadik aku canang tak jadik aku diam je ler korang pun bukan tau aper yang aku angan-angan kan

Weh angan-angan aper nieh...lerrr angan-angan masak memasak utk Iftar lerrr....

Roh masak memasak nie belum mari lagik..... karang nak tengok2 la apa yang mudah dan senang utk weekend nieh...

Haritu Zalia buat lontong cam menarikss...eheheh tapi tak mo lah.... hhhm..aper ek... fikir...fikir...fikir.....






Catatan....Diary Ramadhan Izzati



What happen to diary Ramadhan Izzati nieh....well... cam tak biasa..awal2 je ler rajin...dah tengah-tengah malas..ujung-ujung terus hilang..

Now..Mommy malas nak paksa-paksa dia sangat...kalau kejut dia bangun sahur dia kata dia tak mo sahur let it be lah...

Tapi pagi tadi kejutkan dia sahur dia kata dia tak mo poser...then Mummy pun malas nak gerak dia lagik...

Sekali nak pegi umah Mak Long dia merengek.. "Kakak nak poser",..... pujuk dia...kakak try jek puasa dulu setengah hari kalau tak larat kakak buka jek..

Entah aper citer kat rumah Mak Long dia tue pun tak tau......hhhmmmm

So far Izzati dah lima hari berlobang tak puasa..... okey la tue utk budak umur 6 tahun kan.... tengok orang lain tak ada la nak gesa sangat anak dai poser.... aku dulu pun sekolah rendah baru puasa betul2 kot........ la nie budak2 seawal 4 tahun telah diajar berpuasa..... iyelah...melentur buluh biar dari rebungnya kan....

Moga-moga makan ajaran la anak anak Mommy nieh....




Catatan....Hari ni hari sangap!!!


Hari nie mesti sangap..... sebab Selangor cuti K.L kerja. Pepagi pergi keje smooth jek jalan...tapi balik karang mesti hazab...sempat ker tidak haku nak sampai rumah nak berbuka.....

Sohih pengangkutan awam segala mesti penuh semedang....arrrgggh belum petang haku dah tension......

Kawan-kawan pun ramai cuti...memang haku sangappp...

(huwarrggghhhhh.......... menguap panjang!!!)......






Thursday, August 26, 2010

Catatan....Persediaan Mummy dalam pantang





Tiga hari berturut asik dok citer pasal persediaan jek lah..haritue dah buat persediaan baby..ni buat persediaan Mummy pulak nak bersalin...rasanya tak ada aper pun yang nak dibelikan sangat....

Sangat frust sebenarnya sebab menunggu bonus yang tak kunjung tiba...dah ler duit tue nak dibuat utk preparation bersalin...la nie nak beli aper pun terbantut..harap duit gaji.... huhuhuhuhu..lepas tekak boleh ler..nak membeli macam2 non hado la...

Okey aper dia persediaan Mummy nieh..

1. Akar kayu
Dah tempah dah dengan Miah.... sebungkus RM20 okey ler kan..aku suka jek minum akar kayu nie walaupun orang tak suka.... rasanya akar kayu ni cam minuman wajib jek dalam pantang.... huhuhuhu......dah tau ada supplier nie boleh ler tak pantang pun minum jugak...

2. Jamu
Ini dilema paling utama...tak tau jamu aper aku nak telan......time Izzati makan jamu mak bidan, time Iskandar aku telan Jamu Mak Dara jek.... kali nie nak telan aper pulak ek.... Isra nak jual phytonatal dia yang tak abih tue kat aku..orait gak kan sebab phytonatal tue membuat sistem pembuangan berjalan lancar..biasa la dalam pantang nie kan semedang jek sembelit..... nak nak lepas bersalin tue lagi la cam ngeri jek nak pergi toilet....

3. Minyak urut
Bukan la minyak urut pun..cam segala param, pilis segala tue...hish haku tak koser sebenarnya nak menyapu2 segala benda nie bagai..time Izzati haritue seksa.... pedih-pedih mata segala.... tak mo dah..... Iskandar aku guna Minyak Herbanika dari Nona Roguy jek memang best..letak kat pad memang berangin jek....utk cepat baik kan luka...pastue satu badan ku sapukan minyak tue panas jek...tapi kali nie..tak ada kot..aku dah beli lotion dari Dunia Herbs tue alah..yang Nora Danish jadik spokeperson tue..kaler hijau...... ada lagik tue..banyak...tapi cam kurang panas.... ingat nak beli Ginger Cream dari Cosway jek....

