Friday, April 30, 2010

Catatan....Pelangi buat Alanna

Cantik kan.... pelangi..tak nampak sangat sebab ambik gambar di sebalik cermin... pagi-pagi hujan renyai-renyai pelangi timbul menyerikan langit.....


rupanya..... pelangi penuh..... susah nak lihat pelangi penuh......

Pagi-pagi Mummy masuk blog Nieza...ada kisah pasal Alanna.... Mummy pergi ke Blog Mayyonnizz.... sebaknya dada.... sedih rasa.... hati ibu Mummy tersentuh....

Doa Mummy agar ada sinar pelangi utk Alanna..... Mummy tak leh menaip lanjut... mata Mummy kabur.....


Doa Mummy agar Mayyonnizz tabah dan cekal menghadapi dugaan ini.  Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.....

Pada mereka yang ingin tahu kisah Alanna..... boleh masuk ke Blog Mayyonnizz.... doakan agar pelangi menyinari hidup Alanna dan Mayyonnizz sekeluarga....

Thursday, April 29, 2010

Catatan....Ben Ashaari - Jelajah Blog Ibu



I menjelajah blog orang..nampak la dua tiga blog yang buat entry cam gini...tetiba rasa cam join.... motif nak join?? errr errrrr...errr... saja jek suke suke tak bleh kerrr lagipun bak kata MR... kena ramaikan kawan nak tambahkan terapik kat blog nieh...so I pun nak la terai.... kiikikikk.... (cam tak kene lak aku nak letak perkataan diva di sini..eheheheheh)

Apa yang perlu dibuat??

1 ) HEADER blog BEN ASHAARI 
done..... saper2 nak terjah blog Ben ni gi la masuk link kat sini yer.. (hemsem tak..hemsem kan...kuhik kuhik kuhik..)

2) linkkan ke entri ini ..... 
okeh bagi siap dulu na nanti saya link kan....

3) cerita serba sedikit mengenai blog anda ... itu akan membantu promosi blog anda

Okey...secara ringkasnya blog saya nie mengenai perjalanan hidup saya..lebih kepada journal saya la... more to yesterday memori...aper jek citer pasal saya, anak-anak suami akan saya abadikan di sini untuk kenangan dan buah tangan kepada anak-anak saya di masa hadapan...dengan harapan blog ini masih wujud lagi ler kannnn.....

Blog ni memang blog Ibu pun sebab saya sendiri adalah seorang ibu kepada dua orang cahayamata dan sorang lagik bakal lahir bulan October Insya'allah..... tapi rata-ratanyer blog nie berkisar mengenai hal personal saya...maklum lah..saya nie suka syok sendiri..buat blog nie pun blog syok sendiri...orang suka atau tak suka...ku tak kisah pownnnn....sebab ini rumah saya.... tapi rasanya tak pernah lagik saya meletakkan entry entry yang berunsurkan kasar di sini...

anyway...... saya memang berharap follower saya or saya lebih senang bahasakan mereka sebagai VIP Guest akan terus mengikuti blog ini..... tanpa sedar dunia blogging ni juga buatkan kita tambah kenalan dan rakan...kennnnnnn....
huh panjangnyerrrr... cam skema lak ayat den....



4 ) dari mana anda tahu mengenai SEGMEN JELAJAH BLOG IBU ini ..

Dari dua tiga orang rakan blogger yang buat entry pasal jelajah blog nieh....ada pasal jelajah blog ibu ada yagn pasal jelajah blog masakan...ehheehe so i pun teruja nak join.... aci??

Pada sapa sapa nak join tue...boleh la masuk sini....


Catatan....Koc Merah Jambu


Gambar adalah cilok pakcik gugel...

Lama tak bercerita pasal pengalaman hazab ku naik kommuter kan...mana tak nya since Abie bekerja di tempat baru... waktu kerja dia adalah tidak tentu masa... so kalau Abie keje petang saper pulak nak amik aku kat station komuter Kajang nun...

Nak harap adik ipar selalu pun tak best jugak...so bila kala Abie keje petang memang rutin aku naik Bas Rapid KL U40 lah tiap tiap petang dari LRT Pasar Seni sampai ke Kajang..... naik bas ni terus sampai umah...so jalan sikit je lah... kalau naik komuter nak balik rumah buatnya tak ada orang hambik kono pulak amik teksi or bas..... so biar la ku naik bas sahaja dari K.L nieh... F.O.C kan..gunakan jelah kemudahan yang ada.... lagipun naik bas confirm dapat duduk.... dengan keadaan nak membuyung nieh.... naik komuter??....oh typical Malaysia.... not sooo the prihatin ler kan......