4. Pad
Aku nak beli pad susen jek......haritue dok kemas-kemas stor kat rumah tue..terjumpa satu plastik pad nieh...ada tiga bungkus jenis Ultrathick tue yang memang utk orang lepas bersalin....... tanya Nadiah dia kata bleh jek pakai lagik so jimat kat situ just nak tambah utk Regular Flow......so bila dah pakai pad susen nie tak yah dah nak letak-letak minyak kat pad dah....sebab pad tue sendiri dah memang berangin...ehehehehe..

5. Vitamin-Vitamin
Orang kata vitamin-vitamin ni perlu utk produce susu badan kan......terasa nak beli Minyak Ikan jek.... pastue continue jek makan Spirulina yang aku amalkankan sekarang nieh..... dan rasanya lepas bersalin sohih doktor pun ada bekalkan vitamin gak kan.... kene tanya Mija la nak telan aper lagik....tak ada la nak beria pun... utk badan sendiri gak kan....jangan poyo sudah ler..tapi setakat nie alhamdulillah Spirulina tue aku jarang la terlupa nak makan..haritue beli tiga botol...dah nak abih dah..satu Abie rembat..dua lagik aku ngan Izzati yang dok makan...ehehehe...

alamak kacau la hp nie..dah terbantut dah idea aku.... hhnmm jap jap pk lagik...


6. Breastpump
Ini lah yang menjadi dilema aku, awal2 dulu kan aku pernah cakap aku nak beli pump aper kan....tapi rasanya impian sukar menjadi kenyataan..... so aku masih mencari-cari lagik breastpump yang sesuai sehingga kini....ada member kat office ni sudi nak meminjamkan Spectra 3 dia kat aku..... cuma aku kene beli tubing lain la... dan aku pun mencari-cari jugak kot ada yagn second hand.. si baik la Ena bini Inche Pidaus tue meniaga barang2 baby nie ada la dia jual Avent Iq Uno ngan Madela Swing range harga dalam RM4++... so budget paling besar adalah breastpump inilah.... tapi tue lah....bonus nie bila nie weh!!!!!! tension haku tunggu tawwwww.... Ena instalment dua bulan aci tak? ehehehehehe.... second hand tengok aper stok yang ada kat Ena...kalau baru..ada satu brand tue Safety Plus (fungsi lebih kurang cam Madela Swing tapi lebih murah), dan Spectra 3..... memang nak beli jugak...aku tak kira!!!!!!! huwaaaaaa.......

7. Nipple Shield
Ramai kata janga beli nipple shield...tapi aku nak beli jugak....sebab aku tau condition aku camner.... tak kisah la..bagi aku peluang utk berusaha.... at least mana tau dengan nipple shield nie aku berjaya nak breastfeed anak kan.... aku dah jumpa Nipple Shield aper yang aku nak beli.... nak beli brand MAMS..dalam RM30 ++ dapat dua ketul.... bila nak beli?? entah..next week kot...

8.  Bengkung
Dah ada dah...... tapi gatal cam nak beli baru aci?? tak aci tak aci..sila jimat perbelanjaan anda wahai Mummy...okey okey..guna apa yang ada yer...

9.  Undies
Perlu ker ek nak beli baru cam bra, panties segala tue... hhhm....KIV dulu ler...

10.  Stokin
Stokin Abie melambak ler...tapi dia hari hari guna stokin takkan nak kacau...kang dengan bau minyak segala beli yang 3 spo hengget tue je ler kat pasar malam kannnn....

11.  Kain batik
Dah ada dah...melambak2, arwah Ibu nyer kain batik pun melambak....

12. Baju lengan panjang
Ikutkan tak ada...aku suka pakai t-shirt2 jek...alahhhhhhhhhh..... pakai t-shirt lengan pendek aci tak??? aku pun tak pernah pakai sweater dalam pantang....

13. Bidan Urut
Hish camner ni leh lupa nieh...ini la patutnyer penting....biasanya aku dua minggu lepas bersalin baru berurut....ini ikut arwah Ibu lah... Ibu kata tunggu jahitan kat bawah tue baik betul baru berurut..... so memang dari Izzati dua minggu lepas bersalin baru aku berurut.... senarai nama Bidan dah ada nieh......tinggal nak call jek..... tengok bajet la..... mana yang okey.....