Sebenarnya nak citer pasal kerajaan dah lancarkan Koc Merah Jambu kat KTM Komuter nieh....aper benda Koc Merah Jambu tue... .iyer kawan-kawan Koc Merah Jambu adalah khas utk wanita saja....iyer..saya sangat sukak..... tapi route Rawang-Seremban belum ada lagik 15 Mei nie sok baru ada..... bagus sangat Koc Merah Jambu ni dibuat.... kalau tak nak berebut2 dengan orang lelaki nie..aper dikesahnyer....

Ish kang cakap kata aku racist lak kang....tapi memang iyer pun....aper bangsa je lah... kalau time nak naik tue tak dulik dah.... main tolak tolak jek..... ko pregnant tak pregnant..ko warga emas tak warga emas...

Pastu dengan segala bau nyer lagik..pepagi tue tak per ler wangi sikit...ini kalau petang time balik keje tue...mak aiii hazab bau masing-masing.... so bila dah dibezakan Koc Untuk Wanita nie.... selamat pun yer jugak...kurang la aktiviti meraba-raba dek kaum lelaki nieh..... So pada siapa yang naik Komuter nie... perhatikan Koc Merah Jambu yer.... itu khas untuk wanita sahaja..jangan salah koc pulak sudah laaaa......

Koc je lerrrr..bukan satu komuter tue......





Wednesday, April 28, 2010

Catatan....Cantik Kan???


Masa jalan jalan Kat Sini ternampak la si Lydia nieh.... oh mak sangat teruja....tapi....... lupakan je lah hasrat mu ittew Azimah....... lepas pantang sok la baru nak carik pun..... la ni mana leh pakai kasut tinggi tinggi...

tapi sangat cantik kan???





Catatan....Tiba-Tiba Pulakkan


Tiba-tiba pulak rasa nak membela kucing nie membuak-buak.....tapi nak membelinya harus je lah paham-paham seko jek dah RM450.... tapi tue lerrr... geram betul tengok kucing gebu gebu nieh...nak nak kucing parsi...

Tapi orang kata tengah mengandung nie tak elok bela kucing....... Izzati ngan Iskandar pun dah ler penakut kucing dari jauh berani bila dekat menjerit sampai nak pecah gegendang telinga...

Jiran sebelah rumah pun kemain banyak kucing liar bersepah-sepah kat rumah dia..... sampai kan merebak2 ke rumah haku dengan kencing beraknyer..itu yang ala-ala tak sanggup sikit tue..jenuh nak mencuci lantai depan rumah tue..... pastu suka membongkar sampah..itu kucing kampun..ngan kucing liar ler tue...makan tak tentu arah...mengharap orang bagi.....suka benau la lepak kat rumah sebelah tue sebab anak anak nyer suka beno ngan kucing...rajin beno memberi makan kucing kucing tue...

Aku kalau nak membela pun kalau boleh..kalau boleh laaaa biar la yang bulu cantik cam kat atas tue kan.... hmmm bila nak bela kucing ek.... ada sesapa nak sedekah anak kucing parsi kat aku tak???.....

geram betul tengok kucing gebu gebu nieh... (gara gara blogwalking ler tadik nieh)....





Catatan....Nuffnang Analisis


Mula mula sekali... MR..jangan marah naaa aku tiru entry hang zaman dulu kala.... sebab hang kata kene wat entry 3 kali sehari kan...so aku tak dak idea..ini  jek idea haku ahakssss....

so berkat dok godek godek nuffnang tue...haku tengok analisis....ini yang keluar....ehehehehehe..... so maknanya aku kene buat banyak entry tajuk tajuk ghuper itu kah!!! ahaksss....

motif tak dak idea nak buat entry apa....





Catatan....Kurang Tidur


Ayu betul kan sakit pala....

Semalam sakit pala..migrain bangun pagi pala berat giler.... terus tak koser haku nak pegi keje....ha la pala berat giler.... dah la Iskandar kul tiga pagi mengigau tak tau nak aper..menangis-nangis tersedu.... kata "nak itu nak itu" mata pejam...tapi airmata meleleh leleh.... jenuh dok pujuk...dok melalak gak pepagi buta tue.... penyudahnyer omak dia sakit pala...

Malam tadi pun tak leh tido gak...... kul 1.30pagi terlelap dah..... abie balik keje terkebil kebil.... kul 5.30 terjaga..... nak pegi keje.... kat opis la nie.... haku dah start rasa sakit mata nie ha.... hhhmmm...

awal-awal pregnancy nie dah start tak boleh tido lak dah.... orang kata lagi banyak kali bersalin lagi macam-macam ragamnya...

doa aku di permudahkan proses kehamilan dan kelahiran jek Insya'Allah....





Monday, April 26, 2010

Catatan....Aku Sombong??

Disebabkan tak tau nak hapdet haper tetiba idea sombong nie datang menjengah pala lutut eh pala otak haku nie...

Aku sombong?? Huhuhuhu first impression orang memang akan kata aku ni sombong nak mampus..muka garang giler...nak tegur pun takut....tapi bila dah kenal.... huhuhu depa kata haku ni kepala otak ting tong.... tak sangka disebalinya rupanya aku cam gini....

Tak kenal maka tak cinta kan.... naper aku nak wat entry pasal nieh ek... tak aper la..tetiba jek tengok VIP Guest aku tue cecah 105... huhuhu padahal kan mak bukan kenal semua pun... terima kasih la banyak-banyak sebab sudi jadik VIP Guest mak..... last week try masuk sorang sorang punyer blog...mana yang mak tak follow tue mak follow balik..itupun tak abih ronda lagik tue..ada lagik baaaaaanyak blog yang mak tak tengok....

Harus kah mak sombong nyahhhhh.... ish bukan... mak nie bukan sombong tapi mak pemalas...mak lagi suka jadik silent reader jek..... bukan mak tak masuk blog blog korang nyah...mak masuk....mak baca setiap cerita yang you all dok taip kan tue..... tapi mak ni bukan jenis rajin nak tinggalkan kesan..... mak cuma tinggalkan kesan kat blog blog orang yang mak dah kenal laaaaamaa gilerrrrr.... jangan kecik ati tau nok.... mak memang cam gini...nak start perkelanan tue memang mak lembab sikit.....tapi once dah kenal mak..mak okey jek nyahhhhh....

kalau korang rasa nak gurau senda ngan mak kat sini meh la..mak okey jek.... tak caya tanya Noradzlina..... dia rajin dok komen kat blog mak tapi mak pegi blog dia mak baca jek...cuma dua hari nie baru mak start komen kat blog dia..hazab sungguh mak nie kannnn....

Jangan serik masuk sini tau nyah...masuk jek..... mak suka direct komunikasi.... (apekah???)..maksudnya through facebook, ym or apa2 sumber chatting la...komen komen nie mak lembab sikit....ehehehehhe...

Apa-apa pun sapa-sapa yang terasa mak tak penah komen kat blog korang tue mak minyak maaf banyak-banyak yer.... cam mak kata tadi mak pemalas ya rabbi...mak suka baca..... tapi nak tinggalkan jejak tue mak malas.... tak per lepas nie mak try rajin rajin kan diri yer....

Motif tetiba nak jadik hadik hadik??? ehehehehehe...




Catatan....Tak tau nak hapdet aper?


Tak tau nak hapdet aper... semalam dah hamik gambar masakan Abie..tapi cable hp lupa pulak nak bawak hari nieh...so tertangguh citer haku yang rasanya akan terus terkubur tanpa di hapdet.... melainkan tetiba rasa nak hapdet tapi jadik entry basi.... (ckp senapas...fuh!!!)


haku tak tau nak hapdet aper nieh... hhhhm...buntu lak pala otak...



Saturday, April 24, 2010

Catatan....Al Fatihah

Al-Fatihah buat Arwah Ibu Ku.....

Hari ni genap 3 tahun pemergian beliau....

Semoga rohnya di cucuri rahmat......

Al Fatihah buat kedua ibu dan ayah ku.....



Amin.....



Friday, April 23, 2010

Catatan....My BFF


Gambar ni ambik masa time bujang berbelas tahun dulu...huish belasan tahun kah??? This is by besties..... dari zaman ITM lagik...

Kawin pun beza 6 bulan jek...anak-anak pun lebih kurang sebaya jek.... ni aku tengah preggy ni, sibuk ku hasut dia suh preggy jugak....

Masalah kita orang dari anak dara, dari zaman bercinta, boyfriend, mak ayah, kawan, kerja, office aper seme lebih kurang nak sama jek....

Masa zaman bujang bujang, time kerja hari hari dok gayut kat telefon..... gelak sampai nak masuk bawah meja...punya sakan.... gelak sama nangis sama... serius... gelak ketawa dan tangis kami sama..... pendek kata setakat yang aku ingat... kawan aku ni satu-satunya yang tahu rahsia hidup aku dengan sempurna.....