14. Tunku
Dah ada dah tungku nieh.... i kan jual tunku moden tue...so guna itu je lah..kalau rasa tak best...batu besar dari zaman Izzati tue pun ada.... bakar jek batu tue atas api then balut ngan daun mengkudu... tunku ni pada aku memang wajib nak kene buat....... memang rasa best sangat..nak nak bila time bertunku tue darah nifas tue menderu-deru keluar.....fuh lega rasa perut.....bila pk pk pasal tunku ni aku patutnyer ada tunku besi berat giler tue..mana pulak peginyer yerr....hhhmmm.....

huh dalam tak ada nak membeli tue 14 item jugak tue....hohohohoho...

lagi aper ek???? cam disposal breast pad tue rasanya dalam pantang aku tak guna pun....ikut pengalaman...aku guna tuala good morning tue jek..coverkan kat breast tue bila susu melimpah ruah....

Sekarang nie hari hari dok tambahkan ilmu utk breastfeeding nie walaupun anak dah nak masuk tiga.... memang nak sangat full breastfeed baby kali nie.... doa selalu mana mana petua yang dapat tue tersimpan semat.... asal Mija update blog jek aku masuk blog dia...ehehehehe...geram tengok susu-susu dia yang melimpah ruah tue.... badan dah la halus jek....

aper lagik ek....itu jek yang teringat buat masa sekarang nieh..... lepas nie akan dipindahkah di sidebar sebelah utk checklist haku hari hari.....








Wednesday, August 25, 2010

Catatan....Petua Anak Anak Bijak



Ternampak kat FB.... sure mesti hilang..baik letak kat blog kalau terlupa leh carik balik kat sini kan....alang-alang sharekan terus dengan semua orang...jom kita amalkan....


1. Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke umbun-umbun kepalanya sebanyak yang mungkin atau memadai 100 kali.

2. Membaca surah Al Fatehah 1 kali, Alam Nasyrah 1 kali

3. Bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya berbinkan atau berbintikan kepada kita sebagai ibu kandung mereka. Percakapan itu hendaklah berupa nasihat, pujian dan berceritalah tentang perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah bekesan kepada jiwa dan rohnya.

4. Apabila kita sedang berbual-bual dengan anak sewaktu dia sedang tidur kita akan lihat matanya bergerak-gerak, walaupun dia sedang tidur.

5. Ayah dan ibu hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita, misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan umbun-umbun anak.







Catatan....Persediaan Raya!!!





Salam,

Semalam persediaan baby, hari nie persediaan raya...utk Mummy nak bersalin tak nak buat checklist ker.... ada ada...nanti jap nanti jap..tengah teringat pasal raya nie i buat je lah dulu yer....

Raya pun nak kene ada checklist ker?? huhuhuhu.... iyer ler kene la ada checklist kalau tak nanti over budget...

Okey mari kita go through

1. Baju raya anak-anak

Tahun ni syukur sangat..haritue menang contest look a like tue kan...then dapat la redeem baju bebudak nieh... sorang kira dapat la dalam dua pasang..eh dua pasang ker tak hengat...dan dapat la baby nyer baju satu set....pastue Ibu dia orang pulak murah hati belikan baju segala.... errrrr kakak aku kata ada banyak baju baju branded budak kat Ampang City...saper penah pegi sila bagi review.... tengok baju2 yang kakak aku beli tue.... okey la sangat kualitinyer... Izzati dapat jeans levis lagik...huhuhu..Iskandar dapat baju Polo....

Baju kurung Izzati.... sepasang dah ada...sepasang sedang di jahit... Iskandar baju melayu...sepasang dah ada...sepasang lagik ingat nak carik ready made jek....... kenapa sampai dua pasang......sebab tak tau nak pakai kaler aper di pagi raya....

2. Baju Raya Emak bapak

Mummy dah tempah satu maxi dress.... kain ada orang sedekah haritue syukur lagik murah rezeki...so bayar duit tempah jek... dalam RM60, pastu Mummy beli Maxi Dress jek satu lagik..... baju melayu Abie....haritue dah ada sepasang..... nanti dapat duit ingat nak beli sedondon ngan Iskandar warna baju melayu......oops tudung I tidak dilupa  nak beli pun dopasang je lerr..... carik morah morah jek then aku carik la manik ker aper ker ku hias la elok2 kat tudung tue...ngeh ngeh ngeh.....