Kenapa tetiba aku buat entry pasal dia nieh...tak ada aper...saja jek... saja nak kuabadikan dalam nieh... aku bukan tak ada besties lain...ada...even kawan baik dari sekolah rendah, sekolah menengah dulu pun ada....tapi they all seme tahu secebis kisah jek dari hidup aku.....

Siapa dia tue?? Dia kawan aku...nama dia Tuty Safinas....tapi aku panggil dia Alang...dan dia panggil aku Acik.... kenapa? sebab ITM punya kes la..kami ada lima beradik....so panggilan masing-masing la tue... dan jodoh aku ngan dia panjang...sampai sekarang...sampai dah beranak pinak kami masih keep in touch....

Adik beradik aku pun kenal dia..... aper jek yang kami tak lalui... masuk Zhulian sama-sama konon nak jadik kaya...hahahahaha.... pergi berjalan sampai ke Terengganu pun bersama sama.... banyak la memori aku ngan Alang nieh...... hhhhhm..cam sedey pulak kenang kisah-kisah lalu.......

Asal nak citer pasal dialog aku ngan dia dua tiga hari lepas....tapi cam tak jadik pulak nak citer...

Alang..... thank you for being my besties.... aku sayang ko.....and true..thats the best picture of me and you....




Catatan....Bicara Hati Izzati


Hari itu bicara Iskandar..kali ni Bicara Hati Izzati ler pulak...

Sebenarnya conversation ni jadik malam kelmarin semalam dok ingat nak buat entry...tapi Mummy ni dah terlupa..asal klik New Post otak blank tak tau nak buat entry aper...huhuhuhu..anyway ini conversation dengan Izzati haritue..

Mummy tengah sibuk nak hidangkan Roti Nan utk makan malam... perut tengah lapar dah masuk angin dah start gastrik...ajak anak-anak join sekali...

Kakak : Mami....tadi kat sekolah kakak kene cubit ngan kawan kakak (suara dah sayu)

Mummy : Kene cubit?? (konon tak nak salah kan terus anak orang dulu)..kakak buat apa kat kawan kakak sampai dia cubit kakak..

Kakak : Kakak tak buat ape ape pun..... kakak duduk jek...tiba tiba jek dia cubit kakak

Mummy : Sakit ker?

Kakak : Sakit (suara dah start bergetar)

Mummy : Abihtue...kakak cakap ngan teacher tak??

Kakak : Kakak dah cakap ngan teacher dah....

Mummy : Siapa kawan kakak yang cubit kakak tue...dia cubit kat mana?

Kakak : Nadia.... dia cubit kat sini (sambil tunjuk lengan).... (airmata dah start meleleh-leleh sedih sungguh la pulak dia bercerita)

Mummy : Ish kenapa nak nangis nieh..... dah la tue..tak yah nangis tak baik nak makan nie...tak baik nangis depan makanan.... sakit sangat ker dia cubit kakak...

Kakak : Sakit sangat Mummy (sambil gosok-gosok mata....dengan suara syahdu sambil nangis)

Mummy : Dah kakak.... dah..tak mo nangis dah.... makan makan kakak suka roti nie kan..makan dulu dah tak mo nangis...

Mummy pun cam biol kan..... patutnyer gi la peluk kakak tue comfort dia.... aduiiii dah lepas tue baru terfikir...

Hai lepas nie bila dah sekolah macam mcam la kisah kakak pulak nanti Mummy dengar.....

macih klik nuffnang yer...





Thursday, April 22, 2010

Catatan....Volcano Eruption... err betoi ek eruption??


Mostly ramai dah tau kan pasal letusan gunung berapi kat Iceland tue....

Apa ada kene mengena ngan haku....memang la haku pun dok pk tak ada kene mengena...tapi tiga hari lepas..dapat sms dari Acik abang aku..... dia gi German atas urusan kerja.... kisahnya di sebabkan semua airport di Eropah tutup... dia stranded kat Munich... tak dapat nak balik....

Sampaikan pesan suh tengok kakak ipar aku ngan anak anak dia..(well sms dia to all the siblings lah bukan haku jek....)...

Alahai..... tapi alhamdulillah semalam dapat sms..dia dapat flight utk pergi ke Zurich...then ke Dubai.... hari ni dia akan bertolak dari Dubai balik ke Malaysia....Insya'Allah sampai malam nieh....

Ramai jugak kan orang Malaysia yang stranded kat over-c nun...

Moga-moga Acik dan semua rakyat Malaysia selamat pulang....amin....

pssst.... thank you ek klik my nanag..... nanti klik lagik yerrr...








Wednesday, April 21, 2010

Catatan....Newborn Conversation


Somehow...i find it so sweet......

A Newborn's Conversation with God


A baby asked God, "They tell me you are sending me to earth tomorrow,
but how am I going to live there being so small and helpless?" 


God said, "Your angel will be waiting for you and will take care of you." 


The child further inquired, "But tell me, here in heaven I don't have
to do anything but sing and smile to be happy." 


God said, "Your angel will sing for you and will also smile for you.
And you will feel your angel's love and be very happy." 


Again the small child asked, "And how am I going to be able to understand
when people talk to me if I don't know the language?" 


God said, "Your angel will tell you the most beautiful and sweet words
you will ever hear, and with much patience and care, your angel will
teach you how to speak." 


"And what am I going to do when I want to talk to you?"

God said, "Your angel will place your hands together and will teach
you how to pray." 


"Who will protect me?" 


God said, "Your angel will defend you even if it means risking its life." 


"But I will always be sad because I will not see you anymore." 


God said, "Your angel will always talk to you about Me and will teach
you the way to come back to Me, even though I will always be next to you." 


At that moment there was much peace in Heaven, but voices from Earth
could be heard and the child hurriedly asked, "God, if I am to leave
now, please tell me my angel's name." 


God said, You will simply call her, "Mom." 
 


Lift a mother's spirit; send this to every mother you know
(no matter how old her child is).  Please share in your blog.....



Tuesday, April 20, 2010

Catatan....12 Weeks

Salam,

My pregnancy dah 12 minggu dah.... semalam naik kerja...dapat berita ada rakan seangkatan yang mengandung sama-sama kat office nie misscarriage... nauzubillah... seram bulu tengkuk bila dengar citer tue...

Mummy doa kandungan Mummy dok sihat sampai ke akhirnyer setelah bermacam dugaaan Mummy dok tempuh sepanjang pregnancy kali nieh....

Kuatkan la kandungan Mummy nieh Insya'Allah.... aminnnnn....

Baru 12 minggu....tapi Mummy dah dok pk after birth sok dah....giler kan... tapi kan bila dok pk pk balik... bulan 10 tue ikutkan tak ada la lama mana pun.... ini pun gedebak gedebuk dah tiga bulan kandungan Mummy..... huish.... memang sekarang masa cepat sangat berlalu......

Dok pk lepas bersalin sok sapa nak jaga Mummy nie ha.... ikutkan Mummy nak pantang sendiri jek kat rumah.... jaga diri sendiri... Abie lak cam tak confident..dia pulak keje tak tentu masa..... kalau dulu keje flexi sikit skrg nie memang kene ikut time.... balik pun jauh malam kalau kene shift petang....

Abie tak confident nak tinggalkan Mummy sorang-sorang..dia confident ada orang jaga Mummy makan Mummy aper seme..... hhhhm...dok pk saper la nak mintak tolong jagakan Mummy..... Abie dah terfikir nak panggil UCU kat Shah Alam..masa time Iskandar memang UCU ngan ENCIK (both are my aunty) yang jaga....tapi Mummy cam tak sedap pulak nak nyusahkan orang.....hhhm...tak per ada lagik 6 bulan utk difikirkan...harap-harap ada jalan penyelesaian....

Aper?? confinement lady.....uhuhuhuhu tak per lah..... makcik urut tak per lah...nak amik confinement lady duduk sekali jaga Mummy ngan baby rasa tak mampu ler..... golongan marhaen cam Mummy nie....banyak nak guna duit hat lain.... tak kot..... nanti-nanti lah....

My akal dok terfikir kakak ku di Sg. Long sahaja.... kakak ipar??? yang skrg jaga Izzati ngan Iskandar tue?? errrkk... adik ipar ku pun mengandung saing sekali..beza dalam dua tiga minggu..harus la kan.... adiknyer dijaga dulu...huhuhuhuhu.....

rasa macam....duduk rumah jugak ler nieh ehehehehehe...ontahhhh...





Monday, April 19, 2010

Catatan....Bicara Iskandar



Seketika di Hospital bila Mummy admit.... Abie bukak sofabed yang ada dalam wad tue nak bagi anak-anak baring....

Tilam sofabed tue teralih....

Iskandar : Apa yang telah terjadi ini??