3. Kuih Raya

Tak beli kot kalau nak beli pun rasanya dalam tiga jenis or dua jenis jek.... sebab confirm takkan abih punyer... ku beli kerepek2 jek tahun nieh itu pun empat jenis jek.... lagipun ku tak tempah langsung kuih raya tahun ni dengan sesapa....

4. Kasut Raya anak-anak

Hmmm plan jek...tapi rasa kene beli jugak... Izzati asik dok lenjan selipar sampai dah lebam birat..... Iskandar banyak lagik kasut2 yang elok di pakai tapi dah ala-ala ketat...hai budak2 nie cepat nau membesar....... masalahnyer ku tak reti nak membeli kasut bebudak nie...aku dok pk nak mudah jek main sarung jek..... Izzati semalam lagi best request kasut TESCO jek RM19.90 ehehehehe..murah pun murah nanti kita carik yer kakak.....

aper lagik ek??? rasanya yang wajib itu je lah kot... cam langsir, alas meja rasanya itu tak perlu..walaupun dah bertahun-tahun since arwah ibu tak ada tak berganti segala.... mana yang ada kat rumah nieh itu jelah yang digunakan lagipun ada ker orang nak datang rumah aku raya nanti uhuksss....

I cuti pun dua hari sebelum raya jek pastue dah keje dah.... huhuhuhuh sadis sungguh........

Yang penting nak operasi rumah tue..... sebelum ku bersalin..... alang2 nak raya nie buat sekali harung jek...bila lah dapat operasi rumah..... arrrgghh..banyak nau barang.....





Tuesday, August 24, 2010

Catatan....Persiapan Baby!!



Preparation utk bersalin....okey barang baby dulu....aku dah 30 minggu....nak masuk 31 minggu next week checkup lagik...... rasanya aper benda pun ku tak prepare lagik nieh...

Baju-baju baby dah basuh dah...belum berlipat.... (huwarrrrggh rumah dah cam kapal hanyuttt..uhuksss..bila nak kemas!!!!)

Ini listing yang aku simpan dari zaman Izzati lagik..so mana yang tak perlu tue akan di strike off...... haish banyaknyer la rasa.....

Tunggu duit hutang tak masuk-masuk gak lagik nieh.....dah bonus tak tau bila nak kunjung tiba kan....duit hutang la mintak dulu...(duit advance laaaa festival advance company..lambat beno nak bagi bulan 9 katanya..ish tapi duit tu nak buat raya....hmmmm)

So mari kita go through satu satu barang-barang baby nieh....

Barang baby

1) pampers (newborn/size s) 2-3 pack - kene beli nie..sebelum ber CD..
2) baju/seluar 15-20 helai - done
3) booties & mitten -sarung tangan & kaki 10 psg - done
4) barut baby – 14 helai - done
5) minyak telon/minyak yuyi - kene beli gak
6) bedak - harus ker??
7) baby lotion - belum
8) baby shampoo - belum
9) baby bath - belum
10) baby oil - belum
11) powder puff (bekas bedak) - perlu ker?
12) drapolene - belum
13) baby wipes - ada sebungkus cukup tak??
14) alas getah(tempat salin) - ader dah
15) napkin - rasa nak topup sebungkus yang 12 lai tue...
16) botol susu 120ml & berus botol - uwaaa tak beli lagik botol susu
17) tuala mandi-3-4 helai - tak yah kot
18) tuala kecik-6 helai - tak yah kot
19) besen mandi baby - ada dah
20) selimut baby - ada dah
21) tilam & bantal (bedding set) - hhhm.... rasa kene beli
22) thermos electric - tak yah....nak try breastfeed lagi pun dah ada dah....
23) ketip kuku, cotton bud - hmmm....
24) bag barangan baby - nak buat aper ek??
25) tempat letak toiletteris (bakul) - ada dah
26) buaian baby set (spring & net) - tak nak guna..tak pernah guna dan tak nak guna
27) baby warmer - nak breastfeed.. tapi rasanya kalau bottle warmer tue harus kot....yang letrik tue... insya'allah...
28) nappikleen(sabun basuh baju baby) - kene beli...

Dekat 10 item gak la nak kene beli.... huhuhuhuhu....






Catatan....Jom Shopping!!!!





Saper-saper yang rasa nak shopping lagik..or lum puas shopping or..tak shopping.... or shopping-shopping...got a news for yer all....

I olls dapat email nie pagi tadik......moh kiter...
..