Mummy & Abie : gelak....adush dek.... baku sungguh bahasa mu nak...


Pada ketika Mummy sedang muntah kat rumah..... tengah hevoc memuntahkan diri...

Mummy: Uwekkkk (muntah kat sinki kat ruang makan)

Iskandar datang sebelah sambil bawak kerusi...berdiri atas kerusi sambil dok usap usap belakang Mummy.....dengan ayat power...

Iskandar: Udah udah la tue Mummy oiiiii....udah udah la tueuuuu......

errk Mummy tengah muntah nie tak tau nak nangis ker nak gelak.....


Pada ketika Iskandar sedang nakal......

Mummy : Adik..jangan la buat cam gitu....

Iskandar : Oh.... maaf......

Lain ketika...

Mummy : Adik..jangan lompat-lompat...

Iskandar: Oh.... maaf....

saat lain...

Abie : adik bukak kasut tue....

Iskandar : oh.... maaf....

Semalam kat rumah Abang Adi (Papa).... Abie nak ajak balik..

Abie : kakak....adik..jom balik...

Iskandar : alaaaaaa..... kami baru nak main.......


ehehehe BM time sekolah sok tak score Mummy tak tau la dekk......






Thursday, April 15, 2010

Catatan....Admitted!!!

Salam,

Iyer..... saya admitted..masuk hospital...gara-gara mabuk yang terlampau akibat mengandung kali nieh....

tak pernah pernah saya kene admit mengandung anak pertama kedua....kali ni saya kene admit...fuh.... letih jenuh....tapi itupun atas nasihat orang..memang ku pergi serah diri ke hospital...


sejak demam...saya tidak lalu nak makan....hanya minum semata....dan disebabkan itu apa yang masuk ke tekak akan keluar balik....sudahnya dehydrate lah kan... kencing pun kene infection sebab kurang air....

hari Isnin haritue saya di masukkan ke wad.... hari rabu saya keluar...dan sambung mc sampai hari Jumaat..... next week... wallahu'ala tak tau la aper cerita... kat hospital amazingly saya tidak muntah muntah langsung....mungkin sebab air masuk berbotol-botol....

balik rumah jek saya start muntah balik.... adush...kene sound dengan Abie..suruh minum air banyak banyak....alamak...waktu sekarang air kosong adalah sangat menjadi musuh ketat saya....nak minum air sejuk sejap pun saya tak berani....

adush.... kaki saya dedua belah dah start rasa nak cramp...lupa pulak nak mintak kalsium dengan doktor semalam.....sebab aper jenis kalsium memang tak masuk ke perut saya ...time izzati dan iskandar ada jugak la saya minum susu ...tapi this time around..memang tak lalu nak teguk susu pung.....

so saya sudah beli horlicks....kene paksa diri minum horlicks... adush..jangan la kene simpul biawak nieh....sangat sakit.....tak sanggup betul....

inilah dugaan-dugaan saya ketika mengandung...lain orang lain pulak ragamnyaa....

mudah-mudahan dugaan yang saya tepuh ni akan terbalas dengan gugurnyer dosa dosa kecil saya.....

doktor kata.... dah masuk 4 bulan sok baru hilang segala alah nieh.... lagi empat minggu saya nak menghadap alahan ini...... Ya Allah kuatkanlah semangat saya.....

baru lepas muntah..... sangat perit tekak...malam ni saya hanya berdinner kan oat dan milo sahaja.....anak-anak? errr sila la minum susu banyak banyak....sangat kejam disitu......uhukss.....

gambar2 di hospital...tak koser nak hamik...muka tak cun ketika pregnant...tak mau tayang....





Friday, April 9, 2010

Catatan....Saya Fikir, Orang Tak Faham

Saya demam...... penangan demam memang dua hari saya tersadai kat rumah.... saya jarang demam bila demam memang rasa badan tak bermaya...nak nak dengan keadaan saya yang tengah mengandung sekarang lagi lah buatkan badan saya macam tak boleh nak terima....

doktor bagi ubat....suruh makan dua bijik....saya makan sebijik sahaja.... antibiotik pun saya tak makan....saya tak berani nak makan....

saya jarang demam..... bila demam memang saya tak larat....saya pernah demam sampai 4 hari terlentang..... badan sangat-sangat tidak selesa..

hari nie saya kerja jugak...... sebab saya takut orang tak faham keadaan saya.....saya bukan sengaja nak berkedaaan cam gini.....

semalam saya menangis habis-habisan..... sensitif sungguh bila mengandung ni kan....sendi sendi saya sakit..... badan rasa melayang-layang.....

bila cam gini saya rasa macam saya sorang sorang jek.....

saya selalu berdoa moga Allah permudahkan perjalanan saya mengandung kali nieh..... saya selalu berdoa moga moga saya diberi kesihatan yang baik sepanjang tempoh mengandung nieh......saya fikir...orang tak faham keadaan saya.....

adik saya kat penang sibuk suruh saya pergi hospital serah diri...... patut ker saya buat cam gitu..... duduk hospital....berehat secukupnyer.... boleh ker hospital terima......

moga-moga saya kuat dan tabah.......

ini rumah saya saya berhak tulis aper sahaja..kalau ada yang boring baca pasal luahan saya nieh.... saya tak leh nak buat aper pun....sebab saya rasa kat sini je lah saya nak meluah rasa.....





Tuesday, April 6, 2010

Catatan....Saya Harus Bertindak!!!!!

Iyer....saya harus bertindak.... harus bertindak segera...nasib la kan apa orang nak kata...

Ya Allah..berikan aku kekuatan dalam melakukan keputusan ini..... aku mohon agar keputusan yang ku buat ini mendatangkan kesan yang sangat positif kepada diri ku...

Ya Allah hanya kepada mu ku berserah dan ku bermohon..... kau berikan lah kekuatan dan keyakinan dalam diri ini dalam menempuh setiap dugaan dan cabaran...

Amin Ya Robbal A'lamin.....









Monday, April 5, 2010

Catatan....Hmmmm

Entry tak der motif...

motif haku menyampah bila aku ada rasa cam gini

bila tiba rasa cam gini macam2 perasaan dalam diri nieh....

tak semena-mena ayaq mata pun leh meleleh.....

hmmmmm




Catatan....Award


Mommy's Blogger Award

Dah lama tak dapat tag or award...or dapat tapi tak penah perasan ada orang bagi kan....tetiba hari ni terasa nak amik.

itu pun terperasan kat blog Illa..jauh maghi award ni Penang mari...

1. Bagi ucapan terima kasih pada sesiapa yang bagi award ini dan postkan di dalam blog.. (Illa mu dengki tawww..ku tak leh copy paste...)

Mekasih la Illa sebab mu ingat kat akak nie ha..... orang lain bosan dah bagi kat akak sebab akak jarang layan eheh..

2. Listkan tarikh lahir anak yang first dan seterusnya letakkan sekali nama anak yang ke 2, 3, 4 dan seterusnya.

a. Izzati Maisarah lahir 28 Februari 2004
b. Iskandar Muammar lahir 12 Mei 2007
c. Maisarah / Muammar pangkal tak tau lagik... huhuhuh expected due date 29 Oktober 2010

3. Sesiapa yang pregnant leh letak gambar pregnant

errr tak payah lerrr.....tak ada punggg....tak suka amik gambar time nieh... huduh..

4. Serahkan pada sesiapa yang anda rasa Hotmama..

errr..tang ni yang ada sikit lemah nieh..... all my friends are hotmama....sila lah ambik yer....







Catatan....Izzati Sukan

Salam,

Semalam Izzati sukan..... punya la excited cik kak tue.... dari hari Khamis dah sibuk.... nak kasut,  pesan suruh kejut dia pepagi..... padahal sukan hari Ahad.... tapi hari Khamis dah sound awal-awal.....

Abie dia pun sampai naik menyampah dok dengar dia punya reminder tue... Mummy bior ler...bukan selalu pun dia excited cam gini....

Hari Sabtu seharian tak amik nap.... so malam kul lapan dengan senang hati dia menidorkan diri sendiri tak mintak susu punggg.....

Pukul 6.30 pagi dah kejutkan dia..... senang sungguh bangun......ehehehehe...

alamak Abie demam la kakak.... tapi anak dara dia punya hal rela gak pegi walaupun banyak masa Abie dalam kereta tido jek.... Mummy pun excited gak tengok anak nak bersukan.....

Iskandar nyaris-nyaris nak kene tinggal..... tapi Abie kata bawak je lah...so hangkut jugak la bujang tue walaupun dia awalnyer dia ckp "adek nak tinggal nak tengok kartun....." iyolah tue..nak tinggal ngan sapa dek non....



(gambar cilok dari Principle Besar Tadika Aulad Bangi - klik sini)
(mintak izin ambil yer Kak Pah)


Izzati tue ha pakai baju kuning tue ha...tepi sekali.... ini Game no. 2 yang dia masuk lari pas baton...kelakar terpinga-pinga dia...pasal reben dah jatuh...pastue dia ckp "Mummy kakak tak sempat sampai kat reben..."  tak per la kakak ada orang lain dah menang dulu.....