 
Assalamulaikum dan salam 1 Malaysia,

Y. Bhg. Dato'/Datuk/Datin/Tuan/Puan,

Dengan segala hormatnya merujuk kepada perkara di atas.

2. Sukacita dimaklumkan bahawa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan menganjurkan Program Jom Beli Barang
Raya@Putrajaya (Jualan Terus Dari Kilang) pada tarikh, masa dan tempat seperti

Tarikh : 25 Ogos hingga 29 Ogos 2010 (Rabu hingga Ahad)
Masa : 10 pagi hingga 10 malam
Tempat : Presint 2, Putrajaya (Berhadapan Bazaar Ramadhan)

3. Untuk makluman, pelbagai barangan keperluan sempena Hari Raya dan barangan berjenama ada dijual pada harga yang istimewa. Antara jenama-jenama produk yang dijual adalah Nike, Adidas, New Balance, Decellini, Arnold Palmer, Van Heusen, Polo Club, Snails, Jeep, Bebe Homes, Colours, Polka Dots, Disney Pooh, Baby looney Tunes, Panasonic, Bill Keith, Camel, Larrie, Crocodile, Nokia, Samsung, Nikon, Sony dan banyak lagi.

4. Sehubungan dengan itu, dalam usaha menjayakan penganjuran acara ini Y. Bhg. Dato'/Datuk/Datin/Tuan/Puan adalah dijemput untuk berkunjung ke tapak program sepanjang tempoh berlangsungnya acara tersebut.

5. Perhatian dan kerjasama Y.Bhg. Dato?/Datin/Tuan/Puan dalam perkara ini amatlah dihargai serta didahului dengan ucapan ribuan terima kasih. Jika terdapat sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut boleh berhubung dengan pegawai-pegawai berikut:-


i. Puan Noraini binti Mohammed
No. Tel : 03-8882 6200 
Emel : norainimohammed@kpdnkk.gov.my

ii. Encik Khairul Ezam bin Mohd Rasali 
No. Tel : 03-8882 6487
Emel : ezam@kpdnkk.gov.my

iii. Encik Henry Borromeo anak Nyirop
No. Tel : 03-8882 5790
Emel : borromeo@kpdnkk.gov.my

iv. Encik Sukarman bin Hamid
No. Tel : 03-8882 5772
Emel : sukarman@kpdnkk.gov.my
 
v. Cik Nur Sabrina binti Akashah
No. Tel : 03-8882 6201
Emel : sabrina@kpdnkk.gov.my

Sekian dimaklumkan.


URUSETIA

PROGRAM JOM BELI BARANG RAYA@PUTRAJAYA
KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI,
KOPERASI DAN KEPENGGUNAAN 

jadik tunggang langgang blog haku nieh...huhuhuhu....
























Monday, August 23, 2010

Catatan....Yeah!!!! Angan-Angan Ahad Menjadik!!!!



Yeah!!! Angan-angan haku utk hari Ahad menjadi kenyataan...... pagi tue rasa bersemangat nak memasak..... tapi bahan-bahan yang nak ku buatkan tue tak ada aisey....aper aku nak masak hari Ahad haritue ek...

Aku nak buat Sago Gula Melaka, Roti Jala, Kari Ayam.... ngeh ngeh ngeh ngeh...

Ayam dah mintak tolong adik ipar belikan siap-siap hari Sabtu kat pasar malam.... sago, kelapa, gula merah tak ada la pulak....hhhmmmm.....camno nieh....nak mintak tolong adik ipar sah sah la deme tak ada..khojer...

So...gagah la aku yang memboyot nie ...dengan anak-anak berjalan kaki ker kedai depan....boleh tahan jugak la..kalau tak memboyot tak ada la jauh...tapi sebab memboyot rasa la jauhnyer....

Dapat la membeli bahan-bahan yang dingini....wesss beli kat kedai runcit nie mahal melenting sungguh yer...huhuhuhu.....

Balik jek dari kedai, aku terus memulakan operasi.... dalam pukul berapa ek masa tue... kul satu kot...diselang selikan dengan membasuh baju baju baby dan memasak...

First time tawww i buat Sago Gula Melaka.... resipi di cilok dari blog yang bersepah-sepah ku dah lupa sungguh...blog mana.... tapi mostly resipinyer lebih kurang jek....


sib baik la ada bekas-bekas kecik nie kat rumah......nak guna bekas canggih-canggih non hado guna ini je ler....