Izzati masuk dua game..... Game pertama yang dia masuk dapat no. 1... Game no. 2 dapat saguhati..jadik la nak..... tapi nampak la dia seronok.....orang tak pernah merasa kan benda benda cam gini...

Mummy dalam kul 10.30 jek dah start mabuk dah...adush...ingatkan nak tunggu sampai abih lucky draw....sebab ada hadiah basikal tue.... untung-untung anak den menang....tapi memang tahap tak larat la.... ajak kakak balik jek....itupun dia tak mo.... pujuk2 dia..beli buku.... baru la nak balik itu pun cam merajuk jek nak balik awal.... sorry la kakak... abie ko dah flat... mummy ko pulak waktu2 kul 10 sampai petang tue ala-ala mabuk tak hengat.....sian anak mummy....

gambar-gambar sukan Izzati ada kat rumah..... lupa lak nak bawak camera nak upload ....tak per...nanti ku haplod kat sini yer...

apa-apa anak seronok....mak pun seronok.....







Thursday, April 1, 2010

Catatan....Iskandar abang kan??


Alhamdulillah...nampaknya cik mamat ini hampir menerima kenyataan bahawa sa nya dia bakal menerima seorang adik...

dua tiga hari nie dengar la dialog dialog busuk dia...

"dulu adek abang kan?"

"bukan dulu..sekarang nie adek nak jadi abang"

nak tido malam kadang2 perut mummy bunyi bunyi kelaparan...kruk krak....

"eeee baby bunyi dalam perut mummy"

ehehehe semalam dengar citer dari kakaknyer.... dia sibuk suh panggil abang...pastue buat la muka tersipu sipu malu tue....




Catatan....My Look Earning



Benda ni sebenarnya still memusykilkan haku...either betul ker tak sebab puas ku godek tak jumpa pun cara cara nak cash out duit.... anyway... sebab free kan no harm trying lah kan....

total earning haku hari ni 6.16

nak join masuk sini






Catatan....Anak-Anak


Boring aaaah.... darik semalam asik citer pasal downgrade...orang yang downgrade kan haku... citer pasal anak anak lagik best kan...

entry ni ilham datang dari entry puan zel...citer pasal anak dia takkan ganggu puan zalia nie walaupun dia dah tido...

huhuhu bagusnyer lah..anak anak aku jangan harap lerr...selagi depa tak pejam mata ....selagi tue la macam kehendak yang depa nak... kalau aku dah tido pun... memang akan kejutkan la mak dia nieh..

nak susu ker nak minum.... nak nak mummy dia tengah mabuk2 nie kan.... macam la depa tue paham omak dia mabuk...abih kuat pun izzati kata ..mami tak larat sebab menandung.... huhuhuhuhu...

cuma bila citer pasal berak anak ni kan... teringat ada satu malam tue memang haku terflat lebih sikit...tido tak sedo diri...sayup sayup dengo iskandar ckp..."adek belak"....tapi ku ala-ala mamai konon mimpi tertido....sedo sedo abie balik dari keja....dalam kul dua pagi bingkas pulak aku bangun...eh tadi cam iskandar ada sebut something..ku pun pegi ler jenguk..memang betul pun...adushhh nyesal pulak tak bangun terus masa dia bagi tau tue...dah ler jenis kulit sensitip...tak leh biar lelama harus melecet.... sudahnya kul dua pagi tue ku haruk iskandar masuk toilet...nangis la mamat ittew pasal terganggu tidornya...si baik dia tido balik....ehehehehe.....

pepagi buta yang kene marah kakak dia...ahaksss...apasal tak kejut mami adik berak....ehehehehe...haper ler mummy ko nie nak....





Catatan....She Don't Know Nothing

Iyerlah...paham lah..aku ni tak pandai....tak setara mana ngan staff kesayangan sorang tue kan...aper benda yang ku buat pun tak pandang tak nampak....

letih tul la cam gini..letih...... semua kata anggap itu as a challenge..proof that you can do work.... jangan samapai dia downgrade u lagik..

tapi kalau dah jenis cam gitu.... aper kita buat pun dia tak heran tak pandang....tak kisah .... buat la terer camner pun lagu tu jugak....

bak kata zel..... do not know nothing means you know something...yes true....bodoh2 aku pun tak ada la bodoh sangat.....

bencik lah.....