Ini resipi haku yer.....serius main campak-campak tak ada sukatan.....main boh jekk....


Sago Gula Melaka

Sago - aku beli 500gm...tapi aku guna half jek....dapat la dalam 17 bekas kecik cam kat atas tue..
Santan - aku guna sebijik kelapa....aku tak perah banyak-banyak..sikit-sikit jek agak-agak la utk muatkan 17 bekas.....
Gula Melaka - seketul size sederhana
Daun Pandan - 2 helai
Garam

Cara-Cara

Sago tue dididihkan dalam periuk sampai dia jernih, kemudian basuh dibawah air sampai hilang kanjinyer, then ku masukkan sago sago tue dengan bantuan pengacau-pengacau kat rumah tue...ehehe.... dalam bekas kecik-kecik tue.

Santan tue ku masak atas api sederhana, letakkan daun pandan dan garam sikit utk bagi lemak santan bertambah lemak...agak-agak nak mendidik dan naik bau....pandai nan wangi ittew ku tutup jek apinyer..

Gula Melaka tue ku cairkan dengan sedikit air...tapi semalam memang terlebih cair laaa....konfiden jek.....

Agak-agak dah sejuk....santan ngan gula melaka tue ku masukkan dalam bekas kecik-kecik tue sensiap...then dimasukkan dalam peti es..... so bila nak makan dia dah sejuk...huhuhu mak tak ada deco deco nyer..... janji ada rasa.. Izzati kata....

"Mummy sedap la..... kakak tak pernah makan..... ini baru kakak makan...sendaaap!!!"



Ini pulak roti jala...... ehehehe weh lama gak haku menjala nieh..... sebab abih-abih menjala jek sekali pukul 6 dah...mana la tak sakit tumit kaki..... betis pun sampai bengkak...huhuhu punya la semangat nak main masak-masak semalam.....

Resipi roti jala aku lagi la sangat-sangat simple...ini pun main campak2 jek....aku tengok resipi kat internet nie macam2 ada.....tapi aku amik paling mudah jek...biasalah aku pun suka gak menderhaka kat resipi nieh....ehehehehe.....

Bahan-Bahan
Tepung
Kunyit
Telur
Susu Segar
Garam

seme tue aku boh kan blender bagi tekstur dia halus....kalau tercair ker terpekat ker...pandai-pandai la korang ejas...then aper lagik...boh la atas kuali leper tue..... aku ingatkan aku ada la.... menatang yang nak dijalakan....ala aper alat tue..sekali tak ada daaaa...sib baik la ada bekas plastik lain yang boleh diguna pakai tapi hasilnyer tak berapa menarik la....jadi cam kat atas tue...gemuk-gemuk dan tak cukup kirai......ehehehehe




Last but not least... Kari Ayam.... aku masak kari ayam dulu baru aku menjala...... so non stop semalam membuatnya..... serius..tumit aku sangat sakit sebab berdiri lama..... dah la memasak diselang seli dengan membasuh segala bagai kan.... rumah tok sah cakap la cam kapal hanyut...aku mengemas kat dapur.... depa mengemas kat depan......adoi...jenuh suh kemas..

Resipi kari ayam?? weh korang jangan laaaaaa...... melambak2 resipi kari ayam kat internet nieh.....korang gi jelah cilok...ini memang aku main campak jek...tak ada sukatan tak ada aper..agak-agak ada rupa sudah.....tapi ku tak sangka gak...sebab kari ayam nie memang ada rupa kari ayam yang biasa orang buat utk makan ngan roti jala....hahahhaaha (sendiri puji maaaaa)...... komen anak dara ku...

"Camne kakak? okeh tak?"
"Okey Mummy.....sedap....pandai Mummy masak..." iye lerr tuehhhhh


Syok syok masak sekali Abie sms bagi tau..dia kene keja sampai malam...huwarrgggh ........ lotih den masak-masak.....banyak lak tue ku menjala.... sekali Abie kata nanti dia balik ambik........ gigih lah ku menapaukan segala benda di atas tuk inche somi......


Malam tue sms Abie tanya...aper rasa kari ayam ngan roti jala tue.... Abie sms balik


"LICIN!!!!" 
errrr....sedap ker tidak ker...orang lapar memang seme bedal...hehehehehehehe.... 


Oh yer!! Diary Ramadhan Izzati utk Ahad....dia tak puasa gak..... sebab ...sebab....sebab.....ada laaaaaaa.....